erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Románia tárt karokkal várja a magyar dolgozókat

A román mezőgazdaság és könnyűipar akut munkaerőhiánnyal küzd. Több vállalkozásnak magyar szakembereket kell alkalmaznia, mivel a belföldi munkaerőpiacon már alig találnak megfelelő mennyiségű-és képzettségű munkást.

 


Komoly munkaerőhiánnyal szembesül a romániai mezőgazdaság és könnyűipar; a jelenség különösen az ország nyugati megyéiben érhető tetten – írja a Magyar Nemzet.

A romániai gazdaszervezetek szerint az ágazatot soha nem látott mértékű munkaerőhiány sújtja. A mezőgazdassággal foglalkozó vállalkozások nem találnak embert a kézi munkát igénylő termények betakarítására, ráadásul a képzett szakmunkásokból is hiány van. Laurentiu Baciu, a mezőgazdasági termelők romániai szövetségének (LAPAR) elnöke megjegyezte, hogy az erdélyi és bánsági megyék vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen az állások alig felét képesek betölteni. Több vállalkozásnak külföldi szakembereket kell alkalmaznia, mivel a belföldi munkaerőpiacon már alig találnak megfelelő mennyiségű-és képzettségű munkást.

Romániából már 2007-es uniós csatlakozása előtt tízezrével vándorolt ki Európa nyugati területeire a munkaképes lakosság. Közülök rengetegen dolgoznak spanyol és olasz ültetvényeken, ezért a külföldön munkát vállaló románokat otthon az „eperszedők” jelzővel illetik. A szakemberek szerint hanyatlik a mezőgazdasági szakmunkás- és technikusképzés, ugyanakkor a nagyvállalkozókat előnyben részesítő támogatáspolitika sem kedvez az agráriumban dolgozóknak. Több agrárvállalkozó külföldi szakembereket alkalmaz, Arad megyében pedig magyar szakcégeket bíznak meg a földműveléssel a gazdák.

A magyar-román határ mentén fekvő romániai megyék munkaadói egyre inkább szemet vetettek a kelet-magyarországi régiók munkavállalóira.
Miközben Arad megyében csupán kétszázalékos a munkanélküliség, addig Békés és Csongrád megyében ennél magasabb. Sokan járnak át dolgozni a határ közeli magyar településekről, különösen az autóalkatrész- és textilipari gyárakba.

"Az ottani ipari parkokban megtelepedett befektetők már így is jelentős számban importáltak munkaerőt Románia távolabbi vidékeiről, az alkalmazottak panziókban és bérlakásokban való elszállásolása azonban nem kevés kiadással jár. Hogy a helyi önkormányzatok ne veszítsék el a költségvetésük számára adók és illetékek formájában jelentős bevételt termelő cégeket, a települések vezetői maguk próbálnak megoldást találni a magyarországi munkaerő átcsábítására, utaztatásuk megkönnyítésére. – Bár az ipari parkjainkban működő gyárak és társaságok nemcsak a környező településekről, hanem az ország számos más megyéjéből foglalkoztatnak embereket, még mindig nagy a munkaerőhiány. A legkézenfekvőbb, ha Magyarországról pótoljuk ezt az űrt, ezért az ottani polgármesterekkel közösen próbálunk megoldást találni a munkaerő-áramlásra – nyilatkozta Antal Péter, a magyar–román határ mentén fekvő Pécska polgármestere."

 

mandiner.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog