erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Potápi Árpád János: a madéfalvi Siculicidium templom az összetartó székely közösség szimbóluma

A Szent Anna tiszteletére épült Siculicidium templomnak figyelmeztetnie kell arra, hogy ne csak a madéfalvi veszedelem napjainak sötét emlékét őrizzük, hanem az ártatlan áldozatok ránk hagyott üzenetét is – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Madéfalván, a Siculicidium templom szentelési ünnepségén, melynek építését Magyarország Kormánya 182 millió forinttal támogatta.

 

A Tamás József katolikus segédpüspök által celebrált szentmisét követően mondott ünnepi beszédében a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Madéfalva díszpolgára úgy fogalmazott: 1764 nemcsak egy történelmi dátum, hanem a bukovinai székelység kálváriájának kezdete, Siculicidium nemcsak egy szó, hanem egyben kifejeződése mindannak, amin együtt keresztülmentünk. Hangsúlyozta: bárhová sodort bennünket a sors, legnagyobb történelmi tragédiánk története évszázadokon keresztül összekapcsolt minket.

Potápi Árpád János kiemelte: a székelyek több mint 250 évvel ezelőtt ősi szabadságjogaik mellett kiállva néztek szembe a kor egyik legerősebb katonai erejével. Tartozunk nekik azzal, hogy a székelyek önrendelkezéshez, autonómiához való joga mellett ma se féljünk szót emelni, hogy bátran szembeszálljunk azokkal a támadásokkal, amelyek a közösség jelképeit, intézményeit és vezetőit érik.

Köszöntője zárásaként Potápi Árpád János kiemelte: bízik abban, hogy a Szent Anna tiszteletére emelt madéfalvi templom a település és egyben a térség növekedésének alapja és szemtanúja lesz és a szétszakítottság mementójából a minden ellenkező erő dacára mégis összetartó székely közösség szimbólumává válik majd.

Közlemény

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog