erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 10. 06-07-08

Határok nélkül

2017. október 6. – Kossuth Rádió

 Az aradi 13 vértanúért, a Pesten kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnökért, és minden mártírért szol a harang ma Kárpát-medence szerte, akik a magyar szabadság és az igazság iránti meggyőződésből vállalták a harcot és a halált. Több száz kivégzett vagy nehéz börtönre ítélt emberért. 168 éve kezdődött a magyar forradalom és szabadságharc utáni megtorlás legvéresebb hulláma. Nemzetpolitikai magazinunkban a Kárpát-medencei megemlékezések néhány helyszínéről jelentkeznek tudósítóink.

 

 

Megemlékezés Aradon

Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc céljait állították párhuzamba az erdélyi magyarság mai kisebbségi jogi törekvéseivel Aradon. Az aradi megemlékezést a 13 vértanú emlékművénél, Zala György monumentális kompozíciójánál, a Szabadság-szobornál tartották.

 

Nagyszőlősön emlékezett Kárpátalja magyarsága

Kárpátalján a megemlékezést Nagyszőlősön, báró Perényi Zsigmond szobránál rendezték. Az egykori ugocsai főispán a szabadságharc idején az országgyűlés felsőházának elnöke volt. Ő is aláírta a Függetlenségi Nyilatkozatot, ezért az osztrák hatóságok kivégezték. Elsőként Román Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Megyei kormányhivatal vezetőjét halljuk.

 

Megemlékezés Nagyváradon és Temesváron

Nagyváradon Szacsvay Imre mártír jegyző szobránál, illetve, a nagyváradi születésű Nagy Sándor József emléktáblájánál emlékezett az aradi 13-ra.

 

"A magyar szabadság szentjei" címmel tartott emlékrendezvényt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete

"A magyar szabadság szentjei" címmel tartott emlékrendezvényt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete a marosvásárhelyi, Bolyai téri unitárius templomban.  Az eseményen történelmi előadással, verses-zenés műsorral tisztelegtek a vértanúk emléke előtt. Elsőként Cseh Gábort, a rendezvény főszervezőjét halljuk.

 

Hagyományosan az evangélikus temetőben, Jeszenák János és Rázga Pál vértanúk sírjánál koszorúztak a pozsonyi magyarok

Hagyományosan az evangélikus temetőben, Jeszenák János és Rázga Pál vértanúk sírjánál koszorúztak a pozsonyi magyarok. Megemlékeztek a 13 pozsonyi vértanúról is. Haják Szabó Mária összeállítása.

 

Csütörtökön a nagybecskereki székesegyházban emlékeztek az aradi vértanúkra 

Csütörtökön a nagybecskereki székesegyházban emlékeztek az aradi vértanúkra Légy híve rendületlenül c. hangversennyel.  A koncert előtt történelmi összefoglaló hangzott el, majd Lázár Vilmos, aradi vértanú emléktáblájánál elhelyezték a kegyelet virágait.

 

Határok nélkül

2017. október 7. – Kossuth Rádió

 

Konferencia Székely népi és iskolai színjátszás címmel

A Pro Énlaka Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Pécsi Tudományegyetem Régészeti Tanszéke és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Székely népi és iskolai színjátszás címmel szervezett konferenciát Énlakán szeptember utolsó napjaiban.

A háromnapos szakmai rendezvényen több mint húsz hazai, anyaországi, délvidéki előadó értekezett a témáról, néprajzkutatók, történészek, irodalomtörténészek, szociológusok, művelődésszervezők. A szakmai előadásokat erdőszentgyörgyi, etédi, kőrispataki, rugonfalvi, sepsiszentgyörgyi, székelykeresztúri és szentegyházi színjátszó csoportok előadásai követték. A következő 30 percben a három nap eseményeiből hallhatnak válogatást, a teljesség igénye nélkül.

 

Határok nélkül

2017. október 8. – Kossuth Rádió

 

Történetek és anekdoták a 13 aradi vértanúról

A 13 ágú eperfától a Szabadságszoborig. Danmjanich szekerétől, a Haynau seprűnyeléig. Történetek és anekdoták a 13 aradi vértanúról. Vagy 17-ről?

Történelmi sétára hívjuk Önöket a Magyar Golgotára. Kossuth Lajos nevezte így Aradot, ahol 1849-ben utolsó ülését tartotta a magyar forradalmi kormány, amelynek közelében - Világoson - tették le a fegyvert a honvéd seregek, és amely a szabadságharc megtorlásának a véres helyszíne.

 

Térkép

2017. október 7. – Duna World

 

Több mint 20 éve végez karitatív-civil tevékenységet Kárpátalján a Máltai Szeretetszolgálat beregszászi kirendeltsége. A szolgálat alapvető célja a Máltai Lovagrend jelmondata határozza meg: A hit védelme és az elesettek megsegítése”. Évente több ezer rászoruló vagy nehéz körülmények között élő családot támogatnak, lehetőségeikhez mérten az élet minden területén. A szervezet adományokból tartja fenn magát, munkáját pedig önkéntesek segítik.

 

Adománygyűjtési akciót indított az ökumenikus segélyszervezet is Kárpátalján a nehéz anyagi körülmények között élők megsegítésére. Az ő programjukat a beregszászi jótékonysági félmaraton zárta, amelyet harmadik alkalommal szerveztek meg a Beregszászhoz közeli Makkosjánosiban. A kezdeményezéssel a Segélyszervezet a segítségnyújtás fontosságára hívta fel a figyelmet.

 

A 168 éve mártírhalált halt Aradi vértanúkra emlékeztek október 6-án a Kárpát-medence számos településén. A kárpátaljai magyarok évről évre Nagyszőlősöm gyűlnek össze, hagyományosan a Perényi Zsigmond Szakközépiskolában. Az iskola 1848-49-es szabadságharcban vértanúhalált halt névadójának szellemi örököseként idén is méltó helyszíne volt az október 6-i események emlékére megrendezett ünnepségnek.

 

Székelyudvarhelyen is megemlékeztek az Aradon kivégzett 13 magyar tábornokról. A megemlékezés központi eleme és egyben újdonsága is Berzei Imre szobrászművész alkotása volt, mégpedig egy, az Aradi vértanúkat idéző installáció.

 

A Szilágyságban mindennapos küzdelem folyik az asszimiláció ellen, pedig néhány évszázada még fejedelmi székhely volt. Szilágysomlyó nemcsak a magyar, de a lengyel történelemkönyvekben is szerepel, hiszen itt született Báthory István erdélyi fejedelem, Lengyelország királya. A gazdag történelmi örökséget próbálja továbbvinni a Báthory István Alapítvány a térség legnagyobb kulturális és közösségépítő rendezvényével, a Báthory-napokkal.

 

Gandi gyalogolt, Foprest Gump futott, Zelei József pedig két keréken járja a világot a béke üzenetével. Öt kontinens 73 államán keresztül több mint hetvenezer km-t kerekezett az elmúlt 14 év alatt. Hol koszorúz, hol fát ültet, világháborús hősöknek állit, emléket, magyar földet visz a nyughelyükre, mostani útján pedig kopjafát állított a szardíniai Szamár-szigeten a hősi halált halt magyar katonák emlékére.

 

Felvidéken az Alsó-Ipoly menti térség a leszakadók közé és alacsony jövedelműek csoportjába tartozik, aki csak teheti más térségben vagy külföldön vállal munkát. Kevés a jól működő, piacképes családi vállalkozás is, ebben a tekintetben az Ipolyszakállosi Németh család kivétel, hiszen ők már több mint két évtizede vállalkozók, és az elmúlt években a különböző pályázatoknak köszönhetően jelentős beruházásokkal tudták fejleszteni üzemüket.

 

Kakaóval és kaláccsal, kézműves programokkal, koncerttel és táncelőadással is várták a Magyarság Házába az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és Délvidék több településéről meghívott gyermekeket, hogy együtt ünnepelhessék a Magyar Népmese Napját. A nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapját ünneplő gyereksereg megnézette a rendezvény kiemelt vendégének, a Székelyföldi legendárium csapatának a legújabb rajzfilmét és a székely gyereket Budapesten is bemutatták településeik legendáit.

 

Öt kontinens

2017. október 7. – Duna World

 

Több int nyolc évtizede hozták létre és manapság is 200 aktív taggal büszkélkedhet a Szent Péter és Pál Kulturális Egylet New York-i szervezete, amelyet Szentpéterfáról elszármazott magyarok alapítottak. A tagok a szervezet megalakulása óta szoros kapcsolatban vannak szülőföldjükkel, és amiben tudják, segítik a Vas megyei települést. Volt, hogy tűzoltófecskendőre gyűjtöttek, volt, hogy a falu 1291-ben épült templomának renoválására és új orgona felalítására adakoztak. Tavaly a Minnesotában lés Michiganben élő magyarok adományából egy földgömböt állítottak fel, idén pedig az Értékek Háza megnyitásában segítettek.

 

Zenés flashmobbal emlékeztek meg Bartók Béla halálának évfordulójáról a londoni South Kensington állomáson. A rögtönzött koncert egy hosszú távú projekt része, hiszen a zeneszerző életútjáról, Bartók nyomában címmel dokumentumfilm készül.

 

Buenos Aires-ben lépett fel a hétvégén a Regős néptáncegyüttes és a Tilinkó gyermektánccsoport. A műsor nagy sikert aratott a magyar és a spanyol ajkú közönség körében is.

 

Idén 21. alkalommal rendezték meg az Egyesült Államokban az Árpád kupa labdarúgó bajnokságot, most először a San Francisco-i öböl környékén. Nyolc focicsapat állt ki a Stanford Egyetem melletti pályára és két napon keresztül csak magyar szurkolók hangját lehetett hallani. Vendégjátékosként jelen volt Lisztes Krisztián és Vincze Ottó egykori magyar válogatott labdarúgók. A résztvevők szerint ezen a kupán mindenki nyert.

 

Félévszázados fennállását ünnepli egy magyar néptánccsoport Ausztráliában. A Keszkenő néptáncegyüttes 50 éve azért alakult, hogy a külhoni magyaroknak legyen lehetőségük találkozni és együtt ápolni kultúrájukat. Az együttesben idősek és fiatalok adóznak szenvedélyüknek és a tánc nyelvén mutatják meg mindenkinek, hogy az anyaországtól több ezer kilométerre is lehet büszkén őrizni hagyományainkat.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog