erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő: Ízekre szedett hagyomány: korlátozzák a székelyföldi vendéglátók lehetőségeit

Ízekre szedett hagyomány: korlátozzák a székelyföldi vendéglátók lehetőségeit

– Krónika

A hatályos élelmiszer-biztonsági előírások miatt a Székelyföldre látogató turisták ritkán találkozhatnak a hagyományos helyi ízekkel, pedig a szakértők egyetértenek abban, hogy az idegenforgalomnak bizony jót tenne, ha a vendéglátók helyi alapanyagokból előállított menüsorral várhatnák a látogatókat.

 

Anyaország 

Ülésezik a Magyar Állandó Értekezlet és a diaszpóratanács

– MTI, kormany.hu, Magyar Hírlap, mno.hu, Vajdaság Ma, korkep.sk, Felvidék.ma, OrientPress, gondola.hu, Webrádió, hir.ma, M1 Híradó, Pannon RTV

Jövő héten csütörtökön és pénteken tartja éves ülését Budapesten a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) és a Magyar Állandó Értekezlet (Máért), mindkét rendezvény Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődik. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kedden újságíróknak elmondta: az előző évekhez hasonlóan a Máért dönt a következő tematikus évről, s amennyiben elfogadják a javaslatot, 2018-ban a középpontba a külhoni magyar családok kerülnek. A zárónyilatkozatban, amelyet az ülés végén fogadnak el, idén is összegezik az elmúlt év külhoni magyarságot érintő legfontosabb történéseit. Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár elmondta: a diaszpóratanács ülésén a tavalyi 75-el szemben idén már 93 tömörülés vesz részt. A tanácskozáson szintén beszámolnak a nemzetpolitikai terület vonatkozó programjairól.

 

M1: több határon túli magyar szervezet tiltakozott Gyurcsány Ferenc kezdeményezése ellen

– MTI, hirado.hu

Több határon túli magyar szervezet tiltakozott, mert Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke bejelentette, aláírásgyűjtést indít azért, hogy ne szavazhassanak, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában szerda este. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke úgy fogalmazott: ez a javaslat "összeugrasztja a magyart a magyarral" ezért szerinte ettől a magyarországi ellenzék többi pártjának is vagy el kell határolódnia vagy el kell majd mondania, hogy egyetért vagy nem ért egyet a kezdeményezéssel, mert 2017-ben ez "elképesztően rossz üzenet". Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint Gyurcsány Ferenc "szerbekről, románokról, ukránokról és szlovákokról beszél külhoni magyarok helyett", amit kikérnek maguknak. Ezt sértőnek nevezte és hozzátette: ilyen minősítéseket a "többségi politikától" nem szoktak kapni.

Vezető hírek

 

Menyhárt: az erős megyei képviselet nélkülözhetetlen feltétele érdekérvényesítésünknek

– hirek.sk

Konkrét eredményei és további tervei bemutatására összpontosító, intenzív kampányt folytatott a november 4-ei megyei választások kapcsán a Magyar Közösség Pártja. A csütörtökön kezdődő hivatalos kampánycsend előtt Menyhárt József, az MKP országos elnöke portálunknak válaszolva összefoglalta a szombati szavazással kapcsolatos elvárásait és a felvidéki magyar párt esélyeit, miközben kiemelte a megyei önkormányzatok magyar közösségünk szempontjából is kulcsfontosságú szerepét, s az előző években megszokottnál nagyobb részvételre sarkallt.

 

 Erdély

Több mint harmincezer háromszéki támogatta aláírásával a Minority SafePack kezdeményezést

– transindex.ro

Háromszéken a vállalt aláíráson felül teljesítettek az Európai kisebbségi kezdeményezés – Minority SafePack székelyföldi aláírásgyűjtési kampányban. Egy hónap alatt több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek a megyében az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 250 ezer aláírást vállalt, amelyből Háromszék az erdélyi magyar közösségen belül betöltött arányon felül végezte el a munkát.

 

Egyhangú határozatot fogadott el a magyar Országgyűlés a Minority SafePack támogatásáról

– maszol.ro, transindex.ro

Az Országgyűlés kedden délben egyhangú, támogató határozatban üdvözölte a FUEN polgári bizottsága által az Európai Bizottsághoz benyújtott Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, amelynek célja az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme, Európa nyelvi és kulturális sokféleségének megőrzésére vonatkozó uniós jogszabályi háttér megalkotása. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Vincze Loránt, a FUEN elnöke üdvözölte a döntést.

 

Erdély

Segítségre van szüksége a csángó gyerekeket magyarra oktató tanító néninek

– maszol.ro

Adománygyűjtés indult a Csángóföldön oktató Szarka Felícia pedagógus és családja számára, akik tűzvész következtében elveszítették otthonukat októberben; a külsőrekecsini ingatlan otthona volt a csángó-magyar oktatásnak is.

Erdély

Nem elég az, ha a törvényekben biztosítottak a jogaink”

– Bihari Napló

Közösségünk élhetőbb jövője függ attól, hogy jogainkat az országos törvények mellett európai uniós törvények is biztosítsák- közölte a minap Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő. Biró Rozália, az RMDSZ parlamenti képviselője Bors községben és Nagyszántó településen beszélgetett a lakosokkal arról, hogy miért is van szükség a Minority Safepack elnevezésű kezdeményezésre, melynek értelmében egymillió EU-állampolgár aláírása szükséges, hét különböző tagállamból ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek jogait biztosítani hivatott törvényjavaslatot napirendre tűzzek, tárgyalják és elfogadják az Európai Parlamentben.

 

Öt műemléképületet fogadtak örökbe a kolozsvári iskolások

– Krónika

Elkezdődött az Örökségünk Őrei műemlékvédelmi program új évada Kolozsváron. A résztvevő iskolák idén csak egy-egy csapatot indítanak, ezért kevesebb műemlék talált örökbefogadóra, az öt szerencsés épület viszont annál izgalmasabb. Jó versenyre számíthatunk, mondta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a Bánffy-palota udvarán szervezett nyitórendezvényen.

 

Sínre tennék” a többnyelvűséget: magyar és német feliratot kérnek a CFR-től Kolozsváron

– Krónika, transindex.ro

Kérvényt iktatott a Román Vasúttársaságnál (CFR) a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák ügyét felkaroló Musai–Muszáj civil kezdeményező csoport, amelyben a kolozsvári és kelet-kolozsvári vasútállomásokról hiányzó többnyelvű városnévfeliratok kihelyezését sürgetik. A szervezet keddi Facebook-bejegyzése szerint a Musai–Muszáj és az AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity/Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért) azt szeretné elérni, hogy a megyeszékhely mindkét állomásán három nyelven – románul, magyarul és németül – tüntessék fel a város nevét.

 

 

 

 

Menyhárt József: Az idővel és az emberek passzív hozzáállásával küzdünk

 

– Felvidék Ma

 

Menyhárt József vezetésével az első valóban jelentős politikai küzdelem vár a Magyar Közösség Pártjára a megyei önkormányzati választásokon, november 4-én. Az egész felvidéki magyar közösség és a politikai érdekképviseletét ellátó párt szempontjából is nagyon fontos esemény lesz ez, hiszen az a tét, hogy az MKP megőrzi-e a a vezető szerepét a magyarok által lakott régiókban, megyékben. De ugyancsak fontos küzdelem lesz ez Menyhárt József pártelnök életében is, hiszen az elnökké választása óta eltelt másfél évben ez lesz az első országos jelentőségű megmérettetés.

 

 

 

Zalaba is számít a megyei támogatásokra

 

– Felvidék Ma

 

Zalaba alig 180 lelket számláló kis település a Szikince patak két oldalán, a Lévai járás délnyugati szegletében. A csodálatos természeti környezetben fekvő településen is érzékelhetőek az ország déli részén tapasztalható problémák, ugyanakkor a zalabaiak a helyi adottságokat igyekeznek nagy mértékben kihasználni.

 

 

 

Érsekújvárnak szüksége van magyar képviselőkre!

 

– Felvidék Ma

 

Dobai Tibor az MKP érsekújvári járási szervezetének alelnöke, országos tanácsának tagja. A pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatait akár külföldön is kamatoztathatná, ahogy sokan mások teszik a korosztályából. Ő mégsem ezt az utat választotta: szorgalmával, tehetségével és rendíthetetlen elhivatottságával szülőföldjét erősíti hosszú évek óta. Véleménye szerint a november 4-i választásokon újra esély nyílik arra, hogy 12 év után az érsekújvári körzetnek végre magyar megyei képviselője legyen. Olyan képviselők, akik valóban a régiójukat támogatják, és szülőföldjük fejlődéséért dolgoznak. Ehhez azonban mozgósítani kell a választókat, hiszen az ő kezükben van a döntés – vallja Dobai Tibor, aki nyolcas számmal indul a választásokon.

 

 

 

Berényi József: Felkészültem Nagyszombat megye vezetésére

 

– Felvidék Ma

 

Berényi Józsefet erős szálak fűzik a Csallóközhöz és a Mátyusföldhöz egyaránt. A négy évvel ezelőtti választási eredménye, az azt követő megyei alelnöki munkája után borítékolható volt, hogy ismét őt jelöli a Magyar Közösség Pártja Nagyszombat megye elnöki tisztségére.

Felvidék

 

 

 

Gömörből mementóként vagyunk jelen, mert itthon otthon szeretnénk lenni”

 

– Felvidék Ma

 

A Besztercebánya megyei önkormányzás nagy változtatást igényel. A jelenlegi ciklusban a smeres többséggel állandó harcot kellett vívni, s Kotleba személyében olyan megyeelnökünk volt, aki nehéz helyzetbe hozta a magyar képviselőket. A kiskaput Rimaszombat polgármesterén, Jozef Šimkón keresztül keresték. November 4-én egy újabb lehetőséget kap a járás, hogy erős képviselete lehessen a gömöri régiónak.

 

 

 

Pataky: hosszú távon együtt kell működnünk az MKP-val

 

– ujszo.com

 

Pataky Károly a Híd Kassa megyei elnökjelöltje, a Smer jelöltjét, Richard Rašit nem tartja szavahihetőnek.

 

 

 

Válasszunk olyan képviselőket, akik valóban a régiókat képviselik!

 

– hirek.sk, bumm.sk

 

A korábbi voksolásokhoz hasonlóan a Kerekasztal idén is szorgalmazza, hogy minél többen járuljanak az urnákhoz, hiszen saját képviselet nélkül nem tudjuk befolyásolni a megyék fejlődésének és prioritásainak sorsát.

 

 

 

Érsekújvárba látogatott Andrej Kiska államfő

 

– hirek.sk, ujszo.com, Felvidék Ma

 

Elenyésző a munkanélküliség Érsekújvárban, ám eközben a megfelelő munkaerő hiányával küszködik a város – jelentette ki a városvezetéssel tartott találkozója után Andrej Kiska államfő. Az államfő az önkormányzat vezetőivel, Klein Otokár polgármesterrel és Nagy Dávid alpolgármesterrel nemcsak a város aktuális problémáiról, hanem össztársadalmi, egészségügyi, oktatásügyi kérdésekről, valamint a város legnagyobb gondjáról: az egyre romló közlekedési viszonyokról is tárgyalt.

 

 

 

Az észak-komáromi várban találkoztak a komáromi régió vállalkozói

 

– hirek.sk

 

Knirs Imre Észak-Komárom alpolgármestere évek óta követi a KKVHÁZ lépéseit, nem egy alkalommal el is látogatott a rendezvényekre. Meggyőződése volt, hogy a KKVHÁZ-ban látott közösségépítés, teheti újra élővé a komáromi tetszhalott vállalkozási közösséget. Az ő határozott kezdeményezésére látogatott Észak-Komáromba a KKVHÁZ.

 

 

 

"Sosem leszek független, hiszen csemadokos vagyok"

 

– bumm.sk

 

A november 4-i megyei választásokon függetlenként induló Petheő Attilával készítettek interjút. A Csemadok járási elnöke, történelemtanár, nős, két fiúgyermek édesapja. A jelenleg is megyei képviselőként tevékenykedő Petheő családja régi komáromi, de otthon van az egész Komáromi járásban.

Felvidék

 

 

 

Bastrnák: Most van reális esélye az erős komáromi megyei képviseletnek

 

– bumm.sk

 

Sokszor halljuk, hogy Komárom történelmi időket él. Ez nem csak üres frázis, valóban nagyléptékű fejlesztések valósulnak meg, gondoljunk csak az árvízvédelmi gátrendszer fejlesztésére vagy az új híd építésére. Ráadásul most lehetőség van arra, hogy megyei szinten is érvényesüljön az itt élők akarata. Ehhez persze az kell, hogy az ígérgető jelöltek helyett olyan képviselőkre szavazzunk, akik tenni tudnak az egész járás fejlődéséért. Mindezekről Bastrnák Tibor parlamenti képviselővel beszélgettek.

 

 

 

Komárom polgármestere levélben kéri a kétnyelvűség biztosítására a LIDL-t

 

– Felvidék Ma

 

Stubendek László, Komárom polgármestere levélben fordult a LIDL üzletlánchoz, hogy tiszteljék meg vásárlóikat, és a tervezett új áruházukban vegyék figyelembe a város és a régió nemzetiségi összetételét. Komáromban több területen igyekeznek biztosítani a kétnyelvűséget.

 

 

 

Magyarokat is vonz Kotleba

 

– ujszo.com

 

A szélsőséges ĽSNS valódi támogatottsága rejtély, azt pedig, hogy a szlovákiai magyarok körében mekkora népszerűségnek örvend, még nehezebb megállapítani. A hagyományos felmérések szerint ugyan a magyarok a szlovák átlagnál kevésbé hajlamosak a zöld trikósokra szavazni, ám az adatok nagyon csalókák.

 

 

 

Megyei választások előtti körkép a Bodrogközben

 

– Felvidék Ma

 

A november 4-i megyei választásokra készülve október hónap folyamán a bodrogközi hat képviselőjelölt harminckét bodrogközi településen fordult meg azzal a céllal, hogy tájékoztassák az embereket a megyei önkormányzat munkájáról, és a hatékony régiós képviselet fontosságáról. Minden jelölt a megyei önkormányzat struktúrájában jelenlévő egy-két területre összpontosítva alkotta meg elképzeléseit a megyei önkormányzatban való munkájával kapcsolatban.

 

 

 

Balkó Róbert: Célom érdekessé és vonzóvá tenni a Nyitra-vidéket

 

– Felvidék Ma

 

Nyitra megye 8 választókörzetből áll, melyben a Nyitrai járásban 13 képviselőre lehet leadni a szavazatokat a november 4-i választáson. A Magyar Közösség Pártja színeiben egy magyar indul a járásból, Balkó Róbert, Kolon község polgármesterének és a Zoboralji Községek Regionális Társulása elnökének személyében.

Felvidék

 

 

 

Az egyik legnagyobb siker a Leader program átültetése volt

 

– Felvidék Ma

 

Három választási időszak után a Magyar Közösség Pártja ismételten jelölte Földes Csabát a Nyitra megyei önkormányzati választáson. A Komáromi járás jelöltjéről, Csicsó község polgármesteréről elmondható, hogy az önkormányzatiság terén tapasztalt szakember. Az elmúlt időszakról és a terveiről beszélgettünk vele.

 

 

 

Molnár Judit: A választás nem választás

 

– Molnár Judit – hirek.sk

 

Alapvetés: egy kisebbségi létbe kényszerített közösségnek nincs más lehetősége, minthogy sorsát befolyásoló döntésekkor hallassa hangját, mutassa erejét, látassa elvárásait. Most sincs ez másképp. A megyei választásokon való részvétel számunkra nem választás kérdése, hanem létkérdés” – írta Molnár Judit a hirek.sk-n.

 

 

 

Pozitív kampányt folytattunk

 

– Felvidék Ma

 

Véget ért a megyei kampány. A Magyar Közösség Pártja öt megyében állított jelölteket. Pozsony megyében egy széles jobboldali koalíció tagjaként indul az MKP. Nagyszombat és Nyitra megyében önálló elnökjelöltet is indít a magyar párt. Besztercebánya és Kassa megyében képviselő-jelölteket indít. AZ MKP országos kampányfőnöke Őry Péter, a párt Országos Tanácsának elnöke volt, akit az elmúlt mozgalmas hetek tapasztalatairól kérdeztünk.

 

 

 

Szlovákia és a családbarát politika kihívásai

 

– Felvidék Ma

 

Németh Gabriella, az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke, a Pozsony Megyei Önkormányzat alelnöke, az MKP Szenci Helyi Szervezetének gazdasági alelnöke, valamint helyi önkormányzati képviselő is. A felvidéki magyar közösség szakmai tekintélyként ismeri el.

 

 

 

Megyei választások – Életbe lép a kampánycsend

 

– hirek.sk

 

A megyei választások kampánya szerda éjfélig tart, majd kezdetét veszi a kampánycsend. A választások előtt 48 órával, tehát november 2-án 00.00 órától a választások napjáig tilos kampánytevékenységet folytatni mindaddig, míg a szavazás véget nem ér.

 

 

Vajdaság

 

Pásztor István: Kutyából nem lesz szalonna

 

– Pannon RTV, Vajdaság MA

 

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Gyurcsány Ferenc választójoggal kapcsolatos kijelentésére reagált. Újra beigazolódik a régi magyar mondás, hogy kutyából nem lesz szalonna - mondta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Gyurcsány Ferenc választójoggal kapcsolatos kijelentésére reagálva kiemelte, a Demokratikus Koalíció vezetője, akkori magyar miniszterelnökként, már a 2004. december ötödikei népszavazás kapcsán ezt az álláspontot képviselte. Ekkor arról voksoltak az anyaországi magyarok, hogy járjon-e kettős állampolgárság a külhoni magyaroknak. A VMSZ elnöke szerint Gyurcsány már akkor is szerbekről, románokról, ukránokról és szlovákokról beszélt a külhoni magyarok helyett, amit a vajdasági magyarság kikér magának.

 

 

 

A temerini Nyugati temetőben 1944 ártatlan magyar áldozataira emlékeztek

 

- Pannon RTV

 

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, az MNT, a vajdasági magyar pártok és civil szervezetek képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait a temerini magyar áldozatok emlékművénél. Minden évben november elsején, mindenszentek napján emlékeznek a 44-es ártatlan magyar áldozatokra a temerini nyugati temetőben. Ezen a napon egyébként is sokan ellátogatnak szeretteik sírjához, de a temeriniek nagy része az ünnepi megemlékezésen is részt vesz. Idén Gusztony András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt alelnöke mondott beszédet.

 

 

 

A múlt áldozataira emlékeztek Zentán

 

- Pannon RTV

 

Az 1848-49-es szabadságharc hőseire, valamint az 1944-es események áldozataira emlékeztek szerda délután Zentán a Felsővárosi temetőben. A megemlékezés kegyeletadó szentmisével kezdődött, amelyet a Felsővárosi temető kálváriadombján Szeles Oszkár esperes-plébános celebrált. Az eseményen Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere azokról beszélt, akik életüket adták a városért: „Azokra az ártatlan áldozatokra, mártírokra elsősorban, akik az életükkel fizettek azért, hogy a város fejlődjön, megmaradjon. Ennél a két sírnál, közös sírnál, az egyiknél az 1849-es véres gyertyaszentelő áldozatai előtt tisztelgünk, a másiknál pedig az 1944. november 9-én kivégzett magyar áldozatok előtt tisztelgünk, és emlékezünk meg róluk.”

 

 

 

Martonoson is az ártatlan áldozatokra emlékeztek

 

- Pannon RTV

 

A hagyományos Mindenszentek-napi megemlékezést Savelin Zoltán martonosi plébános indította, aki megáldotta az 1944. november 21-én ártatlanul kivégzett 24 magyar áldozatnak állított sírhelyet. Édesapját vesztette el az 44-es kivégzések során Holló Borbála. „Az ágyból rángatták ki az apánkat és vitték el. Pincébe levitték, ahova a többi embert is bevitték. Jól összeverték őket, és emlékszem rá, hogy apámnak az egyik keze föl volt kötve, vagy nem bírta leengedni, mert biztos meg volt sérülve. Egyszer–kétszer voltam lent a pincében, de sokat nem tudok mondani, mert még gyerek voltam.”

Vajdaság

 

 

 

Horgoson a '44-es atrocitások ártatlan áldozataira emlékeztek

 

- Pannon RTV

 

A második világháború végén rengeteg vajdasági magyar esett áldozatul a bevonuló partizánegységek által elkövetett megtorlásoknak. A megemlékezés előtt a horgosi plébános szentmisét tartott a temető ravatalozójánál, majd megáldotta és megszentelte az ártatlan magyar áldozatok emlékhelyét. A partizánok '44 novemberében több tucat horgosi magyar életét oltották ki.

 

 

 

Zombor egykori parképítő polgármesterére emlékeztek a helyi VMSZ tagjai

 

- Pannon RTV

 

Csihás Benőre, Zombor egykori parképítő polgármesterére emlékeztek sírjánál, a zombori Szent Rókus-temetőben. Csihás Benő 1852-ben Doroszlón született, hat évig volt Zombor polgármestere. Ez idő alatt fásítási programjával jelentősen hozzájárult a város jelenlegi képéhez, zöld felületeinek kialakításához.

 

 

 

Súlyos helyzetben a vajdasági egészségügy

 

– Vajdaság MA

 

Annyira súlyos a helyzet az egészségügyben, hogy Vajdaság egyes községeiben még alapvető egészségügyi szolgáltatásokat sem tudnak nyújtani a lakosoknak. Bács községben például nincs gyógyszerész, sem szakorvos, Ürögön összesen három fogorvos van, míg Magyarcsernyén és Csókán csak kettő. Kishegyesen, Törökkanizsán, Kúlán és Pecsincén pedig nincs egyetlen szülésznő sem.

 

 

 

A duális oktatási program sikere

 

– Magyar Szó

 

Nagy sikere van a középiskolákban a duális oktatási programnak, amelynek lényege, hogy a diákok az iskolai órák mellett gyárakban próbálhatják ki a tanultakat. Több előnye is van a programnak, nem csak azoknak hasznos, akik a középiskola elvégzése után dolgozni szeretnének, hanem a továbbtanulásban is segíti a diákokat.

 

Kárpátalja

 

 

 

Kijevben tárgyal a Velencei Bizottság küldöttsége

 

– karpatalja.ma

 

Október 31-én Kijevbe érkezett az Európa Tanács független tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság küldöttsége, hogy tájékozódjék az új ukrán oktatási törvény ominózus 7. cikkelyéről, amely az oktatás nyelvére vonatkozó rendelkezései miatt egyaránt kiváltotta az ukrajnai nemzeti kisebbségek és számos Ukrajnával szomszédos ország bírálatát. Kijev a törvény szeptemberi életbe lépése után kérte fel a Velencei Bizottságot a 7. cikkely véleményezésére. A küldöttség a Legfelső Tanács épületében megbeszélést folytatott Andrij Parubij parlamenti elnökkel, Olekszandr Szpivakovszkijjal, a tudományos és oktatási bizottság első alelnökével, valamint a parlamenti frakciók képviselőivel. A találkozón ott volt Brenzovics László képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is, hogy ismertesse a kárpátaljai magyarság álláspontját.

Kárpátalja

 

 

 

Boldog Romzsa Tódor vértanúságának 70. évfordulójára emlékezett a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye

 

– karpatalja.ma

 

Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök vértanúságának 70. évfordulójára emlékezett október 29-én a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye.Az egyházmegye egykori vezetője ellen 1947. október 27-én, a Munkács melletti Iványi (Ivanyivci) község határában követtek el merényletet. A lókai templomszentelésről hazafelé tartó püspök lovas kocsiját egy teherautóval elgázolták. Fél évszázaddal később, 1989-ben legalizálták a görögkatolikus egyház működését. Néhány év múlva, 1998. június 3-án Puskás László görögkatolikus pap találta meg Romzsa ereklyéit az ungvári székesegyház szétrombolt kriptájában.

 

 

 

Szoboravatás Palágykomorócon

 

– Kárpátalja

 

A Pro Arte–Munkács Társadalmi Egyesület szeptember 24. és október 8. között szervezte meg idei őszi kőszobrásztáborát. A hat országból érkezett hat kiváló szobrászművész egyike volt a magyarországi Balanyi Zoltán, akinek a művét Palágykomorócon méltó ünnepség keretében avatták fel, igaz, a viharos időjárás miatt az avatóünnepség résztvevői bekényszerültek a szépen felújított helyi kultúrházba.

 

 

 

Az elsősegélynyújtást népszerűsítették Kárpátalján

 

– Kárpátalja

 

A kárpátaljai magyar iskolákban oktattak elsősegélynyújtást október 23. és 28. között a magyarországi Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány önkéntesei. Az elmúlt héten több mint 1000 diáknak és pedagógusnak tanították meg az alapszintű újraélesztést.

 

 

 

A könyv is a megmaradás eszköze

 

– Magyar Idők

 

A Guttenberg Pál Népfőiskola idén is megszervezi a jótékonysági akcióját, amelynek célja, amelynek célja, hogy minőségi kortárs magyar irodalmat juttasson el a kárpátaljai könyvtárakba. A kezdeményezés ötlete a népfőiskola és az Orpheusz Kiadó egyik tavalyi irodalmi táborához kötődik, ahol az intézményvezetők megismerkedtek Lőrincz P. Gabriella kárpátaljai költővel és pályakezdő kárpátaljai fiatalokkal.

 

 

Őrvidék

 

19. Bécsi Magyar Táncháztalálkozó

 

- Volksgruppen

 

November 4-én szombaton kerül megrendezésre a 19. Bécsi Magyar Táncháztalálkozó „Ifjúság gyöngykoszorú“ mottóval a Bécsi Napraforgók Táncegyüttes szervezésében. Ezúttal új helyszínen, a Mariahilf Rendezvényközpontban. A szokás szerint gyermektáncházzal indul a program, majd a felnőtteké lesz a parkett. A Napraforgók Táncegyüttes végül gálaműsorral várja a vendégeket.

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog