erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő - Gyulafehérváron nem ígértek autonómiát

 

Gyulafehérváron nem ígértek autonómiát”

2017. december 7. – Krónika

Még mielőtt március 15-e hivatalos ünneppé nyilvánítását kérnék, a romániai magyaroknak tiszteletet kellene tanúsítaniuk a románok nemzeti ünnepe, december 1-je iránt – vélekedik Marius Diaconescu történész. A Bukaresti Egyetem tanára a Krónikának adott interjúban „magyar mítosznak” nevezi, hogy a Gyulafehérvári nyilatkozatban autonómiát ígértek a romániai kisebbségek számára. Szerinte az egyesülés századik évfordulójának nincs összefüggő üzenete a román társadalom szintjén, ugyanakkor elmondta azt is: mindkét oldalon hiányzik a valós akarat a román és magyar történészek historiográfiai diskurzusának összehangolására.

 

Vezető hírek

A magyar államfő megkoszorúzta Esterházy prágai emlékhelyét és az Arany emléktáblát Karlovy Varyban

MTI, hirado.hu, Magyar Idők, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó

Áder János magyar köztársasági elnök szerdán délelőtt Prágában, hivatalos csehországi látogatásának második napján, a prágai Motol köztemetőben megkoszorúzta Esterházy Jánosnak, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjének emléktábláját, amely a temetőben létrehozott Kommunizmus Áldozatainak Emlékművén van elhelyezve. A motoli megemlékezést követően a magyar államfő a nyugat-csehországi Karlovy Varyba utazott, ahol találkozott a régió vezetőivel. Felkereste egyebek között a városban található Arany János emlékhelyeket is. A költő 1869 és 1876 között évente járt az akkori Karlsbadba, gyógykezelésre. A magyar államfő koszorút helyezett el az Arany János egykori lakhelyének falán lévő emléktáblánál.

 

Szijjártó: Ukrajna megsértette a NATO-val szembeni kötelezettségeit

MTI, hirado.hu, vs.hu, Kárpátinfo

Ukrajna azáltal, hogy a kisebbségi jogokat súlyosan sérti és azáltal, hogy elfogadta az új oktatási törvényt, nemcsak európai uniós kötelezettségeinek, hanem NATO-kötelezettségeinek sem tesz eleget - jelentette ki Szijjártó Péter szerdán Brüsszelben, a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri tanácskozásának szünetében. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Ukrajna éves nemzeti programjában vállalta a kisebbségi jogok tiszteletben tartását és fejlesztését, de ezzel teljes mértékben ellentétes az új oktatási törvény elfogadása. Ukrajna az oktatási törvény elfogadásával nem kétoldalú akciót folytat Magyarországgal szemben, hanem nemzetközi vállalásainak nem tesz eleget. Ha Ukrajnának fontos, hogy helyreálljon együttműködése a NATO-val, akkor vissza kell vonnia az oktatási törvényt. Ha pedig vannak olyan országok, amelyek számára ugyancsak fontos, hogy a párbeszéd helyreálljon, akkor győzzék meg Ukrajnát, hogy feleljen meg nemzetközi kötelezettségeinek - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa is értesült a romániai magyar kisebbség panaszairól

Krónika, maszol.ro, transindex.ro

A romániai magyarságot ért jogsértésekről, a gyűlöletbeszéd következményeiről, valamint a kisebbségi oktatás problémáiról tájékoztatták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát a Pro Regio Siculorum Egyesület és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat munkatársai. A november 29. és december 1. között Genfben megszervezett 10. Kisebbségügyi Fórum több mint 400 résztvevővel zajlott, az állami küldöttségek mellett számos civil szervezet is képviseltette magát. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleményében arról tájékoztatott, a fórumon beszámoltak a gyűlöletbeszéd aggasztó térnyeréséről Romániában, ahol újságírók, véleményformálók, szélsőséges politikusok a magyar közösség ellen irányuló, felbujtó üzeneteket hangoztatnak.

Erdély

 

Perdöntő bizonyíték” a Batthyáneum-perben?

Krónika, transindex.ro, maszol.ro

A 19. század elején kimondott debreceni ítéletek alapján vizsgálja a Gyulafehérvári Táblabíróság, hogy jogosan utasította-e el a romániai restitúciós bizottság azt a kérést, hogy szolgáltassa vissza a római katolikus érsekségnek a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárat. Az MTI beszámolója szerint a debreceni ítélet figyelembe vételét Komáromi Attila, az egyház jogi képviselője kezdeményezte Ileana Darjának, a könyvtár volt igazgatójának egy 1997-ben publikált tudományos dolgozatára hivatkozva. Ebben a volt igazgató többek között arról értekezett, hogy a könyvtáralapító Batthány Ignác püspök halála után az örökösei beperelték az egyházat az örökségért, de a debreceni bíróságon 1815-ben kimondott ítélet az egyház tulajdonjogát erősítette meg. Komáromi Attila az MTI-nek elmondta: egy ilyen ítélet perdöntő bizonyíték lehetne, hiszen a román állam éppen arra hivatkozva utasította el a visszaszolgáltatást, hogy a püspök a végrendeletében nemcsak az egyházat, hanem Erdély provinciát is megjelölte örököseként.

 

 

Marossy Zoltán: „Új célokat kellene kitűzni a DKMT eurorégiós együttműködés számára”

Nyugati Jelen

November végén 20. születésnapját ünnepelte a Vajdaság Autonóm Tartomány fővárosában, Újvidéken a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió. A nyugat-romániai és kelet-magyarországi megyéket, valamint a Vajdaságot magába foglaló határokon átnyúló együttműködés születésénél bábáskodott Marossy Zoltán volt Temes megyei tanácsos, későbbi alprefektus, aki a DKMT Eurorégió létrehozásának körülményeiről és az elért eredményekről nyilatkozott a Nyugati Jelennek.

 

Közadakozásból készült a Petőfi-szobor

szekelyhon.ro

Leleplezik Marosszentgyörgyön szombaton 14 órai kezdettel Petőfi Sándor szobrát, amely a település első magyar köztéri emlékhelye lesz. A jelentős rendezvényre a helyiek mellett magyarországi tisztségviselőket is várnak.

 

Az RMDSZ nem támogatta a kormány centralizáló területfejlesztési stratégiáját

transindex.ro

Románia területfejlesztési stratégiájának számos hiányossága van, és téves irányelvet követ. Noha 2035-ig meghatározza az ország sorsát, mégsem nyújt alkalmazható megoldásokat a valós problémákra. Meggyőződésünk, hogy a pénzügyi források elköltésében nem célravezető a koncentráció elvét követni, azaz tovább erősíteni az amúgy is fejlett és komoly gazdasági potenciállal rendelkező 8-9 nagyvárost, és hanyagolni az elmaradottabb településeket, régiókat. A területfejlesztési stratégiának a felzárkóztatás elvét kellene követnie, a kevésbé fejlett régióknak kellene a következő években nagyobb gazdasági és pénzügyi támogatást nyújtani. Az RMDSZ szenátusi frakciója 70 módosító indítványt nyújtott be a szakbizottságokban a stratégiát tartalmazó jogszabályhoz, amelyekben a hiányosságok pótlását és teljes koncepcióváltást kezdeményeztünk, ám ezeknek csak egy csekély részét fogadták el. A koncentráció irányelvét a szenátus nem volt hajlandó elvetni. Ezért az RMDSZ szenátusi frakciója a szerdai plénumi szavazáson nem támogatta a területfejlesztési stratégiát” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a felsőház plénumi ülését követően.

 

Törvénytelen a kétnyelvűség

 – Krónika

Törvénytelennek minősítette a Maros megyei prefektúra a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó mindkét határozatot, amelyeket a helyi önkormányzat október végén fogadott el. A kormányhivatal jogászai mindkét esetben a közigazgatási törvénnyel „takaróznak”. A Szabad Emberek Pártja kész akár Strasbourgig is elmenni, az RMDSZ egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

 

Megszüntették a hatósági felügyeletet Kiss ügyében

 – Krónika

Erdély

Megszüntette a nagyváradi törvényszék a Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök elleni hatósági felügyeletet, az ítélet nem jogerős. A bírák kedden hoztak alapfokú döntést az RMDSZ volt Bihar megyei elnöke és húzóembere ellen indított korrupciós perben. A döntés indoklása a későbbiekben várható.

 

Uniós forrásból korszerűsítik a Petőfi-múzeumnak otthont adó koltói Teleki-kastélyt

Krónika, Magyar Nemzet

Kívül-belül felújítják a Petőfi-múzeumnak otthont adó Teleki-kastélyt a Máramaros megyei Koltón, ahol a forradalmár költő a mézesheteit töltötte. Bővítenék az emlékhelyet is. A műemlék tulajdonosa, a Máramaros megyei község önkormányzata a 2014–2020-as Regionális Operatív Program révén nyert 6,8 millió lejes (másfél millió euró) európai uniós forrást a felújításra.

Felvidék

 

Új helyzet, új dilemmák az MKP-ban és a Hídnál

Tokár Géza – Új Szó

Az MKP esetében a megyei választások eredményét felemás sikerként lehet elkönyvelni – a párt jóval kevésbé szorult vissza, mint azzal előzetesen számolni lehetett, a választási eredmények szintjén kimondottan jól tartja magát ott, ahol tömbben él a magyarság (Nagyszombat és Nyitra megye). Ebben a két régióban gyakorlatilag nem volt kudarcélménye a pártnak, hiszen Menyhárt József a legtöbb szavazatot kapta a dunaszerdahelyi megyei képviselőjelöltek közül, Berényi József egyértelműen több voksot gyűjtött a Híd „erős” jelöltjénél, Rigó Konrádnál, és hiába a nagy felfordulás az MKP komáromi alapszervezeténél, a Nyitra megyei képviselők számának alakulásában ez nem hagyott nyomot. Ha az MKP Kassa megyei listája nem bukik meg, akár még egyértelmű sikerről is lehetne beszélhetni. Ugyanakkor fontos tudatosítani, hogy az MKP kedvező választási eredményei leginkább a megyei választási rendszer jellegzetességeinek köszönhetőek, hiszen a magyar többségű járások részvételi mutatói ezúttal is az országos átlag alatt maradtak. A magyar választók nagy részének távolmaradása nem fordult elveszített mandátumokba, hiszen az egyes járások a részvételtől függetlenül meghatározott számú képviselőt delegálnak a megyei parlamentekbe.

 

MKP: tagok is, meg nem is

Új Szó

Becse Norbert járási elnököt és Kocur Lászlót, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) pártigazgatóját, a volt komáromi szervezet tagját bízta meg a párt a megszüntetett komáromi helyi szervezet újjáalakításával. A megszüntetésről az MKP Országos Tanácsa döntött november 25-én, azzal az indokkal, hogy megsértették a párt alapszabályát. „A megyei választások során helyi illetőségű képviselőt nem sikerült a megyei parlamentbe juttatniuk, az egyetlen, reális esélyekkel induló komáromi képviselőjelöltet a kampány során ellehetetlenítették” – indokolta a feloszlatást az MKP. Az MKP OT ezen az ülésén módosította a párt alapszabályát is.

Felvidék

 

Lunter és a Besztercebánya megyei magyar képviselet a Körképnek: A déli területekre is oda fogunk figyelni

Körkép

Legfontosabb prioritásnak érzem, hogy stabilizálni tudjuk érdekeltségünket a középiskolákon. Maradjanak meg az iskolák, ne kelljen mindig harcolni az osztályok számáért. Úgy érzem, ebben van a megmaradásunk legnagyobb jelentősége” – nyilatkozta Auxt Ferenc.

 

A nemzeti kisebbségek helyzetéről tartottak szakmai fórumot Pozsonyban

bumm.sk

Az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezményének Tanácsadó Bizottsága és a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos Bukovszky László szakmai konferenciát tartott 2017. december 4-én és 5-én Pozsonyban.

Vajdaság

 

Az IPA-program keretében rendezik a Baja–Bezdán-csatornát

- Pannon RTV

A stratégiai projekt megvalósításáról ma tárgyaltak a vajdasági képviselőházban.

Nyolc és fél millió euró jut a Baja–Bezdán-csatorna rendezésére - a stratégiai projekt megvalósításáról tárgyaltak ma a vajdasági képviselőházban. A helyreállítás az Interreg - IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.

 

Új tudományos, szellemi műhellyel bővül a bácsfeketehegyi művelődési élet

- Pannon RTV

Több kulturális, művelődési létesítmény felújítása zajlik Kishegyesen. Bácsfeketehegyen felújítják Bányai János szülőházát. A Bányai János Irodalmi Alapítvány, amelynek támogatója Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács, felújítja az elhunyt író, egyetemi tanár szülői házát. Kishegyesen a volt szövetkezeti otthon renoválásának tervei készülnek.

Kárpátalja

 

Újabb ígéret: nem zárják be az iskoláinkat

Kárpátalja

Állítólag még december elején találkozni fog magyar kollégájával Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki a találkozót megelőzően, december 1-jén Beregszászban és Ungváron tájékozódott a magyar nyelvű oktatás kérdésével kapcsolatosan. A külügyminiszter ellátogatott a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumba, ahol elsőként Szabó Árpád igazgatótól, Petruska Istvántól, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetőjétől és Babják Zoltántól, Beregszász polgármesterétől érdeklődött a város és a járás magyar tannyelvű oktatási intézményeivel kapcsolatos kérdésekről.

 

Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne”

karpatalja.ma

Az elmúlt héten a Nagyberegi Református Líceum (NBRL) 37 végzősének a szíve fölé került a remény és a hit zöld szalagja. A Beregszászi Városi Művelődési Ház díszterme zsúfolásig megtelt szülőkkel, barátokkal, közeli rokonokkal, akik együtt ünnepelték a végzős diákokkal életük egyik meghatározó napját. Az ünnepség kezdetén Tóth László, a NBRL lelkész-igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

 

Dr. Linner Bertalan-emlékkonferencia

Kárpátalja

130 évvel ezelőtt született Beregszász XX. századi történetének talán legismertebb és legmegbecsültebb embere, Linner Bertalan sebészorvos, szőlőnemesítő, akihez fogható orvoslegenda azóta sem praktizált a Vérke-parti városban. A 48 évvel ezelőtt elhunyt doktor emléke máig él. Rá emlékeztek tisztelői, egykori tanítványai december 2-án, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában megszervezett emlékkonferenciával.

 

Konferenciasorozat a ProAgri Napok keretében

Kárpátalja

A Pro Agricultura Carpatika Alapítvány szervezésében november végén és december első, illetve második hetében, az idén is megrendezésre kerül a ProAgri Napok nevű gazdaképző konferenciasorozat. Ennek célja, hogy korszerű mezőgazdasági ismeretek átadásával segítse elő a kárpátaljai magyar családi gazdaságok fejlődését, megerősödését, ezáltal pedig nemzetrészünk fennmaradását is, lévén, hogy a kárpátaljai magyarság jelentős része a mezőgazdaságból igyekszik megélni.

Muravidék

 

Hat új szoba, felvonó és lépcsőház a szépkorúaknál

- nepujsag.net

A Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában pénteken hivatalosan átadták az új épületszárnyat, amelynek építése múlt év novemberében kezdődött. A beruházással az épület két szintjén összesen hat szobát alakítottak ki saját fürdőszobával és két társalgóval, emellett felvonó és lépcsőház is épült a 310 négyzetméter alapterületű új részlegben. Amint Špilak Franc igazgató elmondta, a beruházással az otthon kapacitása nem növekedett, továbbra is 172 az otthon lakóinak száma.

 

Zengtek a szavak

- nepujsag.net

Muravidék

Az idei, immár három évtizede zajló szavalóversenyre közel száz jelentkezés érkezett a szervező Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézethez. Az általános iskola minden korosztályát felölelő megmérettetésen idén is szálltak, néha zengtek a szavak, s izgatott gyerekarcok töltötték meg a hosszúfalui faluotthont. Idén két középiskolás versenyzőnek kimagasló teljesítményükért Aranydiplomát is odaítélt a zsűri.

 

Kettős állampolgárság, választások, regisztráció

nepujsag.net

Néhány hete jelentették be Magyarországon, hogy már meghaladja az egymillió főt az új magyar állampolgárok száma. Nem hivatalos információk szerint az idén karácsonyig beadott honosítási kérelmek esetében az új magyar állampolgárok jó eséllyel már szavazhatnak a tavaszi, valószínűleg áprilisi magyarországi parlamenti választásokon.

 

Középiskolai honismereti vetélkedő

- nepujsag.net

A múlt héten a lendvai középiskolások tehették próbára felkészültségüket és tudásukat a Magyarország nemzeti parkjai és a Dunántúl témakörökben az általános iskolások által már teljesített hagyományőrző és honismereti versenyen.

Őrvidék

 

Az ajtó“- ősbemutató Bécsben

- volksgruppen.orf.at

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából a Collegium Hungaricum és a bécsi Theater Brett közösen állítanak emléket az írónőnek azáltal, hogy színpadra viszik a szerző „Az ajtó“ című leghíresebb regényét. Az ősbemutatót a közönség három alkalommal láthatja Bécsben, december 7-én, 8-án és 9-án este 19.30-kor.

 

Felvidéken járt az Őri Banda

- volksgruppen.orf.at

Első ízben kapott meghívást a Felvidékre, Királyrévre a Burgenlandi Magyarok Népfőiskolájának keretében működő Őri Banda és Népdalkör. Egy nagyszabású népzenei találkozón vettek részt, burgenlandi népzenét játszottak.

 

Szászcsávási táncház a Délibábnál

- volksgruppen.orf.at

Az erdélyi Szászcsávási Zenekar volt elmúlt vasárnap a vendége a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesületnek. Koncert és táncoktatás egyaránt szerepeltek a programban, melyet nagy érdeklődés kísért, négy tánccsoport táncosait sikerült összehozni, jöttek Linzből, Grazból és a Napraforgóktól is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog