erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.20

– MTI, Magyar Idők, Lokál, Kárpátalja

Magyarország továbbra is kész a folyamatos, komoly gazdasági együttműködésre Ukrajnával, ha az stabil, bizalmi politikai kapcsolatokon alapul - jelentette ki Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa szerdán Ungváron. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. és a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara üzleti fórumán a kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a magyar nemzetpolitika 2010 óta a gazdaságfejlesztést tekinti a legfontosabb beavatkozásnak a Kárpát-medencében. Ez nem jelent semmilyen területi revíziót - szögezte le, megjegyezve ugyanakkor, hogy a történelmi tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. "Ezért építettük ki az egységes oktatási erőteret, s erre törekszünk a gazdaságot illetően is" - fogalmazott.

 

Az ukrán oktatási törvényről tárgyal Balog Zoltán és Lilija Hrinevics

– karpatalja.ma

Az új oktatási törvényről egyeztet csütörtökön, október 19-én Balog Zoltán, a magyar emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel Kijevben. A megbeszélés előtt Balog Zoltán Brenzovics László ukrán parlamenti képviselővel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, valamint Orosz Ildikóval, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorával találkozik, hogy tájékozódjon az aktuális eseményekről, és érdemben tudja képviselni a kárpátaljai magyarság érdekeit – tudatta a Kárpátalja.ma szerkesztőségével a Rákóczi-főiskola rektora, aki egy kárpátaljai delegációval október 17-én ült tárgyalóasztalhoz az ukrán oktatási miniszterrel.

 

Vásárhelyi iskolaügy: a polgármesteri hivatal érvényesnek tekinti az iskolabérlési szerződést

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal érvényesnek tekinti azt a szerződést, amellyel a római katolikus egyház vagyonkezelőjétől bérli az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épületeit. A hivatal álláspontját Cosmin Blaga városházi szóvivő közölte szerdán az MTI-vel. A szóvivőt azt követően kereste meg a hírügynökség, hogy lejárt az a 30 napos határidő, amelyet az új szerződésről szóló tárgyalások lefolytatására szabott az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány, miután megállapította, hogy a régi bérleti szerződés érvényét veszítette. „A bérleti szerződés valóban kitér arra, hogy ha megszűnik az iskola (a Római Katolikus Gimnázium) akkor a szerződés érvényét veszti, de nem tisztázza, hogy milyen körülmények között kell megszűnnie az iskolának. Márpedig nem a polgármesteri hivatal szünteti meg az iskolát. Mi mindig azt akartuk, hogy a dolgok működjenek” – jelentette ki a szóvivő.

 

 

Erdély

 

A szurkolói magyarellenesség visszaszorításáról tágyaltak az RMDSZ és az FRF képviselői

– Krónika, MTI, transindex.ro

A lelátókon megnyilvánuló magyarellenesség visszaszorítására javasoltak megoldásokat a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat képviselői a Román Labdarúgó-szövetségnek (FRF) egy találkozón, amelyről szerdai közleményében számolt be a szolgálat. A szolgálat nevében Benkő Erika és Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselői tárgyaltak Bukarestben az FRF két osztályvezetőjével. A képviselők a keddi tárgyaláson négy, nemrég történt súlyos esetre hívták fel a figyelmet, és megoldásként azt javasolták a FRF-nek, hogy a szövetség küldjön független megfigyelőt minden olyan mérkőzésre, amelynek kisebbségi vonatkozása is van, a játékvezető állítsa le a mérkőzést, ha kisebbségellenes rigmusok hangzanak el a lelátókon, és ha valamelyik csapat szurkolótábora visszaeső, büntessék zárt kapus mérkőzésekkel.

 

Bepanaszolták Tamás Sándort a diszkriminációellenes tanácsnál

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) és a Brassói Ítélőtáblai Ügyészségnél is panaszt tett Tamás Sándor ellen a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetősége. Úgy vélik, hogy a megyeelnök nyilatkozataival ártott az intézmény megítélésének. A felügyelőség vezetőhelyettese, Mircea Diacon szerdán azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy Tamás Sándor több alkalommal is negatív megjegyzéseket tett a Kovászna megyei fogyasztóvédők munkájával kapcsolatban, szeptemberben például a Ku Klux Klánhoz hasonlította az intézményt.

 

Cseke Attila: „Március 15-éről nem lehet kompromisszumot kötni”

– maszol.ro

Az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy a szenátus ne szavazzon még a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító tervezetről, és a közigazgatási anyanyelv-használatot bővítő törvénymódosítás szakbizottsági vitáját is elnapolták. A két jogszabály további sorsáról Cseke Attila szenátusi frakcióvezetőt kérdezték.

 

Ismeretlen okokból eltűnt az egyik magyar helységnévtábla Pécskán

– maszol.ro

A pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület elnöke, Nagy István egykori pécskai alpolgármester jelezte a hétvégén a Facebook-oldalán, hogy az Arad megyei kisváros Nagylak felőli bejáratánál, a 7. számú országúton eltűnt a település magyar nyelvű helységnévtáblája. Erre reagálva a helyi RMDSZ-szervezet először a pécskai városházához fordult felvilágosításért, de senki nem tudta megmondani, hogy ki és miért szerelte le a táblát.

Erdély

 

Bölcsődét és óvodákat építtet a KREK magyar kormánytámogatásból

– Krónika, Bihari Napló

Bölcsődét és óvodákat építtet magyar kormánytámogatással a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) – jelentette be szerdán Csűry István. A püspök nagyváradi sajtótájékoztatóján közölte, hogy első körben mintegy 1,2 milliárd forintból gazdálkodhatnak, de a későbbiekben további támogatásra számítanak további óvodák megépítéséhez. Mint mondta, nagyváradi székházuk udvarán november 15-én lesz a bölcsőde alapkőletétele, de a bihari megyeszékhelyen felújítják a váradszőlősi és a réti óvodát is, míg Szatmáron, Krasznán vagy éppen Tárkányban teljesen új létesítményeket építenek.

 

Az ukrán oktatási törvényről tárgyalt telefonon Klaus Iohannis és Petro Porosenko

– transindex.ro, maszol.ro, hirado.hu, MTI, Krónika

Ukrán hivatali kollégájával, Petro Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetést szerdán Klaus Iohannis. A két államfő beszélgetésének fő témája az új ukrán tanügyi törvény volt. Az Államelnöki Hivatal arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy Iohannis ismét hangot adott a törvénnyel szembeni elégedetlenségének, mivel a jogszabály sérti az Ukrajnában élő kisebbségek - többek közt a románok - anyanyelvi oktatáshoz való jogait. Rámutatott, hogy a törvény megszavazása előtt ki kellett volna kérni az ukrajnai nemzeti kisebbségek, valamint anyaországuk képviselőinek véleményét.

 

Tamás Sándor: fenntartom a nyilatkozataimat, Diacon alkalmatlan

– szekelyhon.ro

Továbbra is fenntartja a Fogyasztóvédelmi Hivatal Kovászna megyei vezetőjével kapcsolatos véleményét Tamás Sándor, és ezt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megkeresésére válaszlevelében is megerősítette. „Továbbra is fenntartom, amit nyilatkoztam, és nem azért, mert Mircea Diacon román, hanem mert alkalmatlan egy köztisztség betöltésére. Alkalmatlan volt a rendőrségnél is, ahonnan kirúgták, és a megyei tanács fennhatósága alatt korábban működő polgárőrségnél is fegyelmi okok miatt bontották fel a munkaszerződését. Akkor munkaidőben, egyenruhában egy helyi cukrászdában okozott botrányt, ezt el is ismerte – részletezte Tamás Sándor.

 

Nem tette felelőssé a városvezetőket a meghallgatott tanú Rádulyék perében

– szekelyhon.ro

Törvényeket említett, de nem mondott semmi terhelőt a vádlottakra nézve a Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester perének szerdai tárgyalásán meghallgatott tanú.

 

Erdély

Erdélyi Politikai Iskola indul novemberben

– MTI, Magyar Idők

Erdélyi Politikai Iskola címmel indít képzést a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) együttműködésben. Az ingyenes oktatási program célja, hogy gyakorlatias politikai tudással lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik hosszú távon saját közösségük alakítói és véleményformálói kívánnak lenni. A féléves képzés során a fiatalok betekintést nyerhetnek a politikai intézmények, pártok működésébe, a közösségépítés folyamatába, valamint vezetői készségeiket tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs tréningeken fejleszthetik - közölte a Mathias Corvinus Collegium.

Felvidék

 

MKP: világos győzelem a kisebbségeknek, zavaros magyarázkodás a Most-Hídban

– Felvidék Ma, hirek.sk, Körkép

Komoly vitává fajult a nézetkülönbség a Minority SafePack kapcsán a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd között. Az MKP leszögezte, a probléma eleve létre sem jött volna, ha a Most-Híd minisztériuma a bírósági beadványával nem támadja meg a kisebbségvédelmi kezdeményezést. A mai sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben az MKP elégedettségét fejezi ki, hogy Szlovákia végül kihátrál abból a kisebbségvédelmi kezdeményezés ellen indított perből, amelyhez nemrég csatlakozott. A párt hangsúlyozta, számára továbbra is az a fontos, hogy az aláírásgyűjtés sikeres legyen, és jövő áprilisig összegyűljön az egymillió aláírás.

 

Műemlékeket mentenek meg Gombaszögön magyarországi támogatással

– hirek.sk, Felvidék Ma

Folytatódik a gombaszögi értékmentés – közölték egyebek mellett a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői komáromi sajtótájékoztatójukon. Bár az idei tábort is értékelték, ám legfontosabb az a bejelentésük volt, hogy a Bethlen Gábor Alap 20 millió forintos támogatásával a tábor térségében történelmi műemlékeket vásárolhattak meg és újíthatnak fel.

 

Meghosszabbították a Felvidéki Gazdaságfejlesztési Program pályázatainak beadási határidejét

– Körkép

A nagy érdeklődésre való tekintettel, továbbá annak érdekében, hogy az érdeklődők számára elegendő időt biztosítsanak a jelentkezéshez, módosították a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program pályázati beadásának határidejét október 20-ról október 31-re – írta a Körkép.sk a Széchenyi Programirodához közeli forrásból származó információk alapján.

 

A gazdáknak összefogással kell felzárkózniuk

– Felvidék Ma

Felvidék

A Magyar Nemzeti Kereskedőház rimaszombati és kassai irodája október 16-án és 17-én rendezte meg gazdasági fórumait a helyi gazdák tájékoztatása, kapcsolataik építése érdekében. Zachariás István, Kassa Megye Önkormányzatának alelnöke köszöntőjében kiemelte, a Magyar Nemzeti Kereskedőház kassai irodájának szakmai rendezvényei nagyon jó alkalmat teremtenek a térségben működő kis- és középvállalkozások, önkormányzatok részére a közvetlen kapcsolatfelvételre, üzletkötésekre, illetve hosszú távra szóló együttműködések kialakítására.

 

Személyeskedő arroganciával a megyei elnöki székért?

– Felvidék Ma

A szlovák közszolgálati televízióban ezen a héten esténként követhetjük a megyei elnök-jelöltek vitáját, minden este más és más megye jelöltjei ismertethetik elképzeléseiket. Október 17-én Nagyszombat megye önkormányzatának elnökjelöltjei ültek egy asztalhoz. Ebben a megyében van a legkevesebb jelölt, a műsorban csak öten szerepeltek, köztük két magyar: Berényi József, az MKP és Rigó Konrád, a Most-Híd jelöltje. Rigó személyeskedő támadásaira Berényi József határozottan reagált. Megkérte Rigó Konrádot, hogy találjon magának konkrét témát, amit meg szeretne valósítani, mert egyelőre csak az ő munkájának dehonesztálásával van elfoglalva. Emlékeztetett: négy évvel ezelőtt a megyei választások második fordulójában a szavazatok 40%-át szerezte meg, tehát egyáltalán nem esélytelen a győzelemre az egyfordulós választási rendszerben.

 

Fontos a magyar iskolák érdekeinek védelme

– Felvidék Ma

Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártjának oktatási és kulturális alelnökeként és a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium igazgatójaként jól ismeri a megyei szintű oktatásügy, illetve a szórványban élő magyar közösségek helyzetét. A Felvidék.ma többek között ezekről is kérdezte a megyei képviselőjelöltet.

 

Bugár is megreformálná a megyerendszert – két elképzelése van

– Körkép

Vajdaság

Bugár Béla is beállt azok sorába, akik úgy vélik, meg kell reformálni a szlovákiai megyerendszert. Míg az SNS három, a Smer négy megyében gondolkodik, addig Bugár – az ellenzéki politikusokhoz hasonlóan – a több megyés felosztást preferálja. „Vagy a történelmi 16 megyés felosztást kéne bevezetni, vagy a municipalizációt, vagyis , hogy a községek nagyobb agglomerátumokba tömörülnek, amelyekben a polgármesterek a agglomerátum képviselőivel közösen döntenek a terület fejlődéséről” – mondta a Híd elnöke.

 

Vajdaság

A tartományi kormány és a VMSZ elítéli a nagybecskereki gyülöletkeltő falfirkákat

– Vajdaság Ma

Vajdaság

A tartományi kormány a legerélyesebben elítéli a nagybecskereki Delić család házának kapujára és kerítésére felfestett soviniszta falfirkát. A gyűlöletkeltő falfirkák kedden jelentek meg Nagybecskereken. A tartományi kormány azt kéri a bánáti város rendőrségétől, hogy a hatáskörüknek megfelelően találják meg az elkövetőket. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere telefonbeszélgetésük során egyetértettek abban, hogy a sértő feliratot minél gyorsabban el kell tüntetni.

 

Könyvbemutató Újvidéken: A délvidéki/vajdasági magyarok helyzete és jogai

– Vajdaság Ma

Az újvidéki Darányi-telepi társalgóban mutatták be tegnap este Bozóki Antal, ügyvéd A délvidéki/vajdasági magyarok helyzete és jogai, valamint A háborús bűnösség terhe című kiadványait. A szerzővel Bálint István nyugalmazott újságíró, a két könyv egyikének recenzense beszélgetett. Az est során elhangzott, Bozóki tényekre és bizonyítékokra alapozva szembesíti az olvasót délvidéki magyarok valós helyzetével.

 

Tartományi támogatás az újvidéki Művészeti Akadémiának

– Pannon RTV

Zongorával, üstdobbal és fúvós hangszerekkel gazdagodhat az újvidéki Művészeti Akadémia. A tartományi kormány 32 és fél millió dinárral támogatja beszerzésüket, amiről szerződést írtak alá. Az új hangszereknek leginkább a hallgatók veszik majd hasznát, akiknek a tanítás idején kívül is biztosítva van a lehetőség a gyakorlásra.

Kárpátalja

 

Porosenko a Velencei Bizottság álláspontjának tiszteletben tartását ígérte a román elnöknek

– MTI, Magyar Idők, origo.hu

Kijev azon lesz, hogy az új oktatási törvény ne sértse az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, és e tekintetben tiszteletben tartja majd azt az álláspontot, amelyet a Velencei Bizottság fog kialakítani a jogszabályról - biztosította Petro Porosenko ukrán elnök Klaus Iohannis román államfőt. A román elnöki hivatal szerdai közleménye szerint a két államfő telefonon beszélt egymással, Porosenko kezdeményezésére. A román államfő kifejezte meggyőződését, hogy az új törvény 7. cikkelye jelenlegi formájában jelentősen korlátozza a kisebbségek, köztük az Ukrajnában élő románok jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Hozzátette: Románia elvárja, hogy Ukrajna - a kétoldalú kötelezettségvállalásaival összhangban - tartsa tiszteletben a mérvadó nemzetközi kisebbségvédelmi előírásokat.

 

Bocskor Andrea: az ukrán oktatási törvénynek összhangban kell állnia Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásaival

– MTI, Magyar Idők, Kárpátalja, karpatalja.ma

Kárpátalja

Kiemelten fontos az Ukrajnában az államnyelv és a nemzeti kisebbségek nyelveinek védelme közötti egyensúly fenntartása, a nemrég elfogadott törvénynek pedig feltétlenül összhangban kell állnia Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival - jelentette ki Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán. Bocskor Andrea arról tájékoztatott, hogy levélben hívta fel Johannes Hahn európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos figyelmét az ukrán oktatási törvény kisebbségi jogokat sértő 7. cikkére. A képviselő elmondta, a törvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, a Regionális, valamint a Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájában foglaltakkal, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló keretegyezményével, illetve a magyar-ukrán alapszerződéssel.

 

A kisebbségi oktatásról szóló nyilatkozatot ír alá Ukrajna és Lengyelország

– Kárpátalja

Közös dokumentumot dolgoz ki Ukrajna és Lengyelország, amelyben megerősítik a kisebbségek anyanyelvű oktatáshoz való jogának biztosítására vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartását – közölte Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter, miután október 17-én Kijevben találkozott Anna Zalewskával, a Lengyel Köztársaság nemzeti oktatási miniszterével. „Dolgozunk egy közös dokumentumon, egy nyilatkozaton, amely megerősíti a két fél közötti kötelezettségeket a lengyel kisebbség anyanyelvű oktatással kapcsolatos jogainak biztosítása és garantálása terén. Eközben ahhoz az elvhez tartjuk magunkat, hogy bővítjük az ukrán nyelven folyó tanítást” – mondta el Hrinevics, akit az Ukrinform idéz.

 

Aki nem emlékszik a múltra, annak nincs jövője – Pótolták Schossel András síremlékét

– karpatalja.ma

Az egykor európai hírű szobrász-modellőr Schossel András öntöttvasból készült, művészi értéket képviselő síremléke, a körülötte lévő többi csodálatos öntöttvas síremlékkel és egy vaskereszttel együtt nyomtalanul eltűnt a Munkácshoz közeli Frigyesfalva (Фрідешово) elvadult római katolikus temetőjéből. A vasgyűjtők ezúttal pótolhatatlan értéket tüntettek el. A KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezete a Bethlen Gábor Alap támogatásával betonból formáztatta újra az öntöttvas síremlék pontos mását, rendezték a terepet és felállították az emlékjelet, hogy Schossel András tisztelői megtalálhassák a művész sírját és leróhassák kegyeletüket.

 

Nem örülök a helyzetnek, de a tapasztalatoknak igen” – Az Európa Tanács jelentéstevője Kárpátalján

– Kárpátalja

Magyar Anna a Csongrád Megyei Közgyűlés külügyekért felelős alelnöke, Brüsszelben a Régiók Bizottságában a magyarországi küldöttség tagja, Strasbourgban az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke. A napokban Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, az ukrán parlament képviselőjének a meghívására annak a jelentésnek a raportőreként érkezett Kárpátaljára, amelyet az Európa Tanács (ET) készít A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája elfogadásának a 25. évfordulója alkalmából.

Muravidék

 

Szinten marad a nemzeti közösségek finanszírozása

– Nepujsag.net

A múlt héten Ljubljanában sürgős ülésen tárgyalta a Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága a 2018-as állami költségvetés és a 2019-es költségvetés tervezetének azon tételeit, amelyek a magyar és az olasz őshonos nemzeti közösségek finanszírozására vonatkoznak. A nemzetiségi közösségek finanszírozási összege jövőre nem csökken, kisebb változtatások mellett marad az idei szinten.

 

9. Savanyúlevesfőző-verseny Domonkosfán

– Nepujsag.net

Vasárnap a domonkosfai művelődési ház előtt savanyúlevesfőző-verseny zajlott, melynek szervezője immár 9. alkalommal a helyi kispályás labdarúgóklub volt. A már hagyományos eseményre ezúttal csak hat csapat jelentkezett, akik viszont igyekeztek a legjobb egytálételt elkészíteni a sertésbelsőségekből.

Diaszpóra

 

56-os emlékműsor Bécsben

– volksgruppen.orf.at

Az „Europa“-Club szervezésében, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala és az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetség tagegyesületeinek közös megemlékezésére kerül sor október 21-én 18:00 órakor a bécsi Komensky Iskola színháztermében.

 

Kiegyezés 1867 a Collegium Hungaricumban

– volksgruppen.orf.at

Kiegyezés - Ausgleich 1867 címmel nyílik kiállítás csütörtökön este 7 órakor a bécsi Collegium Hungaricum UngArt Galériájában. A tárlaton osztrák és magyar kortárs művészek dolgozzák fel a 150 éves kiegyenlítés-kiegyezés témáját. A tárlat első alkalommal júmiusban volt látható Budapesten, az Osztrák Kulturális Fórumban.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog