erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.23

 Balog Zoltán: Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

– MTI, kormany.hu, hirado.hu, Lokál, Kárpátalja

Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása az új ukrán oktatási törvény erre vonatkozó részeiről - közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Kijevben Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után. Balog Zoltán a közösen tartott sajtóértekezleten konstruktívnak nevezte kijevi tárgyalása légkörét. Hangsúlyozta: a magyar kormány elsősorban a kárpátaljai magyarság érdekeit tartja szem előtt. "Ami jó a magyar anyanyelvű ukrán állampolgároknak Kárpátalján, az jó Budapestnek is" - hangoztatta. Kifejtette, hogy a magyar kormány továbbra is velük egyetértésben kívánja folytatni a megbeszéléseket a kijevi vezetéssel.

 

 

Potápi: Magyarország kormányának alapvető célja a kárpátaljai magyar közösség megőrzése

– MTI, Magyar Idők, Kárpátalja, Webrádió, OrientPress, gondola.hu, Vajdaság Ma

Magyarország kormányának alapvető célja a kárpátaljai magyar közösség megőrzése és minden lehetséges eszközzel történő támogatása, s a jelenlegi kiélezett ukrajnai helyzetben ez a cél minden eddiginél fontosabb számára - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Beregszászon, ahol részt vett a szovjet időszakban üldözött Ortutay Elemér görögkatolikus papról elnevezett kollégium ünnepélyes alapkőletételén. Kiemelte: ez az esemény jelzésértékű: ezzel a kárpátaljai magyar görögkatolikus, de egyben az egész magyar közösség azt üzeni, hogy kizárólag az anyanyelvi oktatásban képzeli el a jövőjét. Magyarország kormánya mindenben támogatja a kárpátaljai magyarokat, és mindaddig nem enged álláspontjából, amíg az oktatási törvénnyel kapcsolatban a kárpátaljai magyarság számára elfogadható megoldás nem születik" - zárta beszédét Potápi Árpád János.

 

Potápi: a kormány továbbra is támogatja az összetartozást segítő intézményeke

– MTI, kormany.hu, Magyar Hírlap, Magyar Idők, hiroad.hu, Webrádió

A magyar kormány a jövőben is támogatja mindazokat az intézményeket, ahol a vajdasági magyarok összejöhetnek, ahol ápolhatják kultúrájukat és megélhetik összetartozásukat, ahol otthonra lelhetnek - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Zentán, ahol átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaratermét. A 73 férőhelyes termet a magyar kormány támogatásával építettek meg. "Közösen kell megtennünk a lépéseket annak érdekében, hogy a szülőföld a boldogulás helyévé váljon, ahol jó élni, ahol lehet jövőt tervezni" - szögezte le a politikus. Ezt segítik mindazok a kezdeményezések, amelyeket az utóbbi években a budapesti kormány a helyi politikai vezetéssel közösen indított - tette hozzá, majd úgy folytatta: mindezeket a lépéseket azonban csak egy összetartó közösség képes végrehajtani.

 

Miniszterelnökség: világszerte megünneplik a magyarok a forradalom évfordulóját

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, Webrádió, gondola.hu

Idén is aktívan segítik a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága programjainak ösztöndíjasai október 23. megünneplését a határokon túl - áll az államtitkárság által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben. Az államtitkárság az évek óta sikeresen működő Kőrösi Csoma Sándor-program, valamint a szintén igen eredményes Petőfi Sándor-program keretében ösztöndíjasokat küld a külhoni magyar közösségekbe, hogy ott értékőrző munkájukkal segítsék honfitársainkat magyarságuk megtartásában. A magyarság nagykövetei idén is aktívan segítenek a világ minden táján az ott élő magyarok ünnepi műsorainak, programjainak megszervezésében, lebonyolításában - írták.

 

Erdély

 

Illyés Gergely: visszafordíthatóak a kedvező változások a román–magyar kapcsolatokban

– Krónika

A Romániában élő magyarok életét pozitívan befolyásoló törvénymódosítás, döntés esélyeit illetően nagyon sokat árt az a folyamatos magyarellenes médiakampány, ami kevés kivételtől eltekintve az összes román sajtótermékből árad – jelentette ki a Krónikának Illyés Gergely politológus.

 

Erdélyi Politikai Iskolát indítanak novemberben

– Krónika, MTI, Erdély Ma

Erdélyi Politikai Iskola címmel indít képzést a Mathias Corvinus Collegium (MCC) az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) segítségével. Az ingyenes oktatási program célja, hogy gyakorlatias politikai tudással lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik hosszú távon saját közösségük alakítói és véleményformálói kívánnak lenni. A féléves képzés során a fiatalok betekintést nyerhetnek a politikai intézmények, pártok működésébe, a közösségépítés folyamatába, valamint vezetői készségeiket tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs tréningeken fejleszthetik - közölte a Mathias Corvinus Collegium.

 

A MÁV-elnök sajnálja a vásárhelyi roma hős emléktáblája miatt kialakult ellentétet

– Krónika

Erdély

A MÁV szabályosan járt el Puczi Béla emléktáblája ügyében, de fontosnak tartja emlékének megőrzését – közölte a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója roma szervezetekkel csütörtökön. „Biztosíthatom Önöket, hogy valamennyi munkatársammal együtt nagyra becsüljük és a magyarság szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk Puczi Béla erdélyi magyar cigány honfitársunk marosvásárhelyi események alatti helytállását és a magyarság érdekében végrehajtott hősies tetteit” – fogalmazott Dávid Ilona Sárközi Gábornak, a Roma Sajtóközpont Egyesület elnökének és Setét Jenőnek, az Idetartozunk Egyesület elnökének írt, az MTI-hez is eljuttatott levelében.

 

Antal Árpád a bukaresti nemekről, Traian Băsescu kirohanásairól és a katalán válságról

– Krónika, Erdély Ma, transindex.ro, maszol.ro

Bukarestben minden nap, minden magyar kérésre azt mondják, hogy nem; nemekre nem lehet jövőt építeni egy állam és egy közösség közötti kapcsolatban, ez ma Európában is látszik – fogalmazta meg csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a következő időszakban, a centenárium évében is markánsan ki kell állni a magyar közösség jogaiért. „A román ellenzék minden megmozdulása arról szól, hogy a Szociáldemokrata Párt ne tudjon gesztusokat gyakorolni az RMDSZ irányába. Szomorú, hogy az interetnikus kapcsolatokban is a politikai játszmákat alkalmazzák, egy közösséget akarnak sarokba szorítani”.

 

Csökkent a román lakosság magyarokkal szembeni toleranciája

– Krónika

Tíz román közül csak ketten fogadnák el, hogy más etnikumú személy kerüljön a családjukba vagy baráti társaságukba – derül ki az Elie Wiesel holokausztkutató intézet által rendelt felmérésből. A csütörtökön ismertetett felmérés szerint vidéki környezetben az emberek inkább az arabokat, míg városi környezetben inkább a romákat utasítják el, viszont a zsidókhoz és magyarokhoz való viszonyulás tekintetében nincs különbség a vidéki és városi lakosok toleranciaszintje között.

 

Magyarellenes videó jelentésére kér a MIÉRT

– transindex.ro, maszol.ro

Arra kéri a Magyar Ifjúsági Értekezlet azokat, akik a magyarellenes kirohanások ellen szeretnének fellépni, hogy jelentsék a ZMENTA.ro Facebook-oldal legutóbbi videóját. Az oldal működtetőjét korábban az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál panaszolták be, miután azt közölte a közösségi portálon, hogy egy 21. századi civilizált országban nem szabadna léteznie egy olyan politikai pártnak, mint az RMDSZ. Ezt követően tett közzé egy videót, amelyben annak ellenére, hogy magyarellenességét tagadta, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat nevével viccelődött, azt hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a magyar civil szervezetek román közpénzből működnek.

 

Erdély

 

Soós Zoltán szerint Floreát mesterségesen, lélegeztetőgépen tartják Marosvásárhely élén

– szekelyhon.ro

Soós Zoltán, az RMDSZ és a marosvásárhelyi magyarság tavalyi polgármesterjelöltje nem tartja rangon alulinak, hogy „mindössze” körzeti elnökként tér vissza a politikába. Azt sem bánja, hogy nincs ott a parlamentben és a helyi önkormányzatban, de sajnálja, hogy a képviselők nem vállalnak fel kellő súllyal kulturális és történelmi ügyeket. Soós azon kevés RMDSZ-esek között van, akik partnerként kezelnék a Szabad Emberek Pártját.

 

Árus bepanaszolta Tanasăt és Banciut

– szekelyhon.ro, Krónika

A magyarellenes jogsértések csak szaporodnak Romániában, és ezek ellen jogi lépéseket is tenni kell – szögezte le Árus Zsolt. A napokban a B1 televízió műsorvezetője, Radu Banciu ellen és Dan Tanasă ellen nyújtott be keresetet.

 

Az összefogást kell megtanulnunk a románoktól”

– szekelyhon.ro

Az erdélyi magyarság helyzetét, a jogfosztásokat mutatta be Kulcsár-Terza József a román parlamentben az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA), ám a szociáldemokraták rákontráztak. A sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy az emberjogi bizottság magyarsággal foglalkozó albizottságának alelnökeként kapott szót, hogy ismertesse a magyarság helyzetét. Kulcsár-Terza arról számolt be az ügynökség raportőrének, Michail Beis elnöknek, hogy az ország máig nem teljesíti az EU-csatlakozáskor vállalt kötelezettségeit, leállította a visszaszolgáltatást, súlyos hiányosságok tapasztalhatók az anyanyelv- és a szimbólumhasználat terén, a román állam még párbeszédre sem hajlandó Székelyföld területi autonómiájáról. A háromszéki politikus azzal zárta, hogy jelentését írásban is elküldi az ügynökségnek.

 

Felbontottnak tekintik a szerződést

 – Krónika

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány vasárnaptól, október 22-étől felbontottnak tekinti az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épületeire vonatkozó szerződést, amelyet a katolikus egyház vagyonkezelő szerve Marosvásárhely polgármesteri hivatalával kötött 2014-ben – közölte Holló László, a Státus Alapítvány ügyvezető elnöke.

 

Felvidék

A kormány kiegészítette a nemzetiségi kormánybiztos jogállásáról szóló statútumot

– bumm.sk

Felvidék

A kormány tegnapi ülésén jóváhagyta a nemzetiségi kormánybiztos intézményét szabályozó statútum kiegészítését. Erre a Kisebbségi Kulturális Alap miatt volt szükség, mert jövő év január 1-től a nemzetiségi kultúra támogatása a kormányhivatal és a nemzetiségi kormánybiztos hatásköréből a kulturális minisztérium jogkörébe kerül át.

 

Hodosi Horthy-szobor – A lelkészi hivatal különtermében kap helyet a "hithős"...

– bumm.sk

Nem állítja fel a hodosi református templom kertjében október 29-én a Nemeshodosi Református Egyházközség Horthy Miklós mellszobrát, hanem ideiglenesen a helyi lelkészi hivatal külön termében helyezi azt el.

 

Szlovákia már nem támogatja Románia keresetét a Minority SafePack megállítására

– Felvidék Ma

A szlovák kormány visszavonta annak a keresetnek a támogatását, amit Románia nyújtott be az Európai Bírósághoz és amelynek célja a Minority SafePack nevű európai kisebbségjogi kezdeményezés megállítása. A már visszavont keresetet eredetileg a külügyminisztérium adta be és az igazságügyi tárca dolgozta ki.

 

Az elmúlt négy év Kassa megye mérlegén

– Felvidék Ma

Zachariaš István, Kassa megye alelnöke az MKP képviselőcsoport tevékenységét értékelte mai sajtótájékoztatóján. Kiemelte a magyar közösség építése érdekében végzett munkát és a folytonosság jelentőségét a régióban.

 

Mindennapok Tudománya – Popély Árpád a lakosságcseréről

– hirek.sk, bumm.sk

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Mindennapok Tudománya c. ismeretterjesztő sorozatának legújabb részében Popély Árpád a lakosságcseréről beszél. A lakosságcsere – mely arról szólt, hogy ahány szlovák jelentkezik Magyarországon az áttelepülésre, annyi magyart toloncolnak ki Szlovákiából – nagyon egyoldalú volt: a szlovákiai magyarok elvesztették vagyonosabb gazdálkodóikat és az értelmiséget.

 

Vajdaság

 

Vajdaságban kezdik folyósítani a Szülőföldön magyarul támogatást

- Pannon RTV

Holnap kezdik folyósítani a Szülőföldön magyarul elnevezésű, a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatását. A támogatásban a magyar nyelvű nevelésben résztvevő óvodás, valamint általános- és középiskolás tanulók részesülhetnek. A támogatás összege 22 400 forint. Ezzel kapcsolatban Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyilatkozott Zentán a Pannon RTV-nek: „Az elmúlt években kényszerűségből ezt az összeget 17 ezer 200 forintra csökkentettük, de a tavalyi év kormánytámogatásának, illetve annak köszönhetően, hogy a parlament egy nagyobb összeget szavazott meg a pótlásra, újra vissza tudtuk emelni 22 400 forintra a támogatást. Mintegy 15 ezer család részesül ebből a támogatásból, és örülünk annak, hogy ezt minden vajdasági magyar intézménybe járó óvodás és kisiskolás a holnapi naptól meg fogja kapni.”

Vajdaság

 

Magyarkanizsa a község napját ünnepeli

2017. október 20. - Pannon RTV

A város eredetét jelző Halász téri emlékhely megkoszorúzására 16:30-kor kerül sor. Megnyílik Puskás Károly fotókiállítása, majd a színházban a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje népzenei koncert lesz.

Szombaton szervezik meg a VIII. Csaba Ferenc nemzetközi birkózó emlékversenyt, majd a városháza dísztermében átadják az idei községi elismeréseket. 15 órakor az Ifjúsági Otthonban kerül sor az Európai Ki Mit Tud? vetélkedőre, amit a színházban ünnepi művelődési műsor követ. Az eseményen átadják az európai Becsület zászlót.

 

Tavaszra elkészül a Médiaház Szabadkán

2017. október 20. - Pannon RTV

Médiaház épül Szabadkán a mostani Magyar Házban és a mellette lévő telken. Itt kap helyet a Pannon RTV, a Magyar Szó észak-bácskai szerkesztősége és a Hét Nap. Az építkezés javában zajlik. A részletekről Bodzsoni István számolt be Közügyek című műsorunk felvételén. A Pannónai Alapítvány ügyvezetője elmondta: a tervek szerint 2018 márciusában készül el az épület teljes egészében. Az átalakítással és az új objektum létrehozásával új szerkesztőségek és stúdiók jönnek létre. A befektetés a magyar kormány támogatásával valósul meg.

 

Megnyithatják Maradékon a magyar nyelvű első osztályt

– Pannon RTV

A napokban aláírásra került néhány, oktatás-stratégiailag és kisebbségpolitikai szempontból fontos iskola, így a maradéki általános iskola kis létszámú első osztályának jóváhagyása is. Erről tájékoztat Vicsek Annamária, oktatásügyi államtitkár Facebook oldalán. A Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusának a véleménye szerint ez az eredmény a csapatmunkának is szép példája, hiszen a tartományi oktatási titkár kezdeményezéseként indult, a Magyar Nemzeti Tanács teljes körű támogatásával zajlott a folyamat, és a VMSZ köztársasági szintű politizálásának eredményeként a hivatalos, minisztériumi jóváhagyás is megszületett.

 

Törvénnyel szabályoznák a mezőgazdasági idénymunkát

- Pannon RTV

A becslések szerint Szerbiában mintegy 500 ezer munkás feketén dolgozik, közülük 300 ezren a mezőgazdaságban idénymunkásként. Nagybecskereken és környékén mind kevesebben vállalnak idénymunkát a mezőgazdaságban, a fiatalabbak pedig teljesen érdektelenek – derült ki a tájékoztató jellegű nyílt napon, amelyet a helyi gazdasági fejlesztéssel foglalkozó szövetség szervezett. Bakos József, termelő: „Mezőgazdasági termeléssel foglalkozunk. 30 hektáron zöldségfélét termesztünk, és vannak fóliasátrak egy hektáron, virágokkal. Idénymunkásokat alkalmazunk. Tízen télen is ott vannak, és 20-25 idénymunkás nyáron. Eljönnek, de mindig nehezebb találni, nehezebb feketén, meg fehéren is nehezebb találni.”

Kárpátalja

Vajdaság

Hartyanyi Jaroszlava: „Ha megfelelően képzett nyelvtanárok oktatnák a magyarokat, megtanulnák az államnyelvet”

– karpatalja.ma

A tvi.ua hírportál interjút készített Hartyanyi Jaroszlavával, a Magyar Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólójával, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület vezetőjével, hogy megtudják, hogyan tanulnak az ukrán gyerekek a szomszédos országban, és mit szólnak Budapesten az oktatási törvényhez. Kiemelte: Mi, ukránok, toleráns nép vagyunk. Minket is megpróbáltak elnyomni – egyszerűen nincs morális jogunk mással megtenni ugyanezt!

 

Minden fejlesztéshez nyugalomra és békére van szükség

– karpatalja.ma

 

Hangzott el a megállapítás szerdán Ungváron a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a Finanszírozási lehetőségek a külföldi fejlesztéseknél és kiaknázatlan lehetőségek a piacrajutásban címmel megtartott üzleti fórumon. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy az üzletemberek számára lehetőséget biztosítsanak kötetlen párbeszéd folytatásához. Barta József, a Kárpátalja Megyei Tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy Kárpátalja geopolitikai szempontból jó helyen fekszik: Ukrajna számára híd Európa felé, hisz négy EU-s országgal határos, Magyarország számára pedig a keleti nyitás politikája miatt játszik fontos szerepet.

Muravidék

Emlékfutás a hősökért

– Muravidéki Magyar Rádió

Tegnap délután a szlovén oldalon Göntérháza volt az első állomása a „Centenáriumi emlékfutás a hősökért” elnevezésű váltófutásnak, amely október 11-én rajtolt Budapesten, és október 24-én ér célba Kobaridban. Az első világháborúban elesetteknek emléket állító váltófutás Magyarországon 82 településen, Szlovéniában pedig 72 településen halad át.

Horvátország

Idén is az iskolák kapják a Magyarok kenyere program keretében gyűjtött lisztet

– Huncro.hr

Horvátország

A HMDK Gazdaköre is részt vesz a Magyarok kenyere programban. Az ennek keretében gyűjtött lisztadomány jelentős részét idén is a horvátországi magyar iskolák kapják. A megmaradt lisztet rászoruló családoknak adományozzák – tudtuk meg Szabó Attilától, a gazdaszervezet elnökétől. A 2011-ben indult Magyarok kenyere program az évek során egy nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá fejlődött. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek nagylelkű adományokból, s a felajánlott gabona egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

 

Felelevenítették a régi szüreti hagyományokat Kiskőszegen

– Huncro.hr

A kiskőszegi HMDK-alapszervezet és a helyi vezetőség szombaton tartotta a falu egyik legnagyobb rendezvényét, a szüreti fesztivált. A program leglátványosabb része a felvonulás, a körtánc a falu központjában, valamint a hagyományos szüreti munkák bemutatója volt, de sokan látták a kultúrműsort, és a bál is jó hangulatban telt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog