A brit korona örököse szerdán 15.40-kor érkezett Bukarestbe a Royal Air Force gépével. A Henri Coandă repülőtér fogadótermében George Ciamba külügyi államtitkárral, valamint Dan Mihalachéval, Románia egyesült királyságbeli nagykövetével és Paul Brummellel, Nagy-Britannia romániai nagykövetével találkozott.

Bővebben: Románia csillagával "feszíthet" ezután Károly hercegMárcius 24-26. között zajlott az Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozzók Találkozója Székelyudvarhelyen. A legnagyobb magyar erdélyi fiatal közgazdász találkozón idén is közel 200 fiatal közgazdász vett rész.

Bővebben: Tényleg egy felelős generáció vagyunkAz Európai Néppárt (EPP) március 29-30-án Máltán tartja kongresszusát. Az RMDSZ – amely az EPP tagjaként 12 fős delegációval képviselteti magát az eseményen – szerint a kongresszus jó alkalom arra, hogy a romániai magyar kisebbség ügyét európai szintre emeljék, hogy beszámoljanak azokról a jogsérelmekről, amelyek a magyar közösség ellen irányultak az elmúlt időszakban - olvasható az RMDSZ közleményében.

Bővebben: A romániai magyar kisebbséget ért jogsérelmekről számol be az EPP kongresszusán az RMDSZAz elmúlt három év magyarellenesnek tekintett romániai megnyilvánulásainak sajtószemléjét mutatta be Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke egy sajtótájékoztatón a nagyváradi parlamenti képviselői irodában. Az EMNT figyelőszolgálata által összeállított negyvenoldalas, három nyelven, azaz magyarul, románul és angolul megjelent Transylvanian Monitor a romániai sajtóban 2014 és 2016 közötti ismertetett több ezer eset közül mutat be háromszázat, Nagy Attila szerkesztésében. (Magyarellenes megnyilvánulások leltára Romániában 2014–2016 között itt olvasható, letölthető.)

Bővebben: Európa jövője, a nemzeti kisebbségek jövője – gyűlölet és jogfosztás nélkülMagyarellenes megnyilvánulások leltára Romániában 2014–2016 között itt olvasható, letölthető.

A Transylvanian Monitor (Erdélyi Figyelő) jelen száma a megelőző kiadványok természetes folytatása, melyek – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) eredeti szándékának megfelelően – a romániai magyar közösség ellen irányuló megnyilvánulások és cselekmények nyomon követését tűzték ki célul.

Bővebben: Magyarellenes megnyilvánulások leltára Romániában 2014–2016 közöttHétfői plenáris ülésén cikkelyenként elfogadta a képviselőház az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint a család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon alapul. Az alkotmány jelenlegi formája szerint a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon alapul. A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői bejelentették, hogy támogatni fogják a javaslatot. A végső szavazásra a képviselőh l

(agerpres) A román ombudsmani hivatal eljárást indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében - közölte a bukaresti intézmény hétfőn.

Bővebben: Újabb eljárás Romániában a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyébenA bukaresti parlament hozzájárulását kérte Klaus Iohannis román államfő hétfőn ahhoz, hogy a NATO kémelhárító különítményt alakíthasson a román fővárosban.

Bővebben: Kémelhárító különítményt akar telepíteni a NATO BukarestbeKonstruktív tárgyalások után mindkét fél érdekévé vált, hogy a Csíki Sör márkanév körüli vita barátságos úton rendeződjék – írja Facebook-oldalán a Csíki Sör Manufaktúra (Lixid Project SRL). Elhagyja az Igazi Csíki Sör nevéből az „Igazit” a Csíki Sör Manufaktúra a Heineken Romaniával történt megállapodást követően, és csak Csíki Sörként forgalmazzák italukat. Lénárd András szerint ez zavarhatta a Heinekent, mivel úgy tűnhetett, hogy az ő sörük nem igazi. Írja a mandiner.hu

Bővebben: Sörháború: megadta magát a HeinekenEgy friss felmérés szerint a romániai lakosság 67 százaléka igazságtalannak tartja a román társadalmat, mindössze 26 százalékuk véli úgy, hogy igazságos. A román Agerpres hírügynökség által bemutatott kutatás szerint az emberek azt is elvárják, hogy mentse meg őket az állam, de egyre kevésbé bíznak az intézményekben és embertársaikban.

Bővebben: A románok szomoruak

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog