erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő: A román állam ne diszkriminálja a magyarok örökségét

A román állam ne diszkriminálja a magyarok örökségét

-maszol.ro

Az UNESCO jelölések kapcsán Romániának fel kell hagynia az erdélyi magyarok épített és kulturális örökségének diszkriminációjával – nyilatkozta Novák Csaba Zoltán szenátor, a parlament UNESCO bizottságának alelnöke annak kapcsán, hogy a felsőház plénuma kedden megemlékezett az UNESCO 1945. november 16-i létrehozásáról.

 

„Romániának fel kell hagynia az erdélyi magyarok épített és kulturális örökségének diszkriminációjával. A magyarság több százados erdélyi múltja okán gazdag szellemi és épített kulturális örökséggel rendelkezik, értékeink közül számos méltán megérdemelné, hogy felkerüljön az UNESCO örökségi listáira” – hangsúlyozta a szenátor.

Erdély

Akármit mond az RMDSZ, az MPP még idén a parlament elé terjeszti az autonómiastatútumot

– Krónika

A héten tárgyalnak az autonómiastatútum benyújtásáról a Magyar Polgári Párt (MPP) és az RMDSZ politikusai, az MPP viszont ennek eredményétől függetlenül még idén a parlament elé terjeszti a tervezetet – nyilatkozta hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján a Krónika kérdésére Kulcsár Terza József parlamenti képviselő. A polgári párt Kovászna megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta: az MPP választmányi döntése kötelezi őket arra, hogy még ebben az évben beterjesszék az autonómiastatútumot. Kulcsár Terza rámutatott: korábban létezett egy egyezség az RMDSZ-szel, miszerint amíg a 215-ös számú, közigazgatási törvény módosítását célzó javaslatok vitája zajlik a parlamentben, nem veszik elő a statútumot, viszont azokat leseperték, „így most nincs akadálya annak, hogy beterjesszük”. Az MPP-s politikusnak meggyőződése, hogy ezzel előrébb viszik az autonómia ügyét.

 

Oltean Csongor a fiatal szociáldemokratáknak: lépjetek túl az előző generációk rossz beidegződésein

– maszol.ro

Nem a protokollnak akart eleget tenni, hanem az a tudat vezérelte, hogy egy jobb és élhetőbb Romániát építeni akaró fiatalok közé jöhet – mondta el vasárnap Oltean Csongor MIÉRT-elnök a Szociáldemokrata Fiatalok (TSD) kongresszusán. „Munkátok során a szakmaiság legyen az alapelvetek, döntsetek bölcsen, de fiatalként legyetek nyitottak az újra és lépjetek túl az előző generációk rossz beidegződésein” – tanácsolta Oltean Csongor a TSD frissen választott vezetőinek, akiket arra bátorított a jövő évi centenárium kapcsán, hogy a demagóg, populista és nacionalista üres szólamok helyett inkább az elkövetkező 100 év országépítéséről folytassanak párbeszédet a magyarsággal. „Magyarként elismerem, többet és jobban kell dolgoznunk azért, hogy megtanuljunk románul. Elvégre a kommunikáció alapja a nyelv. Másfelől viszont elvárjuk, hogy egy olyan oktatási rendszer működjön, ahol a román nyelv elsajátítása ugyanolyan módszertani keretek között történik, mint az angol vagy bármelyik más idegen nyelv esetében. Fontos az is, hogy nem akarjuk szétszakítani az országot, csak otthonosabban szeretnénk élni benne, az időről időre fellángoló magyarellenesség nélkül” – üzente a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke a kongresszuson.

 

Börtönbe került a Borboly-per egyik vádlottja, távozik a bíró

 

– szekelyhon.ro

 

Nem történt előrelépés hétfőn a Hargita Megyei Törvényszéken a Borboly Csaba és tizenkét másik személy ellen folyó büntetőper újabb tárgyalásán. Egyik vádlott időközben börtönbe került, és nem volt jelen, viszont elítéltként is kötelező ott lennie.

 

 

 

A megszűnés határán a máramarosi hetilap

 

– Krónika

 

Adományokat vár, befektetőket keres fennmaradásához Máramaros megye egyetlen magyar nyelvű lapja, a Bányavidéki Új Szó. A hetilap szerkesztősége felhívást tett közzé, melyben a nehéz anyagi helyzetre hívja fel a figyelmet. A Bányavidéki Új Szó sanyarú helyzete a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete hétvégén Kolozsváron tartott szórványnapi találkozójának napirendjén is szerepelt.

 

 

 

 

Dupla hátrányban a székelység?

 

– Krónika

 

Agyalágyult kezdeményezésnek tartja a székelyek magyarországi honos népcsoporttá nyilvánítását Gazda Zoltán. A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke a Krónikának kifejtette, bízik benne, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elutasítja a javaslatot. „Agyalágyult elképzelés, hogy a keleti határt évszázadokig védő székelységet most kisebbségnek nyilvánítsák Magyarországon. Szégyen és gyalázat, hogy a székelyeket a románokkal és a szerbekkel egy kalap alá veszik, és kisebbségnek nyilvánítanák Magyarországon” – szögezte le a sepsiszéki elnök. Hangsúlyozta: bőven elég, hogy Romániában kisebbség a székelység, semmi szükség arra, hogy Magyarországon is ezt a státust kapja. Úgy véli, a kezdeményezés „etnobizniszgyanús”, hiszen Magyarországon a kormány finanszírozza a kisebbségeket, az önkormányzati választásokon is indulhatnak képviselőik.

 

 

 

Késik az építkezés elkezdése

 

– Krónika

 

Csak tavasszal látnak hozzá Csíkszentdomokoson a Márton Áron nevét viselő multifunkcionális központ megépítésének, egyelőre ugyanis a szükséges engedélyek beszerzése zajlik. Karda Róbert polgármester elmondta: még zajlik az engedélyeztetési folyamat, emiatt döntöttek úgy, hogy inkább jövőben indítják el az építkezést, így nem megy a minőség rovására a mínusz fokokban végzett munka sem. Az elöljáró szerint mindezek ellenére sikerült az eredeti terveknek megfelelően 2018 végére befejezni az építkezést. A település a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól 50 millió forintos (mintegy 730 ezer lejes) pályázati támogatást kapott tavaly, hogy létrehozhassanak egy multifunkcionális létesítményt, amely nemcsak pihenőhely az odalátogató turisták számára, hanem időszakos kiállítások, konferenciák helyszíne is lehet.

 

 

 

Népszerűek a székely termékek

 

– Krónika

 

Minden idők eddigi legnagyobb Székely Nagyvásárát tartották a hétvégén Budapesten, a Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban – mutat rá közleményében a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata. A háromnapos rendezvényt pénteken, november 10-én nyitották meg, szombaton és vasárnap 10 és 21 óra között volt látogatható. A nagyszabású rendezvényen száz kézműves termelő mintegy 1500 prémiumkategóriás terméke várta a vásárlókat a Bálna épületének első emeletén. Hargita megyét harminc Székely termék védjegyes és további húsz termelő képviselte, ezzel is népszerűsítve a térség értékeit.

 

 

Felvidék

 

Közös pontokat és aktivitásokat keresve zajlott a Kerekasztal éves konferenciája

 

– bumm.sk, Felvidék Ma, hirek.sk

 

November 10-11. között, pénteken és szombaton tartották a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciáját Érsekújvárott. Az első, szakmai panelekkel tarkított nap a kultúrház épületében zajlott, a második napot pedig a Csemadok-házban rendezték meg több tucatnyi résztvevővel és aktivistával, a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezetek képviselőivel. A Kerekasztal-konferencia szombati napján a civil aktivitások és a kisebbségi kulturális támogatások témája kapta meg a főszerepet. Tokár Géza szóvivő éves összegzésében elmondta, a Kerekasztal az utóbbi időszakban sokkal eredményesebben működött szakmai szervezetként, mint társadalmi-mozgósító erőként, ami mindenképpen kihívást jelent a jövőre nézve. Tokár szerint a gyenge érdekérvényesítés és az általános társadalmi érdektelenség egymást erősíti, ami hosszú távon nem csak a politikai érdekképviseletnek, de a helyi közösségeknek is komoly problémákat okozhat – ha nem teszünk ellene.

 

 

 

Hol a magyar felirat?

 

– Felvidék Ma

 

A magyar nyelv napján civil aktivisták feliratozták Komáromban a frissen nyílt Lidl-üzletlánc egyik reklámtábláját. Ezzel a felirattal kívánnak tiltakozni a magyar nyelv mellőzése ellen, és szeretnék felhívni a magyar képviselettel rendelkező önkormányzatok figyelmét, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a magyar nyelv ne megtűrt, de elfogadott legyen a magyarok lakta területeken.

 

 

 

A Zoboralja is bemutatkozik a Magyar Szórvány Napján Budapesten

 

– Felvidék Ma

 

November 13-án Pozsonyban tartott sajtótájékoztatót a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., amelyen Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója ismertette a Magyar Szórvány Napja alkalmából szervezett budapesti rendezvényt, amelyen a zoboralji hagyományőrzők is bemutatkoznak.

 

 

 

Újra megkondultak a templom harangjai Pozsonyeperjesen

 

– hirek.sk

November 12-én Pozsonyeperjesen ismét megkondultak a templom harangjai, amelyek már jó ideje némán álltak a toronyban. A harangokat közadakozásból javítatták meg.

 

 

Vajdaság

 

Ma van a magyar nyelv napja

 

- Pannon RTV

 

Az ünnepnap az egész Kárpát-medencében lehetőséget teremt arra, hogy a magyar nyelvet évente legalább egyszer középpontba állítsuk. Az uráli nyelvcsaládhoz tartozó magyar nyelv írásbelisége a 11. századtól folyamatos, bár 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv Magyarországon. Jelenleg a magyar anyanyelvűek létszámát a világon 14-15 millió körülire becsülik. A magyar nyelv napja a Kárpát-medencében évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelvmegünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására.

 

 

Adományozó oklevelet vett át a kelebiai Divisio apostolorum plébánia templom Kelebián

 

– Pannon RTV

 

Dr. Bogner István és felesége, Rózsika a plébániának ajándékozták Kelebián található nyári telküket, amit a cserkészeknek, az ifjúság táboroztatására szántak. Rendhagyó találkozó volt november 3-án a kelebiai plébánián, amelyen részt vettek a pasztorális tanács tagjai, a cserkészek képviselői Kishegyesről és Szabadkáról, továbbá Dr. Bogner István és felesége, valamint idősebbik fiuk, ifj. Bogner István családjával, akik Jászberényből jöttek haza az eseményre.

 

 

 

Az első világháború áldozataira emlékeztek Szabadkán

 

– Pannon RTV

 

A Vasútállomáson található emléktábla és a Puskin téri emlékmű megkoszorúzásával emlékeztek meg az első világháború áldozatairól és a szerb csapatok Szabadkára történt bevonulásának évfordulójáról. 99 évvel ezelőtt ezen a napon érkezett meg a szerb hadsereg Szabadkára Anto Živulović alezredes és Mihajlo Bodi őrnagy vezetésével.

 

 

 

Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon járt Kukorelly Endre

 

- Pannon RTV

 

Bordás Sándor beszélgetett a költővel irodalomról, az irodalomhoz való viszonyáról és műveiről. Kukorelly Endre fontosnak tartja, hogy ellátogasson a külhoni magyar egyetemi karokra, hogy közelebb vigye a a kortárs irodalmat a fiatal magyar generációkhoz.

 

 

 

Koncz István költő tiszteletére táblát avattak Magyarkanizsán

 

- Pannon RTV

A 80 esztendeje született és 20 éve elhunyt Koncz István alkotói munkásságáról Virág Ibolya, az író hagyatékának kezelője mondott ünnepi beszédet. Virág Ibolya, a Koncz István-hagyaték kezelője: „Itt Koncz Istvánon kívül, had ne soroljam, mert nem szeretném, ha bárkit is kihagynék, de talán visszamehetnék egész Kosztolányiig, de rajtuk kívül is, tehát itt voltak vízépítő mérnökök, akikről méltóképpen meg is emlékeztünk, és én azt hiszem, ez egy méltó pillanat az új emléktábla föltevésére.”

 

 

Kárpátalja

 

Kárpátalja kormányzója elítéli az ukrán nacionalisták beregszászi felvonulásás

 

– MTI, hirado.hu

Felháborítónak tartja a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal azoknak a jobboldali tüntetőknek a viselkedését, akik vasárnap füstbombákat dobálva vonultak fel Beregszászon - közölte Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó. Az ukrajnai megye vezetője a hivatalos honlapjára (Moskal.in.ua) hétfőn feltett bejegyzésében arra emlékeztetett, hogy miközben Ukrajna felső szinten mindent megtesz annak érdekében, hogy közös érintkezési pontokat találjon és elsimítsa az új oktatási törvény miatt Magyarországgal kialakult nézeteltéréseket, addig egy maroknyi kisebbség provokatív viselkedésével megpróbálja egymásra uszítani a két népet. A vasárnapi beregszászi akció megmutatta, hogy a jobboldaliak egy követ fújnak az orosz titkosszolgálatokkal, akik igyekezetükben "majd kibújnak a bőrükből", hogy Kárpátalján nemzetiségi alapon destabilizálják a helyzetet - tette hozzá.

 

 

 

Bocskor Andrea: az EP elnöke védelmébe veszi az európai kisebbségi nyelvhasználatot

 

– MTI

 

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP strasbourgi plenáris ülésén arról biztosította az uniós parlament képviselőit, hogy levelet ír Petro Porosenko ukrán elnöknek, és védelmébe veszi az európai kisebbségi nyelvhasználatot - közölte Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn. A kárpátaljai magyar képviselő napirend előtti felszólalásában arra kérte az Európai Parlament elnökét, foglaljon állást az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, mivel a nyelvi sokszínűség megőrzése az EU alapértéke, az anyanyelvhez való jog pedig az alapvető jogok részét képezi. Bocskor Andrea elmondta, hogy napirend előtti felszólalásában - Cristian Dan Preda román néppárti képviselőhöz hasonlóan - aggodalmának adott hangot az új ukrán oktatási törvény felett, és felhívta a parlament figyelmét a jogszűkítő törvényre és annak az ukrajnai nemzeti kisebbségekre gyakorolt negatív hatására.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog