erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő - Erdély: Lemondhatnak az ötödikesek a magyar nyelvű tankönyvekről?

Lemondhatnak az ötödikesek a magyar nyelvű tankönyvekről?

– Krónika

Jelentős erőfeszítéseket tesznek minisztériumi szinten azért, hogy a kiadók minél hamarabb lefordítsák a magyar tannyelvű iskolába járó ötödikes diákok tankönyveit – hangsúlyozta Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkár kedden, a Liviu Pop tanügyminiszter által összehívott videókonferencián. „Számos jelzést kaptunk, a tankönyvhiány súlyos probléma, elsősorban az ötödik osztályosokat érinti. Komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy megoldást találjunk, versenytárgyalást írunk ki a fordításokra, de más módszeren is gondolkodunk” – fogalmazott az államtitkár. Az ígéretek ellenére azonban Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő szkeptikusnak mutatkozott, elmondása szerint nem lát már esélyt arra, hogy a magyar ötödik osztályos diákok ebben a tanévben kézhez kapják a lefordított tankönyveket. Sőt attól tart, hogy ha ilyen ütemben haladnak, a mostani ötödikesek jövő tanévben sem jutnak tankönyvhöz.

 

 

 

Vezető hírek

 

 

 

 

Áder János Prágában: Magyarország kész segítséget nyújtani a csehországi magyar szervezeteknek

 

– Felvidék Ma

 

Magyarország kész minden szükséges segítséget megadni a csehországi magyar szervezeteknek tevékenységükhöz, amennyiben azok ezt jelzik és igényelni fogják – jelentette ki Áder János magyar államfő kedden délután Prágában, amikor a magyar nagykövetségen kötetlen beszélgetést folytatott a csehországi magyar szervezetek képviselőivel. "Lehetőségeinkhez képest minden segítséget megadunk tevékenységük folytatásához, amennyiben ezt igényelni fogják" - mondta Áder János, miután meghallgatta a legfontosabb csehországi magyar szervezetek és a prágai, valamint a brünni (Brno) magyar diákklubok vezetőinek beszámolóit munkájukról. Az elnök, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Prágába, elismeréssel méltatta a csehországi magyar szervezetek munkáját.

 

 

 

Fazekas: Kárpát-medencei falugazdász program indul 

 

– MTI, kormany.hu, M1 Híradó, Pannon RTV, karpatalja.ma, baon.hu, sonline.hu, gondola.hu, szatmar.net

 

A kormány elfogadta a Kárpát-medencei falugazdász programot, amelynek révén a mostani 41-ről 100-ra nő majd a Kárpát-medencében tevékenykedő falugazdászok száma - jelentette be a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten a VI. Kárpát-medencei összefogás fórumon, amelyen a határon túli gazdaszervezetek képviselői találkoztak anyaországi kollégáikkal. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára felidézte: tizenhárom évvel ezelőtt magyar emberek úgy hajtották álomra fejüket, hogy veszélyben látták mindazt a kapcsolatrendszert, amely a nemzettársakat összeköti határon innen és túl. Most azért lehet ezt a főrumot is megtartani - mondta -, mert nem a rombolás, hanem az összetartozás kerekedett felül, "nem hagytuk, hogy nemzetünk családja széthulljon".

 

 

 

Szijjártó: Európa biztonságához erős együttműködés szükséges az Egyesült Államok és az Európai Unió között

 

– MTI, kormany.hu, hirado.hu, Lokál

 

Európa biztonságához és versenyképességéhez erős együttműködés szükséges az Egyesült Államok és az Európai Unió között a többi között a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben kedden miután részt vett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és a tagállamok külügyminisztereinek közös munkaebédjén.Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, kedd este a NATO külügyminiszterek munkavacsoráján hangsúlyozni fogja: mindaddig, amíg Kijev nem biztosítja ismét a magyar kisebbség oktatáshoz fűződő jogait Ukrajnában, addig blokkolni fog minden NATO-Ukrajna miniszteri formátumú ülést. "Magyarország harcolni fog mindaddig, ameddig ez a szégyenteljes törvényt hatályon kívül nem helyezik - fogalmazott a miniszter.

 

 

Erős nemzet gyermekei

 

– Sitkei Levente – Vajdaság Ma

 

Növekedés tapasztalható a nemzetpolitikai büdzsében, az ideinél is több pénzre számíthatunk 2018-ban. A jövő év a Külhoni Magyar Családok Éve nevet kapta, emellett meghirdetjük a Mátyás király Emlékévet is. A választást követően tudjuk majd megvizsgálni, hogy a nemzetpolitika mely területén tudunk előrelépni, jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Vajdaság Ma hírportálnak adott interjújában. A Vajdasággal kapcsolatban elmondta, hogy ott indult el az első gazdaságfejlesztési program, ez annak köszönhető, hogy Pásztor István, illetve a VMSZ rendelkezett olyan elképzelésekkel, amelyekkel a magyar kormány elé tudtak állni.

 

 

 

Potápi: Soros szervezeteit a határon túli magyarok ügyeinél sokkal jobban érdekli a kormányok megbuktatása

 

– Vincze Viktora Attila – 888.hu

 

Érdekes módon Soros György kisebbségi és jogvédő hálózatának szervezetei a magyar kisebbségi közösségeket a szomszédos országokban érő jogsértésekkel soha sem foglalkoznak. Az ukrajnai nyelvkorlátozás ellen sem emelik fel a szavukat - mondta el a 888.hu-nak Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarokat csak a baloldal belháborúja miatt tagadta meg ismét, annak ellenére is, hogy a magyar társadalom döntő többsége támogatja a kettős állampolgárságot. Kiemelte: a DK-n kívül senki sem kritizálja a magyar kormánynak az utóbbi években a magyarok közösségeinek megsegítését célzó erőfeszítéseit. Hozzátette: ma már nem lehet a határon túli magyarok kérdésében megosztani sem a politikai életet, sem a közvéleményt.

 

 

 

Soltész Miklós: az anyanyelv a külhoni magyarság megmaradásának záloga

 

– MTI, hirado.hu, Krónika, karpatalja.ma

 

Az anyanyelv megőrzése a külhoni magyarság megmaradásának egyik legfontosabb záloga, ebben pedig kiemelt szerepet játszanak a határon túli egyházak, valamint a magyar bölcsődék és óvodák - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt kedden. Soltész Miklós elmondta: 2010-ben 163 millió forintot fordítottak erre a célra, idén pedig már 3,2 milliárd jutott rá. Az elmúlt években a kormány támogatta 26 új templom felépítését, és mintegy 300 felújítását, hozzájárult egyházi óvodák, iskolák, kollégiumok, parókiák, lelkészi és közösségi házak megújulásához - ismertette az államtitkár. Grezsa István kormánybiztos a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról beszámolva közölte: a 2016 novemberétől 17,1 milliárd forintból elindított első ütemnek és az idén októberben elfogadott 21,5 milliárd forintos másodiknak köszönhetően több mint 150 új óvoda, bölcsőde épül és mintegy 450 újul meg.

 

– MTI, Híradó.hu,

 

A Rákóczi Szövetség jövőre mintegy ezer, diaszpórában élő magyar fiatalnak teremt lehetőséget magyarországi tanulmányútra. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Rákóczi Szövetség az MTI-hez eljuttatott közös közleményében azt írta: a szervezet a Magyar Diaszpóra Tanács kérése alapján, az államtitkárság támogatásával ad lehetőséget a tanulmányutakra diaszpóraprogramja keretében. Ismertették: a program célja, hogy a diaszpórában élő magyar fiatalok kapcsolatai kialakuljanak és erősödjenek egymással és a Kárpát-medencei magyarsággal.

Magyarország

 

 

 

Fidesz: 13 éve a baloldal megbocsáthatatlanul megsebezte a külhoni magyarságot

 

– MTI, Magyar Idők

 

A Fidesz szerint 13 éve, a 2004. december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazáson a baloldal megbocsáthatatlanul megsebezte a külhoni magyarságot, és a Demokratikus Koalíció (DK) most újra ellenük indítottak gyűlöletkampányt. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója keddi közleményében azt írta: Gyurcsány és a szocialisták gyűlöletkampánya magyart magyar ellen fordított és emiatt a magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazás elbukott.

Erdély

 

Erdély 

 

Nincs törvényi akadálya a marosvásárhelyi gimnázium újraalapításának

 

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Nyugati Jelen

 

A szenátus döntéshozó kamaraként fogadta el hétfőn az RMDSZ-nek a tanügyi törvényt módosító javaslatát, amely előírja, hogy ezután jogszabály útján is létre lehet hozni kisebbségi oktatási intézményeket. A jogszabálymódosításra azért volt szükség, hogy megszülessen a jogalap arra, hogy a parlament törvény útján alapíthassa újra a marosvásárhelyi katolikus iskolát. A szövetség november közepén a katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvénytervezetet iktatott, ám ahhoz, hogy ezt a parlament tárgyalhassa és elfogadhassa, az oktatási törvény módosítására volt szükség, mert ennek eddigi formája szerint csak az önkormányzatok hozhattak létre tanintézményeket.

 

 

 

 

Csődvédelem alatt az Udvarhelyi Híradó Kft.

 

– Krónika

 

Helyt adott az Udvarhelyi Híradó Kft. csődvédelemre vonatkozó kérelmének hétfőn a Hargita Megyei Törvényszék. A legnagyobb erdélyi magyar médiacég körlevélben értesítette a munkatársait, hogy a fizetésképtelenség elkerülése érdekében kezdeményezett eljárással lehetőség nyílik a lapkiadó helyzetének stabilizálására. A lapkiadás továbbra is zavartalan.

 

 

 

Milyennek látszik a magyar-román viszony Magyarországról?

 

– transindex.ro

 

Kétoldalú kapcsolataink örvendetes módon fejlődtek 2017-ben – állapítja meg a magyar Külügyi és Közgazdasági Intézet elemzése. A magyar-román kapcsolatokat és romániai megítélésüket vizsgáló nyilvános dokumentumot Barabás T. János állította össze.

 

 

 

Másodszor is elfogadta a parlament a differenciált érettségire és kisérettségire vonatkozó törvénymódosítást

 

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika

 

Az RDMSZ frakcióinak összehangolt munkája eredményeként változatlan formában fogadta el a parlament immár másodjára a magyar diákok differenciált román kisérettségijére és érettségijére vonatkozó törvénymódosító javaslatunkat. Ez azt követően került ismét a törvényhozás asztalára, hogy az államfő alkotmányossági kifogást emelt az RMDSZ kezdeményezését is tartalmazó jogszabálycsomag egyes előírásai ellen. A szenátus plénuma döntő házként tárgyalta újra a törvénytervezetet, és ma elfogadta azt olyan formában, hogy annak szövegében megőrizte az anyanyelvi oktatásban résztvevő diákok román nyelvű speciális vizsgáira vonatkozó előírásokat. Reméljük, hogy ezzel végleg elhárul minden akadály a differenciált román nyelvű képességvizsga és érettségi bevezetése elől” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, azt követően, hogy a szenátus plénuma megszavazta a 2016/68-os sürgősségi rendeletet törvényi erőre emelő jogszabályt, amely az RMDSZ módosító javaslatát is tartalmazza.

 

 

 

Székelyudvarhelyi Kaufland-botrány: feljelentették a „Milicistát” az ügyészségen

 

– maszol.ro, szekelyhon.ro

 

Büntetőfeljelentést tett az ügyészségen a Neuer Weg Egyesület a „Milicista” fedőnevű román videoblogger, Marian Eugen Ion ellen, aki idén augusztusban, a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjénél készített, lejárató szándékú felvételén azt állította: a magyar elárusító megtagadta a kiszolgálását, mert románul kért miccset. A civil szervezet hétfőn közölte: feljelentést tettek Radu Banciu televíziós újságíró, a B1 TV, a cancan.ro bulvárportál, a „Nea Nicu” fedőnevű Facebook-felhasználó és további két riporter ellen is. Neuer Weg mindannyiukat közösség elleni uszítással és gyűlöletkeltéssel vádolja.

 

 

 

Aranyéremmel tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia

 

– Nyugati Jelen

 

Ifjú kutatóknak szóló Pro Scientia-aranyéremmel tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia Virág Ádámot, aki idén szeptembertől a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként tevékenykedik Déván. A díjátvételt követően kiderült, Virág Ádám fiatal szociológusként már komoly kutatói tevékenységet tudhat maga mögött.

 

 

 

Nemzeti érték lett a csíksomlyói búcsú

 

– maszol.ro

 

A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében többek között a csíksomlyói pünkösdi búcsúval bővült a Magyar Értéktár. „Sikerült újabb lépést tennünk a Hungarikummá váláshoz” – fogalmazott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke. A csíksomlyói búcsú idén júliusban erdélyi magyar érték lett, ezt követően javasolták felvételét a Magyar Értéktárba, ahonnan már csak egy lépés a hungarikummá válás. „A keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményként a nemzet összetartozását fejezi ki" – áll a Hungarikum Bizottság indoklásában.

Felvidék

 

 

 

Magyarul is elhangzott az eskütétel Nagyszombatban

 

– Felvidék Ma

 

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat alakuló ülésének elején Zoltán Rácz, Nagyszombat megye választási bizottságának elnöke ismertette a választások eredményeit, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik a választások lebonyolításában részt vettek. Ezt követően elhangzott Jozef Viskupič fogadalomtétele, amelyet Tibor Mikuš, az eddigi megyei képviselő-testület tagjainak munkájáért mondott köszönete követett, majd sok sikert kívánt az újonnan megválasztott megyeelnöknek és képviselőknek. A megyei képviselők nevében a fogadalomtételt Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának országos elnöke olvasta fel, melynek végén a sľubujem zárszót magyarul is elmondta. Hozzá hasonlóan a pártból megválasztott megyei képviselők – Fenes Iván, Hájos Zoltán, Bacsó László, Orosz Csaba, Polák László, Hervay Rozália, Soóky Marián, Berényi József, Forró Krisztián, Agócs Gergely, Bíró László és Pék László – fogadalomtételüket anyanyelvükön is elmondták.

 

 

Szlovák lap: Fico meghátrált volna Bugárral szemben?

 

– Körkép

 

Még azelőtt véget ért a koalíciós válság, hogy elkezdődhetett volna – írja a Hospodárske Noviny mai számában. A szlovák gazdasági lap Andrej Dankot idézve azt írja, nem lesz bizalmatlansági indítvány a képviselői bérek kapcsán. Egy nem pozsonyi parlamenti képviselő a költségtérítésekkel együtt 3576 eurót keres jelenleg bruttóban havonta, egy pozsonyi 3346 eurót. Ez a következő évtől változni fog, amennyiben a parlament elfogadja az emelést. Az azonban a koalíciós pártok egyezsége alapján csak szimbolikus egy euróval emelkedhet, vagyis Robert Fico meghátrált Bugár Bélával szemben ebben a kérdésben – legalábbis a HN szerint. Bugár azért kritizálta Ficot, mert rá akarta erőltetni akaratát a parlamentre, pedig a Smeren kívül alig támogatta valaki a fizetések befagyasztását.

Vajdaság

 

 

 

Pintér Attilát fogadta Újvidéken Miloš Vučević

 

– Pannon RTV

 

A találkozón sikeres vállalkozók is részt vettek, akik érdeklődésüket fejezték ki az iránt, hogy infrastrukturális befektetésekben vegyenek részt Újvidéken. Újvidék polgármestere, Miloš Vučević Magyarország belgrádi nagykövetét, Pintér Attilát fogadta ma az újvidéki városházán.. A tárgyalás során szó esett egy regionális hulladéklerakó és egy szennyvíztisztító telep létrehozásáról is. Miloš Vučević és Pintér Attila egyöntetűen kijelentették, hogy soha nem volt ennyire szoros a Szerbia és Magyarország, valamint a szerb és a magyar nép közötti viszony.

 

 

 

Távozik posztjáról Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója

 

- Pannon RTV

 

A fővárosi intézmény feladata a magyar kultúra ismertetése és népszerűsítése Szerbiában, 2014 óta. Dezső János a Collegium Hungaricum megnyitásától ez ideáig vezette a Balassi Intézet belgrádi központját. Az elmúlt néhány évet a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában értékelte.

Kárpátalja

 

 

 

Klimkin: Ukrajna nem bánt megfelelően a magyar kisebbséggel

 

– karpatalja.ma

 

Nem tettünk meg mindent a magyar közösségért, de most lehetőségünk van a helyreigazításra – összegezte kárpátaljai körútját Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter december 4-i videobejegyzésében. Klimkin kritizálta az államnyelv oktatásának jelenlegi módszertanát, mivel „nem ösztönözte a magyar gyerekeket arra, hogy meg akarjanak tanulni ukránul. ”A probléma tehát továbbra sem azzal van szerinte, hogy anyanyelvként, s nem második nyelvként oktatják az ukránt, hanem azzal, hogy nem motiváltak a gyermekek az elsajátításához. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar kisebbség tisztában van azzal, hogy az itthoni boldogulásukhoz elengedhetetlen az államnyelv elsajátítása.

 

 

Véget értek a GENIUS Jótékonysági Alapítvány Tehetséggondozó hétvégéi

 

– karpatalja.ma

 

A Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács, amely elindította a 2017-2018-as Tehetséggondozó hétvégéket idén szeptember 27-én tartotta meg évkezdő ülését. Ezen a gyűlésen meghatározták, hogy az eddigi három-három szombati humán, illetve reál vonatkozású tantárgyak ezentúl négy alkalomban zajlódjanak.

 

 

 

KRISZ Jótékonysági bál az elfelejtettekért

 

– karpatalja.ma

 

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) hagyományteremtő céllal, első alkalommal szervezett református ifjúsági jótékonysági bált december 1-én. A programnak helyet a Rákóczi-főiskola Átriuma biztosított. A bállal a szervezők az Elfelejtettek című program mellé kívántak állni és támogatni azt.

Őrvidék

 

 

 

Adventi gyertyagyújtás Alsóőrött

 

– volksgruppen.orf.at

 

Az iskolás gyerekek előadásával ünnepelték Advent első vasárnapját Alsóőrött. A gyertyagyújtás után magyar és német nyelven hangzottak el versek és énekek az iskola előtti téren. Az ünnep közös forralt borozással, teázással zárult.

 

 

 

Szászcsávási táncház a Délibábnál

 

2017. december 5- volksgruppen.orf.at

 

Az erdélyi Szászcsávási Zenekar volt elmúlt vasárnap a vendége a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesületnek. Koncert és táncoktatás egyaránt szerepeltek a programban, melyet nagy érdeklődés kísért, négy tánccsoport táncosait sikerült összehozni, jöttek Linzből, Grazból és a Napraforgóktól is.

 

 

 

Bilinguális iskola Bécsben: infoest

 

–volksgruppen.orf.at

 

Bécsben a 2018/19-es tanévtől kétnyelvű, magyar-német általános iskolai képzés indulhat. A minimum létszám húsz, és elegendő jelentkező esetében az oktatás helyszíne a bécsi Bunte Schule Währing lenne. December 13-án 18 órakor bővebb információval várják a szülőket egy információs esten a 18. kerületi iskolában.

Diaszpóra

 

 

 

Megalakult a Prágai Magyar Katolikus Plébánia

 

– Felvidék Ma

 

Jelentős változás állt be december elsejével a prágai magyar katolikus hívek szolgálatában. Dominik Duka bíboros e nappal személyi plébániaként létrehozta a Prágai Magyar Katolikus Plébániát a felvidéki Balga Zoltán atya vezetésével. A prágai magyar közösség december 17-én ünnepli a plébánia megalakulását, amikor Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása mutat be szentmisét a Szent Henrik-plébániatemplomban.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog