erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő - Dan Tanasă nem nyugszik: újabb pert indított Madéfalva volt polgármestere ellen

 

Dan Tanasă nem nyugszik: újabb pert indított Madéfalva volt polgármestere ellen

 

– szekelyhon.ro, Krónika

 

Újabb keresetet nyújtott be a Hargita Megyei Törvényszékre a Dan Tanasă vezette egyesület, amelyben azt kéri, állapítsák meg annak a pénzbírságnak a végleges értékét, amelyet Szentes Csabának kell fizetnie. A volt madéfalvi polgármestert, akinek időközben összeférhetetlenség miatt szűnt meg a mandátuma, azért perelte be tavaly az ADEC, mert szerintük Szentes a velük szemben elveszített első per után nem hajtotta végre a tavaly februárban hozott jogerős bírósági végzést, és nem vette le a községháza homlokzatáról az épületet megnevező feliratot.

 

 

Nemzetpolitikai Kutató Intézet: visszafelé sülhet el a DK kampánya

Magyarország

MTI

Visszafelé sülhet el a Demokratikus Koalíció (DK) javaslata, hogy vegyék el a külhoni magyarok szavazati jogát - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában a Nemzetpolitikai Kutató Intézet igazgatója. Kántor Zoltán arról beszélt: a külhoniak többsége megszerezte a magyar állampolgárságot, 2014-ben számosan voksoltak közülük, és ez várható jövőre is. Sokan ugyanakkor éppen a DK-felvetés hatására jelezték, hogy "csak azért is" leadják az országgyűlési választáson szavazatukat, holott ezt korábban nem tervezték - tette hozzá. Az igazgató felidézte: a kettős állampolgárságról napra pontosan 13 évvel ezelőtt rendezett népszavazás eredményét "pofoncsapásként élték meg" a külhoni magyarok, ezt ki is vetítették a magyarországiakra, és a dolgok csak 2010 után, az állampolgárság megadásával kerültek a helyükre.

 

A reformáció, Debrecen és Erdély kapcsolatáról nyílt kiállítás a Déri Múzeumban

MTI, Magyar Idők, Krónika

A reformáció 500. és a Magyar Református Egyház létrejöttének 450. évfordulóját köszöntő idei debreceni programok záró rendezvényeként a Déri Múzeumban hétfő este megnyitották A hit megtartó ereje - Az erdélyi fejedelemség és Debrecen című kiállítást. Kósa Lajos, a város volt polgármestere, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter beszédében azt elemezte, hogyan lehetséges, hogy "a magyarság itt van még mindig a Kárpát-medencében, amikor óriási birodalmak tűntek el a süllyesztőben". A miniszter a nyelvet, az államot, a hitet és a családot nevezte a magyarság megtartó erejének, mint ahogy "a hit megtartó ereje tette lehetővé, hogy Európa megmaradjon, ilyen legyen".

 

Erdély

Hogyan éli mindennapjait ma a marosvásárhelyi magyarság?

szekelyhon.ro

Marosvásárhely volt Románia egyetlen olyan városa, ahol a Ceaușescu-diktatúra megdöntése után halottakkal végződő utcai harcokba torkollt a románok és magyarok közötti konfliktus. Arra keresték a választ, hogyan látják ma a marosvásárhelyiek, miként él egymás mellett a két etnikum. Szociológust, újságírót, román és magyar nemzetiségű fiatalokat kérdeztek arról, szerintük párhuzamos „társadalmakban” élik-e mindennapjaikat a marosvásárhelyi románok és magyarok.

 

Szobrot állíttatnának és újíttatnának a románok Sepsiszentgyörgyön

szekelyhon.ro, Krónika

Szobrot állítanának a sepsiszentgyörgyi önkormányzat román képviselői Grigore Bălan tábornoknak a nevét viselő sugárúton. Erről Gheorghe Ion liberális tanácsos beszélt a testület rendkívüli ülésén, és sürgette a polgármesteri hivatal hivatalos álláspontját az ügyben. Grigore Bălan részt vett 1944-ben azokban a harcokban, amelyek során a román hadsereg elfoglalta Sepsiszentgyörgyöt, a közeli Árkos határában megsebesült, majd néhány nap múlva meghalt. A különböző veteránszövetségek már december elsején fel akarták avatni a mellszobrát, ám túl későn kezdeményezték az engedélyeztetést.

 

Uniós forrásból korszerűsítik a Petőfi-múzeumnak otthont adó Teleki-kastélyt

Krónika

Kívül-belül felújítják a Petőfi-múzeumnak otthont adó Teleki-kastélyt a Máramaros megyei Koltón, ahol a forradalmár költő a mézesheteit töltötte. A másfél millió euró értékű uniós pályázat révén nemcsak a 18. századi műemlék épület szépül meg, hanem a benne látható kiállítást is bővíteni kívánják; a projekttől a helyi idegenforgalom fellendítését reméli az önkormányzat. Hasonlóképpen felújítási munkába kezd a Kovászna Megyei Tanács is, amely több mint 21 millió lejt költhet a Székely Nemzeti Múzeum korszerűsítésére, az előkészületek keretében a gyűjteményt egy régi fogászati épületbe költöztetik. Vargha Mihály igazgató azt ígéri, a múzeum Székelyföld legmodernebb intézményévé válik.

 

Permanens december ötödike

Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Gyurcsány immár az utolsó szalmaszálba kapaszkodva csupán azt a klasszikus reklámfogást alkalmazza, miszerint mindegy, hogy mit mondanak, csak beszéljenek rólad. Ezért azt is felvállalja, hogy a határon túliak szavazati jogának visszavonására buzdítson, eddig legalább részben betemetettnek vélt árkokat kiásva, és begyógyultnak hitt sebeket feltépve. Mégis, nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy egy politikus képtelen megújulni, ehelyett továbbra is a kádári „gyomorsovinizmusra” apellálva próbál magyart magyar ellen fordítani. Talán nem lenne érdektelen megvizsgálni, kimerítheti-e ez a kampány a közösség elleni uszítás fogalmát, elvégre az egykori kormányfő magyar állampolgárok egy jól behatárolható része ellen próbálja hergelni az anyaországi magyarokat, és azt szorgalmazza, hogy fosszák meg őket egy alapvető polgári jogtól. Márpedig ez egyrészt a gyalázatos zsidótörvényeket, másrészt a kommunisták által a nép ellenségének hirdetett körök elleni fellépést idézi”.

Felvidék

 

Danko: nem bukik a kormány, megegyeztünk

bumm.sk, Új Szó, hirek.sk

A koalíciós pártok megegyezésre jutottak a közjogi méltóságok fizetésének befagyasztása kapcsán, amely miatt a múlt héten vita alakult ki – jelentette ki a Hospodárske Noviny közéleti-gazdasági lapnak adott interjújában Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. A Denník N információi szerint a közjogi méltóságok bérét szimbolikusan egy euróval növelnék. Ezt a koalíció a jövedelemadóról szóló törvény módosításával valósíthatná meg. A lap szerint a bérek befagyasztásáról szóló szavazást nem kötik majd össze a kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazással, továbbá a kormánykoalíció valószínűleg nem teszi majd lehetővé a szavazást a téma kapcsán Igor Matovič (OĽaNO) által benyújtott indítványról.

 

Levetették a magyar feliratot az Aupark kassai karácsonyi vásárában

hirek.sk

Mély felháborodással hívta fel egy kétnyelvűséggel kapcsolatos esetre portálunk figyelmét Fraenkel Emil kassai orvos. Szombaton ugyanis hiába kereste a helyi Aupark üzletközpont karácsonyi vásárában az ott már több éve árusító sárospataki magánvállalkozó, Szalay András bódéjának elején a Bandi Bácsi boszorkánykonyhája - Bandi Bácsi búfelejtő bora magyar nyelvű feliratot, azt november 30-án eltávolíttatta a bevásárlóközpont egyik igazgatósági tagja.

 

Vajdaság

 

Képzésen vehettek részt a vállalkozó kedvű nők

- Pannon RTV

A Jogom van ahhoz, hogy NŐként vállalkozzam elnevezésű kurzus zárórendezvényét tartották Szabadkán, ahol a képzésen résztvevő hölgyek bemutathatták üzleti ötleteiket, vállalkozásaikat, termékeiket. Az előadássorozat a horvátországi Ökumenikus Női Kezdeményezés támogatásával jött létre. Az ingyenes képzések három hónapon át folytak. Az érdeklődők előadások során tájékozódhattak a vállalkozások jogi és adminisztrációs lépéseiről, támogatásokról, pályázatokról, a közösségi média üzleti célú felhasználásáról, valamint a vevőszerzés eszközeiről.

 

A fogyatékkal élők világnapjáról emlékeztek meg Zentán

- Pannon RTV

Vajdaság

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. Zenta Község Önkormányzatának képviselője fogadta a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének gondozottjait és nevelőit.

 

Nagy sikerű ünnepi koncert volt a szabadkai Városházán

- Pannon RTV

Telt ház előtt rendezték meg az Adagio vegyes énekkar ünnepi hangversenyét a szabadkai Városháza dísztermében hétfő este. Szabadka nyugdíjas egyesületének karácsonyi és újévi koncertje már szokásosnak tekinthető. Vendégként fellépett a szabadkai székhelyű Német Népi Szövetség Regenbogen vegyes kara, a Szabadkai Gyermek Tamburazenekar, valamint a Szabadkai Zeneiskola Gyermekkórusa. Szólistaként Antonija Dulić, Martina Cvijin és Barbara Piuković is részt vett az esten.

Kárpátalja

 

Nem sikerült destabilizálni a helyzetet

Kárpátalja

Csütörtökön, november 30-án megtartották a Kárpátaljai Megyei Tanács 9-ik ülésszakának első plenáris ülését, melyen több mint hatvan napirendi kérdést vizsgáltak meg. A megyei képviselők az ülésszak elején egy perces csenddel adóztak a kelet-ukrajnai harcokban elhunytak emlékének, majd Mihajlo Rivisz, a tanács elnöke ismertette a közelmúltban történt kinevezéseket: Mihajlo Dzihor lett Ukrajna Külügyminisztériumának Lembergben működő képviselete Ungvári csoportjának második titkára, Eduard Maljart újra a megyei közigazgatási hivatalnak az infrastruktúra, az általános használatban lévő gépkocsiutak fenntartásával, a lakás-kommunális gazdaság működésének kérdéseivel foglalkozó főosztály igazgatójává nevezték ki.

 

Közgyűlést tartott a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács

karpatalja.ma

December elsején az Ungvári Várban tartotta meg éves közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT). A KMAT 2015. október 30-án alakult meg az Ungvári Nemzeti Egyetemen, az első éves közgyűlésre pedig 2016. október 28-án Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) keretein belül 1996-ban jött létre a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), 2000-ben pedig az MTA köztestülete megnyílt a Magyarországon kívül élő, magukat magyarnak (is) valló tudósok számára.

 

Táplálnunk kell a szeretetet – gyertyagyújtási ünnepség Beregszászban

karpatalja.ma

Meggyújtották az első adventi gyertyát december 3-án Beregszász főterén. A Közös Advent 2017 programsorozat első rendezvénye a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség közös szervezésében valósult meg.

Kárpátalja

 

Visken ért véget a Katolikus Karitász orvosmissziójának kárpátaljai szűrővizsgálata

karpatalja.ma

Közel száz magyar óvodás vizsgálatával ért véget a Katolikus Karitász orvosmissziójának kárpátaljai munkája Visken – számolt be Vojcek László professzor, a küldöttség vezetője a viski Mustármag Óvodában december 3-án megtartott sajtótájékoztatón. Vojcek László hangsúlyozta, elsődleges cél, hogy a határon túl élő magyar kisgyermekeknél is ki lehessen szűrni azokat a betegségeket, amelyek ebben a korban még jól kezelhetők és így felnőtt korban tünetmentesség érhető el.

 

Őrvidék

 

A nemzetköziség a Főiskola fő mottója

2017. december 4.- volksgruppen.orf.at

A Burgenlandi Főiskola Kismartonban már két évtizede a nemzetköziségre összpontosít. A Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok képzés volt az első jóváhagyott főiskolai szak Ausztriában, Kismartonban külön sajátossága, hogy az angol mellett a közép- és kelet európai nyelvekre fókuszál.

 

Szent László kiállítás Linzben

volksgruppen.orf.at

A Szent László magyar lovagkirályról szóló vándorkiállítás az emlékév kapcsán Linzbe is megérkezett. Szabó Ernő linzi magyar lelkész támogatásának köszönhetően, valamint a Felsőausztriai Magyarok Kultúregyesülete elnökének Tőkés Enikőnek, és a vezetőség tagjainak együttműködése révén, a Szent Antal Plébánia dísztermében kerülhetett felállításra.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog