erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.4

Európai és nemzetközi szervezetek támogatását kéri a KMKSZ

– MTI, origo.hu, karpatalja.ma

Levélben fordult kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tizenhárom európai és nemzetközi szervezethez, köztük az Európa Tanácshoz, az Európai Parlamenthez és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához az ukrán oktatási törvény ügyében, kérve a támogatásukat a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogainak visszaállításához. Az MTI-hez is eljuttatott levélben a KMKSZ aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a napokban hatályba lépett oktatási törvény veszélybe sodorta Ukrajna nyelvi sokszínűségét. Emlékeztetve arra, hogy a jogszabály több támogatásra érdemes irányelvet is tartalmaz, a magyar szervezet rendkívül aggályosnak nevezi a törvény 7. cikkét, amely ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelvű oktatási rendszerét azáltal, hogy csak az óvodában és az önkormányzati fenntartású iskolák alsó tagozatának (1-4. osztály) külön csoportjaiban engedélyezi - az ukrán mellett - a nemzetiségek nyelvén történő oktatást.

 

 

Az SZBU eltávolította a magyar szimbólumokat a tiszasalamoni iskolából

– karpatalja.ma, Kárpátalja

Az esetről Palkó Katalin, a KMKSZ Tiszasalamoni Alapszervezetének elnöke értesítette a Kárpátalja hetilap szerkesztőségét. – A ma reggel iskolába siető gyerekek, az őket kísérő szülők és a tanárok is megdöbbenéssel vették észre, hogy az iskola faláról hiányzik a magyar zászló. Ellopták? Hová lett? Ilyen kérdésekkel rohamozták meg a tanárit, illetve az igazgatót. A folyosón érte őket a következő meglepetés: hiányzott az ukrán jelképek mellől a magyar zászló, címer, Himnusz. Mindenki értetlenül áll az eset előtt – mondta el Palkó Katalin. Az iskola igazgatónője, Leskó Kovács Nóra elmondta, hogy tegnap este otthonról az iskolába hívták, ahol 3 férfi várta, mindannyian az SZBU-tól (Ukrán Biztonsági Szolgálat) érkeztek. Korábban májusban már jártak a tanintézményben kihallgatni Palkó Katalin tanárnőt, akit szeparatista eszmék terjesztésével vádoltak meg. Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Járási Középszintű szervezetének elnöke felháborítónak tartja a történteket, hiszen törvény írja elő a nemzeti jelképek használatát. A túlkapások miatt feljelentést fognak tenni.

 

Az EMNT és az EMNP is párhuzamot vont az erdélyi helyzettel a referendum kapcsán

– MTI, Krónika, Webrádió

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is kinyilvánította kedden a szolidaritását a katalán néppel, és párhuzamot vont az erdélyi helyzettel a vasárnap tartott népszavazás kapcsán. Az EMNT elnöksége közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a spanyol központi hatalom megtiltotta és megpróbálta megakadályozni egy alapvető demokratikus jog, a népszavazás gyakorlását. "Sokunkban azóta óhatatlanul felmerült a kérdés és a párhuzam: mi lenne, ha egyszer Erdélyben is népszavazást szerveznénk a régió sorsát illetően" - fogalmazott közleményében az EMNT. Hozzátette: Erdély ma is őrzi saját régiós identitását, melyet a bukaresti kormánynak tiszteletben kellene tartani. "Erdély nem Románia - jogilag ugyan igen, de ami fontosabb: történelmi, kulturális és szellemi értékeit tekintve saját identitással bíró térség, mely hosszú történelme során többször volt önálló fejedelemség, mint országrész." - áll az EMNT közleményében.

 

Konferencia a nemzeti identitás jegyében

– kormany.hu

Magyarország

Nemzettudat és nemzeti identitás címmel rendezett konferenciát a Széchenyi Társaság a Perkovátz Ház Baráti Körrel együtt az elmúlt hétvégén Sopronban. A civil szervezet immár 30 éve képviseli és ápolja névadója örökségét az egyetemes magyar nemzet szellemi, erkölcsi és anyagi gyarapodását szem előtt tartva. A konferencián elismert magyarországi és határon túli előadók, több megközelítésből, alkotmányjogi, nemzeti kisebbségi és európai szemszögből elemezték a nemzettudat és nemzeti identitás kérdését, amit napjaink egyik legfontosabb Európát és a magyarságot érintő kihívásaként értelmeztek.

 

Nyelvünk nagykövetei

. – Német Dániel – Dmokrata

A külföldön magyar nyelvet oktatók, ha közvetett módon is, de hazánk kulturális diplomatái, mondta el Hammerstein Judit helyettes államtitkár a nemrégiben elfogadott a vendégoktatói hálózat megerősítéséről szóló kormányhatározat kapcsán. A Vendégoktatók a magyar kultúráért programban 46 pedagógus 26 országban tanítja a magyart, és a hálózatot tovább bővítik.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata -i számában olvasható)

 

Erdély

A magyarországi pártok egységes kiállását sürgeti az LMP a romániai magyarok jogainak védelmében

– Krónika, MTI

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje levélben kéri a magyarországi pártok vezetőit a nemzeti egység megteremtésére a romániai magyarok jogainak biztosítása érdekében – közölte Ungár Péter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az LMP országos elnökségének tagja rámutatott: bő egy év múlva, 2018. december 1-jén lesz százéves a gyulafehérvári nyilatkozat, amelyben az erdélyi, bánsági, partiumi és máramarosi románok kimondták az általuk lakott területek egyesülését Romániával. Romániában a centenáriumot megelőzően már most egy „belpolitikai verseny alakult ki azzal kapcsolatban, ki tudja a legnacionalistábbat mondani” – jelentette ki Ungár Péter, hangsúlyozva: mindez ellentétes az európai értékekkel, ezért a magyar pártoknak együttesen kell fellépniük az ilyen nyilatkozatokkal szemben.

Erdély

 

Korodi: Katalónia helyzete teljesen más, mint Székelyföldé

– transindex.ro

Korodi Attila szerint semmilyen hasonlóság nincs Katalónia és Székelyföld helyzete között. Korodi szerint, ami most Katalóniában történik, az az erdélyi magyarokra tulajdonképpen negatív kihatással van, mert jogokat kérni egy kisebbségnek, hogy az identitása megmaradjon, valamint függetlenséget követelni, két merőben különböző dolog. Korodi az Adevărul Live műsorának volt vendége, itt nyilatkozott a kérdés kapcsán. Elmondta, a katalán helyzet azért rossz, mert megmérgezi a párbeszéd lehetőségét. Az autonómiatörekvésekről pedig elmondta, semmi köze nincs a függetlenséghez, hiszen az autonómia kapcsán bizonyos intézményeknek az államon belüli, és nem pedig az államon kívüli működéséről van szó.

 

Indul az Örökségünk őrei – székelyföldi- és szórvány döntővel bővül a program

– maszol.ro, transindex.ro

Hatodik alkalommal startol az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom az RMDSZ kulturális főosztályának szervezésében. A minden év októberében induló program idén két döntővel is bővül, így a vetélkedők végén három győztes csapat vehet részt a brüsszeli jutalomkiránduláson Winkler Gyula európai parlamenti képviselő jóvoltából. A szervezők 15 fős 9–12. osztályos csapatok jelentkezését várják.

 

Interneten szervezkednek a szélsőségesek október 6-ra

– Nyugati Jelen

Az interneten, a Facebook közösségi hálón toborozza a szimpatizánsokat a magyargyűlölő Noua Dreaptă az október 6-i megemlékezésekre. A szélsőségesen nacionalista román párt aradi szervezete, Angel Popescu elnökkel az élen, még egy eseményt is létrehozott, melynek címe (szabad fordításban) „A háborús bűnösökről ne nálunk emlékezzetek meg!”. A felhívásban arra buzdítják a románokat, hogy legyenek patrióták, nacionalisták és jelenjenek meg október 6-án, 10.30 órai kezdettel a Hegyalja téri ortodox katedrálisnál, ahol „megemlékeznek a magyar katonák által 1848–49-ben meggyilkolt 40 000 románról”. A kezdeményezők egy 20 méteres román zászlót is magukkal visznek, üzenik.

 

Román újságírók székelyföldi tapasztalatszerző körúton járnak

– maszol.ro

Kedden kezdődött Székelyföldön az a kisebbségek megismerését célzó tanulmánykörút, amelyet az Európai Unió Duna-stratégiája keretében valósít meg az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. Céljuk, hogy többnyire román újságírók bevonásával megismertessék a Duna mentén élő kisebbségek hétköznapjait, illetve népszerűsítsék a térség kulturális örökségét, bemutassák a nyelvi sokszínűséget, és ezáltal elősegítsék a kultúrák közötti párbeszédet. A 15 újságíróból álló küldöttség kedden indult Bukarestből és Brassó érintésével Háromszékre érkeztek. A Maszol Sepsiszentgyörgyön csatlakozott a székelyföldi tapasztalatgyűjtő tanulmányúton lévő csoporthoz.

Felvidék

 

Csáky Pál a nyelvrendőrök fellépését bírálta az Európai Parlamentben

– hirek.sk

A Szlovák Köztársaságban, amelynek polgára vagyok, a magyar nemzeti kisebbséghez tartozó polgárok ismét arra panaszkodnak, hogy szlovák nyelvrendőrök zaklatják őket azért, mert anyanyelvüket használják az érvényes törvényeknek megfelelően. Igen, jól hallják, nem Orwell állatfarmjáról beszélek, hanem a realitásról: Szlovákiában, az EU egyik tagállamában nyelvrendőrség működik, amelynél bármelyik állampolgár feljelentheti a másikat azért, mert az valahol a kisebbségi nyelvét használta, s ezért akár több ezer eurós büntetés is kiróható” – mondta felszólalásában Csáky Pál.

 

Bősön is terítékre került a Baross Gábor Terv

– Felvidék Ma

Párbeszéd a gazdaságfejlesztésről címmel a gazdaságélénkítő programról tartottak tájékoztatást Bősön, bemutatva a Baross Gábor Tervet és azt a pályázati lehetőséget, melynek köszönhetően a felvidéki magyar vállalkozók is vissza nem térítendő eszköztámogatásokhoz juthatnak.

 

Visszakerült az első műtárgy a krasznahorkai várba

– Felvidék Ma

Sajtótájékoztatót tartotaák a krasznahorkai vár felújítási munkálataival kapcsolatosan, amelyen a Szlovák Nemzeti Múzeum (SZNM) vezetője bejelentette, hogy Peter Kucharovič építésszel szerződést bontottak, és új tervezői csoport veszi át a projektmunkákat.

 

Resti búcsúztató és bontás Gombaszögön

– hirek.sk, Új Szó

Építés helyett kivételesen bontásra invitálnak mindenkit a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői. A mára már ikonikussá vált kocsma épületét október 7-től kezdik el bontani az önkéntesek, de előző nap, október 6-án még mindenkinek lehetőséget biztosítanak, hogy búcsút vehessen a kultikus resti épületétől.

 

Hiánypótló felsőoktatási képzések évnyitója Dunaszerdahelyen

– Felvidék Ma

A lengyel Warsaw Management University Dunaszerdahelyi Konzultációs Központjának vezetője, Herdics György ünnepélyesen megnyitotta a 2017-18-as akadémiai évet. Az évnyitón Dr. Herdics György PhD, egyetemi tanár, a WMU rektorhelyettese köszöntötte a közigazgatási szak, a pszichológia mesterképzés, illetve az újságírói szakirány hallgatóit. Herdics György elmondta, hogy az intézmény egyre népszerűbb a hallgatók körében, hiszen olyan képzést nyújt, amely hiánypótló a Felvidéken.

 

Berényi készülhet! Bugárék a Paraméteres Barakon keresztül már közel 100 ezer eurót költhettek a lejáratására

– Körkép

Újabb bizonyítékok tanúsítják, hogy Bugár Béla hazudik. Folytatódhat a Berényi ellenes, Most-Hidas mocskolódó kampány Nagyszombat megyében.

 

Vajdaság

Könyvcsomagok és interaktív táblák az iskoláknak

– Pannon RTV, Vajma.info

A Gyermekhét és a Könyvhónap alkalmából a Magyar Nemzeti Tanács 77 általános iskolába juttat el könyvcsomagot, 11-nek pedig interaktív táblát is adományoz. A csomagok kiosztása Muzslyán kezdődött. A gyerekek idejük nagy részét a számítógépek mellett töltik. A tanároknak nem könnyű lépést tartani velük, illetve ébren tartani a figyelmet az órán. Ebben nagy segítség lehet az interaktív tábla. Egy ilyet kapott a muzslyai általános iskola is. Barsi Patrik, nyolcadikos, Szervó Mihály Általános Iskola, Muzslya: „Érdekesebbé tehetjük ezeket az órákat, hiszen a gyerekek inkább figyelnek az olyan órákon, amibe egy kicsi számítástechnika is van. Nem ahol a tanár diktál a könyvből és nekik csak írni kell. Itt igazából játszani is lehet, de a legjobb az, hogy a neten keresgélhetünk, és úgy tudunk tanulni.”

 

Megnyílt a Janikovszky Éva-emlékkiállítás Zentán

– Pannon RTV

Kárpátalja

Az eseményt hivatalosan Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg. Október 13-áig, jövő péntekig tekintető meg a zentai Alkotóházban. Ünnepélyes keretek között nyílt meg hétfő este a zentai Alkotóházban a Janikovszky Éva-emlékkiállítás, amely az írónő életének és munkásságának legmeghatározóbb momentumait villantja fel, így tisztelegve Janikovszky Éva alakja előtt. A kiállítást hivatalosan Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva, ha kimondjuk Janikovszky Éva nevét, annak, aki jól ismeri a történeteit, azonnal mosolyra húzódik a szája, és számtalan emlék, történet, illetve mondat jut eszébe róla.

Brenzovics: Az ukrán médiának fel kellene hagynia magyarellenes kampányával

– hirado.hu, karpatalja.ma

Mindenekelőtt az Ukrajnában folyó magyarellenes médiakampánnyal kellene felhagyni, hogy megszűnjenek a kárpátaljai magyarság elleni provokációk – jelentette ki az MTI-nek kedden Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője. A hétfői ukrán belügyminiszteri bejelentésre reagálva, amely szerint Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására készülő bűnözőket fogtak el, Brenzovics László telefonon elmondta, hogy a nagy nehézségek árán megépített honfoglalási emlékművet kezdettől fogva számos támadás érte, többször festékkel öntötték le, felgyújtották. A mostani eset is ebbe a körbe tartozik, és legfeljebb annak lehet örülni, hogy a hatóságok ezúttal idejében kézre kerítették a provokáció elkövetésére készülő bűnözőket – tette hozzá.

Kárpátalja

 

Felmérés: Ukrajnában a lakosság alig több mint fele használja az ukrán nyelvet a hétköznapi érintkezésben

– MTI, karpatalja.ma

Ukrajnában a lakosságnak mindössze 50,5 százaléka használja az ukrán nyelvet a mindennapi kommunikációban családtagjaival, illetve ismerőseivel - derült ki egy felmérésből, amelyet több neves ukrán szociológiai intézett végzett el közösen. A SZOCISZ, a KMISZ, a Rejting és a Razumkov intézet által a nyáron végzett felmérés eredményét a Zerkalo Nyedeli ukrán hetilap ismertette. Ennek eredménye alapján az Ukrajnában élők 24 százaléka az orosz nyelvet használja a mindennapi érintkezésben. Ugyanennyien válaszolták azt a megkérdezettek közül, hogy nagyjából egyenlő arányban beszélnek ukránul és oroszul is családtagjaikkal, illetve ismerőseikkel.

 

Elfogadta az ukrán parlament a nyugdíjrendszer reformjáról szóló törvényt

– MTI, Webrádió

Elfogadta az ukrán parlament kedden a nyugdíjrendszer reformjáról szóló törvényjavaslatot, amely nyugdíjemelést tartalmaz, valamint fokozatosan növeli a nyugállományba vonuláshoz szükséges munkaviszonyban töltött évek számát. Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 288 tagja támogatta. Az UNIAN ukrán hírügynökség törvényismertetése szerint a jogszabály alapján a mintegy 12 millió ukrajnai nyugdíjas közül 9 milliónak 200 és 1000 hrivnya, körülbelül 1990 és 9940 forint közötti összeggel emelik a nyugdíját októbertől.

Őrvidék

 

Dalos György előadása az UMIZ-ban

– Volksgruppen

Hammarskjöld“, Magyarország és Európa – Összefüggések és perspektívák mottóval tart előadást Dalos György író, műfordító és történész az alsóőri Öreg iskolában, az UMIZ és az Europahaus Burgenland szervezésében. A kétnyelvű rendezvény szerdán, október 4-én, 18:30 órakor kezdődik.

 

Elődeink nyomában a Kőszegi hegységben

- Volksgruppen

Érdekfeszítő túrára hívta a Burgenlandi Magyarok Népfőiskolája az érdeklődőket szeptember utolsó szombatján. Az amatőr helytörténész, Otto Osztovits vezetésével régi latin nyelvű források, krónikák és a középkorban lejegyzett legendák alapján a kelta vasbárók, Szent Márton és családja, a hun Attila és közvetlen utódai, majd Árpád vezér és a honfoglaló magyarok nyomai után eredtek a túrázók.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog