erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 10. 13-14-15.

Határok nélkül

2017. október 13. – Kossuth Rádió

Beszélgetés Kalmár Ferenc miniszteri biztossal

Kalmár Ferenc nevét a nemzetközi közvélemény a róla elnevezett Európa Tanácsi jelentésből ismeri. A kollektív jogokat és az autonómiát az európai stabilitás eszközeként javasolta Strasbourgban, és ezt az Európa Tanács parlamenti közgyűlése el is fogadta 2014 tavaszán. A Kalmár jelentés készítője 2015 óta a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédságpolitikai miniszteri biztosa, legfontosabb feladata a szomszédos országokkal közös kisebbségi vegyes-bizottságok magyar tárelnökeként való működése. Ez év áprilisában ült tárgyalóasztalhoz az ukrán-magyar kisebbségi vegyesbizottság 6 év szünet után. A 2011-es tárgyalás sem volt sikeres, az ukránok elzárkóztak a közös jegyzőköny aláírásától.  A tavaszi tárgyalások is megszakadtak, majd a miniszteri biztos a napokban levelet írt az ukrán társelnöknek. Kalmár Ferenc miniszteri biztossal a beszélgetés az elmúlt napokban készült, azóta tudjuk, hogy döntött az Európa Tanács. Parlamenti Közgyűlése 80 százalékos többséggel elfogadta az új ukrán oktatási törvényről szóló sürgősségi határozatot, amellyel az Európa Tanács megvédte a kisebbségi oktatási rendszert Ukrajnában.

 

 

25 éves a Kolozsvári Nyilatkozat

25 éves a Kolozsvári Nyilatkozat, amely az önrendelkezés elvén nyugvó autonómiát nevezte meg az erdélyi magyarság megmaradásának zálogaként. Ma ennek emlékére szervezett konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Amire felesküdtünk Isten s ember előtt címmel.

 

Vasárnapig a Duna szlovákiai szakaszán fut Hidvégi-Üstös Pál magyar ultramaratonista

Vasárnapig a Duna szlovákiai szakaszán fut Hidvégi-Üstös Pál magyar ultramaratonista, aki arra vállalkozott, a világon elsőként végig futja a Duna teljes, közel 3000 km hosszú partvonalát. A sportoló célja, hogy kivételes teljesítményével felhívja a figyelmet a környezetbarát közlekedés fontosságára a Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségének évében.

 

Az első Soroptimist klub közel 100 éve, 1921-ben alakult meg az Egyesült Államokban

Az első Soroptimist klub közel 100 éve, 1921-ben alakult meg az Egyesült Államokban. A jótékonysági szervezet célja: tudást és pénzt juttatni oda, ahol nincs, onnan, ahol van. Szabadkán a BIZAKODÓ NÖK KLUBJA szegedi segítséggel alakult meg és állandó támogatottaik között vannak például a Lurkó házak.

 

VIII. Székelyföld Napok

"Egy erős régió lakói nemcsak büszkék nemzeti identitásukra, hanem tesznek is azért, hogy megmutassák sajátosságaikat, kultúrájukat.""- áll a VIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat ajánlójában. Mivel az ősz hagyományosan a betakarítás időszaka, jelképesen - "a következő két hét az őszi kulturális értékszüret a Székelyföldön"-

 

Tavasztól őszig zajlik az élet a Túrú-tanyán

Horgoson, a falu szélén áll a Túrú-tanya. Tájház, skanzen, de képzőközpont is, ahol tavasztól őszig zajlik az élet, különféle táborok váltogatják egymást, mint amilyen a néptánc vagy természetvédő tábor.

 

Határok nélkül

2017. október 14. – Kossuth Rádió

 

Arany János halálának évfordulóján, október 22-én rendezik meg Szilágynagyfaluban az Arany János napokat

Arany János halálának évfordulóján, október 22-én rendezik meg Szilágynagyfaluban az Arany János napokat. Tizenegyedik alkalommal tisztelegnek a költő emléke előtt azon a településen, ahonnan a család származik, s ahol ma is utcanév őrzi a költő, és egyik főhőse, Toldi Miklós nyomát. Szőnyi Levente, református lelkész adott előzetes tájékoztatást a rendezvényről.

 

Beszélgetés Balla Géza borásszal

A magyar borászat szaktekintélyei között tartják számon Balla Gézát. A történelmi Magyarország egyik jelentős borvidékén, az Arad-Hegyalján található ménesi dombokon 120 hektáron termeszt szőlőt, és főként az őshonos, vagy a tájra jellemző borokat állít elő. A kadarkáról, a fekete- és királyleánykáról vagy a mustos fehérről híres többek között az alföld és a Zarándi-hegység nyugati dombságsainál fekvő táj. Hegyalja természeti kincseinek, épített örökségének és a hegy levének a népszerűsítésére történnek próbálkozások, de még mindig nem elég - véli Balla Géza, akivel ópálosi pincészetében beszélgetett a Határok nélkül riportere az idei termésről, a szüretről és a borturizmusról.

 

Temesváron mutatta be legutóbb a házicsoki színe című gyermekkönyvet Molnár Krisztina

Molnár Krisztina Marosvásárhelyen élő képzőművész, újságíró, aki a temesvári egyetem festészet szakán végzett, de évekig újságíróként dolgozott, például a marosvásárhelyi vagy a temesvári rádió magyar, illetve német szerkesztőségeiben. Gyermekeinek többször mesélt saját gyerekkoráról, a romániai kommunista diktatúra utolsó éveiről. Ezeket a történeteket kötetbe gyűjtötte, illusztrációkkal látta el. A házicsoki színe című gyermekkönyvet legutóbb Temesváron mutatta be.

 

Kelepelő címmel jelenik meg a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet gondozásában a Népújság

Kelepelő címmel jelenik meg a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet gondozásában a Népújság, a szlovéniai magyarok hetilapjának megújuló, gyermekeknek szóló melléklete, amelyet szeretnének minden iskolába eljuttatni. Erről érdeklődött Király Meszelics Jutka felelős szerkesztőtől Fehér Ilona az Muravidéki Magyar Rádió munkatársa.

 

Egy ma már ritkaságnak számító zenetörténeti kiadvány, az Aradi Philharmonia Egyesület első 25 évét bemutató könyv reprint kiadását jelentette meg az aradi Kölcsey Egyesület

Egy ma már ritkaságnak számító zenetörténeti kiadvány, az Aradi Philharmonia Egyesület első 25 évét bemutató könyv reprint kiadását jelentette meg az aradi Kölcsey Egyesület. Az Aradi zenetörténet című előadás és könyvbemutató alkalmával a városháza dísztermét zsúfolásig megtöltötte a közönség.

 

Határok nélkül

2017. október 15. – Határok nélkül

 

A Szenczi Molnár Albert Napokon megrendezett értelmiségi fórum arról szólt, hogy hogyan, és mire neveljük gyermekeinket

Milyen gyerekeket szeretnénk nevelni? Épeket, egészségeseket, magyar identitástudattal, akik a hagyományos kulturális értékekkel felfegyverkezve, de ennek a modern kornak a gyermekei. A Szenczi Molnár Albert Napokon megrendezett értelmiségi fórum arról szólt, hogy hogyan, és mire neveljük gyermekeinket, hiszen ettől függ, milyen lesz a felvidéki magyarság jövője. A régió intézményei, a kulturális és politikai élet képviselői és polgármesterei részvételével Hegysúr községben megtartott beszélgetés, a sorban a 48. volt. A Csemadok szenci és hegysúri szervezetei által életre hívott közös gondolkodást Bárdos Gyula országos elnök nyitotta meg.

 

Október elején Gyimesfelsőlokon egy záró konferencián mutatták be az eredményeit a Lakiteleki Népfőiskola Külhoni értékfeltáró kollégiuma Gyimesi kollégiumának

A Lakitelki Népfőiskola Külhoni értékfeltáró kollégiumai azért gyűjtenek, és dolgozzák fel Kárpát-medence egy-egy régiójának értékeit, hogy legyen mit a következő nemzedékeknek átörökíteni. A Gyimes kollégium értékfeltáró munkájának második szakasza április végén indult és október elején Gyimesfelsőlokon egy záró konferencián mutatták be az eredményeket.

 

Hétköznapi hősöknek állít emléket Balta János aradi újságíró Az elfelejtett hadsereg című dokumentumregénye

Balta János aradi újságíró Az elfelejtett hadsereg című dokumentumregénye az 1970-80-as évek kommunista diktatúra munkaszolgálatos katonáinak az elfeledett vagy szándékosan elhallgatott hétköznapi hősöknek állít emléket. A szerzőnek 48 egykori munkaszolgálatos mesélte el tragédiáját.

 

Kárpát Expressz

2017. október 16. – M1

 

Csúzai szüreti fesztivál

Hagyományos módon, fogathajtással kezdődik a szüreti fesztivál a horvátországi Csúza határában. A versenyre a környékről többen is érkeztek különféle díszes szekerekkel.

 

Látogatás a székelyföldi Kissolymoson

Kissolymos egy székelyföldi zsákfalu, kevesebb, mint 400 lakója van, de mindannyian magyarok. A település 200 évvel ezelőtt épült, barokk stílusú unitárius templomát most újítják fel.

 

Látogatás a felvidéki Kisgéresen

Géresi Katika konyhájában sül a géresi béles. Ez egy tipikus kisgéresi gyúrt tészta, amibe édes és savanyú töltelék egyaránt kerül. Szüretre, borkóstoláshoz kiváló finomság.

 

Harmadszor rendeztek közös tábort a beregszászi főiskola és az ungvári egyetem hallgatóinak

Harmadszor rendeztek közös tábort a II. Rákóczi Ferenc Beregszászi Magyar Főiskola és az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar diákjainak. A rendezvényre ellátogatott a Kárpát Expressz stábja.

 

Térkép

2017.október 14. – Duna World

 

Az ünnepek, történelmi emléknapok nemcsak az emlékezésről szólnak, a jelen számára is hordoznak üzenetet. Legyen az egy 400 ezres nagyváros vagy piciny szórványfalucska, valamilyen formában minden közösség megemlékezik október 6-án a 13 aradi vártanúról és az 1848-49-es forradalomban kivégzett mártírokról. Szatmárnémetiben a 13 aradi tábornok mellett tisztelettel gondolnak vissza Gonzeczky János tábori lelkészre is, akinek azért kellett meghalnia, mert a szabadságharccal szimpatizált.

 

A Hazajáró turisztikai magazinműsort is jelölték az idei Prima Primissima díjra Magyar Sajtó kategóriában. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 10 kategóriában 30 díjazottat választanak majd ki. A Hazajáró fogatócsoportja még 5 évvel ezelőtt találkozott Királykőn, egy nehéz téli fogatáson Varga Csaba nagyváradi hegymászóval. Azóta tart a barátságuk, és azóta már több közös túrán és forgatáson vettek részt.

 

A huszti magyarok Kárpátalja szórványvidékén élnek. Az elmúlt időszakban sokan elvándoroltak a városból vagy házasságkötés révén beolvadtak a többségi nemzetbe. A huszti és a Felső-Tisza-vidéki magyarság hagyományait szeretnék erősíteni a Bethlen napokkal, amelyet évről évre a Pro Cultura Subcarpathica szervez.

 

Zarándokútra indul Böjte atya a Dévai Szent Ferenc Alapítvány házaiban lakó gyerekek egy részével október 22-én. A több kilométeres zarándoklat célja a Hunyad megyei Hátszeg, illetve Zajkány, ahol 1442-ben Hunyadi János győzelmet aratott a török sereg felett. Csaba testvér az egykori csatatéren fákat ültet majd a gyermekekkel.

 

Nagyon becsülendő, ha valaki nyugdíjas éveiben sem hagyja el magát. Utazik, színházba jár, jógázik, számítógépet használ, és Interneten rendel, mondjuk vonatjegyet vagy szállást. Az ilyen emberek számára kitárul a világ és energiájuk ránk is átragad. Délvidéki tudósítónk találkozott egy olyan nyugdíjas magyar tanárnővel, akinek a számítógép használata nem okoz nehézséget, sőt, verseket ír online.

 

15 éve alakult meg Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet. Legfőbb feladatuk a fiatalok közötti szervező –és missziós munka. Közreműködtek már tudományos kutatói és diákköri konferencia, nyári angol nyelvtanfolyam, valamint jótékonysági bál megszervezésében. Tesó címmel ifjúsági lapot adnak ki. Legközelebbi rendezvényüket,,500 év, 500 fiatal” címmel tartják Beregszászon.

 

Minden fiatalnak eljön az a pont az életében, amikor el kell döntenie, mivel foglalkozzon a tanulás befejezése után. A pályaválasztás örök dilemma, valamint az is, hogy hol és hogyan hasznosítsák a megszerzett diplomát. Van, aki lakatosnak tanul, mások a kárpitosság rejtelmeit sajátítják el a nagykárolyi Simion Barnutiu Szakiskolában, de képeznek itt autószerelőket és varrónőket is. Egy viszont közös minden diákban: nemcsak diplomát kapnak, de munkahelyet is. A tanulók 90 százaléka az iskola elvégzése után azonnal munkába is áll azoknál a vállalatoknál, ahol a szakmai gyakorlatot végezték.

 

Erdélyben járva a gyönyörű tájak és a büszke épületek mellett a helyi jellegzetességet, a székelykaput is megcsodálhatjuk. A térség jelképének is számító építészeti remekeket másfél évtizeddel ezelőtt a Kőlik Egyesület kezdte megmenteni Máréfalván, aztán támogatók is csatlakoztak hozzájuk, a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Kormány, majd a Hargita megyei önkormányzat és a Hargita Megyéért Egyesület.

 

Öt kontinens

2017. október 14. – Duna World

 

Magyarok is részt vettek a világ legnagyobb, 10-12 éves gyerekek számára szervezett, a FIFA által is elismert professzionális világkupán. A tornát 32 ország részvételével rendezték meg a közelmúltban New Jersey-ben. A 16 éves múlttal rendelkező világkupa döntőjében hazánkat a győri ETO U 12-es csapata képviselte.

 

Suták Csenge lóháton viszi Magyarország jó hírnevét a nagyvilágba. Az ország egyetlen zsokénője rendkívül kitartó és szenvedélyesen szereti a lovakat. 2015-ben nyerte meg 40. versenyét, ekkor vált utánpótláslovasból hivatásos zsokévá. Szerencsésnek érzi magát, hogy azzal foglalkozhat, amit szeret és hisz abban, hogy a kemény munka mellett a szerencse is segítette életében.

 

Nemrégiben szenzációs hír járta be a magyar közösségeket világszerte. Varga Csaba nagyváradi hegymászó oxigénpalack és serpák segítsége nélkül mászta meg a Föld nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát, a Manaszlut. Ő a negyedik magyar állampolgár, aki elérte ezt a csúcsot és a hatodik magyar, aki oxigénpalack nélkül három, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcson járt.

 

Mára már szinte nincsen olyan téma, melynek ne nézhetnénk utána az Interneten. Ha akarjuk, ha nem, a világháló beszivárog az életünkbe, tartozzunk bármilyen korosztályhoz. Nincs ez másként az ötödik kontinensen sem, ahol az Ausztráliai Magyar Pedagógusok Egyesület tartott konferenciát arról, hogyan őrizhetjük meg hagyományainkat is Internet segítségével. Perth-ben 4 éve működik magyar iskola, ahol nemcsak az anyanyelvüket gyakorolhatják a diákok, hanem összetartó közösséget is alkothatnak.

 

A magyar idegsebészek a világ minden táján a legnagyobb megbecsülésnek örvendenek. Így vélekedik Módi István erdélyi származású amerikai agykutató, aki 1988 óta az Egyesült Államokban dolgozik.

 

Bajorország hatodik legnagyobb városában, Ingolstadt-ban 2004 óta működik a Petőfi Kör Magyar Kultúregyesület. A környéken élő honfitársaink találkozóhelyéről kaptunk összefoglalót. Tommy Víg vibrafonművész, dobos, zeneszerző 1956-ban hagyta el Magyarországot. 7 évesen már játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban. Amerikában is felfelé ívelt a pályája, fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok jazz-színpadain, több mint 1400 stúdiófelvételt készített, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Society-től a vibrafonosok Oscar-díját vehette át. Több mint 10 éve él Magyarországon.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog