erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.31 Magyarellenes lapot indított egy román újságíró-szervezet

Közép-Európa elkötelezett a lovagkirály öröksége mellett

– MTI, Kormany.hu, Magyar Idők, Híradó

Közép-Európa elkötelezett Szent László király öröksége, a keresztény és a nemzeti értékek védelme mellett - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége rendezvényén.

A Keresztény értékek a Kárpát-medencében, Szent László lovagkirály, a hit védelmezője címmel rendezett konferencián Potápi János kiemelte: Szent László a "haza bajnoka volt", aki megvédte, fölemelte és megerősítette Magyarországot.

 Menü Erdély *** Felvidék *** Kárpátalja *** Vajdaság *** Örvidék *** 

  

Erdély

A Székelyföld nem Katalónia – Bukarest szándékosan összemossa az autonómia- és a függetlenségi törekvéseket

. – Krónika

Romániai magyar politikusok szerint nem lehet egy lapon emlegetni a katalánok függetlenségi, valamint az erdélyi, székelyföldi magyarok autonómiatörekvéseit. A katalóniai népszavazás kapcsán számos bukaresti véleményformáló azzal riogat, hogy a Székelyföld autonómiája a függetlenség „előszobája” lenne.

 

Trendfüggő anyanyelvhasználat – pénzügyi és jogértelmezési gondok nehezítik a törvény alkalmazását

 

– Krónika

 

Számos kérdést vet fel az RMDSZ-es vezetésű önkormányzatok esetében is a helyi közigazgatási törvény kisebbségi anyanyelvhasználatra vonatkozó előírásainak gyakorlatba ültetése, ezen az eltérő jogértelmezés sem segít.

 

 

 

Aggályos a magyarországi hatóság szerint az RMDSZ regisztrációs adatgyűjtése

 

– Krónika

 

Törvénytelenül bonyolítja a magyarországi országgyűlési választásra történő regisztrációt az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint. Az RMDSZ összekötötte a regisztrációhoz és a Minority SafePack-hez történő adatfelvételt.

 

Magyarellenes lapot indított egy román újságíró-szervezet

 

 – maszol.ro

 

Certitudine (Bizonyosság) címmel vadnacionalista hetilapot indított a 2018-as centenárium közeledtével a Romániai Hivatásos Újságírók Egyesülete (UZPR). Egyik munkatársa a székelyföldi Nagy Attila „Puli”. Fejléce szerint a lap „spirituális és erkölcsi irányítója” Mihai Eminescu, és a szellemisége a nagy román költő nacionálsoviniszta politikai publicisztikájából merítkezik. Szó szerint is, mert a Certitudinea nulladik, illetve első számának „vezércikke” Eminescu egy-egy írása 1882-ből, illetve 1870-ből. Utóbbiban például a költő azt fejtegeti, hogy a magyarok semmit nem tettek hozzá az emberiség fejlődéséhez. 

 

Védelmet nyújtanak Dan Tanasával szemben

 

– Krónika

 

A magyar szimbólumok ellen valóságos hadjáratot folytató Dan Tanasă által indított perekben szervezett védelmet és közös teherviselést ígér az újonnan alapított Romániai Magyar Jogvédő Egyesület, amely pénteken, az RDMSZ udvarhelyszéki küldöttgyűlésén mutatkozott be. Szilágyi István, az egyesület elnöke rámutatott: nagyon fontos az összehangolt és hatékony reakció a már járványként terjedő probléma orvoslására, szerinte ugyanis nyilvánvaló, hogy a polgármesteri hivatalok egyedül képtelenek hatékonyan védeni magukat a jelenlegi kaotikus jogrendszerben.

 

Játszóteret és sportpályát avattak, fákat ültettek Háromszéken a reformáció 500. évfordulója alkalmából

 

 – Krónika, MTI

 

Harangot szenteltek, fákat ültettek, játszóteret és sportpályát avattak tegnap, a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Kovászna megyei Barátoson. Az ünnepi istentiszteleten Kató Béla erdélyi református püspök, a település szülötte idegen nyelveken kezdte prédikációját, hogy ezzel példázza: mennyit érthettek a barátosiak a reformáció előtt a prédikációból – írja az MTI.

 

 

 

Új szaktantermek Szatmáron

 

. – Krónika

 

Három szaktanteremmel bővült a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Gimnázium, az új helyiségeket pénteken adták át Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspök és Soltész Miklós, az emberi erőforrások minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára jelenlétében.

 

Felvidék

 

Rigó Konrád már a nyelvrendőrséget küldi az MKP ellen - a párt az államtitkár leváltását követeli

 

. – hirek.sk, Felvidék Ma, Új Szó

 

Feltűnő felirat hirdeti a Magyar Közösség Pártja párkányi körzetben található néhány óriásplakátján, hogy a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma cenzúrázta a plakát eredeti szövegét. Az elmúlt hetekben két feljelentést is tettek az óriásplakátok tartalmára vonatkozóan. A „megyei választás“ kifejezés ugyanis csak magyarul jelent meg az óriásplakátokon, és néhány szlovák felirat kisebb volt mint annak magyar megfelelője. A Magyar Közösség Pártja az ügyben Rigó Konrád kulturális államtitkár felelősségére hívta fel a figyelmet, és felszólította a Most-Híd vegyespártot, hogy államtitkárát haladéktalanul hívja vissza tisztségéből.

 

 

 

Farkas Iván megyeelnökjelölt nem lép vissza

 

– hirek.sk

 

Elterjedt a hír, miszerint Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja Nyitra megyei elnökjelöltje visszalép, mégpedig Milan Belica javára, aki a Most-Híd jelöltje is a megyében. Farkas Iván a közösségi hálón cáfolta ezt, hangsúlyozva, hogy a választók félrevezetését szolgáló hír mögött a Most-Híd áll.

 

 

 

Megyei választások: amely térségnek nincs megyei képviselete, az visszafejlődik

 

– hirek.sk

 

A Magyar Közösség Pártja a november 4-ei megyei választásokon 15 képviselőjelöltet indít Besztercebánya megye 4 magyarlakta járásában. Marian Kotleba jelenlegi megyeelnök legyőzése érdekében több ellenzéki párt, így az MKP is, a kormánypártokkal együtt Ján Lunter független megyeelnök-jelöltet támogatja. Szögedi Anna, Tornalja polgármestere és a Nagyrőcei járás egyik képviselőjelöltje egyebek mellett az új választási ciklusra vonatkozó teendőkről nyilatkozott portálunknak.

 

 

 

II. Rákóczi Ferenc újratemetésére emlékeztek Kassán

 

– hirek.sk, Felvidék Ma

 

Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja elmondta, hogy a magyar főkonzulátusnak különleges felelőssége van II. Rákóczi Ferenc kultuszának ápolásában, hiszen mind szülőhelye, mind pedig nyugvóhelye a konzulátus területén helyezkedik el. Az esemény a megemlékezéssel kezdődött, ahol az ünnepi szónoklatok után elhelyezik a koszorúkat a fejedelem szobránál, de különleges kulturális sétatúrát is szerveztek az odaérkezett diákoknak, illetve folyamatos a látogatás a rodostói házba is.

 

 

Felvidék

 

Rigó: Kevesebb pénz megy délre

 

– Új Szó

 

Rigó Konrád, a Híd Nagyszombat megyei elnökjelöltje szerint pártja a megye északi járásaiból is tud szavazatokat szerezni, így nagyobb a potenciálja, mint az MKP-nak. Úgy gondolja, a jelenlegi vezetőség visszaélt azzal, hogy az emberek nem ismerik a megye feladatait. 

 

 

 

Berényi: Vállalható az elmúlt négy év

 

– Új Szó

 

Berényi József, az MKP Nagyszombat megyei elnökjelöltje négy évig volt a megye alelnöke. Az elmúlt évek eredményeit vállalhatónak tartja, de most már inkább kártyákat osztana. „Gyakorlatilag minden területen sikerült teljesíteni a célokat, mert reális célokat tűztünk ki magunk elé. A középiskolák támogatására például a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban többet fordított a megye az elmúlt négy évben, mint korábban – ez annak is köszönhető, hogy a megye lehetőségei is nagyobbak, több az adóbevétele.”

 

 

 

Hanyatlást látnak a szlovákiai magyarok

 

– Új Szó

 

Rossz irányba tartanak a régiók, derül ki a Focus ügynökség Új Szó számára készített felméréséből. A magyar lakosság körében végzett felmérés alapján az öt déli megye - Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa - lakosságának 58 százaléka véli úgy, hogy régiójának fejlődési iránya rossz. 

 

 

 

Kopjafát avattak Rimaszombatban Tompa Mihálynak

 

– hirek.sk

 

A Rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában egy héten keresztül a neves költő körül forgott minden, életével, munkásságával, verseivel ismerkedhettek a diákok nap mint nap. Az egyhetes ún. Tompa hét, valamint a költő és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából az iskola udvarán kopjafát avattak.

 

 

 

Nyitra megye déli része is gyarapodjon és fejlődjön, ne csak észak!

 

– hirek.sk, Felvidék Ma

 

Kampányhajrá címmel a Magyar Közösség Pártja Nyitra megyei kampányzáró rendezvénye zajlott október 28-án este a komáromi városi művelődési központban, ahol Menyhárt József, a párt országos elnöke és Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei elnökjelöltje is szólt a résztvevőkhöz, valamint bemutatkoztak a Komáromi és a Nyitrai járás, illetve a Párkányi körzet képviselőjelöltjei. A Vágsellyei, a Lévai és az Érsekújvári járás jelöltjei régiójuk más kampányrendezvényein vettek részt.

 

 Felvidék

 

A megyei döntések Kassa megyében is kihatnak a magyarság megtartására

 

– hirek.sk

 

Furik Csaba, Kisgéres polgármestere és a Magyar Közösség Pártja Országos Elnökségének tagja megyei képviselőként nyolc éve tevékenykedik Kassa megye magyar régióinak fejlődéséért. A Tőketerebesi járás hat képviselőjelöltjének egyikeként ismét indul mandátumért, hogy a fiatalok elvándorlásával és az asszimilációval is nagy mértékben sújtott térség magyarságáért munkálkodhasson.

 

 

 

Tüntetők zavarták a hodosi megemlékezést

 

– Felvidék Ma

 

Ne engedd, hogy örüljenek,/Azkik ok nélkül gyűlölnek…” énekelték vasárnap délelőtt a  nemeshodosi református templomban, miközben behallatszott a füttykoncert, a Horthy-szobor ellen tüntető mintegy ötven fő tiltakozása az utcáról. A reformáció 500. évfordulójára rendezett istentiszteleten a református hithősök között Horthy Miklós kormányzóról is megemlékeztek. Szobrát azonban nem avatták fel, sőt a jelenlévők nem is tekinthették meg. A lelkészi hivatal külön termében várja azt a kegyelmi időt, amikor kikerülhet az előkészített talapzatára.

 

Vajdaság

 

Megemlékezés Csúrogon: "A múltat nem lehet kitörölni az emlékezetből"

 

– Vajdaság MA

 

Csúrogon, a település határában, a valamikori sintérgödörnél felállított emlékhelynél gyűltek össze ma délután az emlékezők, azon a helyen, ahol 1944 őszén a környékről összegyűjtött több ezer magyar férfit lemészárolták a szerb partizánok. Térségünkön végigsöprő szélvihar miatt a megemlékezés a tervezettnél rövidebb ideig tartott. A himnuszt követően egy szavalat hangzott el, majd a megjelent szervezetek és intézmények vezetői elhelyezték az emlékezés koszorúit.

 

 

 

Megemlékezés Járekon: "Felkiáltójelnek szánjuk ezt az egyszerű fakeresztet"

 

– Vajdaság MA, Pannon RTV

 

A járeki emlékmű mellett felállított fakeresztnél gyűltek össze ma az emlékezők, hogy elhelyezzék a kegyelet virágait annak a több ezer német, magyar és más származású ártatlan áldozatnak az emlékére, akik 1944 és 1946 között a gyűjtőtáborrá átalakított településen veszítették életüket. Járekon közel hatezer felnőtt, és ezer gyermek vált áldozatává az akkori gyűlöletnek, éhezésnek, a jugoszláv kommunista partizánhatóság által létesített koncentrációs táborban közel 200 magyar vesztette életét.

 

 

 

Továbbképzés a bánáti pedagógusoknak

 

– Vajdaság MA

 

A nagybecskereki Vajdasági Módszertani Központban ma megszervezték az idei iskolaévre betervezett első akkreditált továbbképzést, amely ezúttal képzőművészeti jellegű volt. Kukli Šćekić Tijana és Vidović Andrea voltak az előadók, akik elméleti részből és gyakorlatból álló foglalkozást tartottak. Összesen 24 óvónő, tanító és tanár vett részt a továbbképzésen, főleg a közép-bánáti régióból jöttek, akik magyar tannyelvű osztályokban, illetve csoportokban dolgoznak.

 

 

Bácsfeketehegyen ünnepelték a reformátusok a reformáció 500. évfordulóját

 

– Pannon RTV

 

Csete Szemesi István nyugalmazott református püspök könyvét is bemutatták. A reformáció 500. évfordulójának alkalmából Bácsfeketehegyen ünnepi istentiszteletet tartottak ma. A helyi református templomba több településről érkeztek vendégek. Október 31-e a reformáció történetének legjelesebb dátuma. Luther Márton fél évezreddel ezelőtt függesztette ki 95 pontját, és erről a bácsfeketehegyi gyülekezet is megemlékezett.

 

 

 

A reformáció 500. évfordulóját ünnepelték Újvidéken

 

– Pannon RTV

 

Szombaton egész nap előadásokat és koncertet szervezett a helyi adventista gyülekezet.

 

Luther Márton 95 tételének jelképes kiszegeztetésével kezdődött az ünnepség Újvidéken. A rendezvényen a reformáció jelenre gyakorolt hatását elemezték előadásokkal. Ördög Róbert, lelkész, Újvidék: „Valamilyen módon a rohanó világ beszippantotta magába a keresztény eszméket is, és ezekhez kell visszatérni. Ha megpróbálunk visszatérni és megtalálni az életnek az apró értékeit, akkor azt hiszem, hogy csodálatos kihívások állnak a XXI. század kereszténysége előtt is.”

 

 

 

Egy éve nyílt meg a Magyar Művelődési Központ Titelen

 

– Pannon RTV

 

Az egykori állami gyógyszertár felújított épületében a vidék magyarsága lehetőséget kapott arra, hogy közösségi életet teremtsen magának. A jubileum megünneplésére szűknek bizonyult a központ székhelye.

 

 

 

Lőrinc Tímea kapta a Pataki-gyűrű díjat

 

– Pannon RTV

Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat vasárnap este Szabadkán. A színésznő a Hullámtörés című monodrámában Bess megformálásáért érdemelte ki a Pataki-gyűrű díjat. Az előadás Lars von Trier azonos című filmje alapján készült Oláh Tamás rendezésében.

 

 

Kárpátalja

 

Orosz külügyminisztérium: Moszkvát és Budapestet aggasztja az "elukránosítás" politikája

 

– MTI, Magyar Idők

Kárpátalja

 

 Moszkvát és Budapestet komoly aggodalommal tölti el a totális "elukránosítás" Kijev által folytatott politikája - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium Vlagyimir Tyitov orosz első külügyminiszter-helyettes Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és Csutora Zsolt helyettes külügyi államtitkárral folytatott budapesti tárgyalásait követően. Az orosz diplomáciai tárca arról tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget, hogy a felek az ukrajnai válság rendezésének kontextusában megállapították: a minszki megállapodások végrehajtásának nincs alternatívája. Komoly aggodalmukat fejezték ki a totális "elukránosítás" Kijev által folytatott politikája, valamint annak az ukrajnai nemzeti kisebbségekre gyakorolt káros hatása miatt.

 

 

 

Origo: Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését

 

. – MTI, Origo.hu, hirado.hu , mon.hu

 

Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését az ukrán oktatási törvény miatt - írta az Origo pénteken. A cikkben szerint december 6-án hívták volna össze a NATO-Ukrajna Bizottságot a NATO külügyminiszteri szintű találkozója alkalmából, Magyarország azonban megvétózta a tárgyalásokat. A lap szerint a döntés mögött az ukrán oktatási törvény van, amely ellen Magyarország eddig is "határozottan tiltakozott és ezután is tiltakozni fog".

 

 

 

Kijev trükközne, de mi nem alkuszunk

 

– Veczán Zoltán – Magyar Hírlap

 

Miután az Európa Tanács (ET) elmarasztalta az ukrán oktatási törvény sokakat felháborító, a kisebbségek nyelvén működő oktatást ellehetetlenítő hetedik cikkelyét, Kijev a véleményező Velencei Bizottság hamarosan érkező delegációját próbálja kész helyzet elé állítani – tudta meg lapunk. Két héttel az ET állásfoglalása és Pavlo Klimkin külügyminiszter budapesti látogatása után úgy tűnik, az ukránok megpróbálkoznak a többi érintett kisebbség anyaországával – Lengyelországgal, Romániával – zöld ágra vergődni, s kétoldalú szerződésekben megadni nekik a korábbi kedvezményeket. Kijevben, telefonon értük utol Grezsa István kormánybiztost, aki ismertette a helyzetet.

 

 

 

Mentorprogram indult a kárpátaljai néptáncegyüttesek szakmai fejlődése érdekében

 

. – karpatalja.ma

 

A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége idén ősszel indította el a néptáncegyüttesek szakmai fejlődése érdekében létrehozott mentorprogramot. Ennek lényege, hogy a már működő kárpátaljai táncegyüttesekhez havi rendszerességgel anyaországi szakemberek járnak ki, akik segítik az adott csoportok fejlődését és előrehaladását az autentikus magyar néptánc világában. A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége 2017 januárjától kezdte meg működését vidékünkön.

 

 

 

Tíz éves a Kárpátaljai Szent Márton Karitász Ösztöndíjprogramja

 

. – karpatalja.ma

Kárpátalja

 

A Szent Márton Karitász Ösztöndíjprogramjának tízéves jubileuma alkalmából közel ötven kárpátaljai főiskolás és egyetemista gyűlt össze a Munkácsi Szent István Líceum dísztermében október 28-án. A projekt 2007-ben azzal a céllal indult, hogy segítse a szülőföldjükön tanuló és a nehéz körülmények között élő magyar katolikus diákokat. Az ösztöndíjprogramot dr. Lanczendorfer Erzsébet, a győri Szolgálat- Kész Alapítvány elnöke kezdeményezte, s erre a célra szánt adományát minden évben rendszeresen átadja.

 

Őrvidék

 

70 éves a Bécsi Kultúregyesület Délibáb

 

. - Volksgruppen

 

Határtalan hagyományaink cím alatt ünnepli meg a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb fennállásának 70-ik jubileumát október 28-án, 18.00-kor, Bécsben a Komensky iskolában. A jubileumi műsorra számos fellépő vendéget is meghívtak, akik eddig is támogatták a Délibáb munkáját.

 

 

 

1956-ra emlékezett az „Europa“-Club

 

- Volksgruppen

 

Az „Europa“-Club október 26-án ünnepi koszorúzást és megemlékezést tartott Jánossomorján, az Andauba vezető út mentén, hogy lerúja tiszteletét az 1956-os szabadságharc áldozatai előtt. A bécsi magyar kultúregyesület annál a kopjafánál és emléktáblánál tartotta megemlékezését, amelyet Jánossomorja önkormányzatával a szabadságharc 55-ik évfordulójára közösen állítatott fel.

 

 

 

Kárpát-medencei Magyarok Zenéje

 

- Volksgruppen

 

A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje sorozat keretében adott Felsőőrött sikeres koncertet a Magyar Örökség díjjal kitüntetett, idén 20 éves Misztrál együttes és a csángóföldi népzenét játszó Servet zenekar a felsőőri református templom dísztermében október 27-én. A sorozat helyszínei idén Felsőőr mellett Nagybánya, Beregszász, Magyarkanizsa, Lendva vagy Budapest.

 

 

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog