erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Ezer év Erdélyben, száz év Romániában

A romániai uborkaszezont a fokozódó magyarellenesség lengte be. Baj, nem baj, de lassan már meg sem lepődünk egy-egy újabb kirohanáson, eseten. Persze jó, hogy megtörténik az ilyenkor szokásos felháborodás, tiltakozás, szolidaritás, kiállás, de az erdélyi magyarok minden ilyen alkalom után jól tudják, „nem ez a harc lesz a végső”, a magyarkártya majd mindegyik bukaresti politikai szereplő paklijában ott lapul, és szenvtelenül ki is játssza, ha a saját érdekei úgy kívánják.

DNA-t az oktatásra

Nem az abszurdumot súrolja az, ami néhány hónapja a Liviu Pop által vezetett Oktatási Minisztériumban (MEN) történik, hiszen Eugen Ionescu országában az abszurdum otthon van, hanem a bűncselekményt. A miniszter által hozott döntések, ahogy azt a következőkben bizonyítani fogjuk, egy sor visszaélés, hamisítás, korrupció és Románia nemzeti biztonságát veszélyeztető egyéb pénzügyi bűncselekmény felé vezető előzetes lépések.

Romániában 620 esetben nem tartották be az EJB határozatát

Csaknem 10 ezer olyan ítéletet tart számon az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), melyeknek máig nem tettek eleget az Európa Tanács tagállamai, bizonyos esetekben már 25 éve várat magára a törvényszék döntésének végrehajtása - írta szerdán a Politico brüsszeli hírportál.

Újjáépítenék Bözödújfalu egyik templomát


Leeresztették a tó vizét. Fotó: Szekeres Attila

Közadakozásból építenék újra Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát, e célból a Bözödújfaluért Egyesület és Erdőszentgyörgy önkormányzata adománygyűjtést indított. A felépítendő templom az egykori település valamennyi felekezetét képviselné.

Egy jottányit sem változtat a PSD a nyelvtörvényen


Florin Roman hamar éhes lett és megunta a koplalást, pár órát tartott a sztrájkja. (Fotó: evz.ro)

Megint lufikat üldöznek a nemzetieskedők, légből kapott elméleteket gyártanak és ezzel igyekeznek fenntartani a népszerűségüket. A nacionalista színekben tündöklő ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik képviselője hétfőn éhségsztrájkba kezdett, egyebek mellett az RMDSZ nyomására elfogadott "kiváltságok" elleni tiltakozásul.

Iskola a tűréshatáron – Nincs megoldás a marosvásárhelyi gimnázium ügyében

Egy hónapos haladékot ad az Erdélyi Római Katolikus Státus a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak, hogy új szerződés keretében megoldást találjanak a katolikus teológiai líceum és az Unirea elhelyezésére. Exkluzív hírek Erdélyből.

A katolikus iskolát már megszüntették, most az épületeinek tulajdonjogát vitatják el

A Nagy Románia Párt szerepét átvevő két párt a nemzeti liberális és a Basescu által irányított Nemzeti Mozgalom Párt (PMP)  úgy tünik, hogy nem tud érdemleges ellenzékként viselkedni ezért a nacionalista magyarellenes kirohanásaikkal és ténykedéseikkel igyekeznek felszínen maradni. A PMP legutóbb a MOL magyarországi üzemanyag töltőállomás hálózatba kötött belé röhejes érvekkel, most a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügy lett a célpontja. Ugyanis a párt egyik képviselője kivizsgáltatná, milyen körülmények között szolgáltatták vissza az egyháznak a volt katolikus iskola épületeit Marosvásárhelyen. (Szék-helyek megjegyzés)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog