erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Bukarest: Grindeanut kirúgják, önszántából nem mond le

Kormányválság körvonalazódik a mioritikus tájakon. Dragneát zavarja, hogy Grindeanu népszerűségi indexe egy legutóbbi felmérés szerint magasabb az övénél, illetve az is dühíti, hogy Grindeanu, valamint Tudorel Toader igazságügyi miniszter nem hajlandók leváltani a legfőbb ügyészt és a korrupcióellenes főügyészt. Emellett a büntetőtörvénykönyvet sem akarják úgy módosítani, hogy Dragnea megszabaduljon a jelenleg ellene zajló büntetőjogi eljárástól, amelyben hivatali visszaéléssel gyanúsítják - olvasható a Romania liberaban. Szükség lehet az RMDSZ-re. Grindeanu lemond, ha Dragnea is.

 

Bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a román parlamentben Sorin Grindeanu miniszterelnök ellen, aki megtagadta, hogy lemondjon tisztségéről - erről román médiaértesülések szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága döntött csütörtöki ülésén.

A PSD vezetőségében azt is egyhangúlag megszavazták, hogy Grindeanut megfosztják párttagságától.
A PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség várhatóan hétfőn terjeszti be a bizalmatlansági indítványt.
Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani.

A csütörtöki román lapok elhúzódó kormányválságra számítanak azt követően, hogy a koalíció pártjai megvonták a bizalmat Sorin Grindeanu miniszterelnök kabinetjétől, és a kormányfő nem hajlandó lemondani.

A román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a vele együtt kormányzó liberális ALDE megvonta szerdán a politikai támogatását a Grindeanu-kormánytól, miután Liviu Dragnea PSD-elnök elégedetlen volt a kormány első hat hónapi teljesítményével. Grindeanu kormánya januárban lépett hivatalba.
Az Adevarul című liberális újság blogrovatának egyik kommentátora arra számít, hogy a válság mélyülni fog a következő napokban, a következmények pedig beláthatatlanok. Az elemző szerint a kormányfő teljesíthetetlen feltételeket szabott lemondásához. Grindeanu egyebek mellett kijelentette: csak akkor távozik önként posztjáról, ha biztos lesz abban, hogy Klaus Iohannis államelnök ugyancsak a PSD-ből kér fel valakit kormányalakításra.
Az Adevarul kommentátora szerint ezt a feltételt Iohannis nem teljesítheti, hiszen csak akkor ígérhet valamit, ha előbb megürül a miniszterelnöki tisztség, majd tárgyalásokat folytat a pártokkal, az elnöknek ugyanis tudnia kell. mielőtt megnevez egy újabb miniszterelnök-jelöltet, hogy az képes-e parlamenti többséget szerezni. Az elemző szerint az is hozzájárulhat a válság elhúzódásához, hogy Iohannis jövő héten külföldön lesz hivatali elfoglaltsága miatt.
Az ellenzék szócsövének számító Hotnews.ro hírportál elemzője szerint a miniszterelnök "kihasználhatja" Iohannis távollétét, ez idő alatt ugyanis időt nyerhet új tárcavezetőket keresni a lemondott miniszterek helyére. Ebben segítségére lehet Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök, aki szerdán védelmébe vette Grindeanut és kormányát, hibának nevezve a PSD-nek a politikai támogatás megvonásáról szóló döntését.
A kommentátor megjegyezte, a szociáldemokraták pártelnöke, Dragnea csak úgy tudja távozásra kényszeríteni Grindeanut, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be a parlamentben. Az elemző szerint amennyiben Grindeanunak sikerül új kabinetet kialakítania, nem biztos, hogy a PSD és az ALDE kiáll majd Dragnea mellett és megszavazza a bizalmatlansági indítványt.
A Romania libera című napilap elemzője szerint a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető, de korrupciós ügyei miatt jogi okokból a kormányfői széket elfoglalni nem tudó Dragnea azért kezdeményezte a Grindeanu-kormány leváltását, mert minden áron bizonyítani akarja, hogy továbbra is "ő a főnök".
Az elemző szerint Dragneát zavarja, hogy Grindeanu népszerűségi indexe egy legutóbbi felmérés szerint magasabb az övénél, illetve az is dühíti, hogy Grindeanu, valamint Tudorel Toader igazságügyi miniszter nem hajlandók leváltani a legfőbb ügyészt és a korrupcióellenes főügyészt. Emellett a büntetőtörvénykönyvet sem akarják úgy módosítani, hogy Dragnea megszabaduljon a jelenleg ellene zajló büntetőjogi eljárástól, amelyben hivatali visszaéléssel gyanúsítják - olvasható a Romania liberaban.

Szükség lehet az RMDSZ-re egy új többség kialakításában

Salat Levente kolozsvári politológus szerint szükség lehet a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) annak a parlamenti többségnek a kialakításában, amely véget vet a romániai kormányválságnak.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politológia karának a dékánhelyettese az MTI kérdéseire válaszolva elemezte a romániai kormányválság kialakulásának a körülményeit, és megoldási lehetőségeit. Úgy vélte: a román kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli hatalmi harc vezetett a Grindeanu-kormány iránti bizalom megvonásához.
Salat Levente szerint kicsi az esélye annak, hogy a Liviu Dragnea PSD-elnök és Sorin Grindeanu miniszterelnök közötti konfliktus pártszakadáshoz vezessen, de ha Grindeanu néhány követője kilép a pártból, egyre törékenyebbé válik a koalíció parlamenti többsége, és egyre nagyobb szüksége lesz a koalíciónak az RMDSZ támogatására.
A politológus nyilvánvalónak tartotta, hogy a koalíciós pártok a kormány teljesítményének a felmérésével csupán ürügyet kerestek Sorin Grindeanu menesztésére. Szerinte ez annak ellenére is igaz, hogy sok vonatkozásban jogos a kormánnyal szembeni kritika. "Elég csak a közszférában megígért, majd aztán több lépésben visszavont fizetésemelések körüli egészen nevetséges oda-visszalépegetésekre gondolni" - részletezte Salat Levente. A valós okot azonban abban látta, hogy Liviu Dragnea úgy érezte: lépnie kell ahhoz, hogy ne csússzék ki a kezéből a párt irányítása.
Megemlítette: a PSD-ben hagyománya van annak, hogy a párt "megeszi a saját vezetőit". Így történt ez Adrian Nastasevel, Mircea Geoanával, majd Victor Pontával is. "Most bekövetkezett az, amitől Dragnea tartott: a miniszterelnök, miután beletanult a szerepébe, hatalmi pozícióból lépett fel ellene. Dragnea veszélyeztetve érezte a pozícióját, ezért lépett" - magyarázta az elemző.
A kormányfő menesztését szerinte a párton belüli több érdekcsoport is szorgalmazhatta. Ezek közül a gazdasági érdekcsoportot tartotta a legjelentősebbnek. Ezt a csoportot az zavarhatta, hogy a kormány nem hozta létre a kormányprogramban szereplő szuverén befektetési és fejlesztési alapot. "Ez azt jelentette volna, hogy a pénzügyi alapokból elkülönítenek egy olyan részt, amelyből átláthatatlan és diszkrecionális módon lehetett volna kiszolgálni a klientúrát" - értelmezte. A párton belüli fontos érdekcsoportnak nevezte a korrupciós ügyekben érintett politikusoknak a csoportját is. Őket azoknak az intézkedéseknek a késése fordította a kormány ellen, amelyek a büntetlenségüket biztosítják.
Megemlítette: sajátos Liviu Dragnea esete is, hiszen a bíróság választási csalás ügyében már jogerősen elítélte, de felfüggesztett büntetést kapott, és közeleg a másik - hivatali visszaélési - ügyében is az ítélethirdetés, amely letöltendővé alakíthatja a korábbi, felfüggesztett ítéletet is. "El lehet képzelni, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ennek elejét vegye" - fogalmazott Salat Levente.
A politológus kizártnak tartotta, hogy Grindeanu a PSD szakadását tudja elérni. Ehhez szerinte nem eléggé erős a kormányfő hátországa. Salat Levente szerint a miniszterelnök csupán a presztízsét próbálta védeni, amikor elutasította, hogy - a pártelnök forgatókönyve szerint - lemondjon a tisztségéről. "Részéről ez egy reménytelen személyes ambíció kibontakozása, aminek nincs támogatottsága a PSD-n belül, és komoly politikai projekt sincs mögötte" - vélekedett.
Salat Levente a kormányfő időhúzásaként értelmezte, hogy csak arra az esetre helyezte kilátásba lemondását, ha Klaus Iohannis államfő biztosítja, hogy a PSD soraiból jelöli ki a következő miniszterelnököt is. Megjegyezte: az államelnök csak akkor jelölhet új miniszterelnököt, ha már megüresedett a miniszterelnöki szék, ez a helyzet pedig a kormányfő lemondása által, vagy egy bizalmatlansági indítvány parlamenti megszavazását követően állhat elő. Úgy vélte, a PSD nevetség tárgyává válna, ha arra kényszerülne, hogy bizalmatlansági indítvánnyal buktassa meg a saját kormányát. Ha mégis ez a forgatókönyv érvényesülne, a politológus biztosra vette, hogy a párt előre bebiztosítaná a szavazás számára kedvező kimenetelét.
Salat Levente felidézte: Liviu Dragnea már többször is utalást tett arra, hogy szívesen látná az RMDSZ-t a baloldali kormányban. Szerinte a magyar szövetségnek azt kell elemeznie, hogy érdemes-e "hírbe hoznia magát" a meglehetősen rossz megítélésű baloldali kormánnyal. Hozzátette azonban, hogy a szövetségnek nagyon nehéz lenne ellenállni egy kormányzási felkérésnek. "A stabilitásra az országnak nagyon nagy szüksége van, és ha ez csak az RMDSZ kormányra lépésével válik lehetővé, akkor nem egyszerű ez elől kitérni" - fogalmazott az elemző. Úgy vélte azonban, hogy az RMDSZ-nek csak akkor lenne szabad kormányzati szerepet vállalnia, ha "a PSD demagóg választási ígéreteitől" mentesítenék a kormányprogramot, és egy teljesen átlátható, számon kérhető program megvalósítására vállalkozna a koalíció. Minimálisnak látta egy ilyen program kialakítási esélyét.
Újságírói  kérdésére Salat Levente elgondolkodtatónak nevezte, hogy mivel járna, ha az RMDSZ kormányon lenne Nagy-Románia megalakulásának a jövőre esedékes centenáriumán. Valószínűsítette, hogy az évforduló miatt fel fognak lángolni, és olykor el is fognak szabadulni a nemzeti indulatok. Úgy vélte azonban, hogy a koalíció részeként az RMDSZ éppen "a fék szerepét tudná eljátszani", ha kiegyensúlyozottan, szakszerűen viszonyulna a várható kilengésekhez.

Grindeanu lemond, ha Dragnea is.

Szomorú amiatt, hogy kitették a Szociáldemokrata Pártból, de bárhogyan is próbálna a párt elnöke megszabadulni tőle, ő mindig is PSD-s lesz – szögezte le Sorin Grindeanu csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján. A párt alapszabályzata szerint ő még mindig tagja a PSD-nek, Dragnea megszegte az alapszabályzatot – jelentette ki később újságírói kérdésre a kormányfő.

Azzal vádolta Liviu Dragnea pártelnököt, hogy megpróbálja kisajátítani az egész pártot, és fél szembesülni a párt százezres tagságával. Mindenkit ki akar rúgatni a pártból, aki bírálja a vonalat, amit a párt követ? – tette fel a szónoki kérdést Grindeanut, aki bízik benne, hogy ennek a párttagság ellent fog állni.

A pártelnök szerinte egy legitim kormányt próbál megdönteni, egy olyan kormányt, amelynek tagjait ő maga válogatta össze –ismételte korábbi álláspontját a kormány nélkül maradt kormányfő. Azért akarják őt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni, hogy Dragnea minél több hatalmat tudjon a saját kezében összpontosítani – mondta Grindeanu.

A pártelnöknek kell felelősséget vállalni a válságért, amelybe Romániát lökte a miniszterek lemondatásával, Grindeanu szerint destabilizálta az ország végrehajtó hatalmát. A felelősségvállalása abban kellene állnia, hogy lemond a párt elnökségéről, és akkor ő maga is lemond a miniszterelnökségről – szólította fel Grindeanu Dragneát. Erre hétfőig adott időt Dragneának.

A kormányfő köszönetet mondott a minisztereknek, hogy ma bementek dolgozni, de kihangsúlyozta,

ha nem tudja biztosítani a kormány működőképességét, akkor lemond.
És azt reméli, hogy az utóda is PSD-kormány lesz.

Visszautasította Dragneának azokat a vádjait, hogy őt kormányfőként a titkosszolgálatok irányítanák, és Dragneáról mondta azt, hogy együtt teniszezett és fröccsözött a titkosszolgálatok vezetőivel.

Iohannis szóvivője is megszólalt

Klaus Iohannis román államfő a kormánypártoktól vár megoldást a szociálliberális koalíció "belső válságára", rámutatva, hogy egyelőre még nem állt elő olyan helyzet, amelyben az alkotmány szerint az államfőnek kell lépnie - tudatta csütörtökön Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani.
Amikor a miniszterelnöki tisztség megüresedik - vagy lemondás vagy a parlament által elfogadott bizalmatlansági indítvány nyomán -, akkor az államfő késedelem nélkül elindítja egy új kormányfőjelölt megbízásához szükséges alkotmányos eljárást - mondta az elnöki hivatal szóvivője.

Forrás: MTI/foter.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog