erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.10

– MTI, origo.hu, mno.hu, Index, hirado.hu, pestisracok.hu, hir24

Az új ukrán oktatási törvény rosszabb helyzetet teremt a magyarok és más kisebbségek számára, mint amilyen helyzetben a Szovjetunióban voltak az oktatás terén - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron az MTI-nek, aki az európai uniós tagországok külügyminisztereinek jövő heti tanácskozásán kezdeményezni fogja az EU-ukrán társulási megállapodás felülvizsgálatát. A miniszter azután beszélt erről, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek és a történelmi egyházak vezetőivel egyeztetett a tanügyi jogszabály kapcsán kialakult helyzetről. Szijjártó Péter elmondta: a megbeszélésen arra az egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a nemrég hatályba lépett oktatási törvény gyakorlatilag ellehetetleníti Ukrajnában a magyar iskolák működését, elveszi a már megszerzett jogot az anyanyelven történő tanulástól 10 éves kor fölött, miáltal Ukrajna minden létező nemzetközi kötelezettségét megszegi. "Ezt nem engedhetjük meg, a magyar kormány a legkeményebben szembe fog menni ezzel az intézkedéssel - tette hozzá.

 

Sürgősségi vitát tart Ukrajnáról az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése

– MTI, karpatalja.ma, hirado.hu, Magyar Nemzet, Magyar Idők

Magyar indítvány alapján sürgősségi politikai vitát tart az ukrán oktatási törvény kapcsán kialakult helyzetről az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.

Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés ötnapos strasbourgi ülésének első tanácskozását követően telefonon elmondta, a csütörtöki vitára úgy kerül sor, hogy a közgyűlés merőben szokatlan eljárásnak tartja Ukrajna részéről, hogy a vitatott ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban csak Petro Porosenko ukrán elnök jóváhagyását követően fordultak a Velencei Bizottsághoz, álláspontja kialakítása érdekében. Magyarország úgy gondolja, Ukrajnának elemi érdeke, hogy a belső stabilitás megteremtése miatt tiszteletben tartsa az emberi jogokat és a területén élő nemzeti kisebbségek alapvető jogait – húzta alá.

 

Erdély

A Legfelsőbb Bírói Tanácshoz fordult Tőkés László

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro

Tizenegy hónap sem volt elég a bukaresti táblabíróságnak arra, hogy megindokolja, miért minősítette törvényesnek elsőfokú ítéletében Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonását. Ezért az európai parlamenti képviselő a romániai Legfelsőbb Bírói Tanácsnál (CSM) működő bírói felügyelethez nyújtott be panaszt. A panaszt Tőkés László az ügyvédjével, Kincses Előddel közösen tartott hétfői nagyváradi sajtótájékoztató alkalmával írta alá. Kincses szerinte azért nem tudnak fellebbezni az alapfokú ítélet ellen, mert késik az ítélet megindoklása és hivatalos kiértesítése. Az ügyvéd azzal magyarázta a késést, hogy nehéz törvényes kapaszkodót találni egy - véleménye szerint - törvénytelen ítélet megindoklására.

 

Mi a valódi, mélyreható oka a román-magyar etnikumközi feszültségnek?

– transindex.ro

Salat Levente, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem politológia karának dékánhelyettese szerint a jelenlegi, több vonatkozásban is problematikusnak mondható etnikumközi viszonyok kialakulásában és újratermelődésében a magyar közösségnek is megvan saját felelőssége.

 

A szülőföldön való boldogulás lehetőségein munkálkodnak

– szekelyhon.ro

A szülőföldön maradás lehetőségeit keresve, évente szervez oktatási konferenciát a Kárpát-medence négy régiójának egy-egy magyarlakta települése. A magyarországi Biatorbágyról induló kezdeményezés ez évi helyszíne Gyergyóremete, ahol október 5–9. között óralátogatások, szakmai előadások keretében ismerkednek a vendégek a román tanügyi rendszer, illetve a helyi oktatás sajátosságaival.

 

Felvidék

– hirek.sk

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője adott interjút a hirek.sk-nak. A kettős állampolgárság kérdése kapcsán elmondta, abban az EU nem illetékes, az nemzeti hatáskörbe tartozik. Szerinte a magyar Országgyűlésnek kellett volna körültekintőbben eljárnia 2010-ben, akkor nem lett volna szlovák ellentörvény. „S ha már ennél a kérdésnél tartunk, és fényezzük a V4-eket: én már többször javasoltam, hogy az állampolgárság kérdésében harmonizálni kellene a jogi szabályozást a V4-eken belül. Ott Szlovákia egyedül tiltja a többes állampolgárságot. Miért nem veti fel ezt például a magyar diplomácia?” – tette hozzá Csáky.

Felvidék

 

Megyei beruházások Nagyszombat megyében

– hirek.sk

A megyéknek egyre nagyobb szerepük van a települések életében, hiszen a közutak jelentős része megyei tulajdonban van, a középiskolák szintén megyei forrásokból működnek, de a színházak, múzeumok, járási könyvtárak, szociális intézmények is nagyrészt megyei fenntartásúak. Ezért is fontos, hogy milyen arányban érkeznek a megyei beruházások az egyes régiókba.

 

Emléktáblát lepleztek le Kodály Zoltán tiszteletére Gímesen

– Felvidék Ma

A nép zenéjében való elmélyedés megmutatta, hogy él még itt egy régi, eredeti, értékes, csak fejlődésében megrekedt kultúra, amit ki lehet emelni a rárakódott törmelékből, s amire lehet magasabb művészetet építeni” – hangzott fel a régi szalagokra játszott gondolatsor azon a rendezvényen, amellyel Kodály Zoltán nagysága előtt tisztelegtek Gímesen, majd leleplezték emléktábláját is.

 

Ügybuzgók a nyelvrendőrök

– Felvidék Ma

Érdekes módon, míg a kulturális támogatások egyre késnek, a minisztérium hivatalnokai arra találnak időt, hogy a községek weblapjait vizslassák és igazi nyelvrendőrökként, még a kákán is csomót keressenek. Legalábbis erre utal Őry Péternek, az MKP OT elnökének, Csallóközcsütörtök polgármesterének legutóbbi írása.

 

Kormány, ellenzék és a magyarok: Farkas Iván lehet a mérleg nyelve Nyitra megyében

– Körkép

A Nyitra megyei jobboldali pártok egyetlen megyefőnök-jelölt mögé sorakoztak be. Az SaS, az OĽaNO, a KDH, a NOVA, az OKS, a Šanca és a Demokrati Slovenska úgy döntöttek, hogy a november 4-i választásokon Ján Greššot támogatják. A pártok nyilatkozata szerint meggyőződésük, hogy 16 év után eljött az ideje Belica leváltásának Nyitra megyében. Mivel egykörös lesz a választás, néhány ezer, vagy akár néhány száz szavazat is eldöntheti a végeredményt a megyefőnök személyét illetően. Épp ezért a magyarok által támogatott Farkas Iván, az MKP jelöltje lehet a mérleg nyelve, a magyar választóknak tehát van kire leadniuk voksukat. A magyar képviselők pedig kulcsszerepet játszhatnak az új megyei közgyűlésben.

 

Vajdaság

 

A VMSZ által támogatott jelöltek kapták a legtöbb szavazatot Zentán

– Pannon RTV

Kárpátalja

Vasárnap tartották a helyi közösségi választásokat Zenta Községben. A polgárok egyénekre adhatták le voksaikat. Összesen 7 helyi közösség tanácsát választották meg. Az előzetes eredmények alapján a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Tiszta udvar, rendes ház jelöltlistái Zenta 7 helyi közösségéből 5-ben többséget szereztek. Tóth Kornél, koordinátor, Tiszta udvar, rendes ház választási listák: „Ez számunkra azért jelentős, mert - amint a minap is elmondtam egy másik műsorban - a Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen olyan politikai párt Szerbiában, amelynek képviselői vannak a helyi közösségektől az Európa Parlamentig.”

 

Kárpátalja 

Elfogadás, népzene, punk és rock and roll… V.Bethlen-nap Huszton

– karpatalja.ma

Diaszpóra

Különleges programkavalkáddal készült V. Bethlen-napjára a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet október 8-án, Huszton. A Bethlen Gábor fejedelemnek emléket állító fesztivál az egykori koronaváros egyik legkedveltebb rendezvényévé nőtte ki magát az évek során és fél évtizede kitűnő példaként szolgál a nemzetiségek békés egymás mellett élésére.

 

Diaszpóra

Arany: Toldi estéje – Bécsben

- Volksgruppen

Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán az idén Arany-emlékévet tartanak Bécsben is. A Collegium Pázmáneum és a Kaláka- Club közös szervezésében október 8-án Arany: Toldi estéje című program várta a bécsi magyar közönséget. Az esten Sudár Annamária és Heinczinger Mika (Misztrál együttes) közös műsora méltón idézte fel a 19. század költészetének központi alakját. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog