erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 11. 13.

 Határok nélkül

2017. november 13. – Kossuth Rádió

Vasárnap délután ukrán nacionalista szervezetek félelemkeltő felvonulást tartottak Beregszász utcáin

Vasárnap délután ukrán nacionalista szervezetek félelemkeltő felvonulást tartottak Beregszász utcáin, és a konzulátus előtt is demonstráltak. A városháza épületéről leszerelték a magyar zászlót is. Babják Zoltán szerint egyértelműen provokációról volt szó, amelyet a kárpátaljaiak elítélnek. A városvezető felszólította a hatóságokat a történtek kivizsgálására.

 

 

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács pénzbírságot rótt ki a Maros megyei Tanfelügyelőségre, mert hátrányosan megkülönböztette a magyar diákokat

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács pénzbírságot rótt ki a Maros megyei Tanfelügyelőségre, mert hátrányosan megkülönböztette a magyar diákokat. Idén a tanfelügyelőség beiskolázási tervében a magyar tannyelvű kilencedik osztályokba 169-cel kevesebb helyet hirdetett meg, mint ahány diák végzett a magyar tagozaton, ezzel szemben a román tannyelvű kilencedik osztályokban 139-cel több helyet biztosítottak, mint a végzősök száma. A magyar diákok hátrányos megkülönböztetése nyelvi, etnikai diszkrimináció és asszimilációs hatású - mondja Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

 

Ma van a Magyar Nyelv Napja

November 13. 2015-től Romániában is a Magyar Nyelv napja. Ez azért nagy szó, mert önkormányzatoknak, állami intézményeknek lehetőségük van költségvetésből finanszíroznia különböző rendezvényeket. A Hargita Megyei Önkormányzat támogatásával így tartották meg az ünnepnap nyitányaként a hagyományos Csángó Napot.

 

A Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet múlt hét végén megtartott budapesti ülésén is bemutatták a Minority SafePack kezdeményezést

A Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet múlt hét végén megtartott budapesti ülésén is bemutatták a Minority SafePack kezdeményezést, amelynek célja: hogy Brüsszelt rávegyék a kisebbségi jogok betartásának ellenőrzésére, hogy európai szintű jogszabály születhessen az anyanyelvhasználat, az anyanyelvű oktatás, a nemzeti szimbólumok szabad használata terén. Ennek érdekében a kezdeményezőknek 1 millió támogató aláírást kell összegyűjteniük az EU 7 tagállamából, jövő év március végéig. Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökét kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

Erdélyben 250 ezer aláírást kell összegyűjteni, ebből hétezret vállalt az Arad megyei RMDSZ-szervezet

Erdélyben 250 ezre aláírást kell összegyűjteni, ebből hétezret vállalt az Arad megyei RMDSZ-szervezet - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Faragó Péter parlamenti képviselő, a megyei RDMSZ szervezet elnöke.

 

A fiatalok elvándorlásának okait kutatja az a dokumentumfilm, amelyet délvidéken élő és onnan elszármazott magyar fiatalok készítettek

A fiatalok elvándorlásának okait kutatja az a dokumentumfilm, amelyet délvidéken élő és onnan elszármazott magyar fiatalok készítettek. Olyan újszerű megoldásokkal dolgozza fel a témát, hogy a közelmúltban az egyik vajdasági filmfesztiválon megosztott első díjat kapott. Nemcsak a problémára próbálták ráirányítani a figyelmet, hanem megoldásokat is sugalltak. A Kanizsa calling című film szerkesztőjét, Oláh Tamást kérdezte a Határok nélkül riportere. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog