erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 10. 02

Határok nélkül

2017. október 2. – Kossuth Rádió

Teljes a magyar-román egyetértés az ukrajnai oktatási helyzet kapcsán. Szijjártó Péter román kollégájával tárgyalt

Természetes és normális, hogy Magyarország és Románia közösen lép fel az ukrán oktatási törvény módosítása ügyében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Kolozsváron, román kollégájával Teodor Meleskánuval tartott sajtótájékoztatón. A Ukrajna kapcsán létrejött közös román-magyar fellépés egyik hozadéka, hogy záros határidőn belül megoldódhat a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügye is. A külügy-miniszterek a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról is beszéltek.

 

 

Székelyföld nem medve biztos - erről is tárgyaltak a Vidékbiztonsági konferencián

A Csíkszéki Gazdanapok részeként, Vidékbiztonság témában szerveztek konferenciát Csíkszeredában, a gödöllői Szent István egyetemmel közösen és a magyar kormány támogatásával. A vidékbiztonság kérdései között Székelyföldön ma a medvekérdés a legégetőbb.

 

Tanévnyitó, és épületavató ünnepség a nagyváradi Pártiumi Keresztény Egyetemen, és évnyitó volt az újvidéki Európa Kollégiumban is

Ma Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségén, Orbán Viktor miniszterelnök, az egyetem rektorával Pálfi Józseffel  - hivatalosan is átadta az intézmény magyar kormány támogatásával elkészült új épületét.

 

Harmadik éve működik Újvidéken az Európa Kollégium

Harmadik éve működik Újvidéken az Európa kollégium. A magyar kormány által Fenntartott, jól felszerelt intézménybe közel négyszáz délvidéki magyar egyetemista nyert elhelyezést. A 113 elsős egyetemi hallgatók ünnepélyes fogadásán készült a Határok nélkül munkatársának összeállítása.

 

Nem jeleskedik a magyar-szlovák vegyes-bizottság munkájában a szlovák fél

A Szövetség a Közös Célokért rozsnyói területi iroda vendége volt Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájáért felelős miniszteri biztosa, a magyar szlovák vegyes-bizottság magyar társelnöke. Két sarkalatos témája volt a találkozónak. A magyar szlovák vegyes-bizottság munkája és az őshonos kisebbségek jogainak biztosítását célzó aláírásgyűjtés.

Magyar-magyar egyeztetés is szükségeltetik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanév-táblák ügyében

A 23 tagú marosvásárhelyi önkormányzati testületben a Szabad Emberek Pártja három tanácsossal van jelen. Ők félig viccesen ,,két és fél magyarnak" nevezik magukat, ugyanis magyar nemzetiségűek és magyar gyökerűek is. Az RMDSZ 10 tanácsosával együtt többséget alkothatnának a testületben. Így sikerre vihetnék, az évtizedek óta megoldatlan kétnyelvű utca névtáblák ügyét is, de ehhez egyeztetésre lenne szükség - mondja Hermann Mark Christian, a POL városi tanácsosa a Határok nélkül riporterének riportjában.

 

Az 1353-as adományvonal a futómezeken. Félmaraton a kárpátaljai magyar családok támogatására

Több mint ötszázan futottak Beregszászon az Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett 3. jótékonysági félmaratonon. A futók a 1353-as adományvonal számát viselték a mezükön. A szervezet szeptember 20-án 11 napos adománygyűjtést indított. Több mint 15 ezer hívás érkezett a 1353-as adományvonalra, és mintegy négymillió forint gyűlt össze a rászoruló kárpátaljai családok támogatására. A Határok nélkül munkatársának összeállításában elsőként Lévai Anikót, a segélyszervezet jószolgálati nagykövetét halljuk.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog