erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 10.09

Határok nélkül

2017. október 9. – Kossuth Rádió

 A román közigazgatási törvény módosítására vonatkozó RMDSZ - es javaslatok képviselőházi elutasítása azt bizonyítja, hogy a román politika megtagadta a párbeszédet

A román közigazgatási törvény módosítására vonatkozó RMDSZ - es javaslatok képviselőházi elutasítása azt bizonyítja, hogy a román politika megtagadta a párbeszédet, és Románia számára nem jelentenek prioritást a kisebbségi jogok - nyilatkozták a szövetség Maros megyei parlamenti képviselői. Az RMDSZ által javasolt törvénymódosítás lehetővé tette volna az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban, a hivatali ügyintézésben, azokon a településeken is, ahol a nemzeti közösségek részaránya nem éri el a jelenlegi 20%-t. Elsőként Csép Éva Andrea parlamenti képviselő nyilatkozik.

 

 

Hétvégén Szabadkán aláírták a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések támogatására kiírt pályázatok nyerteseivel a szerződéseket

A magyar nemzetpolitika sikertörténete, hogy a vajdasági magyar térség és gazdaságfejlesztési program keretében hétvégén Szabadkán aláírhatták a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések támogatására kiírt pályázatok nyerteseivel a szerződéseket. Az eseményen jelen volt Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminiszter.

 

Tiltakozik a szeptemberben elfogadott új, kisebbségellenes ukrán oktatási törvény ellen a KMPSZ

Tiltakozik a szeptemberben elfogadott új, kisebbségellenes ukrán oktatási törvény ellen a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség. A jogszabály szerint ugyanis 5. osztálytól kezdve minden magyar iskolának át kellene térnie fokozatosan az ukrán nyelvű oktatásra. Ez pedig alapjaiban fenyegeti a több mint 100 oktatási intézményből álló kárpátaljai magyar oktatási hálózatot. Orosz Ildikó, a pedagógusszövetség elnöke a hétvégi beregszászi rendkívüli közgyűlésen kiemelte: Alapvető emberi jog, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek anyanyelvükön tanulhassanak, Kijevnek nem szűkíteni kellene, hanem biztosítania a nemzetiségi nyelvhasználati jogokat.

 

 

Magyar kormányzati támogatással új közösségi tér jött létre Pozsonyban.

Magyar kormányzati támogatással új közösségi tér jött létre Pozsonyban. A hétvégén átadták a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc felvidéki központi irodáját.

 

Reformáció 500 címmel tudományos konferenciát tartottak a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen

Reformáció 500 címmel tudományos konferenciát tartottak a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Az eseményen több Kárpát-medencei egyetem oktatója tartott előadást. A tanácskozáson a szakértők a reformáció és a Partium kapcsolatára helyezték a hangsúlyt.   Először Hafenscher Károlyt, a Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztost halljuk.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog