erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő: 56-ra emlékezett a Kárpát-medencei magyarság

Ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők, hirado.hu, InfóRádió, origo.hu, mno.hu, Nyugati Jelen, Pannon RTV

Ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt rendezett október 23-i díszünnepségen. "Nekünk a szabadságot sosem adják ingyen, mindig meg kell küzdenünk érte" – emelte ki a kormányfő. Azt mondta, a 20. században katonai birodalmak okozták a bajt, most a globalizáció farvizén pénzügyi birodalmak emelkedtek fel. Nincsenek határaik, de van világmédiájuk, és vannak tízezerszám megvásárolt embereik. Nincs szilárd szerkezetük, de van kiterjedt hálózatuk. Gyorsak, erősek és brutálisak - tette hozzá. Orbán Viktor szerint csak "nyíltsisakos küzdelemben", világos és egyenes beszéddel van esélyünk arra, hogy a határainkat megvédjük, a népvándorlást megállítsuk és nemzeti identitásunkat megőrizzük. Hozzátette: ha magyar Magyarországot és európai Európát akarunk, akkor arról nyíltan kell beszélnünk, és nem elég beszélni, harcolnunk is kell. Ahogy mindig is tettük, ha a szabadságunkról és a függetlenségünkről volt szó - mondta.

 

 

Trócsányi: a kárpátaljai magyarok különös tiszteletet érdemelnek, amiért megőrizték anyanyelvüket és önazonosságukat

– MTI, kormany.hu, Magyar Hírlap, Magyar Idők, karpatalja.ma

A kárpátaljai magyarok voltak a leginkább elzárva a többi magyar nemzetrésztől a szovjet időkben, ezért különös tiszteletet érdemelnek részünkről, hogy a rendkívül nehéz körülmények között is megőrizték anyanyelvüket és önazonosságukat - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a kárpátaljai magyarság központi 56-os megemlékezésén hétfőn Ungváron. A Kárpátalja Megyei Zenei-Drámai Színházban megtartott ünnepségen mondott beszédében a miniszter tolmácsolta a magyar kormány üdvözletét, majd emlékeztetett arra, hogy a történelem folyamán a mai Kárpátalja területe több államhoz is tartozott, de a népessége állandó maradt. "Méltatlan lenne az ünnephez, ha elhallgatnám: nem tudunk napirendre térni az anyanyelvi jogok súlyos szűkítése felett az ukrán törvényhozás részéről" - hangoztatta, utalva a kisebbségi jogokat sértő oktatási törvényre.

 

Balog Zoltán: a romák is harcoltak a szabadságért 1956-ban

– MTI, Magyar Idők, kormany.hu, hirado.hu

A romák is harcoltak a magyar szabadságért 1956-ban - emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából Berlinben tartott megemlékezésén.A miniszter hangsúlyozta: a világtörténelmi eseményeket általában a nagy személyiségeken vagy a nagy politikai, gazdásági folyamatokon és háborúkon keresztül szokás megközelíteni, pedig a "kisemberek" legalább ennyire fontosak. Így 1956 nem történhetett meg volna a pesti srácok nélkül, de a "roma hősök" nélkül sem. Senki sem lehet szabad, ha szomszédja nem szabad, ha nem használhatja szülei nyelvét, ha megfosztják önazonosságától és történelmétől, ha szégyenkeznie kell bőrszíne miatt, ha nem ismerik el teljesítményét, ha környezete nem a közösség egyenjogú tagjaként tekint rá. Ez "a mai, szabad Európában sem magától értetődő" - húzta alá Balog Zoltán.

Vezető hírek 

Kósa Lajos Kaliforniában: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete és a küzdelem érte

– MTI, origo.hu, 168 óra, Lokál

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a hétvégén, kaliforniai magyarokkal ünnepelve az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, Los Angelesben leszögezte: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete és a küzdelem érte. Vasárnap Los Angelesben a Mindszenty téren Kósa Lajos - a konzulátus és a magyar szervezetek képviselőivel együtt - megkoszorúzta az 1956-os emlékművet. Először fordult elő, hogy a helyi örmény közösség képviselői is megjelentek az emlékezésen. A koszorúzás után a Magyar Házban szavalatokkal, néptáncbemutatóval, muzsikával folytatódott az ünnepség, amelyen a tárca nélküli miniszter beszédet mondott. Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete. "1956 forradalma ugyan rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs '56, akkor nincs '89 sem" - fogalmazott.

 

Potápi: az 56-os hősök által lerakott alapokra kell építkeznünk

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, Webrádió

Az 56-os forradalom megnevezett hősei és névtelen társaik által lerakott alapokra kell építkeznünk - hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján tartott bonyhádi megemlékezésen hétfőn. Potápi Árpád János a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban rendezett ünnepségen hozzátette: a forradalom hőseinek köszönhetően ma szabad országban élhetünk; felelősséggel tartozunk hagyatékukért, nekünk kell bevégezni, amit ők elkezdtek. Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt hét évben megvalósult a nemzet közjogi egyesítése, szebbé, jobbá, "egy kicsit gazdagabbá tettük Magyarországot". "Ne hagyjuk, hogy eredményeink elvesszenek, rajtunk áll, hogy tovább folytatjuk-e a közös munkát a hazáért" - jelentette ki.

 

Szilágyi Péter Washingtonban: céljai megvalósításában a magyar kormány számít a diaszpórában élőkre

2017. október 24. – MTI, Magyar Hírlap, Magyar Idők

Céljai megvalósításában a magyar kormány számít a diaszpórában élőkre - mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn este a washingtoni magyar nagykövetségen mondott beszéde után az MTI-nek nyilatkozva. Szívet melengetőnek nevezte a terror és a megtorlás elől Amerikába menekülő magyarok befogadását, s a magyar kormány nevében kifejezte háláját azért, hogy az Egyesült Államok otthont adott a menekülő magyaroknak. "Magyarországon ma az emberek nem akarnak többet, mint amit 1956-ban akartak: hogy szabadon és önállóan dönthessenek a jövőjükről" - jelentette ki. Kiemelte, hogy a magyar kormány támogatja a külföldön élő magyarok önrendelkezését. "Valamennyi fórumon felemeljük szavunkat az ukrán nyelvtörvény és a marosvásárhelyi egyházi iskola bezárására irányuló román erőfeszítések ellen" - szögezte le.

Vezető hírek

Szili Katalin kanadai magyar közösségekkel ünnepelt

– MTI, hirado.hu, Lokál

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a kanadai Edmonton és Vancouver magyar közösségeinek meghívására az észak-amerikai országban ünnepelte október 23-át. A a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott vasárnap Vancouverben Ábrahám Tibor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács nyugat-kanadai elnöke társaságában a Forest Hill temetőben a magyar közösség által állított emlékművet koszorúzta meg, majd a vancouveri Magyar Házban köszöntötte az ünneplő magyarokat. Beszédében hangsúlyozta: az 1956-os forradalom és szabadságharc a história fősodrába emelte Magyarországot, hiszen "a szabadságért és a függetlenségért folytatott küzdelmünkkel kizökkentve az időt, sem Európa, sem a világ már nem lehetett ugyanaz mint előtte volt".

 

Kovács Zoltán Londonban: Magyarország mindig egyszerre harcolt szabadságáért és függetlenségéért

– MTI, Magyar Idők, hirado.hu

A függetlenség és a szabadság fogalma Magyarországon gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mivel amikor a magyar nép kiállt függetlenségéért, mindig egyben szabadságáért is harcolt, szabadságharcait pedig függetlenségéért is vívta - mondta Kovács Zoltán 1956 évfordulójának hétfő este rendezett központi londoni megemlékezésén. A kormányszóvivő, aki a patinás Church House Westminster rendezvényközpontban, a londoni magyarság képviselői és brit közéleti személyiségek jelenlétében tartott emlékünnepély szónoka volt, beszédében hangsúlyozta: Magyarországnak mindig külső ellenségekkel is fel kellett vennie a harcot, és ez történt 1956-ban is.

 

Potápi: a meghurcoltakra is emlékezünk október 23-án

– MTI, Magyar Idők, origo.hu

Nem csak a forradalmárokra, hanem az 1956 után meghurcolt emberekre is emlékezünk október 23-án - mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján tartott megemlékezésen, hétfőn Dombóváron. Potápi Árpád János az 56-os forradalom terén rendezett ünnepségen hangsúlyozta: a mai napig nem tudni pontosan, hányan estek áldozatul a megtorlásnak, de a számuk meghaladta az 1848-49-es szabadságharc után kivégzettekét. Sokáig az is titok volt, hogy hány embert hurcoltak el a Szovjetunióba, hiszen nem csak 1944-ben, hanem 1956 után is sokakat vittek el szovjet lágerekbe.

Magyarország 

Gulyás Gergely: 1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak

– MTI, Magyar Idők, Inforádió

1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Rákóczi-szövetség műegyetemi megemlékezésén, hétfőn Budapesten. Az M1 aktuális csatorna beszámolója szerint a frakcióvezető arról beszélt, a világban csodálattal és elismeréssel néztek azokra, akik készek voltak az életüket adni a szabadságért. Gulyás Gergely felidézte, hogy a Műegyetem hallgatói által megfogalmazott 16 pontos kiáltvány indította el a forradalmat. Magyarországnak a forradalom azt a hitet adta, hogy a szovjet megszállás után a demokrácia útjára lépett - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

 

Erdély

56-ra emlékeztek Csíkszeredában is

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Az előző évek gyakorlatától eltérően Csíkszeredában idén délelőtt tartották az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc megemlékezéseit. Újdonság továbbá, hogy idén a Csíki Moziban filmvetítéssel is emlékeztek a 61 évvel ezelőtti forradalomra. Farkas Balázs, Csíkszereda Magyarországi Főkonzulátusának ügyvivő konzulja Nagy Imre első beszédét idézte fel, amikor a 700 ezres budapesti tömeg egy emberként kiáltotta, hogy „nem vagyunk elvtársak”. Ekkor a miniszterelnök megértette, hogy a népnek valami másra, teljesen új rendszerre van szüksége, ezért a forradalom mellé állt. Hozzátette, hogy a forradalmakban nem a vezetők voltak nagyok, hanem maga a nép.

 

A forradalom hőseire emlékeztek Kolozsváron

– Krónika

Az '56-ban visszaszerzett nemzeti méltóságra építve ma könnyebben mondhatjuk az elnyomásra, hogy „elég” – hangzott el az 1956-os forradalom 61. évfordulóján, Kolozsváron. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete és a Kolozsvár Társaság által szervezett eseményen a sétatéri '56-os emlékműnél gyűltek össze a megemlékezők.

 

Szinte nem kaptak szót a megemlékezésen az ötvenhatos elítéltek

 – szekelyhon.ro

Megemlékezést tartott az 1956-os magyar forradalom hőseinek tiszteletére a Marosvásárhelyi RMDSZ és az Erdélyi Magyar Baloldal Platform a Kultúrpalota kistermében szombaton. A műsort fáklyás felvonulás követte a Vártemplom felé, majd az eseményt koszorúzás zárta a 2006-ban felállított kopjafánál.

 

Sógor Csaba a montreali magyar közösséggel ünnepelte október 23-át

– maszol.ro

Erdély

Úgy lehetünk ma méltók az ’56-os hősök emlékéhez, ha le tudjuk győzni kishitűségünket, önzésünket, és képesek vagyunk nem csupán együtt ünnepelni, de együtt cselekedni is azért, hogy a világban bárhol is éljünk, megmaradjunk magyarnak és szabad embernek” – így fogalmazott beszédében Sógor Csaba, aki vasárnap a montreáli magyar közösséggel ünnepelte október 23-át.

 

A visszaszerzett méltóság ünnepe – 1956-os megemlékezések Erdélyben

– Krónika

Erdély számos településén tartottak ünnepi, kulturális műsorral egybekötött megemlékezést, ökumenikus istentiszteletet az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulója alkalmából.

 

Örökérvényű üzenete van a forradalomnak

– szekelyhon.ro

Egyik fontos üzenete 1956-nak, hogy az ünnep nemcsak emlékezés az egykori eseményekre, sokkal inkább annak a számbavétele, hogy mit tanultunk belőle, máig tartó hatása hogyan él szívünkben, mit tettünk mi annak érdekében, hogy az egykori törekvések valóra váljanak – hangzott el hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján tartott gyergyószentmiklósi megemlékezésen.

 

Felvidék

1956 üzenete a felvidéki magyarok számára a bátorság üzenete

– hirek.sk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján az ünnep felvidéki központi rendezvényének Dunaszerdahely adott otthont. A megemlékezés fő szónoka, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke elmondta, 1956 azt is üzeni, hogy nem kell félnünk. Nem kell félnünk, mert vagyunk elegen. „56 emlékezete még élő, a mában alakítható emlékezet. Ennek felelőssége ezért a ma emberéé” – figyelmeztetett ünnepi beszédében a Magyar Közösség Pártjának elnöke. A Diktatúrák áldozatainak emlékművénél az MKP regionális vezetésén kívül jelen voltak a civil szervezetek képviselői, a városvezetés és a Most-Híd politikusai is. A dunaszerdahelyi megemlékezésen Menyhárt József, MKP elnök azt mondta: 1956 üzenete a szlovákiai magyarok számára a bátorság üzenete. Ezzel a bátorsággal kell élniük a mindennapjainkat és dönteniük a felvidéki magyaroknak a novemberi megyei választásokon.

 

1956-os megemlékezések a Felvidéken

– felvidek.ma

Nemcsak Magyarországon, de a határain túl, így régióinkban is több helyütt tartottak megemlékezéseket az 1956-os forradalom tiszteletére. Fontos az emlékezés, a főhajtás a hősök előtt, akik életüket és vérüket adták a szabadságért, vagy éppen évekig börtönökben raboskodtak. Komáromban ünnepi megemlékezést, Rozsnyón emléktábla-avatást szerveztek. Léván és Kaposkelecsényen a magyar iskolákban tartottak megemlékezést, előbbi helyen ünnepi estet a Reviczky Házban is tartottak. A nagykaposi Magyar Házban Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár átadta az 1956-os emlékszobát és a háztáji vásárudvart, valamint az 1956-os interaktív kiállítást.

Felvidék

 

Komáromban a forradalom előestéjén emlékeztek 1956-ra

– felvidek.ma

Közel százan gyűltek össze vasárnap este Komáromban, hogy együtt emlékezzenek meg az 1956-os forradalomról. A Csemadok Komáromi Területi Választmánya által szervezett megemlékezésen a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes lépett fel; az Úton című előadásukban a csallóközi táncoktól a csárdáson át a búzai táncokig kalauzolták a közönséget.

 

Vajdaság

 

Vajdaságban a VMSZ szervezésében a palicsi Nagyparkban tartották az '56-os központi megemlékezést

– Pannon RTV, Vajdaság.ma

Október 23-a, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója van. Az anyaországban, világszerte, így a Kárpát-medencében többek között Vajdaságban is megemlékezések zajlanak. A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 61-ik évfordulójának központi megemlékezését ma délután 4 órától a palicsi Nagyparkban tartották meg. A koszorúzáson jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

 

56 a remény diadala volt a reménytelenség korában

– Vajdaság.ma

A vajdasági '56-os központi megemlékezése hagyományosan a palicsi Nagyparkban 2006-ban felavatott ’56-os emlékműnél vette kezdetét, ahol a szerbiai befogadótábornak emléket állító Szabadság madara-szobor előtt hajtottak főt a párt szervezetei, a magyar állam képviselői, a művelődési szövetség és a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének tagjai. Az ünnepség este a szabadkai Jadran színpadon folytatódott a Budapest, vérfürdőváros című ünnepi műsorral, ahol beszédet mondott Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

 

Csepreghy Nándor: Mi magyarok a szabadság népe vagyunk

– Pannon RTV, Vajdaság.ma

A határokon túl nap mint nap tenni kell a megmaradásért, minden egyes nap egy harc - így kezdte ünnepi beszédét Csepreghy Nándor magyar miniszterhelyettes a szabadkai megemlékezésen. Elválaszthatnak bennünket földrészek, országhatárok, de a közös emlékezés az, ami a mai napon szellemi szempontból összeköti a magyarságot - hangzott el Szabadkán, a Jadran színpadon a vajdasági magyar közösség központi megemlékezésén a magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az eseményen részt vett Csepreghy Nándor magyar államtitkár, miniszterhelyettes is.

Vajdaság 

Október 23-ai megemlékezés az MTTK-n

– Pannon RTV

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében ünnepi műsort tartottak, az 1956. október 23-ai forradalomra és szabadságharcra emlékezve. Doc. dr. Dévavári Zoltán történész kapcsolódó gondolatai segítettek visszaidézni az 1956-ban történteket. A Kar hallgatói versek felolvasásával és zongorajátékkal tették meghittebbé az eseményt.

Kárpátalja

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a Rákóczi-főiskolán

– karpatalja.ma

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Felsőfokú Szakképzési Intézet tanárai és diákjai is megemlékeztek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulójáról október 23-án. „Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van” – írta Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról c. költeményében, amelyet a Szakképzési Intézet diákjai közösen szavaltak el. A magyar történelem meghatározó eseményének emlékét énekkel, vetítéssel és verssel idézték fel.

Őrvidék

Irodalmi megemlékezés Alsóőrött 56-ra

- Volksgruppen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést október 22-én este Alsóőrött, az Öreg Iskolában. A Magyar Média és Információs Központ (UMIZ) szervezésében zajló megemlékezés központi eleme a hagyományokhoz híven idén is egy irodalmi emlékműsor volt, melyben az UMIZ szavalókörének tagjai működtek közre Radics Éva irányításával.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog