erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő: jelentős beruházások váltak lehetővé a külhoni magyarság számára

 Potápi: jelentős beruházások váltak lehetővé a külhoni magyarság számára

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirek.sk, Krónika, Szabad Magyar Szó, baon.hu, veol.hu, zaol.hu, Vajdaság Ma, Webrádió

A jelenlegi kormány által biztosított, jelentősen megnövekedett források fontos beruházásokat tettek lehetővé a külhoni magyarság számára – emelte ki Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés szakbizottságában kedden Budapesten. Potápi Árpád János rámutatott: a 2016-os költségvetés 11,8 milliárd forintot hagyott jóvá a Bethlen Gábor Alap számára, ez az összeg az év végére 63 milliárdra nőtt. A 2009-es év nemzetpolitikai terület számára biztosított 9,1 milliárdos összege a tavalyi évre megtízszereződött. A nemzeti jelentőségű intézményekről szólva kiemelte, hogy 80 intézményt és programot támogattak a Kárpát-medencében és a diaszpórában. Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója jelezte: 2016-ra jelentősen nőtt a támogatott pályázatok száma. Kiemelte az I. világháborús emlékhelyek felújítását célzó programot, amelynek keretében 83 pályázót segítettek. Ezt a programot folytatták idén is. Kitért arra is: összesen 223 rendezvénynek adott otthont a Magyarság Háza, s közel 20 ezren látogatták a Mi magyarok kiállítást.

 

 

KMKF: Napirenden a nagyvárosi diaszpórák helyzete a munkacsoport értekezletén

– MTI, Magyar Hírlap

A szórványban és a diaszpórában élő nagyvárosi magyar közösségek helyzetét tekintette át a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma (KMKF) szórvány-diaszpóra munkacsoportja keddi budapesti ülésén – közölte Révész Máriusz (Fidesz), a testület társelnöke újságírókkal. Révész Máriusz elmondta: a tanácskozáson elhangzott előadásokból az derült ki, hogy mindenütt nehéz a helyzet, és a szórványban sokkal gyorsabb a beolvadás mértéke. Számos, az elmúlt 100 év folyamatairól felsorolt adat is ezt támasztotta alá – közölte.

 

Szili: fontos, hogy az anyaországon kívül élő magyarság a szülőföldjén tudjon maradni és boldogulni

– MTI, Pannon RTV, origo.hu, karpatalja.ma

Nagyon fontos, hogy az anyaországon kívül élő magyarság szülőföldjén tudjon maradni, boldogulni és gyarapodni - hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a szabadkai Pannon RTV-nek a vajdasági Torontálvásárhelyen, ahol a Rákóczi Szövetség szórványösztöndíjainak átadásán vett részt kedden. A Rákóczi Szövetség azokban az önkormányzatokban biztosított támogatást az első osztályosoknak, ahol a magyar lakosság aránya nem éri el a 30 százalékot. A tízezer forintos ösztöndíjban összesen 324 magyar elsős részesült. Szili Katalin kiemelte: a Rákóczi Szövetség fontos küldetést vállalt azzal, hogy támogatóktól gyűjt segítséget a Kárpát-medencében élő magyarok beiskolázására.

 

ErdélyErdély

Újra kétnyelvű helységnévtáblák Pécskán

– Nyugati Jelen

Mint arról a Nyugati Jelen beszámolt, október közepén a közútkezelő társaság (CNAIR) levette Pécskának a Nagylak felőli bejáratánál lévő magyar nyelvű helységnévtáblákat. Mivel a hiányosság megoldása az önkormányzat hatáskörén kívül esik, Pécska Város Polgármesteri Hivatala azonnal felvette a kapcsolatot a közútkezelő társaság regionális igazgatóságával, amelynek képviselői megígérték, hogy rövid időn belül orvosolják a problémát. „Megkeresésünkre a társaság vezetői nyitottak voltak, és örülök, hogy már október végére visszakerültek a helyükre a magyar nyelvű táblák, így Pécska valamennyi be-, illetve kijáratánál két nyelven fogadjuk az erre utazókat” – nyilatkozta Antal Péter, Pécska Város polgármestere.

 

Felvidék

Pénteken kezdődik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája

– hirek.sk

November 10-én, pénteken 13.30 órai kezdettel indul a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája, melyet Érsekújvárban rendeznek meg a helyi kultúrház valamint a Csemadok-ház épületében. A konferencia célja olyan fórumot biztosítani a civil szervezetek számára, mely alkalmas a fontos szakmai és közéleti problémák megvitatására. A péntek nyitónapon két külön szakmai panel kerül megrendezésre. Az oktatási panel fő témái az elmúlt egy évben bekövetkező iskolaügyi változásokon alapulnak, terítékre kerülnek az óvodai képzés problémái, a szlovák nyelvtanítás, a szakkollégiumi képzés, de pénteken kerül sor a Beszéljünk iskoláink jövőjéről program összegzésére és az ehhez kapcsolódó kiállítás megnyitójára is.

 

Szakmai továbbképzések a szlovákiai magyar óvodapedagógusoknak

Felvidék

– Felvidék Ma, hirek.sk

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési projektje központi programjának keretében két szakmai továbbképzést szervez szlovákiai magyar óvodapedagógusok részére Néptáncmódszertan, illetve A korai intervenció kérdései és néhány területe címmel. Előbbit 2017. november 17-19. között Búcson, utóbbit pedig november 24-26. között Komáromban rendezik meg.

 

Velemjáró alkalmazás és weboldal – bátran, magyarul!

– Felvidék Ma

A JURISTA Polgári Társulás 2014. február 28-án jött létre azzal a céllal, hogy támogassa és előmozdítsa a felvidéki magyar hivatali nyelvhasználatot, s ezáltal erősítse a magyarságtudatot. A magyar nyelvhasználat elősegítése érdekében megalkották a Velemjáró nevű mobiltelefonos alkalmazást és honlapot (www.velemjaro.sk), mely a kisebbségi jogok felügyeletére irányul és arra ösztönöz, hogy bátrabban használjuk anyanyelvünket.

 

Csáky Pál a Körképnek: Volt feje az MKP-s csapatnak

– Körkép

Magyar szempontból reménykeltőnek látja az eredményeket, a jövőre nézve ugyanakkor nem minden szempontból optimista. Csáky Pál szólt a Most-Híd teljesítményéről és a jövőre vonatkozó tanulságokat is megfogalmazott. A Körkép.sk az MKP EP-képviselőjét kérdezte a megyei választási eredményekről.

 

Kiábrándultság a Most-Hídban: Bugár Rigó sikertelen megyei kampányát kritizálja

– Körkép

A Most-Híd Országos Elnöksége már a megyei választások eredményeit értékeli. A Körkép.sk információi szerint Bugár Béla elsősorban a rossz megyei kampánnyal elégedetlen. A keleten sikeres Karol Pataky vezette vegyespárti csapat, illetve a füleki Agócs Attila ugyanakkor nagyobb teret kaphat a jövőben a párt regionális építésében.

 

 Vajdaság

Kiállítás nyílt az 1944-45-ös délvidéki vérengzések áldozatainak emlékére Brüsszelben

– Pannon RTV

Kiállítás nyílt az 1944-45-ös délvidéki vérengzések áldozatainak emlékére kedd este a brüsszeli Balassi Intézetben. A Keskenyúton Alapítvány kiállításának megnyitóján Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő kijelentette: céljuk egyebek mellett a Kárpát-medencei magyar közösségek egymás iránti szolidaritásának erősítése, illetve a szerb-magyar megbékélés, kiengesztelődés ügyének elősegítése. "Ez a kiállítás legyen mementó a bolsevik forradalom 100. évfordulóján" - mondta Tőkés, hozzátéve, hogy az áldozatok véréből remélhetőleg új magyar élet fog fakadni. Megnyitó beszédében Deli Andor fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő mindenekelőtt rámutatott, hogy a tragédia széles körű ismertetése rendkívül fontos minden vajdasági magyar számára, ahogyan az egyetemes magyarság és Európa számára is.

 

Dél-Bánátban osztották ki a Rákóczi Szövetség beiskolázási ösztöndíjait

– Pannon RTV

Nezsényben, Torontálvásárhelyen és Székelykevén több mint harminc elsős kapta meg a támogatást. Az eseményeken jelen volt Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott. A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában néhány évvel ezelőtt még párhuzamos magyar osztályok voltak. Idén csak 18 elsősük van. Antal Ferenc, tanító, Moša Pijade Á.I., Torontálvásárhely: „Persze, hogy sokat jelentenek az anyaországtól kapott támogatások, mivel ezzel ide tudjuk csalogatni egy kicsit, ide tudjuk vonzani a magyar ajkúakat, hogy mégis magyar nyelven folytassák az oktatást. Ebben mi pedagógusok is nagy szerepet vállalunk.” A Rákóczi Szövetség támogatásainak nagy jelentősége van a szórványtelepüléseken. Petrovay László, munkatárs, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Az elmúlt két napban itt a Délvidéken, Vajdaságban kerültek kiosztásra a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjai. Ez közel 330 iskolakezdő kisdiákot jelent. Összesen húsz településre látogattunk el kollégáinkkal, két ütemben, két csoport járta az elmúlt két napban a Délvidéket.”

 

Ünnepi koncert a pedagógusoknak

- Pannon RTV

A nemzetközi pedagógusnap alkalmából holnap ünnepi koncertet adnak a Szabadkai Zeneiskola tanárai. November 8-án, szerdán este 7 órakor a szabadkai Városháza dísztermében ingyenes koncerttel várják a zenekedvelőket és a tanügyes kollégáikat is. A zenés műsor megszervezésével az intézmény igazgatója Zsiga Pált, a zeneiskola hegedűtanárát bízta meg.

 

Nezsényben is átvették a támogatást a kisdiákok

– Vajdaság MA

A Rákóczi Szövetség munkatársai ma Nezsényben is jártak, ahol a külhoni magyar iskolásoknak szóló beiratkozási ösztöndíjprogramja keretében négy magyar kisdiák vette át az ösztöndíjat, mégpedig három helybeli és egy ürményházi elsős. A szülők fontosnak tartják, hogy gyermekeik anyanyelvükön tanuljanak, hiszen otthon a családi körben mindannyian magyarul beszélnek, nem is volt kérdéses, hogy milyen tannyelvű osztályba kívánják íratni a gyermekeiket.

 

Tízezer forintos szórványösztöndíj a temerini elsősöknek

– Vajdaság MA

Temerinben ma délután hatvanegy kisdiák vette át a budapesti Rákóczi Szövetség szórványösztöndíját. A támogatás értéke 10 ezer forint, amelyet szerződéssel kaptak meg az elsősök szülei. A diákok alkalmi műsorral köszöntötték a vendégeket. Nagy Domonkos, a Rákóczi Szövetség képviselője köszönetet mondott a jelenlevő szülőknek döntésükért. Mint elmondta, a program mögött óriási társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel.

 

Negyed évszázada újvidéki Egyetemi Nyelvészeti Napok

– Vajdaság MA

Negyvenkét kárpát-medencei nyelvész jelentkezett az Egyetemi Nyelvészeti Napokra, amelyet most 25. alkalommal szervezett meg az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék a Bölcsészettudományi Karon. A jelentkezők közük 28 hazai és 14 külföldi, utóbbiak Mariborból, Zágrábból, Eszékről, Budapestről, Csíkszeredából érkeztek, Cs. Nagy Lajos pedig a nyitrai és pozsonyi egyetemek nyugalmazott docense.

 

Kárpátalja

Bocskor Andrea: csalódottan távozott az ukrán oktatási miniszter

– MTI, Magyar Hírlap, karpatalja.ma, Kárpátalja

Csalódottan távozott Brüsszelből az ukrán oktatási miniszter, ugyanis az Európai Parlament néppárti frakciójának külügyi munkacsoportjának ülésén a képviselők egyértelműen felhívták Lilija Hrinevics figyelmét az oktatási törvény kisebbségekre gyakorolt jogszűkítő hatásaira, és hogy az elfogadott intézkedés diszkriminálja az országban élő európai uniós anyaországokkal rendelkező kisebbségeket - közölte az MTI-vel Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője közleményében kedden. A néppárti képviselő elmondta, hogy a megbeszélés során a képviselők hozzászólásaikban kiemelték, a törvény elvonja a kisebbségek eddig megszerzett jogait, időzítése a lehető legrosszabb, korábbi támogatóikból ellenségeket szereztek.

 

Orvosmisszióval Kárpátalján

. – Szabó Judit – Demokrata

A Katolikus Karitász két ével ezelőtt indította el kórházmissziós programját, amelyben Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházait támogatta gyógyászati segédeszközökkel, valamint segítséget nyújtott az intézmények egyes részlegeinek felújításában is. Idén szeptembertől a program orvosmissziós munkával is kiegészült, amelynek keretében kora ősszel négy főből álló magyar orvoscsoport látogatott a kárpátapljai Gyertyánligetbe. Október végén a misszió újabb határon túli településen, Aknaszlatinán végzett szűrővizsgálatokat.

Muravidék

25 éves a szlovén-magyar kisebbségvédelmi egyezmény

– Muravidéki Magyar Rádió

A szlovén Etnikai Kutatóintézet tegnap Ljubljanában nemzetközi tudományos tanácskozást szervezett „A Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség és a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség külön jogainak biztosításáról szóló egyezmény” aláírásának 25. évfordulója alkalmából. A tanácskozáson a szlovén-magyar kisebbségvédelemről, a dokumentum elkészítéséről, valamint a Szlovéniában élő magyar és a Magyarországon élő szlovén nemzeti közösség helyzetéről hangzottak el előadások.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog