Kézdivásárhely (románul Târgu Secuiesc, németül Sekler-Neumarkt, latinul Neoforum Siculorum, becenevén „a vargák városa” avagy a „céhek városa”) municípium  Kovászna megyében.

Székely katonanevelde

 

1817. szeptember 15-én Ferenc császár nejével együtt meglátogatta Kézdivásárhelyt. E látogatás alkalmával terjesztette elő báró Purczel katonai parancsnok egy katonai nevelő létesítésének tervét. Az előterjesztés megnyerte a császár tetszését és helyben kinevezte Purczel bárót ezredessé majd felhatalmazta a szükséges alap előteremtésére. Adományok érkeztek az egész országból, 74000 forint gyűlt össze, amiből 45000 a székely katonák és civilek adománya volt. Ebből az összegből fogtak neki, hogy építkezzenek.

A katonanevelde építése 1818. május 1-én kezdődött Doborházi mérnök tervei alapján. Az építkezés négy évet tartott, 1822 szeptemberében elkészült a székely katonanevelde klasszicista stílusban.

Kézdivásárhely polgársága kezdetben nemigen támogatta az ötletet, a katonaneveldét “pityókás kertnek” gúnyolták.

Az iskola 1823 október 4-én nyílt meg a 125 tanulóval, a tiszti képzés 1839-től indult. Érdekesség, hogy a bentlakó diákok nem csak az intézetben, hanem azon kívül is mindig katonai ruhában jártak és katonai felügyelet alatt álltak.


Képeslap 20. század eleje

A Székely laktanya mai állapota látszik a képeken, a '80-as évek végén még használható állapotban volt az épület, ha 1990-en után csupán állagmegőrzést végeztek volna és évente egy termet felújítanak, 28 év alatt, nem így nézne ki és lehetne használni. Ha így halad az állagromlás még unokáink se fogják már látni.

Fotó: Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog