erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Vajon mit akar Iohannis államfő a székelyektől?

Az autonómiáról  Klaus Iohannis román államfő véleményét ismerjük, arról még nem nyilatkozott, hogy Székelyföld szerinte létezik-e, vagy sem. mindenesetre a hivatalos bejelentés szerint Hargita és Kovászna megyébe látogat. Sebaj ezt is kibírjuk! Csupán azért, hogy a szász bőrbe bújtatott románságát meg ne kérdőjelezzék gyorsan átröppen a hegyen a mărăști-i mauzóleumhoz, ahol az első világháború egyik legnagyobb romániai ütközetének centenáriumi megemlékezésén vesz részt. Meg is jelentek a  román hírportálokon a véleménycikkek szerzői meglepőnek tartják, hogy Klaus Iohannis román államfő a jövő héten "hivatalos" látogatást tesz Románia két magyar többségű megyéjében, és a mandátuma felénél lévő elnök választási érdekeit sejtik a tervezett székelyföldi látogatás mögött. 

 

A Hotnews.ro vezércikkírója, Dan Tapalaga arra emlékeztet, hogy a 2014-es elnökválasztáson Iohannis a két magyar többségű megyében érte el a legjobb eredményt: Hargita megyében a voksok csaknem 80, Kovászna megyében pedig a szavazatok 78 százalékát szerezte meg a második fordulóban.
A szerző szerint Iohannis nem fogja tudni megkerülni az olyan kényes témákat, mint a közigazgatási anyanyelvhasználat, a kétnyelvű utcanévtáblák és a zászlók kérdése és nehezen fogja elhitetni székely választóival, hogy komolyan érdeklik ezek a problémák, amikor mandátuma kezdetőtől mostanig elhanyagolta őket.


"Ha késett is ez a rövid látogatás, és (a szász származású) Iohannis nehezen tette túl magát kisebbségi komplexusán, az nagyon jó, hogy a román állam azt jelzi a magyarságnak, az ország területén élő legfontosabb kisebbségnek, hogy nem feledkezett meg róla" - vélekedett Tapalaga.
A cikkíró szerint a román államfő várhatóan megpróbálja lehűteni az "autonomista túlkapásokat" és az elszigetelődés veszélyére fogja figyelmeztetni a székelységet. Tapalaga szerint azonban akkor fognak a székelyek megtanulni románul, ha gazdaságilag érdekeltté válnak, ehhez pedig nem szép szavak kellenek, hanem infrastrukturális fejlesztés, Székelyföldet az ország más térségeivel összekötő autópálya.


Meglepőnek tartja Iohannis székelyföldi látogatását Horatiu Pepine publicista is a Deutsche Welle honlapján közzétett véleménycikkében, tekintettel arra, hogy eddig meglehetősen "hűvösen" viszonyult a romániai magyarokhoz.
A német közszolgálati rádió román szerkesztőségének újságírója elképzelhetőnek tartja, hogy Iohannis magyarokkal szembeni távolságtartása több román támogatót hozott, mint amennyi voksot a magyaroktól kapott, de a székelyföldi látogatás szerinte mindenképpen azt jelzi, hogy a magyarokkal is közvetlen - és nem az RMDSZ közvetítésével folytatott - párbeszédre törekszik. Azzal, hogy egyszerre keresi fel mindkét magyar többségű megyét Iohannis kimondatlanul is elismeri a térség sajátos etnikai státusát.


A szerző a román államfő székelyföldi látgatását geopolitikai és a román-magyar rivalizálás összefüggésébe helyezte. Szerinte Iohannis amerikai látogatása alkalmával, vagy Donald Trump amerikai elnök varsói beszédéből megérthette, hogy a mostani washingtoni vezetés nem tartja túl nagyra a berlini és párizsi liberális politikát és ismét "tiszteletreméltó" országként tekint a konzervatív kormányú Magyarországra.


Ilyen körülmények között a Romániának szánt geopolitikai szerep azt kívánja a bukaresti vezetéstől, hogy "tegye zárójelbe" a magyarokkal szembeni ellenséges magatartását, és törekedjék regionális együttműködésre a visegrádi országokkal - írta a Deutsche Welle publicistája.

Iohannis Csíksomlyóra a kegytemplomhoz is ellátogat, ezzel szeretné kifejezni, hogy mennyire értékeli a hagyományokat olvashatjuk a  hivatalos közleményben a látogatásról.

Vajon  ott szeretné meggyónni mind azt, amit a székelyföldi autonómiáról mondott?  Inkább elképzelhető az, amit a  Deutsche Welle ír, szóltak neki, hogy nem ártana közeledni a visegrádi országokhoz, ezért egy keveset dörgölődzik a magyarokhoz, azt az illuziót keltve, hogy mindenek ellenére kedveli a magyarokat és ezt most kell megtegye   mivel Orbán Viktor Magyarország kormányfője is Székelyföldre látogat. Elképzelhető, hogy a helyi vezetőknek elmondja, hogy fogják vissza magukat az autonómia küzdelembe a 2018-as román egyesülési megaünnep  perspektívájában, hogy tompítsa az élét a két különböző megítélésnek trianoni döntés kapcsán.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog