erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 11. 07.

Határok nélkül

2017. november 7. – Kossuth Rádió

 A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által előterjesztett közigazgatási törvényt nem sikerül módosítani a magyar közösség igényeinek megfelelően

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által előterjesztett közigazgatási törvényt nem sikerül módosítani a magyar közösség igényeinek megfelelően, nem maradt más hátra, a román parlament asztalára kell tenni az autonómiastatutúmot – véli Kulcsár Terza József a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi képviselője, aki ma erről beszélt napirend előtti felszólalásában a bukaresti parlamentben.

 

Az 1944-es vérengzések áldozataira emlékeznek Délvidék-szerte ezekben a napokban

Az 1944-es vérengzések áldozataira emlékeznek Délvidék-szerte ezekben a napokban. Van, ahol már szépen kialakított emlékhelyeken koszorúznak, de sok helyen még nincsenek a sírok sem megjelölve. Horgoson a helyi temetőben felállított emlékműnél tartanak megemlékezést, az áldozatok viszont még tömegsírban fekszenek. Vass Zoltán történészt, illetve Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét kérdezi a Határok nélkül munkatársa a tömegsírokkal kapcsolatban.

 

 

1946 őszén összesen 25 magyar református lelkészt vitték el a szovjet hatóságok

1946 őszén összesen 25 magyar református lelkészt vitték el a szovjet hatóságok, zárt tárgyaláson, koholt vádak alapján ítélték el és száműzték őket Szibériába. Mivel az egyház volt a kárpátaljai magyarság egyik megtartó ereje, ezért a szovjet hatóságok a II. világháború után mindent elkövetett, hogy felszámolja.

 

A Rákóczi Szövetség a beiratkozási programját 2004-ben indította el a Felvidéken

A Rákóczi Szövetség a beiratkozási programját 2004-ben indította el a Felvidéken. A Szövetség ezzel a szülőket szerette volna bátorítani, hogy magyar iskolába írassák gyermeküket. A 13 év során ezt az ösztöndíjat kiterjesztették az egész Kárpát-medencére. Hétfőn adták át a vajdasági Tordán az elsősök szüleinek a 10 ezer forintos ösztöndíjat. Ennek a programnak részeként tavasszal a leendő elsősök tanszercsomagot kaptak. A Határok nélkül riportere elsőként Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkárát kérdezte.

 

Sok sikeres felvidéki magyar bizonyította már, hogy pályája során nem jelentett hátrányt, hogy magyar iskolába járt

Sok sikeres felvidéki magyar bizonyította már, hogy pályája során nem jelentett hátrányt, hogy magyar iskolába járt. Így van ezzel Borbély Alexandra, a nagycétényi származású budapesti színésznő, akivel munkatársunk, Haják Szabó Mária a Testről és lélekről c. film pozsonyi bemutatója után arról érdeklődött, hogy fogadta a szlovák közönség a filmjét.

 

Arad város - születésének 145. évfordulóján szobrot állít a város néhai neves építészének, Szántay Lajosnak

Arad város - születésének 145. évfordulóján szobrot állít a város néhai neves építészének, Szántay Lajosnak. Az Aradon született műépítész munkássága a mai napig meghatározta az aradi városképet. A szobrát a kultúrpalota előtt szándékoznak majd elhelyezni. Pataky lehel Zsolt összeállításában ezzel a tervvel és Szántay Lajos munkásságával is megismerkedhetünk.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog