erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

2017. május 31-én este 7-
kor rendkívüli koncert lesz
marosvásárhelyi Kultúrpalota 800
fős nagytermében, ahol két
világklasszis magyarországi
hangszeres szólista, Baráti Kristóf
és Várdai
István
 Antonín Dvořák a-moll
hegedű- és h-moll csellóversenyét
fogják megszólaltatni a helyi
filharmonikusokkal, Megszaporodtak a Magyarországra átszökni próbáló migránsok elfogásáról szóló hírek a román határrendészet honlapján: a héten már a harmadik ilyen csoport feltartóztatásáról számolt be a romániai hatóság.

Bővebben: Szaporodnak a migránsok a román magyar határonSzent Anna-tó/fotó: Szék-helyekKitiltanák a fürdőzőket a székelyföldi Szent Anna-tóból a Natura 2000-es környezetvédelmi terület megóvásában érdekelt szervezetek.

A környezetvédelmi terület népszerűsítésére, és megóvására alapított Pro Szent Anna Egyesület vezetője, Dósa Elek Levente  elmondta: nem tesznek jót a tó vizének a nyári idényben fürdőző turisták,

Bővebben: Ne legyen fürdőzés a Szent Anna-tóbanA Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kedden benyújtotta a román parlamentben a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, mellyel az anyanyelvhasználati jogokat kívánja bővíteni.

Bővebben: Az RMDSZ benyújtotta a nyelvi jogokat bővítő törvénymódosítási javaslatátA decentralizáció egy olyan terv, amely működhet és működnie kell, nyilatkozta kedden Sorin Grindeanu miniszterelnök, majd hozzátette, a megoldásokat nem kell más problémákkal együtt elásni.

Bővebben: Grindeanu: A decentralizáció egy olyan terv, amely működhet és működnie kellCălin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke azt nyilatkozta hétfőn az állandó bizottság ülése után, hogy a jogi bizottság jelentése nélkül nem lehet a jogszabályt a plénum napirendjére tűzni.

 A törvényt 2017. január 31-én iktatták a szenátus titkárságán, a jogi bizottság megtárgyalta, számos módosítást eszközölt, majd május 8-án kedvezően véleményezte a jogszabályt.

Bővebben: Kedden hallgatólagosan elfogadta a szenátus a közkegyelmi törvény tervezetétA Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) ellenzi az egységes bértörvényt. Ez utóbbiak annak a véleményüknek adtak hangot hétfőn a szenátus plénumában, hogy széleskörű társadalmi vita kellene hogy megelőzze egy ilyen jogszabály elfogadását.

Bővebben: Az RMDSZ megszavazza a bértörvényt, az ellenzéknek és Iohannisnak nem tetszikEurópai uniós alapokból újítják fel az UNESCO-világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot - tájékoztat a központi fejlesztési régió hétfőn kiadott közleménye.

Bővebben: Felújítják a szászkézdi evangélikus erődtemplomotA megszokottnál melegebb időjárás és szárazság várható júniusban, júliusban és augusztusban, főként az ország déli, délkeleti és délnyugati megyéiben - derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) előrejelzéséből.

Bővebben: "Megsülünk a nyáron" megszokottnál melegebb lesz az idénEgyre több migráns próbál átjutni a magyar-román határon - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Bővebben: Egyre több migráns a magyar_román határonAz erdélyi falurombolás egyik szimbólumává vált Bözödújfalu, amelyet 1994-ben árasztottak el. A javarészt magyarok lakta település épületei ma már csak nyomokban látszódnak, amelyek egy javítási munka miatt kerültek ismét a felszínre - írta az Origo.

Bővebben: Újra látható az elárasztott székely falu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog