Eggyel több országos listás mandátumot nyert a Fidesz

– MTI, hirado.hu

A levélben leadott szavazatok összeszámolása során szerzett szavazatokkal eggyel bővült, 134-re nőtt a Fidesz-KDNP által elnyert mandátumok száma, a Jobbiké eggyel csökkent - derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfő délután frissített adataiból, amely 98,96 százalékos feldolgozottságot mutat. Az NVI vasárnap kezdte meg a levélben érkezett szavazatok számlálását. Hétfő délelőttig 96 751 érvényes levélszavazatot számoltak össze, ebből 91 660-at kapott a Fidesz-KDNP pártszövetség, míg a Jobbikra 1113-an, az LMP-re 1099-en, az MSZP-Párbeszéd szövetségre 686-n, a Momentumra 492-en, a DK-ra 368-an, a Magyar Kétfarkú kutya Pártra 351-en, az Együttre 160-an szavaztak; a többi párt száznál kevesebb voksot kapott. A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz-KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott.

 

 

Erdélyi magyar vezetők gratuláltak a Fidesz-KDNP győzelméhez

– MTI, Origo.hu, Krónika 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is a Fidesz-KDNP választási győzelmének a fontosságát hangoztatta az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében. Tőkés László EMNT-elnök a választás estéjén felállított nagyváradi eredményváróban értékelte a választásokat. A közlemény szerint úgy vélte: a szeretet aratott győzelmet a gyűlölet fölött. Véleménye szerint azok szenvedtek csúfos vereséget a választási versenyben, akik "a nemzet megosztásán ügyködtek", és azok arattak elsöprő sikert, akik "a magyarság önvédelmi harcának ügyét tűzték zászlajukra".

 

A vajdasági magyar vezető politikusok szerint a nemzeti érdekek győzedelmeskedtek

– MTI, hirado.hu

Megtörtént a csoda - jelentette ki Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke hétfőn az előző napi magyarországi országgyűlési választások eredményét értékelve, míg Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kijelentette: a határon túli magyar közösségek szempontjából az volt a fontos, hogy a Fidesz-KDNP abszolút többséget szerezzen annak érdekében, hogy "azt a fajta nemzetépítést, amelyet az utóbbi nyolc évben véghezvittünk, folytatni tudjuk, így a kétharmados többséggel pedig ez még erőteljesebben, még szabadabban, még egyértelműbben végezhető".

 

Menyhárt József: Győzött az erős Magyarország!

– MTI, hirek.skk

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke gratulált a magyarországi országgyűlési választások győztesének, s rámutatott, a modern magyar demokrácia történetében párját ritkító, hogy valaki nyolc év kormányzás után is bizalmat kapjon, sőt, sokkal több szavazatot szerezzen, mint korábban. Menyhárt József leszögezte, érdekünk az erős, stabil és magabiztos Magyarország. „A Fidesz rendkívül magas részvétel mellett került újra a kétharmados többség közelébe. Ez nem csak az anyaországi, hanem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír” – fogalmazott.

 

 

Erdély

 

Tőkés a választásokról: a szeretet győzött a gyűlölet felett Krónika

– MTI, Krónika

Tőkés László a szeretetnek a gyűlölet fölött aratott győzelmeként értékelte a magyarországi országgyűlési választás eredményét. A Fidesz-KDNP erdélyi európai parlamenti képviselője szerint csúfos vereséget szenvedtek azok, akik a nemzet megosztásán ügyködtek. „Ezzel szemben viszont azok, akik a magyarság önvédelmi harcának ügyét tűzték zászlajukra, elsöprő sikert arattak” – mutatott rá hétfői közleményében Tőkés. A politikus külön kiemelte, hogy a külhoni magyarok ellen irányuló kampánypropagandának nem volt foganatja, sőt a külhoni magyarok jelentős mértékben járultak hozzá a nemzeti erő, a Fidesz-KDNP-pártszövetség sorsdöntő győzelméhez.

 

Hargitai tanácselnök: az erdélyi magyarság nagy része részt vett a szavazáson

– MTI, Origo.hu

Az erdélyi magyarság nagy arányban vett részt a vasárnapi magyar parlamenti választáson - mondta Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Mint elmondta: a kettős állampolgárok mintegy 80 százaléka regisztrált a voksolásra. Úgy vélekedett, a nagy arányú részvétel annak is köszönhető, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségelnöke olyan egyezséget kötött, amely alapján az erdélyi magyarság látja a jövőt. Borboly Csaba kiemelte: a kettős állampolgárok felesküdtek a magyar alkotmányra, és ez jogot és kötelességet is jelent.

 

Tamás Sándor kajánkodott kicsit Gyurcsány felé

2018. április 9 – transindex.ro, maszol.ro,

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke Facebook-posztban reagálta le a magyarországi országgyűlési választások eredményeit, különös tekintettek a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció eredményére: „A DK hosszú ideje rajtam köszörüli a nyelvét, hergelve a magyarországiakat az erdélyi magyarok ellen. Mi rég mondjuk, hogy nem szabad nemzeti üggyel spekulálni, mert vannak az ember életében nemes ügyek is. Erdély (Gyurcsány Ferenc kedvéért: az a keleti országrész, amely 1000 éven át szerves egységet alkotott a jelenlegi Magyarországgal) 190-195 ezer szavazattal járult hozza a választás sikeréhez. Felméréseink szerint, ebből a DK 1%-ot sem kapott” - így az elnök.

 

 

Barna Gergő a Fidesz kétharmadáról: fontos, de nem döntő szerepük volt a külhoni szavazatoknak

 – maszol.ro,

Várhatóan lesznek olyan ellenzéki politikusok, akik az erdélyi, a határon kívüli magyarokat is hibáztatni fogják a Fidesz nagyarányú győzelméért. A külhoni szavazatoknak fontos szerepük volt ugyan ebben, de nem befolyásolták döntő módon a választásokat – véli Barna Gergő. A kolozsvári szociológust a vasárnapi magyarországi választások eredményeinek gyorselemzésére kértük. Elsőként azt állapította meg: bár sokan arra számítottak, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester-választás forgatókönyve fog valamilyen formában megismétlődni, és a Fidesz akár kisebbségbe is kerülhet a parlamentben, az április 8-i választásokon a Fidesz-KDNP nagyot nyert, az ellenzék összességében nagyot veszített.

 

A Kárpát-medencei magyar összetartozást támogató politika meghozta eredményét

 – nyugatijelen.com,

Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke hétfőn délelőtt Brüsszelből reagált a magyarországi parlamenti választások eredményeire: „A választási részvétel rekord szintet ütött meg, és ez azért is jelentős, mert egy hosszú és nehéz kampány után történt. Így a FIDESZ–KDNP győzelme minden kétséget kizáró módon nagy legitimációt jelent a választások után felálló kormány számára. Gratulálok a FIDESZ–KDNP győzelméhez, és kiemelem, hogy tegnap éjjel, amikor az első reagálások elhangzottak mind Semjén Zsolt KDNP-elnök, mind Orbán Vikort FIDESZ-elnök első üzeneteikben a külhoni magyarok felé is szóltak, és ezt Dél-Erdélyi és egyáltalán erdélyi, romániai politikusként nagyra értékelem”.

 

Eldőlt, hova helyezik Aradon a Nagy Egyesülés emlékművét

– maszol.ro

A belvárostól nem messze, a megyeháza és a Szakszervezetek Művelődési Háza között fog állni az aradi Nagy Egyesülés emlékműve, amelynek a felállítása évek óta vitatéma a helyi román sajtóban. Egy erős nemzeti érzelmű és nacionalista román értelmiségiekből alapított egyesület már 2003-ban szorgalmazta egy emlékmű állítását az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés centenáriumára, és 2007-ben pályázatot is hirdettek az alkotás elkészítésére, amit Florin Codre brassói képzőművész nyert meg. Az aradi és megyei önkormányzati vezetők, a helyi román értelmiség előszeretettel tekinti Aradot „a nagy egyesülés bölcsőjének”, ahol megfogalmazták az 1918. december elsején Gyulafehérváron felolvasott kiáltványat, amely egyoldalúan mondta ki Erdély és a Román Királyság egyesülését.

 

Felvidék

 

Elkezdődtek a 14. Komáromi Egyetemi Napok

– hirek.sk

 

A Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) az intézmény igazgatóságával együtt, helyi vállalkozók támogatásával április 9. és 13. között tartja a Komáromi Egyetemi Napok elnevezésű színes műsorfüzért, amely ünnepélyes megnyitója hétfőn volt az egyetemi konferencia-központban.

 

A költészet ünnepére készülnek Komáromban

– Felvidék Ma

Első alkalommal szervez irodalmi estet a magyar költészet napján Komáromban a Kárpátia Sport Polgári Társulás, mellyel a magyar líra előtt tisztelegnek. Noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, a felvidéki Komáromban nem feledkeznek meg arról sem, hogy Márai Sándor is április 11-én született – tudtuk meg a rendezvényt szervező társulat elnökétől, Pallag Györgytől. Mint mondta, a Kárpátia Sport Polgári Társulás az elmúlt években nagyon jó kapcsolatot alakított ki Döbrentei Kornél alternatív Kossuth-díjas költővel és nejével, Petrás Mára Prima Primissima-díjas népdalénekessel.

 

Szent László emlékezete Királyhelmecen

– Felvidék Ma

A Királyhelmeci Mécs László Polgári Társulás és Királyhelmec városa április 7-én a művelődési központ épületében a helyi történelmi keresztény egyházakat bemutató rendezvénysorozat keretében „Szent László emlékezete” címmel kiállítással egybekötött délutánra hívta az érdeklődőket. A lelki találkozót megtisztelte jelenlétével Monyok István görögkatolikus parókus, Molnár István református segédlelkész, valamint a társadalmi és a közélet több képviselője is.

 

A felvidéki származású Pásztor Bélát köszöntötték Ipolybalogon

– Felvidék Ma

A hét végén Ipolybalogon gyűltek össze az Ipoly menti polgármesterek, hogy szülőfalujában köszöntsék Pásztor Bélát, Veresegyház polgármesterét, aki a közelmúltban ünnepelte 80. születésnapját. Talán még Kárpát-medencei viszonylatban is egyedülállónak számít, hogy polgármesterként immár ötvenhárom éve áll a település élén. A község Árpád-kori templomában érte szóló hálaadó szentmisével kezdődött az ünnepség, ahol megjelent Csáky Pál EP-képviselő is, továbbá a régió, illetve a Garam mente mintegy harminc polgármestere, valamint civilek, Csemadok-vezetők is.

 

Vajdaság

 

Hajnal Jenő: A magyar választások eredménye az építkezés esélyét vetíti elő

- Pannon RTV

Számos olyan kultúrára, oktatásra és anyanyelv-használatra vonatkozó program született Vajdaságban, amely a Magyar Kormány nélkül nem jöhetett volna létre - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a magyar választások eredménye egy a 2010-ben elkezdett építkezés esélyét vetíti elő, amelyre eddig is támaszkodni lehetett. Az MNT első embere üdvözölte a Fidesz-KDNP sikerét, és reméli, hogy az elmúlt nyolc év munkája az elkövetkező esztendőkben tovább gyümölcsözhet majd.

 

Őrvidék

 

Előadás magyar Nobel-díjasokról

– volksgruppen.orf.at

Frank Tibor történész, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Amerikanisztika Tanszékének egyetemi tanára tart előadást április 10-én Bécsben, a Collegium Hungaricumban a Club Pannonia meghívására. Frank Tibor az MTA levelező tagja, az új- és jelenkori egyetemes történelem tanára és kutatója.

 

Marad a határellenőrzés

– volksgruppen.orf.at

Burgenlandban tett ma bemutatkozó látogatást Herbert Kickl belügyminiszter. A biztonsági csúcstalálkozón a határellenőrzés további fenntartása mellett foglalt állást a szlovén és a magyar határon. Ezt a kívánságot már továbbították az EU felé. Eredetileg május közepéig volt tervezve az ellenőrzés.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog