erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.5; Kelemen: egy erős nemzet párbeszédet folytat, nem pedig szájba veri a magyarokat

Kelemen: egy erős nemzet párbeszédet folytat, nem pedig szájba veri a magyarokat

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma, Bihari Napló

Tartalom nélküli hamis állítás az, hogy Románia modellértékű ország lenne a kisebbségek helyzetének rendezése terén – állapította meg Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke arra reagálva, hogy szerdán a bukaresti képviselőház érdemi vita nélkül elvetette a magyar frakció törvénykezdeményezését, amely bővítené a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait a romániai közigazgatásban. Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ a parlamentáris demokrácia útját választva párbeszédet javasolt a parlamenti pártoknak és a nemzeti kisebbségek képviselőinek, felkérve őket: fogalmazzák meg véleményüket, keressenek közösen kompromisszumos megoldást annak érdekében, hogy a jelenlegi húszról tíz százalékra, „esetleg tizenötre” csökkentsék azt a lakosságarányt, amely felett egy kisebbségnek joga van anyanyelvét használni a helyi közigazgatásban. A mai üzenet az RMDSZ és a magyar emberek számára is egyértelmű: a román többség visszautasította a párbeszédet” – vonta le a következtetést az RMDSZ elnöke.

 

Közép-Európa nagy évtizedek előtt áll”

– Bihari Napló, MTI, transindex.ro, maszol.ro

Október 2-án Nagyváradon járt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Részt vett a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségén és az intézmény új épületének felavatásán. Ezt követően exkluzív interjút adott a Bihari Naplónak. Ebben kifejtette: ”A következő évtizedeket Közép-Európa nagy évtizedeinek látom. A lengyelek, a csehek, a magyarok és a szlovákok biztosan komoly sikereket fognak elérni együtt, és még a szlovénokat is ide sorolhatom. A horvátokkal még el kell rendeznünk néhány kérdést. A szerbek pedig határozottan csatlakozni akarnak ehhez a közép-európai sikertörténethez. Az is nyilvánvaló, hogy a romániai magyaroknak is helyük van ebben a felemelkedésben. Ennek már számos jelét láthatjuk. Az a kérdés, hogy mit akarnak a románok? Ezt nekik kell eldönteniük. Most, a magyarokkal együttműködve, közös gazdasági projekteket elindítva, közös célokat kitűzve kötődni tudnának egy nagy közép-európai sikertörténethez. Az egész Európai Unió gazdasági növekedésének nagy része ma a visegrádi négyektől jön. Egy V4 plusz Románia formációban megtalálhatnánk az együttműködésnek azt a formáját, ami végül a romániai románoknak is életszínvonal-emelkedést, nagyobb biztonságot és jobb perspektívákat jelentene. Mi ezt a kaput nyitva tartjuk”.

 

Orbán Viktor kormányfő a nemzetszolgálatról, a Kárpát-medencei magyar jövőről

– Krónika

A következő évek egyik nagy eredménye lesz, hogy a legutolsó falu legutolsó házában lakó magyar számára is megéri majd magyarnak lenni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Krónikának adott interjúban. A kormányfő elmondta, a nagy korszak kapujában álló Kárpát-medencei magyarság várható sikere kívánatossá teszi a vele való együttműködést mások számára. Orbán Viktor szerint létrejöhet egy elsősorban a gazdaságra összpontosító együttműködés a jelenlegi román kormánnyal, a jövő évi országgyűlési választások közeledtével pedig arra kéri a külhoni magyar állampolgárokat, hogy a megmérettetésen való részvétellel legyenek a mainál szebb közös magyar jövő részesei.

 

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program a jövőt is jelenti

– MTI, Kormány.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Vajdaság.ma, Webrádió, Kárpátalja.ma

Trianon centenáriumához közeledve Magyarország eljutott oda, hogy biztonsággal kijelenthető: az ország garanciát vállal arra, hogy ne csak jelent, hanem jövőt is jelentsen a külhoni óvodafejlesztési program - mondta Grezsa István kormánybiztos a külhoni magyar gyermekegészségügyi prevenciós szakemberek képzésének megnyitóján. Grezsa István hangsúlyozta: az óvodafejlesztési program első részében 76 új óvodát, bölcsődét adnak át, 211-et újítanak fel és 1500-ban alakítanak ki magyar játszósarkot, de az intézményfejlesztés mellett rendkívül fontosak az olyan jellegű képzések, mint a most induló, mert szakemberek nélkül elképzelhetetlen a jobb óvoda. A képzés része a gyakorlati nemzetegyesítésnek – értékelt. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, a 2010 előtti kormányok nem fordítottak elég figyelmet a nemzetpolitikára, nem fordítottak kellő erőforrást a külhoni nemzetrészek és a diaszpórában élő magyarság irányába. Felidézte: 2009-ben 9 milliárd forintot fordított a kormányzat nemzetpolitikára, ez most meghaladja a 90 milliárd forintot.

 

Magyarország

Nemzeti Háló

– Moszkovits János – Figyelő

Paradigmaváltás történt az utóbbi hét és fél évben a nemzetpolitikában. Ez nem pusztán a határon túli magyarság megerősödésére fordított anyagiak rekordnak számító nagyságrendjében érhető tetten, hanem egy komplex támogatási rendszer kialakításában is, amely sűrűre szőtte a nemzeti összetartozás hálóját az anyaország és a Kárpát-medence, illetve a diaszpóra magyarsága között. Az idén 2009-hez képest tízszer több, mintegy 90 milliárd forint jut a költségvetésből a régiónkban élő és a világban szétszórt magyar közösségek programjaira. Emellett a két éve zajló Kárpát-medencei gazdaságfejlesztés összege a parlamenti ciklus végéig meghaladja a száz milliárdot.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2017. október 5-i számában olvasható)

 

Erdély

Feléledt” erdélyi gazdaságélénkítés

– Krónika

Három hónapos halogatás után október elsején elkezdődhetett a Magyarország kormánya által meghirdetett erdélyi gazdaságfellendítő program. Ez idő alatt világossá vált, nem kifogásolják a Pro Economica Alapítványon keresztül zajló, egyelőre a Maros-Mezőség térségét megcélzó támogatási rendszert a román hatóságok. A Pro Economica három típusú pályázatot hirdetett.

 

Elutasított anyanyelvhasználat – megromolhat az RMDSZ és a PSD viszonya

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló, Nyugati Jelen

Nagy többséggel elutasította szerdán a képviselőház az RMDSZ által a 215/2001-es közigazgatási törvényhez benyújtott módosítást, amelynek nyomán a jelenlegi 20 helyett az is elég lenne a hivatalos anyanyelvhasználathoz a nemzeti kisebbségek tagjai számára, ha egy település lakosságának csupán 10 százalékát teszik ki. A honatyák 256-21 arányban, négy tartózkodással vetették el a javaslatot. A parlamenti voks eredményét megelőlegezte, hogy a képviselőház jogi, emberi jogi és kisebbségi szakbizottságának tagjai is nagy többséggel elutasították az RMDSZ-es tervezetet. A javaslatot a bizottságban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javaslatára az RMDSZ-en kívül az összes párt képviselői elutasították, beleértve a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Pártot (PSD) is, amellyel az RMDSZ parlamenti támogatási megállapodást kötött. A tervezetet még a nemzeti kisebbségek képviselői is elutasították.

 

Magyar összefogás közös célok mentén: lehetséges együttműködésről egyeztetett az RMDSZ és az EMNP

– Krónika

Közös célok mentén együttműködne és rendszeresítené a párbeszédet az Erdélyi Magyar Néppárt és az RMDSZ, amelyek vezetői Tőkés László kezdeményezésére ültek tárgyalóasztalhoz Nagyváradon. „Ez a megbeszélés nem az első és nem is az utolsó, nem kell sem alul-, sem felülértékelni” – fogalmazott a Krónika megkeresésére Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki elmondása szerint Orbán Viktor meghívására, a kormányfővel együtt vett részt a PKE nagyváradi tanévnyitóján. A szövetségi elnök természetes gesztusnak nevezte, hogy Tőkés László meghívását elfogadta. „Kiderült, hogy több témában is hasonlít az álláspontunk. Például a Minority SafePack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés aktuális kérdés, s az EMNT és EMNP vezetői megígérték, hogy segítenek, aláírásra buzdítják a szimpatizánsaikat. Abban is egyetértettünk, hogy a magyar állampolgársággal együtt jár a szavazati jog, amellyel úgy lehet élni, ha a polgárok regisztrálnak” – részletezte a szövetség elnöke.

 

Uniós forrásokból újul meg a szatmárnémeti dóm

– Krónika

Erdély

Európai uniós támogatásból újul meg Szatmárnémeti római katolikus székesegyháza, a munkálatok már tavasszal elkezdődhetnek – számolt be honlapján a szatmári római katolikus egyházmegye. A püspökség a Regionális Operatív Program keretében pályázott a város legjelentősebb műemlék épületének restaurálására, a 12,98 millió lejes beruházás keretében megerősítik az épület struktúráját, restaurálják a homlokzatát, díszítőelemeit. Ugyanakkor az impozáns épület közművesítését is korszerűsítik, illetve az ingatlan körüli teret is rendezik – számolt be a püspökség.

 

Ünnepi repeta Kalotaszegen: jövőre is lesznek magyar napok

– Krónika

Jövő évben is megszervezik Bánffyhunyadon a Kalotaszegi Magyar Napokat, sőt a tervek szerint a rendezvénysorozat az idei egyről háromnaposra bővül majd. Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere úgy értékelt: rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a szeptember 17-én sorra került rendezvény óta, sokan jelezték, hogy szívesen elmennének jövőre is az ünnepségre, áll az RMDSZ Kolozs megyei szervezete közleményében.

 

Tanulni jött Erdélybe a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

– Krónika, transindex.ro, Erdély Ma, MTI

A Fidesz politikai túszként magával rángatja az erdélyi magyarságot, a saját eszközeként használja, ezért olyan választási rendszer kellene, amelyben az erdélyiek nem a magyarországi pártokra szavaznak, hanem saját képviselőt küldhetnek a magyar Országgyűlésbe” – jelentette ki Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, illetve társelnöke szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján. Karácsony nem tartja jónak a jelenlegi megoldást, miszerint az erdélyi magyarok „fél állampolgárként” magyarországi listákra szavazhatnak, de azt sem tartja helyes útnak, amit a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció javasol, azaz a kettős állampolgárok szavazati jogának megvonását.

 

Mit értett a román sajtó Orbán Viktor beszédeiből?

– transindex.ro

Három visszatérő motívuma volt az Orbán Viktor kolozsvári, szászfenesi és nagyváradi látogatásáról készült román sajtóbeszámolóknak: hogy a magyar miniszterelnök nem hivatalos látogatáson vett részt, hogy beszédeit nem fordították le románra, és „A jövőt magyar nyelven írják” kijelentése.

 

Liviu Pop: amíg nem dönt a bíróság, addig nincs mit mondani a Katolikus Líceumról

– transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, szekelyhon.ro, Krónika

Liviu Pop tanügyminiszter az RMDSZ képviselőházi frakciójával való találkozót megelőzően azt nyilatkozta, a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum ügyével kapcsolatban senkinek nem lehet hozzáfűznivalója, amíg a bíróság nem dönt. "Azt mondtuk akkor is, amikor a tanév kezdetén megoldottuk a diákok helyzetét. A törvény szerint lehetőség van egy új iskola megalapítására, de jelenleg az adott líceum ügye a bíróságon van. Amíg nem dönt a bíróság, egyikünk sem kommentálhat semmit ezzel kapcsolatban" - mondta Pop. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar többségű településeken újabb magyar iskolákat alapítsanak, Pop azt mondta: nincs tudomása arról, hogy a helyi tanácsok szintjén lenne ilyen irányú szándék.

Erdély

 

Szabadlábra helyezték Nagy Zsoltot

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

Feltételesen szabadlábra helyezték Nagy Zsoltot. Az Ilfovi Törvényszék október 4-én jogerősen hagyta jóvá a szabadlábra helyezést, miután szeptemberben a DNA megóvta az alapfokú döntést. "Zsolt örvend a döntésnek, jól van, ma este már szabadlábon. Hamarosan pedig a nyilvánosság előtt fogja tájékoztatni az közvéleményt az elmúlt időszakról, jelenlegi állapotáról és terveiről" - írják a Veled vagyunk, Zsolt! Facebook-oldalon. A volt távközlési minisztert 2014. januárjában négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a stratégiai privatizációs perben. Korábban a Román Posta ügyben négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Összesen közel ezer napot töltött börtönben.

 

Az oktatási törvény tervezett módosításairól tárgyaltak az RMDSZ parlamenti frakciói a tanügyminiszterrel

– tranisndex.ro, maszol.ro

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi és szenátusi frakciói a tanügyminisztérium által kilátásba helyezett törvénymódosítási tervekről tárgyaltak Liviu Pop tárcavezetővel. A tanügyminisztérium ígérete szerint elemezni fogják, mennyire sikerült alkalmazni a 2011-es tanügyi törvényt az életbe lépése óta, és a tapasztalatok alapján módosítják a jogszabályt, 2018 őszén a parlament elé terjesztik a módosító javaslatokat. A mai találkozón tájékoztatást kértünk a jogszabály munkálatainak üteméről, illetve elmondtuk, az RMDSZ és az erdélyi magyarok számára fontos, hogy a tanügyi törvény kisebbségi oktatást garantáló cikkelyeit változatlan formában őrizzék meg a törvény szövegében, illetve csak pozitív irányba módosítsák ezeket. Az RMDSZ parlamenti frakciói csak abban az esetben támogatják majd a tanügyminisztérium módosító javaslatait, amennyiben azok nem veszélyeztetik az anyanyelven történő oktatáshoz való jogot. A miniszter nyitottnak bizonyult a párbeszédre e téren” – összegezte a találkozón elhangzottakat Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő, a képviselőház tanügyi bizottságának alelnöke.

 

Aradi tisztelgés a gyásznapon

– Krónika

A hagyományos helyszíneken – a belvárosi katolikus templomban, a Szabadság-szobornál és a Vesztőhelyen – zajlik pénteken az aradi vértanúk emléknapja kapcsán szervezett aradi rendezvénysorozat, amelynek keretében többek közt a Nemzeti Énekkar is koncertet ad. A magyarellenes Új Jobboldal helyi szervezete ellenrendezvényre toboroz résztvevőket a Facebookon.

Erdély

 

Erősítés Budapest és Bukarest között félúton

– Páva Adorján – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Végre alaperősítésben gondolkodnak a Budapest–Erdély–Bukarest-tengely közbülső részén: hosszú idő után a lehetséges együttműködésről egyeztettek hétfőn az RMDSZ, illetve az EMNP és az EMNT vezetői. Bár a sokak által sokáig hiába várt, teljes körű összefogás körvonalai még homályosak, a Tőkés László európai parlamenti képviselő által kezdeményezett „nagyváradi csúcs” idővel mérföldkővé válhat az erdélyi magyar politizálás történetében”.

Felvidék

 

Tisztújítást tartott a Diákhálózat Hallgatói Parlamentje

– bumm.sk, hirek.sk

A hétvégén tartotta XXVIII. Hallgatói Parlamentjének őszi rendes ülését a Diákhálózat. A gyűlésen ünnepélyes tisztújításra is sor került. Kotiers Rózát, a Diákhálózat elnökét megerősítették posztján.

 

Miért késnek a megígért támogatások?

– Felvidék Ma, Körkép, hirek.sk

Késik a felvidéki magyar kultúrára szánt támogatások kifizetése. Többek között erre is reagált Őry Péter, az MKP OT az  elnöke, akinek meglátásai az alábbiakban olvashatók. „Akárhogy is nézem, októbert mutat a naptár, és a felvidéki magyar kultúrára szánt szlovákiai támogatások még mindig nem jutottak el maradéktalanul a címzettekhez. Szeptember végén hallottam a panaszt, hogy akad olyan pályázó, akinek még a szerződése sincs aláírva!” – hangsúlyozta nyilatkozatában.

 

A Szent László-emlékkiállítás lévai megnyitója

– Felvidék Ma

A Szent László-emlékév keretében Lévára is eljutott a „Tiszta hittel, erős kézzel” – Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse című vándorkiállítás. Az ünnepélyes megnyitóra október 3-án került sor a Reviczky Házban.

Vajdaság

 

Brnabić: Szerbia vezető helyen áll a nemzeti kisebbségekkel folytatott munkában

– Vajma.info, Pannon RTV

Szerbia tiszteletben tartja a különbözőségeket és országunk folytatja jelenlegi politikáját, amelynek köszönhetően az EU felismerte: Szerbia vezető helyen áll a nemzeti kisebbségekkel folytatott munkában és jogaiknak tiszteletben tartásában, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő a nemzeti kisebbségek tanácsának mai ülésén, amelyet első alkalommal tartottak meg a választások óta. A kormányfő hozzátette, hogy ebben a kontextusban kifejezetten fontos a folytonosság a nemzeti tanácsokkal folytatott munkában.

Vajdaság

 

Magyarkanizsa: Az Ady iskolába is került a Magyar Nemzeti Tanács könyvcsomagjaiból

– Vajma.info

Az általános iskola alsós és felsős osztályainak összeállított könyvcsomaggal érkezett ma a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Ady Endre nevét viselő épületébe Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Oktatási Bizottságának elnöke. A szépirodalmi műveket és kötelező olvasmányokat tartalmazó könyvcsomag mellett az iskola egy interaktív táblát is kapott. “Azon igyekeztünk, hogy a diákok számára legfontosabb könyvek legyenek a csomagban, de 11 iskolának, közöttük a magyarkanizsai Adynak, egy-egy interaktív tábla is jutott. A szakiskolák évének 2015-ös programjához kapcsolódik ez az akció, hiszen éppen az általános iskolák azok, ahonnan a szakiskolák tanulói kikerülnek, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szakiskolák után az általános iskolák felszereltségén is javítsunk. Ez alapján döntöttünk arról is, mely iskolák kapjanak interaktív táblát. Az elbírálásnál figyelembe vettük azt is, hogy az iskolák milyen sikerrel szerepeltek a különféle pályázatokon, így ott segítettünk többet, ahova kevesebb pályázati pénz érkezett” - nyilatkozta Perpauer Attila.

 

Prosperitati Alapítvány: ünnepélyes szerződésaláírás a nyertes pályázókkal

– Pannon RTV

Pénteken a Prosperitati Alapítvány szervezésében sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes szerződés-aláírásra kerül sor a nagyléptékű, kiemelt jelentőségű mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések támogatására kiírt pályázatokon nyertes projektek képviselőivel. Az eseményen részt vesz Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

 

Temerinben is átadták az MNT ajándékcsomagját

– Pannon RTV

Temerinben a Kókai Imre Általános Iskolában 443 magyar ajkú diák tanul. Fontosak számukra az informatikai és elektronikai fejlesztések, mert így ők is több tudást szerezhetnek. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően könyvcsomaggal és interaktív táblával bővült az iskola felszerelése. A gyerekek örültek az ajándéknak. László Attila, diák, Kókai Imre Á.I. , Temerin: „Remélem, több ötletet kitalálunk, hogy több lehetősége legyen ennek az ajándéknak, amit most ez az iskola kapott.”

 

Kárpátalja

Hidak kultúrák, népek és országok között – Kőszobrásztábor Beregszentmiklóson

– karpatalja.ma

Kárpátalja

A Matl Péter vezette Pro Arte–Munkács Társadalmi Egyesület a tavaszihoz hasonlóan a beregszentmiklósi várkastély udvarán, közvetlenül a Latorca partján szervezte meg idei őszi kőszobrásztáborát. A tábor ideje alatt, szeptember 24. és október 8. között hat országból hat kiválasztott szobrászművész igyekszik megalkotni azt a művet, amelyet az egyesületbe tömörült művészek kiválasztottak a hozzájuk beküldött tervek közül. Az idén érkezett művész Iránból, Dániából, Lengyelországból, Magyarországról, Ukrajnából és egy hölgy Spanyolországból. Az alkotótábor témája, akárcsak tavasszal: a híd. Híd a kultúrák, népek, országok között.

 

Kárpátaljai résztvevők a MÁOTE jubileumi vándorgyűlésén

– Kárpátalja

Kárpátaljai résztvevői is voltak az idén fennállása 50. évfordulóját méltató Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének (MÁOTE) jubileumi konferenciáján, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán rendeztek meg szeptember 29-én és 30-án. Szűkebb régiónkat a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) tagjai, Miljó Erika zápszonyi családorvos, Az év családorvosa a Kárpát-medencében 2016 kárpátaljai győztese, illetve Jakab Lajos badalói családorvos, a KMKSZ Beregszászi Középszintű szervezetének elnökségi tagja képviselte a rangos eseményen.

 

Ötvenkettedik alkalommal szervezték meg a fesztivált

– Kárpátalja

1963-ban Barátság határok nélkül címmel szerveztek fesztivált a Magyarország és az Ukrán SZSZK határán lévő Barátság-kertben, amelyből máig tartó hagyomány lett. Mindössze két évben maradt el azóta a jószomszédságot erősítő rendezvény, amely 2010-ben változtatta nevét BeregFestre. Idén Jánosiban a Barna György stadion adott otthont a kétnapos rendezvénynek szeptember utolsó napján és október elsején.

Muravidék

 

A törekvés megvan, a gyakorlatban lényegi változás nincs

– Népújság

A múlt héten ülésezett a Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága. A napirenden elsősorban a kétnyelvűség hatékonyságát elősegítő kormányprogram 2016-os beszámolója szerepelt, míg a másik napirendi pontot, az emberjogi biztos beszámolóját idő szűke miatt nem vitatták meg. A szlovén kormány által még 2015-ben elfogadott, a kétnyelvűséget gyakorlati szempontból javító négyéves intézkedési csomag szerint az illetékes minisztériumok kötelesek éves szinten beszámolni a Nemzetiségi Bizottságnak arról, mit tettek a területükön a kétnyelvűség erőteljesebb megvalósítása érdekében.

 

Oktatási különtörvény: nem ideális, de jobb, mint a mostani

– Népújság

Muravidék

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfő ülésén 19 igen és egy tartózkodó szavazattal elfogadta a magyar és az olasz nemzeti közösség oktatási különtörvényének módosítási javaslatait, mellyel elkezdődhet a parlamenti elfogadási folyamat. A legnagyobb változásokat a pedagógusok nyelvi kompetenciájának bizonyítása/növelése terén hozzák azzal a céllal, hogy a kétnyelvű tanintézményekben olyan szakemberállomány dolgozzon, mely ténylegesen magas szinten birtokolja a magyar nyelvet.

 

Október végére várható a kifizetés

– Népújság

A 2016/2017-es tanévre vonatkozó „Szülőföldön magyarul” nevelési, oktatási támogatás kifizetése az előző évekhez képest késik. Az átutalásokra október második felében számíthatnak az érintettek. A támogatási összeg ismét 22 ezer 400 forint, ami a forint-euró árfolyamtól függően erős 70 eurónak felel meg.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog