erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében; Basescu:"Megalázná a románokat március 15. megünneplése"

 

 

Határok nélkül  – Kossuth Rádió

 

Basescu:"Megalázná a románokat március 15. megünneplése"

"Megalázná a románokat március 15. megünneplése" - érvelt Basescu volt államfő a Népi Mozgalom Pártjának szenátora a nap ünneppé nyilvánítása ellen Román parlament szenátusa visszaküldte a szakbizottságokhoz a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító tervezetet. Így még van esély arra, hogy később megszavazzák, hiszen a Romániában élő roma és tatár kisebbségnek már van ünnepnapja.

 

 

Román parlamenti bizottság foglalkozik az új ukrán oktatási törvénnyel.

Az ukrán külügyminiszter bukaresti tárgyalásán felvetette annak lehetőségét, hogy az európai uniós nyelvek esetében másképp alkalmazzák az oktatási törvényt. Garanciákat azonban nem kaptak a román tárgyalófelek sem. A Határok nélkül riportere Benkő Erika képviselőt kérdezte.

 

Szlovákiában megválasztották a Kisebbségi Kulturális Alap három magyar szakmai tanácsának tagjait.

Szlovákiában megválasztották a Kisebbségi Kulturális Alap három magyar szakmai tanácsának tagjait. A három tanács, az oktatási, kulturális és tudományos, az irodalmi és kiadói valamint a színházakkal, zenei és audiovizuális tevékenységgel foglalkozik. A Kisebbségi Kulturális Alap évi nyolc millió eurós keretösszegéből nagyjából a felét, mintegy 4 millió eurót a magyar kulturális élet támogatására fordítják. A Határok nélkül riportere Tokár Gézát, a jelölő szervezeteket összefogó kerekasztal szóvivőjét hívta fel telefonon.

 

Kanizsa Calling, azaz Kanizsai hívás – ez a címe annak a dokumentumfilmnek, amit fiatal vajdasági magyar filmesek készítettek az ifjúság elvándorlásáról

Kanizsa Calling, azaz Kanizsai hívás. Ez a címe annak a dokumentumfilmnek, amit fiatal vajdasági magyar filmesek készítettek az ifjúság elvándorlásáról. A készítők nyolc fiatalember példáján keresztül próbálják kutatni, hogy ki miért megy el, marad, vagy éppen jön vissza szülővárosába, Magyarkanizsára. Először Oláh Tamást, a fim szerkesztőjét halljuk, majd a film 2 szereplője is megszólal.

 

Mezőpanitban felavatták II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem mellszobrát

Mezőpanitban felavatták II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem mellszobrát, Pogány Gábor Benő, magyarországi szobrászművész alkotását. A székely-mezőségi településnek ez az első köztéri szobra, amelynek felállítását a Barabási Endre kezdeményezte. A mezőpaniti származású, küküllővári lelkész ötlete két év alatt valósult meg, a magyar kormány és a helyi önkormányzat támogatásával. ElsőkéntBarabási Endre köszöntő beszédéből hallunk részletet.

 

Végváron tartották a hétvégén a Református Egység Napját -

A Temesvári Református Egyházmegye jelenlegi székhelyén, Végváron tartották a hétvégén a Református Egység Napját - az egyházmegye legnagyobb ünnepi rendezvényét a Reformáció Emlékéve keretében. Az ünnepi istentiszteleten Csűry István püspök hirdette az igét, négy kórus mutatkozott be, előadás hangzott el a reformátorokról, bemutatták az egyházmegye templomainak fényképalbumát, emléktáblát lepleztek le a templom falán, majd a rendezvény játszóházzal, egyházi zenekarok és énekkarok fellépésével folytatódott a piactéren. Lehőcz László először a házigazda Bódis Ferenc esperest kérdezte.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog