erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő: És még nincs itt a centenárium: nemzeti színű giccsorgia Szatmárnémetitől Bukarestig

Orbán: A Fidesz már ma is készen áll a választásokra

hirado.hu

A Fidesz élére újabb két évre újraválasztott Orbán Viktor három feladatot jelölt meg: megerősíteni mindazt, amit az elmúlt hét évben elértek; elmélyíteni politikájuk szellemi és lelki alapjait; és megvédeni Magyarország jövőjét, mert "végre-valahára összeszedtük magunkat".

A Fidesz már ma is készen áll a választásokra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke vasárnap a párt XXVII., tisztújító kongresszusán, Budapesten. Hangsúlyozta ugyanakkor: a Fidesz éppen attól Fidesz, hogy sohasem elégszik meg a választások megnyerésével.

 

“Ennél jóval többet akarunk: azt is keressük, kutatjuk – és ha jó passzban vagyunk, meg is találjuk -, mi is a mélyebb értelme a soron következő választás megnyerésének, mit is kell tennünk azért, hogy a Fidesz győzelmével egész Magyarország és minden magyar nyerhessen” – mondta.

 

Erdély

És még nincs itt a centenárium: nemzeti színű giccsorgia Szatmárnémetitől Bukarestig

maszol.ro

Hogy piros-sárga-kék padok utoljára Kolozsváron voltak Funar idejében? Lári-fári. S hogy lehet még fokozni, bizonyíték rá a fellobogózott kuka vagy a nemzeti színű házfal. Amikor Gheorghe Funar és Corneliu Vadim Tudor, valamint pártjaik, a szavazók nélkül maradt PUNR, majd a PRM oda kerültek, ahová valók, a történelem szemétdombjára, idealistán, hogy azt ne mondjam, naivan, azt hittük, egyszer s mindenkorra kikopott a közéletből a habzó szájú sovinizmus, a magamutogató álhazafiság, mint ahogy a kolozsvári utcákról, terekről is eltűntek a piros-sárga-kék oszlopok, padok, kukák.

Nagybánya lesz Románia Ifjúsági Fővárosa

maszol.ro

Nagybánya lesz Románia Ifjúsági Fővárosa, jelentették be szombaton a Romániai Fiatalok Gáláján a címet jelenleg viselő Bákóban.  Nagybánya 2018. május 2. és 2019. május 2. között lesz Románia Ifjúsági Fővárosa. A cím mellett a város elnyerte a program társkezdeményezője, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) 50 ezer eurós, internetes hirdetésre fordítható díját.

 

Felvidék

Felvidék

Merre tart a civil szféra?

– hirek.sk

Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája november 10-én 13,30 órakor az érsekújvári kultúrházban kezdődik, másnap reggel pedig a helyi Csemadok-házban folytatódik. A fórumon a civil szervezetek fontos oktatásügyi, gazdasági és jogi problémákat vitatnak majd meg, s kiértékelik a 130 civil szervezetet tömörítő Kerekasztal idei tevékenységét. A tanácskozás részleteiről Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője tájékoztatta a hirek.sk-t.

 

A magyarokat sem zárja ki a jobboldal

– Új Szó

A győzelmi eufória elültével a jobboldali pártoknak komolyan el kell gondolkodniuk azon, mi legyen a további együttműködéssel. A kakukktojás a KDH lehet, ám az OĽaNO és az SaS szerint nem lesz gond az összefogással, sőt, az az MKP és a Híd számára is nyitva állhat.

 

Valóban a LIDL a helyes választás?

– Felvidék Ma

Komáromban már a második üzlete nyílik a LIDL élelmiszer-kereskedelmi hálózatnak. A város polgármestere október végén éppen ezért levélben fordult az üzletlánc vezetőségéhez, akiket tisztelettel arra kér, legyenek tekintettel a város történelmi múltjára, ahol hosszú évszázadok során a különböző nemzetiségű és vallású lakók kölcsönös tiszteletben és megértésben éltek és élnek egymás mellett – mindezt kéri az európai értékek kihangsúlyozása mellett. Stubendek László levelében szintén kitér arra, hogy Komáromot hetven százalékban magyar nemzetiségűek lakják, és ezért fordul levélben a LIDL képviselőihez, akiket arra szólít fel, vásárlóikat magyar nyelven is tájékoztassák, ne csak az újonnan nyíló üzletben, de a már meglévőben is.

Vajdaság

 

A VMDK segít a választási regisztrációnál

- Pannon RTV

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége segítséget nyújt a választási regisztrációnál mindazon délvidéki magyarnak, aki kettős állampolgársággal rendelkezik és szeretne szavazni.

 

Bemutatták a Temerint népszerűsítő kisfilmet

- Pannon RTV

Temerin a találkozások helye - az a reklámfilm szerint, amelyet a helyi idegenforgalmi szervezet készített a község nevezetességeiről és lehetőségeiről. A turisztikai rövidfilmet először az Idegenforgalmi Vásáron mutatták be Újvidéken, a Temerint népszerűsítő 8 perces kisfilmet és a község gazdasági lehetőségit bemutató rövidfilmet pedig ma láthatta először a közönség a helyi művelődési központban.

 

Vajdaság

A külföldön szerzett tudást jó lenne itthon kamatoztatni

- Pannon RTV

Nincs ok a panaszra az észak-bácskai térségben a gazdasági fejlődést illetően. De veszélyt jelent a kivándorlás . Erre egy úgynevezett remigrációs, vagyis hazacsalogató program lehetne a megoldás. Észak-Bácska Szerbia egyik fő húzóereje, növekszik a gazdaság, az ipari termelés, a térség több, mint száz országgal működik együtt - nyilatkozták a Pannon RTV-nek a szabadkai Körzeti gazdasági Kamaránál. Ezzel együtt egyre jobbak Szerbia gazdasági mutatói a különböző felmérések alapján. Az adatok a költségvetési hiány csökkenését és a foglalkoztatás javulását mutatják.

 

Magyarkanizsán kiosztották az Év pedagógusa elismeréseket

- Pannon RTV

A pedagógusnap alkalmából Magyarkanizsán ünnepi akadémiát tartottak, amelyen kiosztották az Év pedagógusa elismeréseket. A színházteremben megtartott esemény két elszármazott zenész, Szőke Noémi és Szécsényi Hilda alkalmi koncertjével kezdődött. Ezt követően bemutatták a díjazott pedagógusokról szóló kisfilmeket. A pedagógusokat Vajda Attila, Magyarkanizsa Község Pedagógus Egyesületének elnöke köszöntötte. „Arra szeretném ösztönözni kollégáimat a mai beszédemben, hogy fogjunk össze, tartsunk össze, és a munkánkkal mutassuk meg, mennyit érdemlünk a társadalomtól.”

 

Zenta: Az 1944 őszén elkövetett atrocitások áldozataira emlékeztek

- Vajdaság MA

Az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatai előtti tisztelgés jegyében tartottak megemlékezést ma este Zentán, a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafánál, amelyet az összejövetel végén az egybegyűltek meg is koszorúztak. A rendezvény kezdetén az emlékezők a zentai Délibáb vegyes kórus tagjaival együtt énekelték el a Himnuszt, majd Juhász Lassú Kornélia, a zentai Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket.

Kárpátalja

 

Lázár: nem csökkenhetnek a kárpátaljai magyarok jogai

– MTI, kormany.hu, karpatalja.ma

Nem csökkenhetnek a kárpátaljai magyarok jogai - fogalmazta meg elvárását a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János közölte: úgy szeretnék lefolytatni a vitát a magyar-ukrán viszonyrendszerben, hogy az együttműködés lehetősége megmaradjon. Megjegyezte: arra kéri az unióba törekvő országot, hogy tartsa be azt a szokást, miszerint ha egy kisebbségnek már megvolt egy joga, az maradjon is meg. A tárcavezető reagált arra is, hogy Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását vetette fel. Lázár János a határon túli szervezetek egységes véleménye mellett állt ki, és szembeállította, hogy a volt miniszterelnöknek 2003-2004 óta problémája van a határon túli magyarokkal, míg a határt áttörő illegális bevándorlókat szívesen látja.

Kárpátalja

 

Az oktatás törvény veszélyeiről tájékoztatta az EP elnökét Bocskor Andrea

– karpatalja.ma

Az ukrajnai jogszűkítő oktatási törvényről és annak a kárpátaljai magyar oktatási rendszerre tett negatív hatásairól tájékoztatta Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét Bocskor Andrea november 8-án – közölte a Fidesz-KDNP EP-képviselője Facebook-oldalán A találkozón részt vett Szájer József, az EPP frakcióvezető-helyettese is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog