erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

M1 - Határok nélkül; Kárpát Expressz; Térkép; Öt kontinens

Határok nélkül

2017. december 1. – Kossuth Rádió

 

Jogállami kerekasztal elnevezéssel rendhagyó szakmai találkozót tartott csütörtök este  Szabadkán a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Jogállami kerekasztal elnevezéssel rendhagyó szakmai találkozót tartott csütörtök este  Szabadkán a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület. Az új magyar Alaptörvényről, annak legfontosabb szakaszairól, az Alkotmány megújulásához vezető történelmi útról szóltak az előadások. Az 1996-ban egyesület munkáját az est moderátora, Babity János szabadkai magyar főkonzul méltatta.

 

 

November 18-án adták át rendeltetésének Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központot

November 18-án adták át rendeltetésének Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központot. Közben már épül a Vajdasági Magyar Médiaközpont. A folyó munkálatokról, és a távlati tervekről kérdezte a Határok nélkül riportere a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Hajnal Jenőt.

 

Kárpátalján tett látogatást Szilágyi Péter helyettes államtitkár

2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve, de 2015 óta a külhoni magyar szakképzés éve program is fut még. A Nemzetpolitikai Államtitkárság erről a két programról tartott előadásokat és adtak át fejlesztéseket Beregszászon és a Nagyszőlősi járásban. A Határok nélkül riportere elsőként Szilágyi Péter helyettes államtitkárt kérdezte.

 

Közösségépítés a Kárpátokon kívül

Az RMDSZ Nőszervezetének egyik alelnöke, Tudor Veronka, az Erdélyen túli szórványrégiók nőszervezeti munkáját irányítja, olyan megyékben, ahol kis számban, elszórtan és többnyire vegyes családokban élnek a magyarok. A nőszervezetek rendezvényei a közösségépítésen túl az identitáserősítést is szolgálják - mondja Tudor Veronka alelnök.

 

Második helyezést ért el az aradi Csiky Gergely Főgimnázium az Örökségünk videóklip-pályázaton

Második helyezést ért el az aradi Csiky Gergely Főgimnázium az Örökségünk videóklip-pályázaton. A Paksról indult, világméretű mozgalom keretében több mint hét országból 35 pályamunka érkezett be: Gyulai István Örökségünk című szerzeményét kellett elénekelniük a jelentkezőknek, a videóklip segítségével pedig szűkebb pátriájukat bemutatni. Az első díjat az egyesült államokbeli, dallasi Fort Worth Metroplex  - Helyi magyarok közössége nyerte.

 

Lassan végéhez ér a partiumi Köröskisjenő református templomának külső felújítása

A partiumi Köröskisjenő református templomának külső felújítása lassan befejeződik.  A műemlékről, a kutatások során kiderült, hogy a tornyot leszámítva egy Árpád-kori épületről van szó. A külső felújítást a magyar kormány hatmillió forinttal támogatta. Jövőre a torony újraépítésével lesz teljes az Árpád-kori templom.

 

Örökség címmel állította színpadra a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Bartók és Kodály Csík vármegyei gyűjtését

A Pártiumból a Székelyföldre, de még mindig az örökségünk nyomában. Örökség címmel állította színpadra a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Bartók és Kodály Csík vármegyei gyűjtését. Az előadáson ott járt a Határok nélkül munkatársa.

 

Határok nélkül

2017. december 2. – Kossuth Rádió

 

A 16. Század nagy magyar reformátorának avattak emléktáblát az Arad megyei Lippán

A 16. század nagy magyar reformátorának, Szegedi Kis Istvánnak avattak emléktáblát az Arad megyei Lippán. A lutheri tanokat a Bánságban, a Körös-közben és a Maros-mentén is hirdető hittudós, népnevelő és lelkészoktató a stratégiailag egykor jelentős településen, a Maros-parti Lippa ferences rendházában folytatta egy ideig tanulmányait. Arad megyében ez az első emlékjel, amit a tiszteletére állítottak a Reformáció 500. évfordulója alkalmából, Lippán pedig az első református magyar emlékjel, amit a maroknyi gyülekezet megvalósított.

 

Szent Erzsébet-ábrázolások a Délvidéken lesz a témája a következő beszélgetésnek Csáky Sörös Piroska 2008-ban megjelent könyve nyomán

Szent Erzsébet-ábrázolások a Délvidéken lesz a témája a következő beszélgetésnek Csáky Sörös Piroska 2008-ban megjelent könyve nyomán, amelynek elkészült második kötete kiadásra vár, és amelyben az árpád-házi szent további 27 ábrázolását teszi közzé. A nyugalmazott egyetemi tanár a közelmúltban kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a vajdasági magyar élet kulturális alakítása és szellemi örökségének kutatása terén végzett több évtizedes munkája elismeréseként.

 

Batka János emlékét idézi fel a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

Élt a századfordulós Pozsonyban egy ember, aki egész életét szülővárosának szentelte: kutatta és ápolta múltját, szervezte kulturális életét, szobrot emeltetett nagyjainak, és eközben értő alapossággal vezette a városi levéltárat. Ő a méltatlanul elfelejtett  Batka János, akinek emlékezetét a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás megpróbálja visszaadni a városnak. A Pozsonyi mesék sorozat most megjelent ötödik kötete Batka János alakját idézi fel.

 

Ady Endre születésének 140. évfordulója alkalmából tudományos ülést tartottak Szatmárnémetiben

Ady Endre születésének 140. évfordulója alkalmából tudományos ülést tartottak Szatmárnémetiben, a Szatmár megyei Múzeumban. Kereskényi Sándor irodalomtörténész Ady és az identitástudat címmel tartott előadást.

 

Ringató program Nagycétényben

Műsorunk utolsó adventet idéző összeállítása a felvidéki Nagycétényben készült, amely mai is túlnyomórészt magyarok lakta, van kilenc osztályos magyar alapiskolája, ám óvodája szlovák nyelvű. Ezen a fura helyzeten kívántak változtatni, amelyhez elnyerték a Bethlen Gábor Alap támogatását, így tavasszal elkezdődhet a magyar óvoda építése. A terv népszerűsítésében kívánt segítséget nyújtani a Vasárnapi Iskola Alapítvány, és hívására a Ringató program megálmodója, Gállné Gróh Ilona és leánya, Viktória.

 

Határok nélkül

2017. december 3. – Kossuth Rádió

 

Erdélyi unitáriusok a Polgárok Házában

A budapesti Polgárok Háza kulturális évadaiban évről évre a Határon túli magyarság kultúrájával ismertet meg bennünket. A szervezési elvek között szerepelt a határon túli magyar városok kultúrájának bemutatása, vagy éppen a szórványmagyarság. Idén a hívószó az erdélyi unitáriusok hagyományai.

 

Egy felvidéki és egy délvidéki pályaművet is díjaztak a Magyar Néprajzi Társaság pályázatán

A néprajztudományban olykor épp az önkéntes gyűjtők adataival lehet egy-egy tájegységet hitelesebben és bővebben bemutatni. Néhány évvel ezelőtt ez a pályázati rendszer megújult és a Magyar Néprajzi Társaság ma már Tradíció néven teszi közzé évről évre felhívását.  Idén egy délvidéki és egy felvidéki pályamunkát is díjaztak.

 

Felavatták Kuncz Aladár arcdomborművét az erdélyi emlékkertben

A budapesti református erdélyi gyülekezetben hagyománnyá vált, hogy Örökélet vasárnapján, azaz, az egyházi év utol vasárnapján a romániai forradalom áldozataira emlékeznek. Idén az aradiakra esett a választás. A rendezvény második felében Kuncz Aladár arcdomborművét helyezték el az erdélyi emlékkertben.

 

Kárpát Expressz

2017. december 3. – M1

 

Példás összefogás egy királyhelmeci és kisvárdai iskola között

A magyar diákok szülőföldön tartása és tudásuk minél szélesebb körű bővítése a célja a kirágyhelmeci gimnáziumnak, amely nemrég a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziummal közösen egy határon átnyúló pályázat keretében nyert el egy EU-s projektet.

 

Kiváló étkekkel és italokkal mutatkozott be a Dunamente kistérség a Komáromban rendezett kóstolón

A Dunamente nemcsak történelmi és természeti látnivalókban gazdag, gasztronómiai sokszínűsége és hagyományai miatt is érdemes ide látogatni. A vidék nem mindennapi gaszronómiai különlegességekkel mutatkozott be a Komáromban rendezett kóstolón.

 

Bemutatkozik egy sikeres kárpátaljai magyar vállalkozó

A Kárpátaljai magyarság a jég hátán is megél – ezt vallják azok, akik nem kívánják elhagyni szülőföldjüket, hanem ott próbálnak meg boldogulni, építeni, vállalkozni szeretnének. Őket segíti a Nemzetpolitikai Államtitkárság által kiírt, fiatal vállalkozóknak és családi vállalkozásoknak szóló pályázat, valamint a Külügyminisztérium Egán Ege gazdaságfejlesztési terve. A beregszászi Zelenyák Gabriella egyike a nyertes pályázóknak.

 

Látogatás a felsőcsernátoni malomkertben

Megrozzant az öreg malom, lassan a víz ellopkodja – Kányádi Sándor versét aligha idézhetjük a felsőcsernátoni malomkertben, itt ugyanis gondos kezek újjá varázsolták, mi több, új funkciót is adtak az egykori vízimalomnak.

 

Térkép

2017. december 2. – Duna

 

A szórványtelepüléseken sok nehézségekkel jár a magyar nyelv megőrzése, hiszen számos magyar osztály szűnt meg az utóbbi években. Máramaros megyében is fogy a magyarság, de ha erőfeszítések árán is, még mindig van lehetőség az anyanyelven való tanulásra. A Máramaros és Szilágy megye határán fekvő Szamosardón a Magyar Kormány támogatásával újraindították a szórványkollégiumot, amely bár szerény körülmények között, de bentlakást nyújt azoknak a gyerekeknek, akiknek lakhelyén nincs magyar iskola.

 

Egy fiatal magyar tanár középiskolai tanulmányait Belgrádban, egy szerb gimnáziumban végezte el. Egyedüli magyarként az iskolában, ekkor érezhette át a szórványmagyarság mindennapos problémáit, a kisebbségi lét nehézségeit. A külhoni magyarok iránt azóta is sorsközösséget érez. Valószínűleg ezek az élmények vezették Valkó Ádámot a nyugat- szlavóniai Daruvárra, ahol a Petőfi Program ösztöndíjasaként tanít.

 

Hogyan lehet a száraz történelem leckét sporttal kombinálni? Szatmár megye több helyszínén Szent László Kézilabda Emlékkupát tartottak gyerekeknek, melyeken több mint 250 ifjú sportoló vett részt a határ mindkét oldaláról. A 33 település közös versenye civil együttműködés révén valósult meg, amelyhez segítség érkezett a Ferencvárosi Torna Clubtól is.

 

Egy különleges udvar nyílt meg Nagykaposon a Magyar Közösségi Ház udvarán. A Háztáji Vásárudvar magyarországi támogatással jött létre. A helyi termelőknek és a helyi vásárlóknak próbálnak ezzel segíteni. A nagykaposi Magyar Ház eredeti célkitűzése a kultúra ápolása, valamint a helyi gazdaságok fellendítése.

 

A magyar íj ma már hungarikum. Délvidék egyik kis faluja Bajsa, híres az íjászok körében. Nem véletlenül, hiszen hagyományos magyar íjakat készítenek ott. Közép - Bácska egyik íjkészítője Kókity Attila, a Kárpát-medencei íjászversenyen megnyerte az első és a második helyet is.

 

Jótékonysági adventi vásárt szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Nagyváradon, a székesegyház előtti téren. December 9-től süteményeket, könyveket, lekvárokat, karácsonyi díszeket kínálnak a Szent László Gimnázium, az ifjúsági központok és a Nőszövetség önkéntesei. A karácsonyi muzsikáról a város zenekarai és kórusai gondoskodnak majd.

 

24 óra egy mosolyért”. Ez a neve annak a jótékonysági akciónak, amelynek során a Nagyváradi Gyermekkórház onkológiai osztályát támogatják. Méghozzá úgy, hogy az Xterra Sportegyesület két tagja 24 órán keresztül fut, illetve kerékpározik egy bevásárlóközpontban. Adomány ellenében pedig bárki csatlakozhat hozzájuk december 15-én.

 

Cipősodoboz akció. Kárpátalján mindenki így emlegeti a beregszászi Pulzus Rádió által először 17 éve elindított adománygyűjtést. Ma már nemcsak a beregszásziak készítenek adventi és karácsonyi ajándékcsomagokat a rászorulóknak, hiszen az egész megyében nagyon sok civil szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

Milyen az élet Székelyvarságon, Négyfaluban avagy Nagyszebenben, és pontosan merre is folyik a Nagyküküllő? A Fiatal Filmkészítők Vándormozijában ezeknek a településeknek a mindennapjairól és a székely tájról láthattak filmeket az érdeklődők. A kortárs filmesek dokumentumfilmjeit azokban a székelyföldi falvakban és szórványtelepüléseken vetítették le, ahol nincs mozi és a magyar film ritkaságnak számít.

 

Öt kontinens

2017. december 1. - Duna World

 

Dienstmann Tamás 16 évesen hagyta el Magyarországot. Az 1956-os forradalom messzire sodorta hazájától, Kanadában telepedett le. 34 évet élt az észak-amerikai országban, ahol komoly sikereket ért el a sport, a marketing és az építőipar területén is, mégis úgy döntött hazatér és itthon hasznosítja a tengerentúlon megszerzett tudását.

 

Az amerikai mozi klasszikus korszakában nemcsak a filmbirodalmak alapítói között találunk magyarokat, hanem a filmkészítés majd minden területén. S ez, ma sincs másként. Gondolták volna, hogy Audrey Hepburn My Fair Ladyben szereplő ruháját, aki újrakreálta, az is magyar volt? Megismerhetik Dobos Istvánt, a Warner Brothers Studios Costume Department munkatársát, akinek kollégái szerint varázskeze van.

 

Sokan félnek az idő múlásától, a magánytól az egyedülléttől. Ezek az érzések csak még erősebbek az emigrációban. Az Ausztráliában élő magyarok Melbourne-ben az Árpád Otthonban vagy Sydney-ben a Szent Erzsébet Otthont választják lakhelyül. Itt szeretetben, gondoskodásban és kulturális társasági életben lehet részük.

 

12 ember, 12 életút. A közös bennük, hogy mindannyian magyarok. A Magyarország Barátai Alapítvány kötetbe foglalta történetüket, azokat a Visszidenseket, akik az óhazától távol nőttek fel, mégis úgy döntöttek, hogy visszaköltöznek Magyarországra és itt élnek, dolgoznak és alkotnak az élet legkülönbözőbb területein.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog