erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő: Higgadtan a választójogról

Higgadtan a választójogról

– Ambrus Attila– maszol.ro

 Gyurcsány Ferenc visszatért. Visszatért ahhoz a szokásához, hogy a Magyarország határain kívül élő magyarok ellen uszítsa a Magyarország határain belül élőket. Korábban 23 millió román munkavállalóval riogatott. Most meg azzal vádolja a külhoni magyarokat, hogy miattuk nyerhet újabb lehetőséget a kormányzásra a Fidesz, noha ő úgy tartja helyesnek, hogy azok, akik nem élnek Magyarországon, ne is szavazhassanak.

 

 

Gyurcsány populista és/ám körmönfont. Indulatokat kelt, de nem ő mondja ki azt, amit sok ezer ember igaznak hisz: Ne szavazzon az, aki nem fizet adót. Korábban megírtam már, hogy mekkora bevétele van a magyar államnak amiatt, hogy határain túl körös-körül magyarok élnek, akik nem kívánnak lemondani az anyaországi kötődéseikről. Más érvet sem hozok fel, amely e kijelentés hamisságát bizonyítaná. Akik ugyanis sokat szajkózták ezt az első hallásra jogos felvetést, azokat aligha lehet meggyőzni arról, hogy tévednek.

Az ukrán oktatási törvény volt a téma – Ungváron tárgyaltak az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) vezetői

– Kárpátalja

Kárpátalján járt az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) igazgatóságának két tagja: Lauer-Rice Andrea alelnök, valamint Szekeres Zsolt, akik tájékozódó útjuk során a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházában megbeszélést folytattak a KMKSZ vezetőivel, Brenzovics László elnökkel és Gulácsy Géza alelnökkel, valamint Orosz Ildikóval, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökével, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorával és Fodor Gyula rektorhelyettessel. Információink szerint az amerikai vendégek elsősorban a kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az új ukrán nyelvtörvény várható hatásai iránt érdeklődtek.

 

 

Erdély

Izsák Balázs: a katalán kormány az ENSZ okmánya szerint járt el

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro

Megdöbbenésének és értetlenségének adott hangot a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a katalán vezetők ellen indított büntetőeljárás miatt. A Carles Puigdemont katalán elnöknek címzett nyílt levelében Izsák Balázs az ENSZ által kidolgozott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát idézte, és megállapította, hogy a katalán vezetők eszerint jártak el. Izsák Balázs szerint a katalán vezetők annak a kötelezettségnek feleltek meg, amelyet az egyezségokmány bevezetője szerint minden embernek viselnie kell közössége iránt

 

Katalán politikus Kolozsváron: az egyetlen út a függetlenség

– Krónika, hirado.hu, MTI

Spanyolország a katalán önrendelkezési törekvések bővítésével szembeni elutasításának köszönheti a jelenlegi helyzetet, a katalánok számára pedig az egyetlen választás a függetlenség – mondta el a leváltott katalán elnök pártjának külpolitikai kabinetvezetője Kolozsváron.

 

Európa támogatja az autonómiát

– Erdély Ma, Háromszék

Napirend előtti felszólalásban állt ki Székelyföld autonómiája mellett Kulcsár-Terza József tegnap a bukaresti parlamentben. A háromszéki képviselő reagált Răzvan Rotaru Botoşani megyei szociáldemokrata képviselő korábbi nyilatkozatára is, amelyben tagadta Székelyföld létezését. Európa támogatja az autonómiát című felszólalásában Kulcsár Terza úgy vélte: a Székelyföld létezését tagadókat vagy a gyűlölet vezérli, vagy háttérből irányított személyek és intézmények. Azt üzente nekik, tanulják meg saját történelmüket, hiszen a székelyek a kereszténység védelmében harcoltak Mihály Vitéz és Ştefan cel Mare oldalán. A katalóniai eseményekre utalva pedig leszögezte: Európa az autonómiát részesíti előnyben, ez volt az európai közösség legfontosabb üzenete.

 

A hatóságokhoz fordult a Kolozsvári RMDSZ-frakció a Mátyás-szoborcsoport rongálása ügyében

– transindex.ro, Krónika

Szerdán, november 8-án iktatta a Kolozsvári Városi Tanács RMDSZ-frakciója a Mátyás-szoborcsoport megrongálásával kapcsolatos keresetét a Kolozsvári Ügyészségen. A keresetet műemlékrombolás bűncselekményének elkövetése miatt, ismeretlen tettes vagy tettesek ellen fogalmazta meg Oláh Emese alpolgármester, Horváth Anna frakcióvezető, Gergely Balázs, Rácz Levente és Nistor Dániel tanácsosok. A kereset aláírói szerint a rongálásokra november 2-án figyeltek fel: a Szapolyai István alakját ábrázoló szobor egyik sarkantyúja eltűnt, a Mátyás királyt ábrázoló figura bal sarkantyúját pedig elhajlította az elkövető vagy elkövetők. A tanácsosok a károkról felvételeket is mellékeltek a keresethez.

 

MIÉRT: fontos keresni a párbeszédet román értelmiségiekkel

– maszol.ro, transindex.ro

A centenárium közeledtével szükség lesz a párbeszédre, ezért a MIÉRT román értelmiségiekkel keresi a párbeszéd lehetőségét – hangzott el szerdán, Kolozsváron, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elmúlt négy hónapját összegző és a jövőt értintő tervekről szóló sajtótájékoztatón. Oltean Csongor MIÉRT-elnök a találkozón elmondta, részt vesznek a Minority SafePack kezdeményezéshez szükséges aláírások gyűjtésében, a héten pedig egy játékot is indítottak, hogy népszerűsítsék ezt. Idén az ukrán oktatási örvény módosításával is foglalkoztak, tervezik ugyanakkor a diákhitellel kapcsolatos törvény módosításának javaslatait is kidolgozni – utóbbi létezik ugyan Romániában, de nincs betartva. Fontos ugyanakkor, hogy a centenáriumra készülődve válaszok szülessenek a magyarellenes megnyilvánulásokra, ezért a MIÉRT tervezi, hogy párbeszédet folytasson román értelmiségiekkel – hangzott el.

 

Székelyföldi és partiumi iskolákba látogat a BBTE Magyar Tagozata

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Népszerűsítő karaván keretében székelyföldi és partiumi iskolákba látogat a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata 2017. november 13. és 15. között oktatóinak és diákjainak kíséretében – tájékoztatott a tagozat kommunikáció és PR irodája. Az egyetemi tájékoztatókon a középiskolások információkat szerezhetnek továbbtanulási lehetőségekről, a BBTE magyar nyelvű oktatási kínálatáról, bejutási feltételekről, a karok külföldi kapcsolatairól, a Magyar Tagozat tehetséggondozó programjairól (Hogyan legyünk jó előadók? - előadástechnika-képzés, BBTE Interdiszciplináris Tehetségfórum - diák-konferencia, BBTE Mentor Klub - képzéssorozat stb.), szakkollégiumokról, ösztöndíjakról, bentlakáshelyekről és a kolozsvári egyetemista életről.

 

Tamás Sándorral riogat Gyurcsány

– szekelyhon.ro, Krónika

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök arcát, nyilatkozatát felhasználva kampányol a Facebookon Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke azt követelve, hogy vonják meg a határon túliak szavazati jogát. Az RMDSZ háromszéki elnökének fotójával illusztrált, fizetett hirdetésben idézik Tamás Sándort, aki korábban azt mondta: „Igen, az a célunk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytathassa munkáját, és ehhez mi is hozzá fogunk járulni, ahogy tettük a négy évvel ezelőtti anyaországi választásokon is, amikor Erdélyből 65 000 szavazattal járultunk hozzá a kétharmadot átbillentő mandátum megszerzéséhez”.

 

Kétnyelvű szatmárnémeti utcanévtáblákat kér az EMNP

– szekelyhon.ro

Az RMDSZ helyi és országos vezetőinek konkrét, számonkérhető ütemtervet kell készíteniük a kétnyelvű szatmárnémeti utcanévtáblák kihelyezéséről – jelentette ki Mihály Ágnes, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos önkormányzati tanácsának alelnöke. Szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján a politikus elmondta, az ütemterv elkészítéséhez szükséges szakmai munkához az EMNP szívesen felajánlja segítségét, amennyiben ezt igénylik.

Erdély

 

Politikamisztika és jelenvalóság

– Páva Adorján – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „hiába a politikai együttműködések és paktumok: semmi jót nem várhatunk egy olyan kormányzó többségtől, amelynek tagjai – hogy csak az elmúlt napokban történteket idézzük fel – még azt is tagadják, hogy léteznek székelyek, vagy még egy jelképes gesztust sem hajlandók tenni azzal, hogy támogatják március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását. Bizton állíthatjuk: ezek az emberek és az őket megválasztók nem olvasnak Lucian Boiát, nem akarnak megérteni és tisztelni minket. Ők azok, akik számára élhetőbb a hazug mítoszok világa, mint a romániai valóság, és bizonyára még sokáig ők lesznek többségben”.

 

Felvidék

 

Beszéljünk iskoláink jövőjéről! – interaktív kiállítás Érsekújváron

– hirek.sk

A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál 2017. november 10-11-én egy interaktív kiállításon mutatja be a Beszéljünk iskolánk jövőjéről című országos felmérés eredményeit. A megnyitó Érsekújváron lesz, 2017. november 10-én (péntek) 18.30-tól lesz a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciáján, az első napon, a Csemadok nagytermében. Az interaktív kiállítás november 20-ig lesz megtekinthető.

 

A legtöbb magyar ellenáll Kotlebáéknak

– Új Szó

Marian Kotleba és a szélsőséges ĽSNS látszólag csúfos vereséget szenvedett a hétvégi megyei választásokon, holott nagy reményekkel vágtak neki. Az eredményt azonban óvatosan kell értékelni: százezres nagyságrendben szavaztak rájuk az emberek. Köztük magyarok is – bár Dél-Szlovákia nagyobb részt ellenállónak bizonyult a zöldtrikósokkal szemben.

 

Mire vigyázzon az MKP a relatív sikeres megyei választások után

– Új Szó

Több mint háromszor olyan sikeres volt a Menyhárt József vezette magyar párt, mint a Bugár féle vegyes tömörülés. Menyhárt József ráadásul országos szinten is elismerésre méltó eredményt ért el. Az MKP eredményét ugyanakkor nem szabad túlbecsülni. Épp ellenkezőleg: igencsak helyén kell kezelni ha azt akarjuk, hogy ne egyszeri teljesítmény maradjon, hanem folytadódhasson a későbbiekben. Ez az eredmény ugyanis nem az MKP sikere, hanem a Most-Híd politikájának sikertelensége. És nagyon vigyázni kell arra, nehogy az MKP-s politikusok fejébe szálljon a dicsőség, mert könnyen visszafordulhat az egész folyamat.

 

Vajdaság

 

Kiosztották a Dr. Đorđre Natošević-díjakat Újvidéken

- Pannon RTV, Vajdaság MA

Az elismerést a kimagasló tevékenységért, az évek során elért eredményekért ítélik oda általános és középiskolák és tanárok számára. A kitüntetés pénzjutalommal is jár. A díjazottak idén egyebek között Kúláról, Zomborból, Szabadkáról és Nagybecskerekről érkeztek. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, a díj az oktatás szempontjából a legnagyobb és legautentikusabb elismerés a tartományban.

 

Lankadatlan az érdeklődés

- Magyar Szó

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar állampolgárság igénylése lankadatlan, mint hogy Kúlán immár 14. alkalommal tartott Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kihelyezett konzuli fogadónapot, amelyre az előzetes időpontfoglalások alapján 85 igénylő jelentkezett.

 

Pedagógusnapot tartottak Zentán

- Vajdaság MA

A község óvodáinak, az alapfokú zeneiskolának, az általános és középiskoláinak dolgozóit köszöntötték kedd este a zentai Művelődési Házban szervezett ünnepségen. A rendezvényen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntő beszédet. - A gyermekekkel való foglalkozás igazi művészet. Hasonló, mint egy kőből kibontani a benne rejtőző szobrot, vagy egy hangszerből előcsalni a muzsikát. Példát is mutatnak. „Élen állsz és messze látszol, sose feledd, példa vagy.” - Ezekkel a szavakkal és Nagy László idézettel kezdte köszöntőjét Ceglédi Rudolf.

Kárpátalja

 

Kijev aggódik amiatt, hogy Budapest akadályozza a NATO-Ukrajna bizottság összehívását

– MTI, hirado.hu, Webrádió

Kijevet aggodalommal tölti el Magyarország azon álláspontja, hogy akadályozza a NATO-Ukrajna bizottság ülésének összehívását - jelentette ki szerdán Brüsszelben ukrán újságíróknak Ivanna Klimpus-Cincadze európai integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes. A tisztségviselő nyilatkozata szerint - amit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett - a NATO-ban is komolyan aggódnak amiatt, hogy a katonai tömb egyiik tagja akadályozza Ukrajna és az atlanti szövetség között a jövőbeli és tervbe vett találkozókat. Ezt a szövetségben negatívan, elfogadhatatlan lépésként értékelik - mondta Klimpus-Cincadze. Elmondása alapján a NATO-ban abban érdekeltek, hogy az ukrán oktatási törvény körül kialakult vitát a két ország kétoldalúan, egymás között rendezze.

 

Kárpátalja

Kormánymegbízotti látogatás Kárpátalján

- Kárpátalja

Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja múlt csütörtökön Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, az ukrán Legfelső Tanács képviselőjének meghívására Kárpátaljára látogatott. Az ungvári munkalátogatás során a kormánymegbízott találkozott Mihajlo Rivisszel, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével és Hennagyij Moszkallal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökével, valamint a KMKSZ vezetőségével. Román István korábban több alkalommal járt Kárpátalján, amikor 2009–2010-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke volt. De új beosztásában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottként első ízben látogatott megyénkbe.

 

56 izzó őszére emlékeztünk

– Kárpátalja

Rendhagyó módon november 4-én tartott 1956-os megemlékezést a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a város római katolikus közösségével együtt a Pásztor Ferenc Közösségi Ház nagytermében. A Himnusz eléneklése után Jakab Eleonóra, a Beregszászi KÉSZ elnöke nyitotta meg a rendezvényt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog