erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.26

Ukrán oktatási törvény - Szijjártó: az EBESZ főbiztosa is osztja az aggodalmakat

– MTI, Magyar Idők, Kárpátalja, Lokál, Hirado.hu, gondola.hu, karpatalja.ma  

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa, Lamberto Zannier is osztja az ukrán oktatási törvény módosításával kapcsolatos aggodalmakat - mondta el Palermoból az EBESZ mediterrán partnerségi konferenciáján részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek kedden. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az EBESZ a legsegítőkészebb a magyar, román, bolgár és görög diplomácia által megkeresett nemzetközi szervezetek közül. "Egyetértettünk abban, hogy nemzetközi kötelezettségeit mindenkinek be kell tartania. Márpedig Ukrajna az Európai Unióval kötött társulási megállapodásban vállalta a kisebbségi jogok tiszteletének folyamatos bővítését, ehhez képest az ukrán oktatási  törvény elfogadása ezzel egyenesen ellentétes irányba mutat" - húzta alá Szijjártó Péter miután tárgyalt az olasz diplomatával, aki az EBESZ előző főtitkára volt.

 

 

Potápi: ma is együtt kell megvédenünk, ami a miénk

– MTI, Kormany.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirado.hu, Felvidek.ma, Webrádió, Gondola.hu

Akárcsak a múltban, ma is szükség van az együttes felelősségvállalásra, mert csak közösen lehet sikerre vinni a küzdelmet, amely azért folyik, hogy Európa népei továbbra is önállóan dönthessenek saját jövőjükről - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Kassán, ahol beszédet mondott a magyar főkonzulátus október 23-i fogadásán. Az ünnepségen – amelyen mintegy másfélszázan vettek részt, köztük egyházi személyiségek, diplomaták, politikusok és ismert közéleti személyiségek – Potápi Árpád János az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc el nem évülő céljairól és máig élő lelkületéről szólt. Elmondta: 61 évvel ezelőtt nem csak Budapesten lobbant fel a forradalmi láng, mert a szikra ott volt a többi elnyomott nemzet szívében is, s bár a magyarok voltak azok, akik szembeszálltak a legyőzhetetlennek hitt diktatúrával, a barikádokon lélekben ott állt mögöttük Közép-Európa minden nemzete, mert a pesti srácok nem csak hazájuk függetlenségéért fogtak fegyvert, hanem az egyetemes, minden nemzeti közösséget megillető szabadságért.

 

1 millió – Hazánk nemcsak felelősséget érez, de felelősséget is vállal a határon túli magyarságért

 – Demokrata

Év végére egymillióra nőhet az új magyar állampolgárok száma. Míg 2009-ben 9,1 milliárd forintot, addig tavaly összességében csaknem 100 milliárd forintot költött a kormány nemzetpolitikai célokra. Trianon óta először végre nem a jogvesztések elleni küzdelem, hanem a fejlődés, a magyarság kulturális és gazdasági expanziója jellemzi a Kárpát-medencét.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2017. október 25-i számában olvasható)

 

Magyarország

Káoszt okozna a Jobbik szövetsége a baloldallal

– Magyar Idők

Be kell látni, hogy annak az Európának, amelyikről azt gondoljuk, hogy a következő ötven-száz évben működőképes lehet, inkább a nemzetek Európájára kell épülnie – jelentette ki a Magyar Időknek adott interjújában Szili Katalin. A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott szerint az emberek Európa-szerte biztonságot és kiszámíthatóságot akarnak, így a magyar választók is oda fogják behúzni az ikszüket, ahol ezeket megkapják. Szili Katalin elmondta: a határon túli magyarság szempontjából is van jelentősége a mostani nemzeti konzultációnak, hiszen nemcsak és kizárólag a magyar állam területén élők, hanem a határon túli magyarság is érzi a biztonságukat szolgáló törekvéseket. Az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban elmondta: ha erőszakkal kényszerítik rá az államnyelvet azokra, akik a szülőföldjükön szeretnének boldogulni, az maga az erőszakos asszimiláció.

 

Erdély

Sógor az EP-ben: Romániában rendszeres a magyarok elleni gyűlöletbeszéd

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Romániában rendszeressé váltak a magyar kisebbség elleni uszító üzenetek, hívta fel a figyelmet Sógor Csaba EP-képviselő az Európai Parlament plénumában. A jelenség ma már a politikai életre is rányomja a bélyegét, gyakorlatilag megbénítja a többség és a kisebbség közötti - amúgy is akadozó és részleges – párbeszédet, idézte az RMDSZ politikusát szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben annak sajtóirodája. Miközben az elmúlt időszakban a gyűlöletbeszéd elleni fellépés az online térben okoz komoly nehézségeket a hatóságoknak világszerte, Romániában a nyomtatott lapokban és az audiovizuális médiában váltak rendszeressé az országban élő magyar kisebbség elleni uszító üzenetek, hívta fel az EP-képviselő hétfő este a strasbourgi plénum figyelmét. Sógor Csaba rávilágított: a magyarokat becsmérlő, a tényeket semmibe vevő és az etnikai gyűlöletet feltüzelő üzenetek büntetlenül hangozhatnak el a román médiában, széles körben ismert televíziós műsorvezetők, újságírók vagy akár a tudományos élet ismert személyiségeinek szájából.

Erdély

 

Már a címe is rossz: Johannis visszaküldte a centenáriumi törvényt

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Visszaküldte a parlamentnek újbóli felülvizsgálatra a centenáriumi törvényt Klaus Johannis államfő – közölte az elnöki hivatal. A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnöknek küldött indoklásban az államfő rámutat, hogy A román nemzetet egyesítő háború (1916–1918) és nagy egyesülés centenáriumának törvénye azt a célt szolgálja, hogy állami kitüntetéseket hozzanak létre, valamint hogy megfelelő keretet teremtsenek az egyesülés századik évfordulójára és a háború hősi halottai emlékére szervezett rendezvények számára. Egy ilyen törvény többszörösen pozitív hatású lehet a román társadalom számára, írja Johannis, ehhez azonban a törvénynek világosnak kell lennie. „A kétértelműség eloszlatása érdekében a törvény egyes kitételeit újra át kell gondolnia a parlamentnek” – érvelt az Agerpres szerint az államfő.

 

Az erdélyi kórházépítés is terítékre került az Országgyűlésben

– Krónika

Az erdélyi kórházépítésről, valamint a határon túl is működő cégek nyelvhasználatáról is szó esett kedden a budapesti Országgyűlésben az azonnali kérdések során. Kiss László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az esetleges partiumi vagy székelyföldi kórházépítésre kérdezett rá. Arra várt választ: mikor készül el a végleges koncepció egy a magyar állam által Erdélybe építendő egészségügyi intézményről. „Kik dolgoznak majd ott?" – sorolta kérdéseit, amelyekre azonban nem kapott konkrét választ. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ugyanis az MTI beszámolója szerint kijelentette: „nem lehet tudni, hogy a képviselő pontosan kinek és minek drukkol". Emlékeztetett a szocialisták 2005-ös kampányára, amikor 23 millió románnal riogattak.

 

Cseke: a kisebbségek napjáról szóló törvénykezdeményezés nem váltja ki a március 15-re vonatkozó jogszabályt

– transindex.ro, Krónika

December 18-a és az erről szóló jogszabály nem összetévesztendő az egyes nemzeti kisebbségek hivatalos ünnepeivel, így a romániai tatárok napjával és a romániai roma közösség napjával, illetve az RMDSZ azon kezdeményezésével sem, amelyben március 15-e hivatalos ünnepé nyilvánítását kérjük - mondta hétfőn Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a nemzeti kisebbségek napjáról szóló törvénytervezet plénumi vitáján.

 

Márton Árpád: az 56-os magyarellenes retorikát is fel lehet lelni manapság

– maszol.ro, Nyugati Jelen

Erdély

A Gheorghe Gherghiu Dej nacionalista szónoklataiban elhangzottak egyre nagyobb gyakorisággal vannak jelen a román politikusok retorikájában – jelentette ki keddi politikai nyilatkozatában Márton Árpád parlamenti képviselő. Az RMDSZ politikusa beszédében felidézte: Romániában az 1956-os forradalmat követő represszió a legnagyobb mértékben a magyar közösségeket sújtotta. „Ha számot vetünk az elmúlt két emberöltő időszakával, akkor megfigyelhetjük, hogy ez idő alatt magyar tannyelvű intézményeinket számolták fel, magyar közösségeinket lehetetlenítették el itt, szülőföldünkön. De a helyzet sok szempontból változatlan 2017-ben is, az 56-os magyarellenes retorikát manapság is fel lehet lelni, hiszen Gheorghe Gherghiu Dej nacionalista szónoklataiban elhangzottak egyre nagyobb gyakorisággal vannak jelen a román politikusok retorikájában” – jelentette ki.

 

Veszélyben a Máramaros megyei magyarok egyetlen nyomtatott hírcsatornája: az újság befektetőket keres

– maszol.ro

A Bányavidéki Új Szó évek óta pénzügyi gondokkal küzd, és azért, hogy a Máramaros megyei magyarok továbbra is anyanyelven tájékozódhassanak a legfontosabb helyi, országos és külföldi hírekről, a hetilap befektetőket keres. Eddig legalább kétszer élesztették újjá a „klinikai halál” állapotából az újságot, egyszer a nagybányai és a környékbeli magyarok nagy mecénása, Szász György segítségével, egyszer pedig Takács Csaba, a Communitas Alapítvány elnökének, az RMDSZ volt ügyvezető elnökének köszönhetően. A lapot támogató Pro Genius Egyesület felhívással fordul minden jó szándékú, az újság fennmaradását szívügyének tartó itthoni és külföldön élő magyarhoz, magánvállalkozóhoz, politikushoz, egyesülethez, alapítványhoz, politikai párthoz azzal a kéréssel, hogy ötletekkel, illetve lehetőségeihez mérten támogassa a Bányavidéki Új Szót.

 

Családjóléti szolgáltatásokat és jogokat kér Hargita Megye Tanácsa

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Felhívásban fordul a parlamenthez és a kormányhoz Hargita Megye Tanácsa: arra kérik a honatyákat, hogy adókedvezményekkel és családbarát jogszabályokkal támogassák a sokgyermekes családokat. Ugyanakkor arra buzdítják a megye településvezetőit, hogy ami helyben megvalósítható, azzal ők maguk segítsék a nagycsaládokat.

 

Várják mindazokat, akik szavaznának a magyarországi választásokon

– szekelyhon.ro

A jövő évben országgyűlési választások lesznek Magyarországon, amelyen a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyiek is szavazhatnak. Ahhoz azonban, hogy szavazati jogukkal élhessenek, szükséges regisztrálniuk választói névjegyzékbe. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének ügyvezető alelnöke, Kali István elmondta, hogy a Maros megyeik számára a megyei szervezetnél az Eurotrans Alapítvány nyújt segítséget a regisztrálni óhajtóknak. Mivel ez a voksolási forma szokatlan az erdélyi magyar közösség számára, az Eurotrans Alapítvány segítséget nyújt a szavazással kapcsolatos tudnivalók ismertetésében. A célja jövő év márciusáig tartó országos regisztrációs kampánynak, hogy mindenki, aki élni szeretne szavazati jogával, az előírásoknak megfelelően tehesse ezt meg, és ne ütközzön formai hibába – fejtette ki korábban Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke. A regisztrációval, a magyar állampolgárság megszerzésével, illetve a voksolással kapcsolatos tudnivalókról a regisztracio.ro címen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Erdély

 

Multikulturális központ létesítését tervezi a rektor, de nem kívánja részletezni ötletét

2017. október 25. – Krónika

Hat ország kulturális intézetét tömörítő multikulturális központ létesítését tervezi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) – jelentette be Leonard Azamfirei, a felsőoktatási intézmény rektora. Az erdőtarolással járó tervekről kevesen és keveset tudnak, a MOGYE vezetője pedig nem hajlandó a részletekről is beszámolni.

 

Egyelőre nem okoz gondot a magyar óvodai hálózatban a beiratkozási számok csökkenése

2017. október 25. – Krónika

Évről évre fokozatosan zsugorodik a gyereklétszám a magyarlakta erdélyi és partiumi megyékben, az ország minden térségére jellemző tendencia azonban egyelőre nem érinti drasztikusan az óvodai hálózatot, leépülésről egyelőre nincs szó – tudta meg a Krónika Kovács Irén Erzsébet államtitkártól. A létszámcsökkenés okai közismertek: a születések számának jelentős visszaesése, de a nagymértékű elvándorlás, valamint a késői gyerekvállalás is hozzájárul a zsugorodáshoz.

 

Útmutató és tankönyv nélkül maradtak az ötödikesek

2017. október 25. – Krónika

A román tannyelvű iskolában tanuló ötödikesek várhatóan november közepén kapják meg a hiányzó tankönyveket, azonban egyre biztosabbá válik, hogy a magyar diákoknak várniuk kell a második félévig, addig ugyanis nem valószínű, hogy elkészül a kiadványok fordítása. Sipos István, a Hargita megyei tanfelügyelőség tankönyvekért felelős munkatársa elmondta: nem lenne értelme annak, hogy a magyar tannyelvű iskolák megrendeljék a román nyelvű tankönyveket. Egyelőre így csak az idegen nyelvű tankönyvekre, az angol, német és francia kiadványokra tartanak igényt.

 

Indulótőkét és szakmai támogatást kapnak a kezdő vállalkozások

2017. október 25. – Krónika

Közel száz új vállalkozás létrehozásához nyújt kezdőtőkét és szakmai támogatást az OTP Consulting az országos, valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával partnerségben. A Románia Startup Plus vállalkozásfejlesztési projekt keretében közel 22 millió lejes támogatást nyertek, ebből a középrégióban 89 új vállalkozás bejegyzését és elindulását támogatják. Olti Ágoston, az OTP Consulting vezérigazgatója rámutatott, a hároméves kifutású projekt keretében első lépésben 740 jelentkező számára tartanak 40 órás képzést, ennek során elsajátíthatják a vállalkozásfejlesztés alapismereteit. A képzés után üzleti terveket készítenek, ezekből választják ki a legjobb 89-et, ők egyenként legtöbb 34 ezer eurós kezdőtőkét kapnak tervük megvalósítására, majd egy évig „fogják a kezüket”, hogy elkerüljék a buktatókat.

 

Centenáriumi közeledés, haladás

2017. október 25. – Páva Adorján – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „vegyes érzelmeket kiváltó nyilatkozattal fordult a romániai magyarokhoz Lucian Romaşcanu művelődési miniszter. A nyáron kinevezett tárcavezető szerint fontos testvéri üzenetet megfogalmazni a kisebbségek, különösen a magyar közösség számára, hogy jövőre a románokkal együtt ünnepeljék az egyesülés centenáriumát. A tavaly decemberi választásokon Buzăuban szenátori mandátumhoz jutott honatya hozzátette, nagyon fontos, hogy a magyar kisebbség képviselői továbbra is azért harcoljanak, hogy a magyarok jobban éljenek Romániában, „akármit is értünk ezen”, ugyanakkor azt szeretné, hogy a centenáriummal kapcsolatban a politikusok ne essenek túlzásokba, hanem szolidaritásról tegyenek tanúbizonyságot”.

Felvidék

 

Palóc makacssággal a Nagykürtösi járás érdekeiért

– Felvidék Ma

A Nagykürtösi járás három mandátummal rendelkezik a Besztercebánya Megyei Önkormányzatban. A Magyar Közösség Pártja három jelöltet állított, Jámbor László mellett Korcsok Anikó és Balík László mérettetik meg a novemberi választásokon. A képviselőjelöltek egyetértenek abban, hogy a Nagykürtösi járás az elmaradottabb, legkevésbé fejlesztett járások közé tartozik.

 

Az egészségkárosodottakról és az áldozatokról is gondoskodni kell

– Felvidék Ma

Pozsony megye az ország legfejlettebb régiójának számít, ahol azonban a legutóbbi népszámláláskor már csak a lakosság négy százaléka vallotta magát magyarnak. A megyéhez tartozó Szenci járásban is kritikus a helyzet, itt a 2011-es adatok szerint a lakosok 13,8 százaléka magyar nemzetiségű. Németh Gabriella, Pozsony megyei alelnök, a Magyar Közösség Pártjának szociális, családpolitikai és egyészségügyi alelnöke harmadszor indul a megyei választáson.

 

A frakciót erősítve lehet tényleges eredményeket elérni

– Felvidék Ma

A dunamocsi Orosz Örs 20-as számmal indul a megyei választásokon a Komáromi járás MKP listáján. Orosz a 2016-os parlamenti választásokon a Fiatal Függetlenek vezetőjeként került fel a Magyar Közösség Pártjának választási listájára, és ő szerezte a legtöbb karikát a járásbeli jelöltek közül.

Felvidék

 

A Rozsnyói járásnak erős magyar képviselete lehet a megyében

– Felvidék Ma

Kassa megye VIII. körzetében 41 jelölt közül választhatnak a polgárok. A Rozsnyói járásban öten képviselhetik a régiót. A november 4-i választásokon Beke Beáta, Porubán Ferenc és Várady Zoltán a Magyar Közösség Pártjának támogatásával indulnak.

 

Rigó feljelentette Nagyszombat megyét

– ujszo.com

Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár és nagyszombati megyefőnökjelölt kezdeményezte, hogy a Közbeszerzési Hivatal indítson vizsgálatot Nagyszombat megyében az utak felújításával kapcsolatban. Az indítvány többek között a bősi és a dunaszerdahelyi körforgalom, valamint a légi utak rekonstruálásának felülvizsgálatára vonatkozik.

 

Megyei választás: a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban is a magyarság helyzete a tét

– hirek.ro

Forró Krisztián a Magyar Közösség Pártja Országos Elnökségének tagja és Nagyszombat megyei képviselő. A november 4-ei megyei választáson ismét a Galántai járás MKP-s képviselőjelöltjeként indul mandátumért. A megye két magyarlakta járásában négy év alatt elvégzett és folytatandó teendőkről, a választási kampány során szerzett tapasztalatairól és Berényi József jelöléséről nyilatkozott a hirek.sk-nak.

 

Jobban lesz fogható a Pátria Rádió a Csallóközben és Gömörben

– hirek.sk

Ezentúl több hallgató számára lesz elérhető a Pátria Rádió. November 1-től ugyanis a középhullámon javul a vétel, s a DAB+ rendszernek köszönhetően digitális sugárzásban is eljut a hallgatókhoz – tájékoztatott az RTVS.

 

Felmérés: Ki nyerheti a megyei választásokat?

– bumm.sk

Az AKO ügynökség október 6. és 18. között végzett minden megyében telefonos felmérést. Minden megyében ezer embert kérdeztek meg, így pedig kialakult a választások előtti utolsó közvélemény-kutatási statisztika.

 

45 településen kétnyelvűsödnek a veszélyre figyelmeztető táblák a villamosenergetikai berendezéseken

– bumm.sk

A kormányhivatal a kisebbségi kormánybiztossal, Bukovszky Lászlóval együttműködve járt el a Dunaszerdahelyi járásban felmerült törvénysértés gyanújával kapcsolatban.

 

Felvidék

Az 1956-os forradalomra emlékeztek közösen Komáromban a Csemadok járási szervezetei

– bumm.sk

Százan gyűltek össze Komáromban az 1956-os forradalom emléknapjának előestéjén, hogy a 61 évvel ezelőtti magyarországi eseményekre emlékezzenek. A Csemadok Komáromi Területi Választmánya sokadik alkalommal szervez megemlékezést a pesti srácok tiszteletére.

Vajdaság

 

Indítsuk újra a szívet!

- Pannon RTV

Ötödik alkalommal emlékeztek meg Újvidéken az Indítsuk újra a szívet! európai napjáról. A tartományi kormány épületében megtartott rendezvényen orvosok, egészségügyi dolgozók, valamint újraélesztésen átesett polgárok osztották meg tapasztalataikat. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke az eseményen elmondta, hogy a hirtelen szívleállást nem lehet előrelátni, ezért nagyon fontos felvilágosítani az embereket arról, hogyan kell reagálniuk ilyen helyzetekben annak érdekében, hogy effektív segíteni tudjanak azokon, akiknek leáll a szívük. Az eseményt idén A közösség életeket ment mottó fényében tartották meg.

 

Fellebbez a Vajdasági Magyar Diákszövetség

- Pannon RTV

Az újvidéki Felső Bíróság múlt pénteken másodszor hozta meg azt az elsőfokú ítéletet, amely szerint a Jogi Karon nem történt diszkrimináció. A szervezet még 2015-ben indított eljárást az újvidéki Jogtudományi Kar ellen, mivel az intézmény a tartományi szintű rendelet ellenére sem volt és azóta sem hajlandó magyar nyelven is lehetővé tenni a felvételi vizsgát. Az újvidéki Felső Bíróság múlt pénteken másodszor hozta meg azt az elsőfokú ítéletet, amely szerint a Jogi Karon nem történt diszkrimináció. A VaMadisz elnöksége hétfő este hosszas ülésezés után döntött úgy, hogy folytatják a harcot.

 

10 millió dinár értékben támogatja a mezőgazdasági termelőket Topolya önkormányzata

– Pannon RTV

Társfinanszírozza a mezőgazdasági hitelek kamatait, az állatok mesterséges megtermékenyítésének költségeit, a törzskönyvezett kosok beszerzését, a biztosítási prémiumot. Továbbá az állatorvosi költségeket a szarvasmarha és sertéstenyésztők számára és a piaci standok bérleti díját. A topolyai önkormányzat már ki is írta a pályázatokat. Azok jelentkezését várják, akik bejegyzett mezőgazdasági termelők és gazdaságuk Topolya területén található, valamint nincs adótartozásuk. A pályázatokra november 18-ig lehet jelentkezni. Bővebb információ és a jelentkezési űrlap megtalálható Topolya önkormányzatának honlapján, a www.btopola.org.rs címen.

 

Vajdaság

Magyarkanizsa: 25 ezer dinár gyűlt össze a vasárnapi vásárban a Bárka napközi javára

– Vajdaság MA

Magyarkanizsa helyi közössége vasárnap, a községnapi rendezvénysorozat keretében tartotta meg az idei harmadik áru-, jószág- és kézműves kirakodó vásárt. A rendkívül látványos, tömegeket vonzó, játékokkal, vetélkedőkkel, lovasbemutatókkal tarkított eseményen egy jótékonysági akciót is megszerveztek a magyarkanizsai Együtt Veled – Értük, az értelmi és testi fogyatékosok érdekeit védő és segítő egyesület Bárka foglalkoztató napközijének megsegítésére.

 

Muzslya: Koszorúzás, szentmise, emlékműsor - 1956 jegyében

– Vajdaság MA

A Muzslai Petőfi Sándor MME a VMSZ muzslyai helyi szervezetével közösen szervezte meg az emlékezést az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Az emlékező közösség elsőként koszorút helyezett el a három éve felállított '56-os emléktáblánál, amely azt jelzi, hogy Muzslya közelében, Écskán is volt befogadóállomás, ahol a menekültek ideig-óráig meghúzódhattak. Az anyaország képviseletében Rusz Radován a Szabadkai Főkonzulátus konzulja koszorúzott, majd az MNT képviseletében Madarász Gyula, továbbá a kegyelet virágait elhelyezték még a Szervó Mihály Általános Iskola, a helyi közösség tanácsának, a VMSZ városi és muzslyai szervezeteinek képviselői, valamint a RÉMUSZ hagyományápoló egyesület és a Muzslai Petőfi Sándor MME képviselői.

 

A gazdaság és a kultúra hídjai

– Magyar Szó

Vajdaság a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén lenne érdekelt török beruházások iránt. A török államfő látogatásakor aláírt 16 államközi szerződés megfelelő irányba mozdítja el a Szerbia és Törökország közötti baráti, gazdasági és politikai kapcsolatokat – állapította meg Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban tett látogatása során İsmail Kahraman, a török parlament és Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke.

 

Már felvehető a támogatás

2017. október 25. – Magyar Szó

Mintegy 22 ezer vajdasági diák részesül az idén az anyaországi oktatási-nevelési támogatásban. A Szülőföldön magyarul elnevezésű, a külhoni magyarság oktatási-nevelési-hallgatói támogatására fordított összegeket már felvehetik a nyertes pályázók. A részletekről Talpai Zsuzsannát, a CMH koordinátorát kérdeztük.

 

– karpatalja.ma

Kárpátalja

Immár második hónapja folyik a politikai életben, a diplomáciában, a sajtóban és a hétköznapi emberek között a vita a 2017. szeptember 5-én Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa által megszavazott új oktatási törvény 7. cikkelyéről. Ez a bizonyos 7. cikkely azt mondja ki, hogy az oktatás nyelve Ukrajnában az államnyelv, és a nemzeti kisebbségek képviselői számára az elemi iskola után, az 5. osztálytól „egy vagy néhány tantárgy két vagy több nyelven is oktatható – államnyelven, angol nyelven, az Európai Unió más hivatalos nyelvein”.

 

Muravidék

Megjelent a második gazdaságfejlesztési pályázat

– Muravidéki Magyar Rádió

A magyar kormány az országhatáron kívül élő magyar közösségek sorsának gondviselésére is nagy hangsúlyt fektet az utóbbi időben. A gazdasági fejlesztésre külön eszközöket szán. A Muravidéken tegnap a második gazdaságfejlesztési pályázat jelent meg. Ennek lebonyolítója a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet.

 

Ösztöndíjpályázat a Magyarországon tanuló diákoknak

– Muravidéki Magyar Rádió

Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség ösztöndíjpályázatot hirdet a 2017/2018-as tanévben magyarországi középiskolákba járó szlovéniai magyar nemzetiségű diákok részére.

 

1956 üzenete az összefogás!

– Muravidéki Magyar Rádió

A muravidéki magyarság tegnap este Lendván a színházban emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára. Ünnepi beszédet dr. Földes Gyula lendvai főkonzul mondott, aki bejelentette, hogy a magyar kormány döntése alapján tegnap egy újabb gazdaságfejlesztési pályázati felhívást tettek közzé a mezőgazdasági tevékenység, a kisvállalkozások, valamint az idegenforgalom fejlesztésére. A megemlékezésen a Szent Mihály Szekere Vándorszínház az „1956 nemzetünk legtisztább áldozása” című előadást mutatta be.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog