erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében

Határok nélkül

2017. november 3. – Kossuth Rádió

 Megyei választásokat tartanak Szlovákiában

November 4-én, szombaton tartják a megyei választásokat Szlovákiában. A júniustól tartó kampány után a voksolás előtt 48 órával életbe lépett a kampánycsend. Eredmények vasárnap várhatók. Hétfői műsorunkban részletesen beszámolunk arról, hogy milyen eredményeket ért el a Magyar Közösség Pártja a megyei választásokon.

 

 

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Demokratikus Koalició, hogy vonják meg a határon túli magyarság szavazati jogát

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Demokratikus Koalició, hogy vonják meg a határon túli magyarság szavazati jogát. A Délvidéken a Vajdasági Magyar Szövetség és a kettős állampolgárság megadását a Kárpát-medencében elsőként kezdeményező Vajdasági Magyar Demokrata Párt is határozottan elítélte a DK elnökének kampányát, ahogy azt az erdélyi politikusok is tették. A következő percekben erről hallunk összefoglalót. A megkérdezettek: Pásztor István, Csorba Béla, Szilágyi Zsolt, Toró T. Tibor és Bíró Zsolt.

 

Újabb 158 név került fel Szabadkán az 1944-ben kivégzett ártatlan áldozatok emlékfalára

Újabb 158 név került fel Szabadkán az 1944-ben kivégzett ártatlan áldozatok emlékfalára. Az egykori téglagyár gödrében közel ezer embert, magyarokat és németeket lőttek agyon a partizánok. A vergődő madár emlékműnél tartott csütörtöki megemlékezésen járt a Határok nélkül. Összeállításában elsőként Bunford Tivadart, a szabadkai közgyűlés elnökét hallják.

 

Székelyföldön a Labdarugó Akadémia mintájára jött létre a Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Székelyföldön nemzeti sport a jégkorong. A Labdarugó Akadémia mintájára jött létre a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, melynek célja a sport támogatása és a versenysportban az utánpótlás képzése. A magyar kormány nemcsak a létrehozást, hanem a fejlesztést és a folyamatos működést is támogatja.

 

Kárpátalján megrendezték az I. Szolyvai Szüreti Batyus Mulatságot

Kárpátalján megrendezték az I. Szolyvai Szüreti Batyus Mulatságot, amivel a szervezők reményei szerint hagyományt teremtenek, és sikerül összetartani a maroknyi magyar szórványközösséget. A rendezvényen az Ungvári Magyar Főkonzulátus adományt adott át a szolyvai magyar iskolának.

 

Határok nélkül

2017. november 4. – Kossuth Rádió

 

Beszélgetés Milován Sándorral az 1956-os forradalom leverésének évfordulója alkalmából

"Az 56-os forradalom lelke határokon átnyúlt. A kárpátaljai magyarság együtt izgult a magyarországiakkal" - halljuk máris a nagyszőlősi Milován Sándortól, a KMKSZ tiszteletbeli elnökétől. Ungváron emlékmű és egy, a városi börtön falán elhelyezett emléktábla is őrzi az 56-os hősök emlékét. 61 évvel ezelőtt összesen 840 magyar raboskodott itt, többségüket Budapestről és Szolnokról hurcolták el. De ebbe a fogházba zárták azoknak a kárpátaljai fiataloknak egy részét is, akik a pesti forradalmat támogató röpiratokat terjesztettek Kárpátalján.

 

A dezsőházi temetőben, a Mindenszentek-napi litánia után ünnepélyesen átadták a restaurált első világháborús magyar emlékművet

A dezsőházi temetőben, a Mindenszentek-napi litánia után ünnepélyesen átadták a restaurált első világháborús magyar emlékművet. A Bethlen Gábor Alap által kiírt pályázaton elnyert magyar kormánytámogatással újította fel az emlékművet az Arad megye kulturális, szellemi és épített magyar örökségét ápoló Pro Move Arad Egyesület.

 

Ha egészséges az egyén nemzeti öntudata, egészséges lesz a társadalom önbecsülése is – Ezt a kérdéskört boncolgatja az ÖN-TÉR-KÉP című dokumentumfilm

Ha egészséges az egyén nemzeti öntudata, egészséges lesz a társadalom önbecsülése is. Ezt a kérdéskört boncolgatja Jelenczki István filmrendező és Zseni Annamária orvos társalkotó dokumentumfilmje, az ÖN-TÉR-KÉP. A magyar nemzet lelkiállapota címmel, amelyet Magyarkanizsán is bemutattak. A vetítést követő beszélgetésen szó volt a magyar nemzet és a nemzetrészek lelkiállapotáról is.

 

Ferenczy Józsefre emlékeztek  a Szórvány Alapítvány által szervezett konferencián Temesváron

Egy méltatlanul elfeledett temesvári festőművészre, Ferenczy Józsefre emlékeztek  a Szórvány Alapítvány által szervezett, kiállítással egybekötött konferencián Temesváron, az Új Ezredév központban. A művész egyik legjelentősebb alkotása a temesvári piarista templomban látható, Kalazanci Szent József életét bemutató négy mennyezetfreskója, de kedveltek portréi és csendéletei is. Az előadók a sokoldalú Ferenczy életútját, illetve művészetének egy-egy területét ismertették.

 

Lévay József 1936-tól névadója a miskolci református gimnáziumnak

Lévay József, Tompa Mihály és Arany János költőtársa és barátja a névadója 1936-tól a miskolci református gimnáziumnak, aki a korabeli református iskola diákjából lett annak tanára, később Borsod vármegye köztiszteletben álló jegyzője, majd alispánja. A rendszerváltozás után az iskola visszakapta Lévay József nevét, és vele szellemiségét, aminek egyik jellemző mozzanat a cserediák kapcsolat kiépítése és ápolása a határon túli református iskolákkal. A Határok nélkül riportere az óraközi szünetben beszélgetett a cserediákokkal, majd Ábrám Tiborral, az iskola igazgatójával, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnokával.

 

Határok nélkül

2017. november 5. – Kossuth Rádió

 

Kiállítás a Reformáció 500. évfordulóján Marosvásárhelyen

A Reformáció 500. évfordulójára rendezett erdélyi megemlékezések közül kiemelkedi a marosvásárhelyi Teleki Téka tárlata, amely korabeli könyveket vonultat fel.

 

Beszélgetés a kárpátaljai magyar oktatás helyzetéről a tiszapéterfalvi líceum igazgatójával

A Reformáció legnagyobb vívmánya az anyanyelvi oktatás. Már-már elcsépeltnek tűnik a kijelentés, ám manapság mégsem győzzük eleget hangsúlyozni, amennyiben a kárpátaljai magyar oktatásról esik szó. Tiszapéterfalván járt a Határok nélkül munkatársa, aki a helyi református líceum igazgatójával beszélgetett.

 

A jövő héten szervezi a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága az újabb anyanyelvi konferenciát Budapesten

A jövő héten szervezi a Magyar nyelv és kultúra nemzetközi társasága az újabb anyanyelvi konferenciát Budapesten. Az egyik téma a reformációra való emlékezés. A legutóbbi ülésüket Nagyváradon tartották, ahol lovagkirályunkra, Szent Lászlóra emlékeztek. 

 

Kárpát Expressz

2017. november 4. – M1

 

Népzenei és néptánc-fesztivál a délvidéki Kispiacon

A délvidéki Kispiacra látogatott a Kárpát Expressz stábja, ahol népzenei és néptánc-találkozót tartottak. Az Árpád-kori település ma is erős bástyája a magyar közösségi életnek.

 

Székelyföldi diákok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattak székelyudvarhelyi diákok a Magyar Kormány Határtalanul! programja keretében.

 

Libanapot tartottak Nagytárkányban

Minden évben Szent Márton napjának közeledtével tartják meg a Libanapot a felvidéki Nagytárkányban. A rendezvény mára hétéves múlttal rendelkezik. Az idei fesztiválra a Kárpát Expressz stábja is ellátogatott.

 

Beszélgetés a sepsiszentgyörgyi Bartha Mihály bácsival

Bartha Mihály 1944 Szent Mihály napját idézi fel, hiszen éppen neve napján érkezett haza a frontról. Misi bácsi az utolsó, még élő háromszéki szemtanúja a Vörös Hadsereg Úz-völgyi betörésének.

 

Térkép

2017. november 4. – Duna

 

Van úgy, hogy az ember szeretne jótékonykodni, de nem igazán tudja hogyan is kezdjen hozzá. Egy mostanra már szinte az egész világon ismert kezdeményezés segít ebben. Egy-egy mécses meggyújtásával segíthetünk rászoruló családokat egy tál meleg ételhez. A gyulafehérvári Karitasz minden év októberében csatlakozik az Egymillió csillag a szegényekért nevű szolidaritási akcióhoz.

 

Mostantól a dél-bihari szórványban is elhivatottan tevékenykednek a Vasárnapi Iskola Alapítvány önkéntesei. A mozgalom 12 évvel ezelőtt indult, amely ezelőtt jórészt a Partium szórvány településeire fókuszált, ahol a pedagógusok feladata az, hogy szép magyar szóra és irodalomra tanítsák a többségében román tannyelvű iskolába járó magyar gyermekeket.

 

November 4-e a szabadságáért küzdő nemzet gyásznapja. 1956-ban a Szovjet Néphadsereg páncélosai ezen a napon vonultak be Budapestre, hogy felszámolják az október 23-án kitört forradalmat. De nemcsak határainkon innen befolyásolta emberek ezreinek életét a forradalom leverése, a kárpátaljai magyarok is tisztában voltak azzal, hogy forradalom zajlik. Mindenki sejtette, hogy a határszakaszra vezényelt tankok csak parancsra várnak és megindul Magyarország lerohanása.

 

Az ’56-os események nagyon sok erdélyi társunknak is meghatározták a további sorsát. Számos, a forradalmi eszmékkel szimpatizáló magyart koncepciós perek során ítéltek több évnyi börtönre. A madéfalvi Kovács Gyula bűne mindössze annyi volt, hogy kollégáival együtt őt is lelkesítette az októberi hangulat. A ma már 83 éves Gyula bácsi közel 5 évet töltött romániai börtönökben emiatt.

 

A moldvai csángó falvakban a magyar, mint anyanyelv, gyakorlatilag nem létezik. Néhány értelmiségi szülőt leszámítva a moldvai magyarok gyermekeikkel románul beszélnek, akik jobb esetben megtanulják még szüleik nyelvét. Bár román tannyelvű iskolákban is tanulhatnak magyar nyelvet és irodalmat, ma már egyre több helyen iskolán kívüli foglalkozásokon, játékosan szívhatják magukba őseik nyelvét.

 

November 21. és november 26. között Nagyváradon ismét megrendezik a könyv maratont. A váradi kulturális folyóirat által szervezett esemény célja, hogy a kortárs irodalomra irányítsa a figyelmet. Az öt nap folyamán számos új kötetet is bemutatnak és szerzőkkel is megismerkedhetnek az olvasók.

 

Öt kontinens

2017. november 4. – Duna World

 

Arany János halálának évfordulója kapcsán emlékeztek a napokban sok helyütt. Már életében is nagy szeretet és tisztelet övezte a szalontai nótáriust, a ballada Shakespearejét és mind a mai napig a messzi távolban élő közösségek is átveszik Arany János szellemiségét, megszívlelik nemzetösszetartó gondolatait. Idén, születésének 200. évfordulója alkalmából, a nevével fémjelzett körök, iskolák hirdetik világszerte mindazt a hitet, eszmeiséget, ami összeköt minden magyart. A Los Angeles-i Kultúrkör, pedig a megújulást tervezgeti.

 

100 éve született a világháború előtti időszak egyik legnépszerűbb magyar színésznője. Szörényi Éva a Színművészeti Akadémia növendékeként a Nemzeti Színház tagja lett, és az ország első színházának egyik vezető színésznőjeként, több mint húsz éven keresztül lépett színpadra. Közel harminc filmben játszott főszerepet, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint a Barátságos arcot kérek, Mária nővér, A Noszty fiú esete Tóth Marival, Halálos tavasz… A Nemzeti Színházban több rendezésben évekig alakította mindhárom nagy magyar klasszikus főszerepét, Évát Az ember tragédiájában, Melindát a Bánk bánban és Tündét a Csongor és Tündében. A Nemzeti Színház forradalmi bizottságának a társulat által megválasztott társelnökeként 1956 októberében részt vett a forradalomban, majd annak leverését követően családjával hazája elhagyására kényszerült. Az Egyesült Államokban előbb a keleti majd, a nyugati parton élt. Los Angelesben fiával készített interjút Csizmár Edina. Visszaemlékezésében az 56-os eseményekről és az amerikai magyar közösségbe való bekapcsolódásáról is mesélt.

 

Oláh György, a XX. század egyik legmeghatározóbb kémikusának emlékét tudós társai őrzik és viszik tovább. A Nobel-díjas tudós az 1956-os forradalom leverése után családjával elhagyta Magyarországot. 1957 és 1964 között Kanadában élt, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Tanított a clevelandi, majd a Dél-Kaliforniai Egyetemen, később a Szénhidrogén-kutató Intézet igazgatója lett. Hozzávetőleg 1100 tudományos publikáció, 15 monográfia szerzője volt, nevéhez mintegy száz szabadalom fűződik. Alapítója volt a Magyarország Barátai Egyesületnek, és egész életében hangsúlyozta a fiatal tehetségek felkarolásának fontosságát. Dr. Czaun Miklós, az USA Nyugati Parti Magyar Tudósklub elnöke együtt dolgozott a professzorral, interjújában felelevenítettük ezeket az emlékeket is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog