erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09. 10

 Határok nélkül

2017. október 10. – Kossuth Rádió

A szlovák kulturális tárca nyelvi osztálya több települést, magyar intézményt figyelmeztetett: törvényt sért a magyar feliratokkal

Sokan gondolták azt Szlovákiában, hogy végleg elmúlt az az idő, amikor a magyarok lakta települések magyar megnevezéseit tiltották a hivatalos nyelvhasználatban. Az utóbbi idők tapasztalatai azonban ellentmondanak ennek, hiszen a kulturális tárca nyelvi osztálya több települést, magyar intézményt figyelmeztetett: törvényt sért, amikor magyarul írja ki pl. a városi hivatalra az adott település nevét, holott csak arról van szó, hogy élnek a kisebbségi nyelvhasználati törvényben lefektetett jogukkal. Vajon ki értelmezi rosszul a vonatkozó jogszabályokat, hol hatályos az államnyelvtörvény, és hol a kisebbségi nyelvhasználati törvény? A kérdések tisztázása érdekében egyeztetett a napokban Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

 

 

Panaszt nyújtott be Tőkés László a Román Központi Igazságügyi Felügyelethez a Románia Csillaga Nemzeti Érdemrend kitüntetésének visszavonása ügyében

Panaszt nyújtott be Tőkés László európai parlamenti képviselő a Román Központi Igazságügyi Felügyelethez a Románia Csillaga Nemzeti Érdemrend kitüntetésének visszavonása ügyében, mert a döntés indoklását azóta sem kapta kézhez - ennek hiányában nem folytathatja a jogorvoslást, azaz nem fellebbezheti meg a fővárosi bíróság elutasító döntését. Tőkés László a kitüntetést 2009-ben kapta meg majd 2013-as Tusnádfürdőn mondott beszéde miatt vonták vissza tőle. Ma Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót Kincses Előd ügyvéd és Tőkés László európai parlamenti képviselő.

 

Harc a nemzet érdekében

Borbély Zsolt Attila Temesváron mutatta be először az édesapjával - és, amint ő mondta - harcostársával készült interjúkötetet. Tóth Károly Antal interjúit, melyek Borbély Imre életútjával párhuzamosan az erdélyi magyarság utóbbi másfél évszázadának politikatörténetét mutatják be, Borbély Zsolt Attila korabeli dokumentumokkal egészítette ki. A kötet születéséről és tartalmáról a Határok nélkül riportere kérdezte Borbély Zsolt Attilát.

 

Kötődés az éltető erő címmel szervezett konferenciát az ERGO Európai Regionális Szervezet Erdélyben

Kötődés az éltető erő címmel szervezett konferenciát az ERGO Európai Regionális Szervezet Erdélyben, a festői szépségű Torockón. Igent mondunk az életre, a családra, az időn és téren átívelő összetartozásra- így fogalmazta meg hitvallását az ERGO, ennek jegyében zajlott a találkozó is, amelyet magyarországi előadókkal és erdélyi résztvevőkkel szerveztek. Ékes Ilonát, az ERGO elnökét kérdezte a Határok nélkül riportere.

 

A délvidéki Tordán 9., Magyarkanizsán meg 12. alkalommal rendezték meg a Kukoricafesztivál

A délvidéki Tordán 9., Magyarkanizsán meg 12. alkalommal rendezték meg a Kukoricafesztivált. És még Tordán a törésben versenyeztek, addig Magyarkanizsán a morzsolásban. Elsőnek Dobai Jánost, Torda polgármesterét halljuk.

 

Október 12-15 között 13. alkalommal rendezik meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját

Október 12-15 között 13. alkalommal rendezik meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját. Az esemény helyszíne második alkalommal Nagyvárad, házigazdája pedig a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog