erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 10.30.

Kárpát Expressz

2017. október 29. – M1

 8. Székelyföld Napok

Színes az erdélyi magyarok által többségben lakott megyék kulturális kínálata. Ezt már 8. alkalommal bizonyította a Székelyföld Napok című rendezvénysorozat.

 

Az I. világháború hőseire emlékeztek a felvidéki Takcsányban

Zuhogó esőben gyülekeznek az emlékezők a kelet-szlovákiai Takcsány község I. világháborús katonatemetőjében. Az 1917-ben kialakított temetőt – ahol több nemzet fiai, köztük magyarok nyugszanak – az elmúlt években felújították.

 

Bemutatkozik Müller György fafaragó mester

Bajorország egyik eldugott kis ékszerdoboza Kastl. A falu fölött magasodó dombon egy középkori vár, az egykori magyar gimnázium őrködik a tájon. A településen él és alkot Müller György, fafaragó, aki 1956-ban hagyta el Magyarországot.

 

Anyaországi és partiumi diákok közösen emlékeztek ’56-ra Szatmárnémetiben

A találkozás örömteli pillanatait tapasztalhatta meg mintegy 8000 középiskolás Kárpát-medence szerte, akik a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjának köszönhetően közösen emlékeztek az 1956-os forradalom évfordulójára. Anyaországi és partiumi diákok együtt emlékeztek az évfordulóra Szatmárnémetiben.

Térkép

2017, október 28. - Duna

 

Felvidéki diákok is részt vettek Budapesten az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett emlékünnepségen. A fiatalok a Rákóczi Szövetség meghívására érkeztek Budapestre, a Gloria Victis 1956 elnevezésű programsorozat keretében. A Rákóczi Szövetség 1956 alkalmából több mint 2000 külhoni magyar középiskolásnak és egyetemistának tette lehetővé a budapesti megemlékezéseken való részvételt.

 

15 évvel ezelőtt kezdődött el ismét a magyar oktatás Szojván. Erre szükség is volt, hiszen a történelem viharainak következtében a 17 ezres településen már csak ezer magyar él. Szakértők szerint a szórványban élők fokozottan ki vannak téve a többségbe való beolvadás veszélyének. A szojvai magyar iskola pedagógusai szerették volna felpezsdíteni és összetartani a helyi magyarságot, ezért megszervezték az első Szojva-i Szüreti Batyus mulatságot. A rendezvény apropóján az Ungvári Magyar Főkonzulátus adományt adott át szojvai magyar iskolának.

 

Ha kellett téglát hordtak vagy padot festettek, volt aki éjszaka segített, mert csak akkor ért rá. Mindenesetre a román-magyar határ mentén fekvő Kispereg gyülekezete összefogott és három éves munka után befejeződött a református templom felújítása, újjá építése. Ki, mivel tudott, azzal segített, hogy megmentsék a 19. század elején épült templomot, amely az utóbbi években már életveszélyessé vált.

 

Csillagocska, már a neve is jól hangzik és jó kedvet ad. Valójában a Csillagocska nevű zene óvodáról és néptánc együttesről van szó, amelyet 15 évvel ezelőtt hozott létre a nagyváradréti református egyházközség. Az intézmény különlegessége, hogy a hagyományos óvodai nevelés mellett a kicsiket megismerteti a népzene és néptánc alapjaival. A Csillagocska csoportjaiban a zenei nyelv mellett nagy hangsúlyt kap az egymás iránti tisztelet is.

 

Második alkalommal szervezték meg, külhoni helyszínen is a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvénysorozatot, amely idén három térségben jelentkezik, Kecskemét közelében a Nyíri erdőben, a Mátrai Művészetek völgyében, a Kőrösökben és legutóbb Nagyvárad közelében is. Magyarországon 14 éve szervezik meg az eseményt, amelynek célja az erdő, a zene és a művészet segítségével egy környezet tudatosabb életre nevelni az embereket.

Öt kontinens

2017. október 28. - Duna World

 

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire emlékeztek az elmúlt napokban a világ szinte minden pontján, ahol csak élnek magyarok. Mai összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – mutatunk részleteket a megemlékezések ünnepi pillanataiból.

 

Október 19-e a magyar-bolgár barátság napja. A két nemzet közös ünnepét tavaly Magyarországon rendezték meg először, idén pedig Bulgária adott otthont az ünnepnaphoz kapcsolódó rendezvénysorozatnak. Kulturális programok, magyar ízek és egyházi ünnepek várták az érdeklődőket a bolgár fővárosban és annak környékén.

 

Igazi kulturális ajándékot kaptak a torontói magyarok Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes irodalmi estjén. „Egy óra Arany János verseivel” című előadásával elbűvölte a teltházas rendezvény nézőit. A művész első kanadai turnéjának Torontó volt az első állomása. Az előadást  Windsorban, Hamiltonban, Cambridge-ben és Ottawában is láthatták az érdeklődők.

 

Magyar néptánc bemutató közben keleti ételeket fogyasztani, frissen sült palacsintát kóstolni hastáncos bemutató alatt. Mindezek szokványos pillanatos egy több kultúrát bemutató fesztiválon. Az ausztráliai Brisbaneben a magyar közösség szervezett egy ilyen programot, amelynek célja nemcsak a szórakozás volt. Brisbaneben működik ugyanis a Magyar Ház, amely több mint két évtizede kínál lehetőséget az ismerkedésre, kikapcsolódásra és közösségépítésre az anyaországtól távol élő csapatoknak.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog