erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő; Újabb személyeket idézett be a DNA a katolikus líceum létrehozásával kapcsolatban

 Semjén: Mindszenty József erkölcsi iránytű a magyarság és a világ számára

– MTI, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Kormany.hu, Pesti Srácok, Mandiner, Lokál, Híradó, Hírek.sk, Webrádió

Mindszenty József bíboros, hercegprímás erkölcsi iránytű volt a Magyarországon és a diaszpórában élő magyarság, valamint a világ számára is - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Mindszenty József szobrának átadási ünnepségén hétfőn Budapesten, a VIII. kerületben. Semjén Zsolt Mindszenty József háromszoros iránytű szerepéről beszélt. Kijelentette, a bíboros iránytű volt a diktatúrák idején: kimondta, hogy mind a faji megkülönböztetésre épülő nemzetiszocializmus, mind az osztálygyűlöletre épülő szocializmus ellentétes a természet rendjével, a természetjoggal és különösen a keresztény tanítással.

 

 

Potápi: jó pozícióból indulhat az MKP a jövő évi önkormányzati választáson

– MTI, Kormany.hu, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Felvidék Ma, hirek.sk, Webrádió, Vajdaság MA

Jó pozícióból indulhat a Magyar Közösség Pártja (MKP) a jövő évi önkormányzati választásokon - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn Budapesten a szlovák megyei választásokat értékelve. A hétvégi szlovák megyei választáson a négy évvel ezelőttihez képest a jobbközép ellenzéki pártok jobban, Robert Fico kormánypártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pedig jelentősen gyengébben szerepelt. A felvidéki magyar választók voksaiért folytatott, a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd vegyespárt közötti küzdelemből az MKP került ki győztesen, amely a magyarok által is lakott öt megyéből négyben (Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya) ért el jobb eredményt, mint a Most-Híd. Utóbbi egyedül Kassán szerzett több mandátumot náluk. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán kiemelte: a megyei választás arra jó, hogy a települési önkormányzati választások, illetve a parlamenti voksolás előtt az erőviszonyok fokmérője legyen, az eredményekből következtetések vonhatók le a magyar közvélemény hangulatáról.

 

Katolikus gimnázium: a DNA az alapítás előtti állapot visszaállítását kéri a vádiratban

– maszol.ro

Az eredeti állapot visszaállítását” is javasolja a bíróságnak az korrupcióellenes ügyészség (DNA) abban az ügyben, amelyben Ştefan Someşan egykori főtanfelügyelőt a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum törvénytelen létrehozása, Tamási Zsolt József volt igazgatót pedig a tanintézmény törvénytelen működtetése miatt állították bíróság elé.

Magyarország

 

Gyurcsány képtelen nemzetben gondolkodni

2017. november 7. – Magyar Demokrata, Webrádió, Gondola.hu

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke alkalmatlan arra, hogy nemzetben gondolkodjon. Hidvéghi Balázst az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy Gyurcsány Ferenc a múlt héten bejelentette, aláírásgyűjtést indít azért, hogy az országgyűlési választásokon ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit. Hidvéghi Balázs közölte: felháborító azt látni, hogy Gyurcsány Ferenc ismét "gyűlöletkampányt indított magyarok ellen"; ugyanaz a Gyurcsány Ferenc és ugyanaz a DK, aki és amely a leghatározottabban erőlteti a migránsok befogadását kvóták alapján, tehát "amíg a magyarokra nemet mond, a migránsokra igent".

Erdély

 

 

 

Marad a hálókocsi-szolgáltatás a Budapest és Brassó között közlekedő Koronán

 

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Erdély

 

Magyarország fejlesztési miniszteréhez fordult Tánczos Barna Hargita megyei szenátor a Korona és a Hargita nemzetközi vonatjárat étkező- és hálókocsi-szolgáltatásának ügyében. A Budapest és Brassó közötti járatokat működtető Magyar Államvasutak (Máv-Start) nemrég közölte, hogy költségmegtakarítási okokból megszüntetik a két szolgáltatást a nemzetközi vonatokon. Tánczos Barna az RMDSZ hétfői hírlevelében rámutatott: az ügyben többen is megkeresték, ezért levélben fordult Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez tájékoztatást kérve a tervezett változásokról. A tárcavezető válaszában egyrészt közölte, hogy a Koronán az utasoknak továbbra is lehetőségük lesz az éjszakai utazás során fekvőhelyes szolgáltatást igényelni.

 

 

 

Újabb személyeket idézett be a DNA a katolikus líceum létrehozásával kapcsolatban

 

– transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló, szekelyhon.ro, Krónika

 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi szervezete beidézte hétfőn meghallgatásra Constantin - Şerban Iosifescut, a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIP) elnökét, Monica Cristina Anisiét, az oktatási minisztérium korábbi államtitkárát és néhány minisztériumi igazgatót a marosvásárhelyi római katolikus líceum megalakításával kapcsolatban. A DNA-hoz közelálló források arról tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget, hogy az új ügyet abból a bűnügyi eljárásból különítették el, amelyben a gimnázium megalakításának kapcsán Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő és Tamási Zsolt-József, a gimnázium volt igazgatója ellen folyik eljárás.

 

 

 

Kelemen Hunor: Gyurcsány jöjjön Erdélybe, beszéljen a magyarokkal

 

– maszol.ro

 

Minden törvényes feltételnek megfelel az az eljárás, amellyel az RMDSZ a magyarországi választási regisztráció ügyében eljár – mondta el a Magyar Időknek a szövetség elnöke. Kelemen Hunor ezzel a Demokratikus Koalíció erre irányuló vádjait utasította vissza. A politikus azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy legalább az erdélyi magyar embereket tisztelje. „Nagy tanulsággal szolgálna, ha Gyurcsány Ferenc ellátogatna Erdélybe, és szóba állna a magyar emberekkel, így valószínűleg több tisztelet ébredne benne” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a napilapnak.

 

 

 

Több helyszínen folytatja értékmentő munkáját a Teleki László Alapítvány

 

2017. november 7. – Krónika

 

Újabb erdélyi műemlék templomok menekülnek meg az enyészettől a határon túli magyar épített örökség felmérésével és megóvásával megbízott Teleki László Alapítvány jóvoltából. A teljes körű felújításon átesett küküllővári református templom átadására november 19-én kerül sor hálaadó istentisztelet keretében – adta hírül honlapján a határon túli épített örökség felmérésével és megóvásával megbízott magyarországi alapítvány.

 

 

Felvidék

 

Bugár: „fiatal jelölteket akartunk kipróbálni”

 

– Új Szó

 

Van egyfajta Smer-ellenes hangulat az országban. Azonban ott, ahol sikerült a kormánykoalíció mintájára megállapodni, például Trencsén és Nyitra megyében, ott sikerült megtartani a korábbi megyeelnököket, Jaroslav Baškát és Milan Belicát. Északon azonban, Zsolna és Eperjes megyében elég arrogáns politikát folytatott a Smer, emiatt nem léptünk koalícióra, és részben ennek eredménye az is, hogy a jelöltjük vesztett. Kassa és Nagyszombat megyében mi is külön indultunk, új, fiatal jelölteket akartunk kipróbálni. Nagyszombat megyében ez nem jött be, Kassán viszont igen. A nagyszombati jelöltjeinknek sem kell elkeseredniük, néha kell a kudarc is, hogy el tudjunk kezdeni építkezni.”

 

 

 

Menyhárt József: „erős eredmény”

 

– Új Szó

 

Úgy gondolom, erős eredményt hoztunk. Az MKP a legerősebb magyar, a felvidéki magyarságot képviselő párt, és ez megmutatkozott a déli járásokban. Most előttünk áll egy néhány hetes tárgyalási időszak, amiből szerintem erős pozíciókat tudunk kihozni Pozsony, Nyitra, Nagyszombat és akár Besztercebánya megyében is. A Kassa megyei eredmény miatt szomorú vagyok: le kell vonnunk ebből a tanulságot. De azt is látom, hogy más pártok kifejezetten azért indítottak jelölteket, hogy az MKP jelöltjeit gyengítsék.”

 

 

 

Monostorrom-takarítás Gombaszögön

 

– hirek.sk, Új Szó

 

Az idei utolsó önkéntes brigádját hirdetik a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői. Cél: a frissen megvásárolt romkert kitakarítása és megközelíthetővé tétele. A Sine Metu Polgári Társulás a magyarországi Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság hathatós támogatásával idén ősszel vásárolta meg a történelmi ingatlant. A monostorromont magába foglaló, két hektáros terület kitisztítására invitálják a szervezők a munkától meg nem riadókat november 8 – 12 között. A résztvevő 30-50 önkéntessel szeretnék az egész területet kitakarítani, majd a felesleges növényeket elégetni.

 

 

 

Előrelépés az Ipoly-híd ügyében

 

– hirek.sk

 

Előrelépés történt a Szlovákiát Magyarországgal összekötő Ipoly-híd ügyében. A magyar fél a határon átnyúló együttműködést támogató Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország program keretében kérvényt nyújt be uniós támogatásra. A híd költsége a bekötő utakkal együtt 2 398 720 euró. A szlovákiai partner, Nyitra Megye Önkormányzata a napokban hagyta jóvá a projekt 125 ezer eurós önrészét.

 

 

 

Égett a Smer és a kormánykoalíció

 

– Új Szó

Felvidék

 

A 2017-es megyei választások legnagyobb meglepetése a jobboldali ellenzék szereplése: a nyolc megyeelnök közül öt az ő jelöltjük, és a besztercebányai Ján Lunter is gyakorlatilag jobboldali. Inkább, mint baloldali vagy smeres. Ilyen győzelmet a jobboldal még sosem könyvelt el, még az SDKÚ-s aranyidőkben is legfeljebb két megyeelnöke volt egyszerre. Ami még meglepőbb, az ellenzék sikere ráadásul nem csak az megyeelnökök megválasztásánál jelentkezett: a függetlenek előretörése mellett az SaS, az OĽaNO és a KDH által alkotott koalíció (plusz Pozsonyban az MKP, itt-ott meg még pár kisebb párt) több mandátumot szerzett, mint a Smer és partnerei.

 

 

 

Érdekességek és tanulságok a megyei választások eredményei között

 

– Felvidék Ma

 

Az MKP képviselőinek száma akár tovább emelkedhetne, ha néhány függetlenként bejutott magyar képviselővel sikerül együttműködnie. Két konkrét név rögtön adott, méghozzá a Komáromi járásból Stubendek László (aki egyébként 2013–2017 között is MKP-s megyei képviselő volt, most 4458 vokssal szerzett ismét mandátumot), Komárom polgármestere, és hasonló a helyzet a Rozsnyói járásból mandátumot szerzett Nagy Györggyel (2 752 szavazattal a 2. helyen jutott be) is.

Vajdaság

 

 

 

Pásztor István: A DK abbahagyhatná a határon túli magyarság sértegetését

 

- Pannon RTV

 

A Fidesz közpénzből vásárolja föl a határon túli magyarok szavazatait - áll a Demokratikus Koalíció közleményében. Pásztor István szerint abba kellene hagyni a határon túli magyarság sértegetését. A Gyurcsány Ferenc vezette magyarországi ellenzéki párt szerint a kormány által a VMSZ-nek megszavazott 50 milliárdos gazdaságfejlesztési támogatásért cserébe a párt vajdasági magyar szavazatokat szállít a Fidesznek. A DK hangsúlyozza, mindezért nem elsősorban a határon túl élő magyar állampolgárokat tartja felelősnek, hanem a Fidesz és a szomszédos országokban működő magyar pártok vezetőit. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke reagált a DK közleményére, szerinte a magyarországi pártnak abba kellene hagynia a határon túli magyarság sértegetését.

 

 

 

Megtelik diákokkal az Európa Kollégium

 

- Pannon RTV

 

Több mint 300 tanuló nyert felvételt az újvidéki egyetemista diákotthonba. Újvidéken múlt héten lezajlott az Európa Kollégium felvételijének második pályázati köre, amelynek az eredményeit összesítették. A pályázatok elbírálásakor előnyben részesítették azokat, akik hiányszakokon tanulnak. Snejder Sára Ildikó, megbízott igazgató, Európa Kollégium: „Az első pályázati körben 113 elsőéves kollégista tudott helyet foglalni itt az Európa Kollégiumban, a második körben még plusz 209 diák nyert felvételt.

 

 

 

Aktivisták segítik a vajdasági magyar állampolgárok regisztrációját

Vajdaság

 

- Pannon RTV

 

Az aktivisták házról házra járva segítenek a vajdasági magyar polgároknak, hogy minél könnyebben bekerülhessenek a Nemzeti Választási Iroda névjegyzékébe, amely által Magyarországon is szavazhatnak. Magyarország Alaptörvényének rendelkezése alapján az országgyűlési képviselők választásán a határon túl élő, nagykorú magyar állampolgárok is szavazhatnak. Azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, kérhetik névjegyzékbe vételüket, és a sikeres regisztrációt követően levélben szavazhatnak a magyarországi országgyűlési képviselők választásán. A következő választásra 2018 tavaszán kerül sor.

 

 

 

Vajdasági résztvevői is lesznek a Nemzeti VERSenynek

 

– MTI, Pannon RTV

 

A magyar nyelv napja, november 13. alkalmából a hétvégén rendezik meg a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntőjét Budapesten.

 

A rendezvényen a versmondások mellett a versek alapján készült videoklipeket is láthatja a közönség - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, 2017-ben kiemelt figyelemmel Arany János életművére és költészeti hatására.

 

 

 

Az alkalmazott nyelvészet jelene és jövője

 

– VajdaságMA, Pannon RTV

 

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék kedden 10 órai kezdettel a hagyományos, évente megrendezett Egyetemi Nyelvészeti Napok rendezvénysorozata keretében nemzetközi tudományos tanácskozást tart. A konferencia jelentőségét növeli, hogy idén huszonötödik alkalommal jönnek össze az újvidéki Bölcsészettudományi Karon a hungarológiai és interdiszciplináris kutatások keretében tevékenykedő tudósok, oktatók és ifjú kutatók egy hagyományosan kellemes munkalégkörben folyó eszmecserére.

 

 

 

A tordai és magyarittabéi kisdiákokTordán vették át a Rákóczi Szövetség ösztöndíját

Kárpátalja

 

– Vajma.info

 

A budapesti Rákóczi Szövetség vajdasági partnerével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal ma kezdte meg Tordán kézbesíteni azoknak az elsősöknek az ösztöndíjat, akiket szüleik magyar tagozatra írattak. Ezzel válik teljessé a beiratkozási ösztöndíj-program, amely keretében már a tavasszal kiosztották a tanfelszereléseket tartalmazó csomagokat, most pedig a 10 ezer forintos ösztöndíjat vehették át ünnepélyes keretek között a gyerekek szüleik kíséretében.

 

Kárpátalja

 

Felújították az ungvári skanzenben található Viski ház tetőszerkezetét

 

– karpatalja.ma

Kárpátalja

 

Az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyetlen magyar népi építészeti emléke a Viskről áttelepített jellegzetes magyar falusi ház, amelyet 1879-ben építettek. Az épület hagyományos zsindelyfedéssel készült, ami az évek során rendkívül rossz állapotba került. Molnár Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Kulturális Főosztályának helyettes vezetője elmondta, hogy a tetőszerkezet felújítását, a zsindelyhéjazat teljes cseréjét 2017 tavaszán kezdték meg és ez év novemberében fejezték be a munkálatokat. A rekonstrukció dr. Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos és Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója támogatásával, Ötvös Sándor kormánybiztosság főosztályvezetője közreműködésével valósulhatott meg.

 

 

 

Pályázati felhívás kárpátaljai néptánccsoportok támogatására

 

– karpatalja.ma

Muravidék

 

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA) a „Magyar Kultúráért Kárpátalján Alap” éves kamatából pályázatot hirdet a Kárpátalján működő vagy alakuló magyar gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok támogatására. A pályázaton intézmény és magánszemély egyaránt részt vehet.

 

 

Muravidék

 

Négy pályázó, egy nyertes a Muravidékről

 

– Muravidéki Magyar Rádió

 

A Magyar Állandó Értekezlet tavaly decemberben megtartott plenáris ülésén úgy döntött, hogy a 2017-es évet a külhoni magyar családi vállalkozások évévé nyilvánítja. Az év programja számos esemény, rendezvény megszervezését, valamint anyagi támogatás odaítélését is tartalmazza. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának egyedüli muravidéki nyertese Kerék Péter lett Kapcáról

Őrvidék

 

 

 

Ínyencvásár magyar kiállítókkal Felsőőrött

 

- Volksgruppen

 

Magasan meghaladta a remélt 6000 fős látogatószámot a november 4-én és 5-én megrendezett felsőőri Ínyenc Vásár és a Felsőőrött első alkalommal vendégeskedő Tűzoltó Szakvásár. 150 kiállító, köztük az UMIZ kínálta portékáját a látogatóknak. A kiállítók között az alsóőri Magyar Média és Információs Központ is helyet kapott. Ezúttal is sokan érdeklődtek az UMIZ helytörténeti kiadványai, hangoskönyvei és háromnyelvű gyermekkönyvei iránt. Kelemen László, az intézmény vezetője elégedetten vonta meg az UMIZ szereplésének mérlegét.

 

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog