erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Újabb Hargita megyei tájegység mutatkozik be a Székely Vágtán

A július 14–16. között zajló Székely Vágta második napján, szombaton a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Csík vidéke népi kultúrájának néhány szeletét tárja az érdeklődő közönség elé. Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyen működő alintézménye a Székely Vágtán való részvételével a rendezvény kulturális kínálatát igyekszik színesíteni néphagyományokhoz kötődő programjaival.


A Forrásközpont sátrában helyet kap a néptánc és a népzene: a csíkszentkirályi Vadrózsa Néptáncegyüttes felcsíki táncokat mutat be. A néptánc iránt érdeklődő közönséget egy-egy tánclépés begyakorlására, népdaltanulásra, közös éneklésre várják. Nem marad el Hargita megye népi kultúrájának, hagyományainak és helytörténetének bemutatása sem: eladásra kínáljuk intézményünk kiadványait (Az élet íze. Néprajzi gyűjtések, közlések; Orbán Balázs szemével 2010-2013; Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein; A székelység története; Székely jelképek pecséten, címerben; udvarhelyszéki és csíki olvasókönyvek stb.), de lesz gasztronómiai kínálat is: az eseményen résztvevők megkóstolhatnak egy Csík vidéki hagyományos főételt.
A nemzetünk lovas hagyományait ápoló rendezvényen való részvételünk célja felhívni a figyelmet Hargita megye népi kultúrájára, tudatosítani a helyi értékeink fontosságát, továbbá a programkínálatunk által a rendezvényre ellátogató turisták számára még vonzóbbá tenni Székelyföldet.
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Székely Vágtára szóló kulturális kísérőprogramjainak megvalósulását Hargita Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület támogatta. A kulturális program megvalósításában közreműködik a Csíkszentkirályért Egyesület.

 

Fotó: Balázs Ödön

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog