erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül 09.31.

 Határok nélkül

2017. október 31. – Kossuth Rádió

 A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület közel harminc éve ünneplik a reformáció napját Mátészalkán

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület közel harminc éve ünneplik a reformáció napját Mátészalkán. A koszorúzás és az ünnepi istentisztelet után Zán Fábián Sándornak a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökének adta át a Milotai Nyilas István díjat Fülöp István az egyesület elnöke. Az eseményen jelen volt Czibere Károly államtitkár is, aki a közeli község szülötte.

 

Aradon közösen ünnepelték a reformáció 500. Évfordulóját a református és az evangélikus-lutheránus gyülekezetek

Aradon közösen ünnepelték a reformáció 500. évfordulóját a református és az evangélikus-lutheránus gyülekezetek. Ma délelőtt a belvárosi református templomban Jakab István evangélikus lelkipásztor hirdetett igét, délután pedig az evangélikus templomban az Aradi Református Egyházmegye esperese, Módi József szolgált.

 

Beszélgetés Magyari Sára nyelvésszel a Reformációról

A reformáció egyik fontos hozadéka az anyanyelv használata volt: megjelentek az első magyar bibliafordítások, kialakultak a helyesírási szabályok, ennek a korszaknak jelentős szerepe volt a mai magyar nyelv kialakulásában. Erről a folyamatról beszélt Magyari Sára nyelvészt, a Partiumi Keresztény Egyetem docense.

 

Brenzovics: fontos, hogy felszerelt intézményrendszerrel rendelkezzen a kárpátaljai magyarság

Az anyanyelv használata a szórványban élő magyarságnak nagy kihívás. Ezért fontos hogy ezekben a régiókban magyar nyelvű oktatási intézményekbe járhassanak a gyerekek. Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint a szórványban élők fokozottan ki vannak téve a többségi nemzetbe való beolvadás veszélyének. Ezért fontos, hogy felszerelt és felújított intézményrendszerrel rendelkezzen a kárpátaljai magyarság. A Keleti-partnerség programnak köszönhetően az elmúlt években szinte valamennyi szórványban található magyar óvodát, iskolát és kulturális intézményt sikerült korszerűsíteni.

 

A magyar kormány 400 millió forintos támogatásából Szabadkán felépült a Vajdasági Magyar Képző, Kutató és Kulturális Központ

A magyar kormány 400 millió forintos támogatásából Szabadkán felépült a Vajdasági Magyar Képző, Kutató és Kulturális Központ, amely helyet biztosít az anyaországi felsőoktatás kihelyezett képzéseinek. Másrészt közösségi térként funkcionál majd, ahol otthonra lelhetnek a magyar fiatalok. Az intézményt ünnepélyes megnyitója novemberben lesz. Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével beszélgetett a Határok nélkül riportere.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog