erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.19

– MTI, Felvidék Ma, hirek.sk, bumm.sk, Új Szó, Körkép, Magyar Hírlap, Magyar Idők

A dél-komáromi Monostori erődben tartották meg az új komáromi Duna-híd építésének ünnepélyes nyitórendezvényét, melyen beszédet mondott a magyar és a szlovák miniszterelnök. Mindkét kormányfő hangsúlyozta: a jelenlegi jó magyar-szlovák viszony annak köszönhető, hogy több kérdésben egyetértenek. Nemcsak saját országuk érdekeit védik, hanem Közép-Európában gondolkodnak, megegyezik véleményük a migrációról, és abban is egyetértenek, hogy meg kell védeni Európa külső határait, és a belső határain nem szabad ellenőrzéseket bevezetni. "Nekünk meggyőződésünk, hogy aki Közép-Európában gondolkodik és cselekszik, az jót tesz mind a négy visegrádi országnak, és jót tesz egész Európának is" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban Szlovákia és Magyarország megtalálta az együttműködés közös pilléreit a politikában és a gazdaságban.

 

 

Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, gondola.hu, hvg.hu, Vajdaásg.ma, Magyar Szó

Magyarországnak a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb diplomáciai és gazdasági kapcsolata, a gazdasági együttműködés is Belgráddal a legjelentősebb a nyugat-balkáni országok közül - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság szabadkai ülését követően. A bizottság a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséről, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kiépítéséről, új határátkelők megnyitásáról, a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok bővítéséről, valamint a szerb és a magyar gázvezetékek fejlesztéséről és összekapcsolásáról egyeztetett. A kétoldalú gazdasági kapcsolatoknak további lendületet adott a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, amelynek keretében néhány nappal ezelőtt 23 nagy, munkahelyteremtő beruházás támogatásáról írt alá szerződést a magyar kormány a pályázókkal, összesen 90 millió euró értékben - mondta a miniszter.

 

Szijjártó: megoldás csak az lehet, ha hatályon kívül kerül a jogszabály egy része

– MTI, kormany.hu, origo.hu, mno.hu

Az ukrán oktatási törvény okozta probléma megoldása csak az lehet, ha hatályon kívül kerül az a rész, amely súlyosan sérti a magyar nemzeti közösség jogait - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszter telefonon elmondta, a kormány csak akkor tekinti megoldottnak a kérdést, ha a kárpátaljai magyarok azt mondják, a helyzet nekik így elfogadható. "Ettől eltérő helyzethez mi a hozzájárulásunkat nem adjuk" - jelentette ki. Hangsúlyozta, a kárpátaljai magyarok azt kérték a kormánytól, hogy harcoljon ebben a kérdésben, hiszen az új ukrán oktatási törvény súlyosan sérti a kisebbségi jogokat és az EU-Ukrajna társulási megállapodást is. Szijjártó Péter emlékeztetett, a társulási szerződés kimondja, Ukrajnának folyamatosan erősítenie kell a kisebbségi jogok tiszteletét.

 

Szili Katalin: az identitást nem lehet megőrizni anyanyelvi oktatás nélkül

– MTI, Magyar Idők

Az identitást nem lehet megőrizni úgy, hogy valaki nem gyakorolhatja az anyanyelvét, elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét - mondta Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban kedden az M1 aktuális csatornán. Úgy fogalmazott: "rendkívüli cinizmus", hogy szeptember elsején lépett életbe teljeskörűen Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodása, és az ukránok szeptember 5-én alkották meg az oktatási törvényt, amelyben az általános iskola negyedik osztálya fölött eltörlik az anyanyelven történő oktatást. Szerinte ez a kisebbségek és az európai értékvilág "durva támadása".

Magyarország

 

Rákóczi Szövetség: közel nyolcezer diák ünnepel egy határ átlépésével

2017. október 18. – MTI

Az idén 145 Kárpát-medencei középiskola közel nyolcezer diákja utazik október 23-án legalább egy határ átlépésével ünnepelni - közölte a Rákóczi Szövetség az MTI-vel. A szervezet hatodik alkalommal hirdette meg 2017 őszén Kárpát-medencei középiskolák részére az Október 23-i Diákutaztatási Programot. A program célja, hogy a magyar középiskolások ellátogassanak legalább egy határ átlépésével egy másik ország magyar középiskolájához, és ott közösen ünnepeljek október 23-án. A program kiemelt célja az is, hogy a látogatás során minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között.

 

Az ukrán nyelvtörvényről

2017. október 18. – Magyar Hírlap

Minden jó érzésű ember, akinek a demokrácia és az emberi jogok még jelentenek valamit, méltán háborodik fel az ukrajnai kisebbséget sújtó nyelvtörvényen. A felháborodást még fokozza az a Trianon utáni erdélyi magyarság legrosszabb korszakát, a kondukátor idejét idéző álságosság, képmutatás, amellyel a törvény apologétái a törvény bevezetését „indokolják”. Hogy ők nem tiltják meg a kisebbségi nyelvek tanulását, de minden ukrajnai gyermeknek beszélnie kell az állam nyelvét, és ez a kisebbségi anyanyelvűeknek is javukra szolgál majd.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Hírlap 2017. október 18-i számában olvasható.)

 

Erdély

 

Liviu Dragnea ellenzi március 15. romániai ünneppé nyilvánítását

– Krónika, Erdély Ma, transindex.ro, maszol.ro

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint bölcs döntés volt visszautalni a szakbizottsághoz az RMDSZ törvénytervezetét, amelynek értelmében a romániai magyar közösség hivatalos ünnepévé nyilvánítanák március 15-ét. A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Liviu Dragnea kedden úgy nyilatkozott, a PSD a jelenlegi formájában nem támogatja a kezdeményezést. „Bölcs döntés volt részükről visszaküldeni a törvényjavaslatot a szakbizottsághoz. Nem tudom, hogyan lehetne, de ha megtalálják a módját annak, hogy módosítsanak a javaslaton, ha találnak egy más megoldást, rendben van. Jelenlegi formájában azonban sem mi nem szavazzuk meg a tervezetet, sem mások” – idézte a politikust az Agerpres hírügynökség.

 

Első a román felirat!” – újabb bírságokat rótt ki a fogyasztóvédelem Háromszéken

– Krónika, Erdély Ma, Háromszék

Saját kezdeményezésre tartott ellenőrzéseket a kereskedelmi egységeknél múlt hónapban a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság, amely ezúttal is arra volt kíváncsi, hogy a termékek címkéjén az előírásoknak eleget téve szerepel-e a román felirat. A háromszéki hivatalt vezető Mircea Diacon – aki a térségben a román nyelv érvényesüléséért folytatott küzdelméről ismert – azt nyilatkozta: szeptember folyamán 37 kereskedelmi egységnél vizsgálták meg, hogy a termékek címkéjén feltüntették-e románul is a tudnivalókat. A fogyasztóvédelem az akció nyomán nyolc bírságot rótt ki összesen 16 ezer lej értékben. A felügyelők ezúttal különösen szigorúan léptek fel, hiszen az általában alkalmazott bírság kétszeresét, egyenként 2000 lejt róttak ki a kereskedőkre. További nyolc esetben találtak hiányosságokat a felügyelők, ezek a vállalkozók azonban megúszták a szabálysértési jegyzőkönyvvel. Mircea Diacon az Agerpres hírügynökségnek elmondta: sok terméken teljesen hiányzott a román fordítás, holott „a román nyelv használata kötelező”.

 

Itthoni vállalkozás beindításának támogatásával csalogatják haza a külföldön dolgozókat

– Krónika

A külföldön élő román állampolgárok hazaköltözését elősegítő programot indítottak útjára kedden Kolozsváron. Az európai támogatásból induló program lényege, hogy Romániában nyissanak vállalkozást a külhonban dolgozó romániaiak. A Smart-Up Diaspora elnevezésű projekt költségvetése 3,7 millió euró, amelyből mintegy 50 új kis- és középvállalkozást létesíthetnének az országba hazatérők, továbbá több mint 400 személy számára nyújtanának továbbképzési lehetőséget és segítséget egy üzleti terv kidolgozására.

 

Erdély

Băsescu végleg átlépett az alternatív tények korába

– transindex.ro

Miközben pártja a közvélemény-kutatások szerint 2-3% körül vergődik, úgy tűnik, Traian Băsescu továbbra is úgy gondolja, a magyarellenes hangulatkeltés a legjobb eszköz a PMP népszerűségi indexének növelésére. A volt államfő mindent megtesz, hogy ennek vezérszónoka legyen. Március 15-e hivatalos ünneppé nyilvánítása szerinte a románok megalázását szolgálná.

 

Az RMDSZ Puczi Béla emléktáblájáért lobbizik

– transindex.ro

Puczi Béla hős volt, aki a magyar emberek védelmére sietett, amikor 1990 márciusában erre nagy szükség volt. A cigányközösség és a magyar emberek hősétől egy emléktáblát megtagadni nagy hiba, vétek" – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség azzal a kéréssel fordult a Magyar Államvasutak Zrt.-hez, hogy engedélyezze Fekete Március hőse emléktáblájának október 23-i kihelyezését a tervezett helyszínre, azaz a Nyugati Pályaudvar falára.

 

Harmadik alkalommal találkoztak az erdélyi magyar kórházigazgatók és a marosvásárhelyi rezidens orvosok

– transindex.ro

Október 13-án, péntek este került sor arra a térségben egyedülálló rendezvényre, melyen az erdélyi, székelyföldi magyar kórházigazgatók, menedzserek és marosvásárhelyi magyar rezidens orvosok, végzős orvostanhallgatók találkoznak. A Studium – Prospero Alapítvány, partnerségben az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségével, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetséggel, a Maros Megyei Tanáccsal és a Marosvásárhelyi RMDSZ-szel, harmadik alkalommal szervezte meg az immár hagyománnyá vált Összehozunk elnevezésű találkozót. Az eseményen közel 100 rezidens orvos és végzős orvostanhallgató vett részt, akik érdeklődéssel hallgatták, milyen lehetőségeik lesznek a jövőben, Székelyföld melyik részében vannak munkalehetőségek. Ők itthon akarják a karrierjüket építeni, életüket berendezni.

 

Cseke: a PSD „szakmai vitát” ígért az anyanyelvhasználati tervezetről

– maszol.ro, MTI, hirado.hu

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt ígérte az RMDSZ-nek, hogy a szenátusban szakmai vita nyomán alakítja ki álláspontját a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatát bővítő törvénytervezetről, és nem sepri azt le vita nélkül az asztalról, ahogyan történt az a képviselőházi szavazás alkalmával - tudta meg az MTI Cseke Attila frakcióvezetőtől. Az RMDSZ politikusát azt követően kérdezte az MTI a szociálliberális kormánykoalícióval tavaly decemberben megkötött parlamenti megállapodás működéséről, hogy hétfőn a szenátus visszaküldte a szakbizottsághoz az RMDSZ egy másik törvénytervezetét, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára.

 A környezetünkön is múlik az, hogy megtanulunk-e románul”

– maszol.ro

Sorozatunkat, amelyben székelyföldi vagy más tömbmagyar térségekből származó értelmiségieket kérdezünk a román nyelv elsajátításáról, Szörcsey Ágnes vállalkozóval és Győrfi Kata költővel folytatjuk, akiknek életútjuk többnyire Sepsiszentgyörgyről indult. Mindketten kolozsvári egyetemeken tanultak, Ágnes ma ugyanitt saját céget vezet, Kata pedig Bukarestbe költözött.

 

Az Európai Parlamentben is megünnepelték a reformáció 500 éves évfordulóját

– maszol.ro

Erdélyi vonatkozású rendezvénysorozattal ünnepeltek Brüsszelben a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására Európa fővárosában lépett fel a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet kórusa, illetve bemutatták a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai által készített, a reformációról szóló kiállítást.

 

Visszafordíthatóak a kedvező változások

– Krónika

Illyés Gergely politológus szerint nincs könnyű dolga annak a román politikusnak, aki látványos együttműködésre törekszik Budapesttel, mivel a bukaresti sajtó és az ellenzék is rendre Magyarország ostorozásával van elfoglalva. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a Krónikának adott interjúban úgy vélekedett, történt némi elmozdulás az elmúlt hónapokban a román–magyar viszonyban, de a kapcsolatok még mindig törékenyek és képlékenyek. Az elemző szerint Liviu Dragnea elnök pozíciója gyengült a PSD-n belül, ugyanakkor a román politikai elit általában véve is vezetői válsággal küzd.

 

Felvidék

 

MKP: a Minority SafePack-et nem elhallgatni és támadni kell, hanem ténylegesen segíteni

– hirek.sk, bumm.sk, Felvidék Ma, Körkép

Nagy József, a Most-Híd párt EP- képviselője közleményt adott ki, amelyben reagál pártjának a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez való viszonyulására. Nagy szerint „szégyen, hogy Szlovákiában egy komoly európai polgári kezdeményezést egy politikai párt lenyúlhat a megyei kampányának a céljaira, az pedig, hogy ebbe a félrevezető kampányba nem kapcsolódunk be, talán természetes.” Az MKP válaszában rögzítette: a kezdeményezéshez aláírásokat bárki és bármilyen szervezet gyűjthet. Szlovákiában eddig az MKP és szlovákiai magyar, ruszin, német, cseh civil szervezetek csatlakoztak az aláírásgyűjtéshez. „A tények makacs dolgok: a Most-Híd eddig semmi jelét nem adta annak, hogy támogatná ezt a történelmi jelentőségű kezdeményezést” – fogalmaz a magyar párt.

 

Felvidék

Megyei választások: mozgósíthat Farkas Iván elnökjelöltként való indítása

– hirek.sk

A Magyar Közösség Pártja a november 4-ei megyei választásokon Nyitra megyében Farkas Iván, jelenlegi frakcióvezető személyében megyei elnökjelöltet és 27 képviselőjelöltet indít. A megyében lévő helyzetről, és a jövőbeni célkitűzésekről Bolya Szabolcs megyei képviselőjelöltet, Köbölkút alpolgármesterét, az MKP érsekújvári járási elnökét kérdezte a hirek.sk.

 

A fórumosok digitalizálták és közzé tették a Prágai Magyar Hírlapot is

– bumm.sk

A Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalizálási programja keretén belül felkerült a Szlovákiai Magyar Adatbank oldalaira az 1922-től 1938-ig megjelenő napilap, a Prágai Magyar Hírlap összes száma.

 

Mécs Lászlóra emlékeztek Nagykaposon és Dobóruszkán

– hirek.sk

z október 14–15-én tartott Mécs László-napok keretében szombaton Dobóruszkában, vasárnap a nagykaposi római katolikus plébániatemplomban emlékeztek meg a papköltőről, a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Csemadok nagykaposi alapszervezete szervezésében.

 

Már csak emlék az ikonikussá vált resti épülete Gombaszögön

– Felvidék Ma

Az 1954-ben épült, eredetileg ideiglenes büfének szánt Barlang vendéglő a szlovákiai magyarság színe-javát is kiszolgálta. A mai kor követelményeinek azonban nem felelt már meg. A fiatalok az épületet lebontották, terveik szerint egy rendezvényközpontot építenek helyette, a teraszt pedig indusztriális stílusban szeretnénk felújítani. „Jelenleg nincs meg a terveink megvalósításához szükséges fedezet, azonban több kérvényt nyújtottunk be, várjuk a pályázatok elbírálását. Nagyon bízom abban, hogy jövőre, a jubileumi kilencvenedik évfordulóra legalább az alsó söntésrészt sikerül felújítani” – mondta Orosz Örs a Felvidék Mának.

 

Anyanyelvi diszkrimináció a besztercebányai megyei ülésen

– Felvidék Ma

A Besztercebánya Megyei Önkormányzat október 16-án tartotta utolsó képviselő-testületi ülését, melynek döntése több magyar középiskolai osztály sorsát is befolyásolta a Rimaszombati járásban. Juhász Péter, a Magyar Közösség Pártjának képviselője felháborodva hagyta el az üléstermet, mert a rimaszombati Magán Szakközépiskolában két magyar osztály indítását nem hagyták jóvá. Ezzel Juhász szerint a megyei önkormányzat ellehetetlenítette a magyar képzést. Hozzáfűzte, a döntéssel szlovák iskolába kényszerítik a szakképzés iránt érdeklődőket, azokat, akik amúgy is hátrányos szociális helyzetben vannak, nincs képességük a szlovák nyelv elsajátítására, de azért szakmát azért még szerezhetnének.

 

Öt magyar már visszakapta elvesztett szlovák állampolgárságát

– Felvidék Ma

A diszkriminatív szlovák állampolgársági törvény miatt már több mint kétezren vesztették el szlovák állampolgárságukat, de a második Fico-kormány 2015-ben új passzussal egészítette ki a törvényt, amely lehetőséget nyújt az állampolgárság visszaszerzésére, amennyiben a belügyminisztérium azt indokoltnak ítéli meg. A magyarok közül csupán öten kapták vissza, igaz alig 97-en vesztették el.

Vajdaság

 

Pásztor István a Duna Menti Városok és Régiók Tanácsának új alelnöke

- Vajdaság MA, Pannon RTV

Pásztor Istvánt választották meg a Duna Menti Városok és Régiók Tanácsának alelnökévé ma Budapesten. A Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnökét egyhangú döntéssel nevezték ki a funkcióra. Pásztor István ezt követően Szállítás és energia a Duna menti régióban címmel tartott előadást az eseményen, amely során egyebek mellett arról beszélt, hogy a régió országai közötti együttműködés lehetőségei mindig is nagyobbak voltak attól, mint ami eddig megvalósulhatott volna.

 

Szabadkán ülésezett a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság

– Pannon RTV

Szabadkán ülésezett a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság Szijjártó Péter és Goran Knežević vezetésével. A magyar külgazdasági és külügyminiszter valamint a szerb gazdasági tárcavezető mai plenáris ülését megelőzően tegnap szakértői ülést tartottak. A gazdasági szakemberek az üzletfejlesztésről, az infrastruktúra, közlekedés és energetika fejlesztéséről, a mezőgazdaság, vízgazdálkodás és környezetvédelem tematikájában, a regionális és határon átnyúló együttműködésről, az információs és kommunikációs technológiáról valamint az egészség- és gyógyszeripar együttműködési lehetőségeiről egyeztettek.

 

Csütörtöktől kezdi meg a működést a fizetőkapu az autópályán Szabadkánál

– Vajdaság MA

Az E-75-ös autópályán, Szabadkánál újonnan kiépített fizetőkapu október 19-én, csütörtökön kezdi meg a munkát, jelentette a Szerbia Útjai. A fizetőkapunál egyelőre csak azokkal az autósokkal fizettetik meg az úthasználati díjat, akik Topolyánál térnek fel az autópályára, a 33,3 kilométeres útszakasz használati díja pedig 120 dinár.

 

Szabadka: 2.400 élelmiszercsomagot osztottak szét a szociálisan hátrányos helyzetű polgároknak

– Vajdaság MA

 

A Vöröskereszt szabadkai városi szervezetében ma élelmiszercsomagot kaptak a szociálisan legveszélyeztetettebb polgárok a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából. A helyi Szociális Központ listája alapján 2.400 élelmiszer- és 365 tisztálkodási csomagot osztottak szét, a költségeket a városi költségvetésből biztosítottak összesen 3,12 millió dinár értékben. „A csomagok száma valamivel alacsonyabb a tavalyihoz képest, mert a városi költségvetésben kevesebb eszköz szerepel idén.

 

Kárpátalja

 

Kárpátaljai pedagógusokkal tárgyalt az oktatási miniszter

– karpatalja.ma

Lilija Hrinevics oktatási miniszter kedden kárpátaljai pedagógusokkal és oktatási vezetőkkel egyeztetett Kijevben az új ukrán oktatási törvénynek a nyelvhasználatot szabályozó, a nemzetiségek nyelvén folyó tanítást ellehetetlenítő 7. cikkelyéről – tájékoztatott dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási bizottságának elnöke, aki szintén jelen volt a találkozón. „Egy körülbelül háromórás, hol szakmai, hol politikai színezetű megbeszélésen vettünk részt, ahol arról igyekeztek meggyőzni bennünket, hogy milyen jó lesz nekünk, ha ukrán nyelven folyik majd bizonyos tárgyak oktatása a ma még magyar tannyelvű iskolákban – foglalta össze a találkozón elhangzottakat a KMPSZ elnöke.

 

Hálaadó ünnepség a reformáció 500. évfordulójának alkalmából Nagykomjáton

– karpatalja.ma

Október 15-én a kárpátaljai és ukrajnai keresztyének a reformáció ötszázadik évfordulóját ünnepelték Nagykomjáton. A különböző egyházi felekezetek vezetői közül jelen volt: az Evangéliumi Hit Szabad Keresztyén Egyházai Szövetségének vezető püspöke, Rajcsinec Vaszil Fedorovics; a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Zán Fábián Sándor; az Evangéliumi Keresztyén Baptista Egyházak Regionális Szövetségének helyettes vezető presbitere, Dimcsenko Timofij Ivanovics; az Evangéliumi Hit Kárpátaljai Ukrán Keresztyén Egyház helyettes püspöke, Kinyiv Vaszil Ivanovics; az Evangéliumi Hit Ukrán Keresztyén Egyház vezető püspöke, Panocsko Mihajlo Sztepanovics.

 

Horvátország

 

Magyar-horvát oktatási projekt indult a szociális gazdaság erősítésére

– MTI

A gazdasági tevékenység mellett társadalmi küldetést is vállaló szociális gazdasági szereplők támogatására indult oktatási projekt a Magyarország-Horvátország határon átnyúló együttműködési programban. Fertői-Héra Krisztina projektmenedzser a mintegy 50 millió forintos, nagyrészt európai uniós forrásból megvalósuló kezdeményezés keddi pécsi nyitókonferenciáján elmondta: kutatásokat végeznek, képzési tervet készítenek, és 12-12 magyar és horvát szakembert ki is képeznek a szociális szövetkezetek, társadalmi vállalkozások működtetésére, menedzselésére.

 

Diaszpóra

4. Bécsi Magyar Bál - Club Pannonia

- Volksgruppen

A bécsi Club Pannonia idén 4. alkalommal szervezte meg a már hagyományos Bécsi Magyar Bált, amelyre nem csak Ausztriából, hanem számos más országból is érkeztek vendégek, nagyszámban Magyarországról voltak jelen. Az idei bál egy új helyszínen került megrendezésre, az Arcotel Wimberger adott ezúttal otthont a magyarok egyetlen nyilvános bécsi báljának. A vendégeket Radda Marika, a Club Pannonia elnökasszonya üdvözölte, ezután következett a világhírű Győri Balett fellépése, köszöntőt mondott Perényi János, bécsi magyar nagykövet is.

 

Bécsben a Budapesti Operettszínház

- Volksgruppen

Sissi nyomában“ címmel Bécsben, a Konzerthaus-ban lép fel a Budapesti Operettszínház október 21.én, 19.30-kor. Hosszú idő óta csendülnek fel ismét a csodálatos operett dallamok a Konzerthausban Bécsben. A műsort Sissi hercegnő ihlette, a címe „Sissi nyomában“. A műfaj legkiválóbb szólistái mellett, a Budapesti Operettszínház kiváló balettkara teszi varázslatossá az élményt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog