erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő - „Le kell térni a markói útról” – fórum az erdélyi magyar politikai pluralizmusról

 

Le kell térni a markói útról” – fórum az erdélyi magyar politikai pluralizmusról

 

– Krónika

 

Figyelemmel kell követni a székelyföldi autonómiatervezet sorsát, hogy lássuk „meddig terjed a politikai jó szándék” – fogalmazott Tőkés László azon a fórumon, amelyet az erdélyi magyar politikai pluralizmus tízéves évfordulója alkalmából tartottak Sepsiszentgyörgyön. „Ha valóban sikerül idén benyújtani a székelyföldi autonómiatervezetet, ebben pedig az RMDSZ is partner lesz, akkor a kompromisszumok útján már sikerült elérnünk valami” – fogalmazott Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szombaton.

 

 

Magyarország

Szilágyi Péter: a kormány jövőre is támogatja a külhoni magyar családokat

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, Origo.hu, Kárpátinfo, hirek.sk, Vajdaság Ma, gondola.hu, zarojel.hu

A kormány 2018-ban is több intézkedéssel támogatja a külhoni magyar családokat az egészségügyben, az oktatásban és abban, hogy vállalkozhassanak - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Rákóczi Szövetség pénteki tatai találkozóján, amelyen 100 felvidéki, délvidéki és anyaországi pedagógus vett részt. Szilágyi Péter hozzátette: segíteni kívánják azokat az önkormányzatokat, melyek családbarát szolgáltatásokat vezetnek be, támogatják a külhoni magyar gyermekorvosokat, valamint a vegyes házasságban élők bevonásával szeretnék megerősíteni a magyar szülői hálózatot. A helyettes államtitkár elmondta, a magyar diaszpóraközösségek megerősítéséért a világban működő 213 hétvégi magyar iskolának 200 millió forint értékben, a magyar diaszpóraszervezeteknek 300 millió forint értékben hirdettek pályázatot.

 

Román nyelvű hírszolgáltatást indított a magyar közmédia

 

– Krónika, MTI, transindex.ro

 

Mivel a határon túli területek közül Erdélyben, Románia területén élnek messze a legnagyobb lélekszámban magyarok, és a mindennapjaik során az ott élő magyar kisebbség tagjai kerülnek a legtöbbször kapcsolatba a többségi nemzettel, ezért a hiteles és korrekt Magyarország-kép érdekében az MTI román nyelvű hírszolgáltatást indított december elsejétől a román nyelvű média számára, adta hírül a hírügynökség. December 1-jétől az MTI Erdélyben és Románia-szerte is releváns, ingyenes hírekkel jelentkezik. 

Erdély

 

EMNP: a társadalmi béke biztosítéka az autonómia

 

– Krónika, MTI

 

Az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) a román nemzeti ünnepen közzétett állásfoglalása szerint az autonómiák közjogi rendszerének a megteremtése lehet a román-magyar békés együttélés garanciája. A párt országos elnöksége által jegyzett állásfoglalás szerint Románia nemzeti ünnepe alkalmat teremt annak a tisztázására, hogy egyetlen román elöljáró sem várhatja el: az erdélyi magyar közösség ünnepeljen „Erdély elcsatolásának évfordulóján”. A párt a normalitás és békés együttélés egyik alapfeltételének tekinti, hogy a román nemzetállam hivatalos ünnepén a magyarok is tartózkodjanak minden olyan megnyilvánulástól, mely a román közösség nemzeti érzéseit sérti. Jogos elvárásnak tartotta azt is, hogy a magyar közösséget se érje támadás sem december elsején, sem a következő centenáriumi események kapcsán.

 

 

 

Jóváhagyta a Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópályaszakasz finanszírozását a szaktárca

 

– Krónika, MTI, Erdély Ma, szekelyhon.ro

 

Jóváhagyta az észak-erdélyi autópálya részét képező Marosvásárhely-Aranyosgyéres-szakasz finanszírozását a közlekedési minisztérium - közölte pénteken a szaktárca. A finanszírozási kérést az autópályákat építő és kezelő állami vállalat terjesztette be. A közlemény szerint a csaknem 52 kilométer hosszú, összesen négy sávos útszakasz része a 2014-2020-as regionális operatív programnak. A beruházás költségeit 1,826 milliárd lejre becsülik, aminek nagy részét megtéríti Brüsszel az uniós kohéziós alapokból.

 

 

 

Székelyföld motorja a turizmus lehet: véget ért a FUEN kongresszusa Brüsszelben

 

– transindex.ro

 

Az európai régiók kisebbségi vonatkozásait és a regionalizmus kisebbségi érdekérvényesítésben betöltött szerepét tárgyalta, illetve a kisebbségi régiók közti együttműködés bátorítását célozta a FUEN csütörtökön és pénteken Brüsszelben lezajlott, Mélyen a régióba gyökerezve című konferenciája. A rendezvényen, amelynek a Régiók Bizottsága volt a házigazdája, közel harminc európai kisebbségvédelmi szakember, politikus és döntéshozó szólalt fel – többek között Vincze Loránt FUEN-elnök, Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának tagja, illetve Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő.

 

 

Kiálltak az európai fiatalok az őshonos kisebbségek ügye mellett

 – maszol.ro, transindex.ro

Elfogadta a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Minority SafePackről szóló határozatát az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete a hétvégén, Belgrádban. A YEPP tanácsülésén szombaton szavazták meg a MIÉRT határozatát. Ennek értelmében az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete arra kéri az EU-s intézményeket és tagállamokat, hogy támogassák a kisebbségi jogok népszerűsítését előmozdító vitákat, az EU legyen partner a marginalizálás, az idegengyűlölet és intolerancia elleni küzdelemben, hangsúlyosabban vegye figyelembe az őshonos kisebbségeket. Az EU tagszervezeteit arra kérik, népszerűsítsék az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kezdeményezett Minority SafePacket és segítsenek az aláírásgyűjtésben.

 

Kormánykitüntetést kapott a szélsőséges Maros megyei ügyvéd

 

– Krónika

 

Maros megye legmagasabb szintű kitüntetésében részesítette Lucian Goga prefektus Ioan Sabău-Pop Marosvásárhelyen élő volt törvénybírót, jelenlegi ügyvédet. A prefektus december elseje alkalmából a Felfalusi Fibulát adományozta a Vatra Româneacă szélsőséges szervezet alapítójának, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Fóruma jelenlegi elnökének. Sabău-Pop a magyarellenesség egyik zászlóvivője, aki sértő és ferdítő nyilatkozatain túl számos perben nyújtott jogi támaszt a kisebbségek ellen fellépő szervezeteknek vagy magánszemélyeknek.

 

 

 Felvidék

 

Berényi: Bugár diktálni akarja, hogyan képzeli az együttműködést

 

– Felvidék Ma

 

Matovič pár nappal ezelőtti koalíciós felvetésére reagálva Berényi József elmondta, az MKP számára a következő parlamenti választásokon három lehetőség adott: indulhat egyedül, vagy a Most-Híd párttal koalícióban, esetleg egy közös programmal bíró koalícióban. Nyitottak az együttműködésre, hiszen ők is szeretnék leváltani a jelenlegi kormányt. Jó példaként említette, hogy Nagyszombatban sikeres tárgyalásokat folytatnak Jozef Viskupičcsal, bár megegyezés még nem született. Érzékeny dolognak tartja a nemzetiségi kérdéseket, hogy minden polgár megőrizhesse identitását, hogy otthon érezze magát ott, ahová született. Berényi szerint korai volna még megmondani, végül milyen formában indul az MKP a legközelebbi parlamenti választásokon, ez leghamarabb egy-háromnegyed évvel az esedékes választások előtt lesz ismert.

Felvidék

 

 

 

Bugár a politikusok béremeléséért szembemegy Ficóval

 

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk, Új Szó, Körkép

 

Bugár Béla a bérek miatt szembemegy Robert Ficóval. A vegyespárt azzal érvel, hogy elérkezett az ideje egy olyan rendszerszintű megoldás elfogadásának, amely nem csupán a közjogi méltóságok bérét képes fedezni, hanem az állami vállalatokban tevékeny menedzserekét is. Mindezt Bugár Béla, a párt elnöke jelentette ki a Most-Híd Országos Tanácsának ülése után, hozzátéve azt is, hogy a parlament sem a kormánynak, sem a kormányfőnek nincs alárendelve. Szerinte a koalíció csak az egyezségek betartásával működhet jól, s pártja elfogadhatatlannak tartja az azt követően kialakult helyzetet, hogy a honatyák elutasították a közjogi méltóságok bérének gyorsított eljárásban történő befagyasztását. „A Szlovák Köztársaság parlamentáris demokrácia, ahol a kormány a parlamentnek felel" – konstatálta Bugár.

 

 

 

Bugáréknak az állampolgárság kérdése már nem ügy

 

– hirek.sk, Új Szó, Körkép, Felvidék Ma

 

A Most-Híd párt ebben a választási időszakban azokra a választási feladatokra és témakörökre koncentrál, amelyek választási programjából belekerültek a kormány programnyilatkozatába. A kettős állampolgárságról szóló törvény nincs köztük” – válaszolt a Most-Híd a TASR ügynökség kérdéseire, hogy mikor terjeszti elő, egyáltalán előterjeszti-e a párt az állampolgársági törvény megváltoztatását, hiszen az a prioritásai közé tartozott. Bugár Béla az állampolgársági törvény megváltoztatásának kérdését azután hozta elő, miután Igor Matovič azt nyilatkozta, hogy szorosabban képzeli el a köteléket a Magyar Közösség Pártjával, és élesen bírálta a Most-Hidat. A párt Bugár Bélával az élén úgy véli, hogy „éppen ezen a törvényen keresztül, amelyet Matovič és kollégái intenzíven megvétóztak, deklarálni tudná a szlovákiai magyarok és új partnere, a Magyar Közösség Pártja irányában újonnan kialakított pozitív viszonyát.”

 

 

 

A budapesti szlovák nagykövet Magyarország politikáját bírálta

 

– bumm.sk, Új Szó

 

Rastislav Káčer, a budapesti szlovák nagykövet a Visegrad Insight nevű angol lapnak adott interjújában az illiberalizmust,a populizmust, és az EU ellenességet bírálta. Számos pontban kritizálta Magyarország politikáját. „Szlovákia stratégiai célja az EU-integráció fokozása” – fogalmazta meg alapvetését a nagykövet, megemlítve, hogy „az EU nagy erőssége, hogy fejlődő rendszer. Az EU nem illiberális autokrácia, amelyet nem lehet megreformálni.” A nagykövet idézte Robert Fico miniszterelnököt, aki a Visegrádi négyek találkozóján kijelentette: le kellene állni az erős nemzeteket forszírozó szólamokkal, mert ez egy értelmetlen vita. Ehelyett azt kellene vizsgálni, hogy mely területeken kellene erősíteni az együttműködést.

Felvidék

 

 

 

Tisztújítás: Furik Csaba lett az MKP Tőketerebesi járási elnöke

 

– Felvidék Ma

 

A Magyar Közösség Pártja december 1-jén Kisgéresben tartotta tisztújító járási konferenciáját a Tőketerebesi járásban. A konferencia fő programpontja az új járási elnök megválasztása volt. A rendkívüli ülést azért hívták össze, mert a megyei választásokat követően lemondott az eddigi elnök, Szuperák Mária. A küldöttek Furik Csabát, az MKP nemrég újraválasztott Kassa megyei képviselőjét és Kisgéres polgármesterét választották meg az MKP Tőketerebesi járás elnökévé.

 

Vajdaság

 

 

 

Kétnapos jogász konferencia Újvidéken

 

- Pannon RTV

 

A konferenciát a Vajdasági Magyar Jogász Egylet az Európa Kollégiummal közösen szervezte, Jog a mindennapjainkban címmel. A szombati napot Pásztor István, a tartományi parlament elnöke nyitotta meg. A konferencia pénteki napjának az Európa Kollégium díszterme adott otthont. A hallgatóság betekinthetett a jogászat, az ügyvédi hivatás rejtelmeibe. Nagy Attila abszolvens az Újvidéki Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója, emellett egy nemzetközi szervezet jogi asszisztenseként dolgozik.

 

 

 

Véget ért a 18. TUDOK Vajdasági Regionális Konferenciája

 

- Pannon RTV

 

Már harmadízben az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium adott otthont a rendezvénynek. Idén 64 diák, 43 szakmunkával hat szekcióban mérhette össze tudását. A tudás hatalom, tudja ezt mindazon diák, aki részt vett a 18. TUDOK Vajdasági Regionális Konferenciáján. Az már biztos, hogy ezek a diákok csak sikereket fognak halmozni az életben. Zenével, szavalattal kezdődött a TUDOK vajdasági döntője. Mindezek után elindulhatott a megmérettetés. A diákok biológia, informatikai-műszaki tudományok, szociológia, pszichológia, helytörténet és kémia-fizika szekcióban indulhattak.

 

 

 

Több, mint 10 millió dinárral támogatta a mezőgazdasági termelőket Topolya önkormányzata

 

- Pannon RTV

 

Több mint 3 millió dinárral növelte Topolya önkormányzata a mezőgazdasági termelők támogatását a tavalyi évhez viszonyítva, így az összeg idén 10 millió 450 ezer dinárt tett ki. Mintegy 500 kérelem érkezett, ma kilencven termelővel és állattenyésztővel írta alá Kislinder Gábor polgármester a támogatási szerződéseket az KKT üléstermében. A pénzt a mezőgazdasági program keretében az állami földek bérbeadásából biztosította az önkormányzat.

 

Kárpátalja

 

 

 

Utótalálkozót szervez a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

 

– karpatalja.ma

 

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány (KMTA) december 6-án, szerdán szervezi meg a Határtalan Kárpátalja elnevezésű program utótalálkozóját, ahol a résztvevők beszámolnak az utazás során szerzett élményeikről. A KMTA szeptember és október folyamán két erdélyi és egy kárpátaljai utazást szervezett meg és bonyolított le. A kirándulások legfőbb célja az volt, hogy a magyarországi középiskolás diákok megismerjék a határon túli területek természeti és történelmi értékeit, a külhoni iskolák meglátogatásával pedig a diákok lehetőséget kaptak az ismerkedésre is.

 

 

 

Még mindig az oktatási törvény a téma: találkozó Ukrajna külügyminiszterével

 

– karpatalja.ma

 

Kárpátalján tett látogatást december elsején Pavlo Klimkin. Programja során Ukrajna külügyminisztere előbb Beregszászon, majd Ungváron tárgyalt a kárpátaljai magyarok képviselőivel az idén szeptemberben hatályba lépett új ukrán oktatási törvény 7. cikkelyének alkalmazásáról. A beregszászi találkozón mások mellett részt vett Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora és Csernicskó István, a főiskola Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpontjának vezetője is. Orosz Ildikó és Csernicskó István a következő álláspontot ismertette a külügyminiszterrel: az ukrán államnak meg kell teremtenie az államnyelv eredményes és hatékony oktatásához szükséges valamennyi feltételt.

 

Őrvidék

 

 

 

Gyertyagyújtás a Pazmaneumban

 

– volksgruppen.orf.at

 

December 2-án, szombaton Adventi áhítatot tartott a Kaláka Klub és a Collegium Pázmáneum Bécsben. A szentmisét Varga János rektor celebrálta a Collegium Pázmáneum kápolnájában. Ezt követően a Csillagösvény székely népdalkör karácsonyi dalokat énekelt, a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat pedig bukovinai székely hagyományőrző táncokat mutatott be.

 

 

 

Adventi ünnepség Őriszigeten

 

- volksgruppen.orf.at

 

Adventi ünnepséget tartottak a Népiskola szervezésében Őriszigeten. Az iskolás gyerekek több nyelven szavaltak, énekeltek, a szülők pedig a vásár előkészületeiben tevékenykedtek, aminek bevételét a gyerekeknek szervezett kirándulások költségeire fordítják majd. A szigetiek örömére és meglepetésére a Mikulás is megérkezett az ünnepségre.

Őrvidék

 

 

 

Kereskedelmi találkozó a bécsi magyar nagykövetségen

 

– volksgruppen.orf.at

 

Novemberben a Bécsi Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodája az Osztrák Gazdasági Kamara kereskedelmi ügynöki tagozatával és a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal együttműködve nagyszabású üzletember találkozót szervezett.

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog