erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.3

 Külügyminiszteri találkozó: érik a Budapest–Kolozsvár–Bukarest gyorsvasút

. – Krónika, MTI, hirado.hu, transindex.ro, maszol.ro

Kisebbségi, energiabiztonsági és infrastrukturális kérdésekről esett szó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint román kollégája, Teodor Meleșcanu hétfői kolozsvári megbeszélésén. Elhangzott, a magyar kormány támogatandónak tartja a Budapestet Kolozsváron keresztül Bukaresttel összekötő gyorsvasút-összeköttetés megteremtését, ugyanakkor kérdésünkre a két tárcavezető elmondta: mindkét fél érdeke, hogy Románia szorosabbra fűzze kapcsolatait a visegrádi országokkal. A két külügyminiszter egyórás kincses városi munkamegbeszélése után elmondta, találkozójuk annak az év elején indult párbeszédnek a része, amelynek keretében Szijjártó részt vett a román, Meleșcanu pedig a magyar nagyköveti értekezleten. Meleșcanu elmondta, a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének jelentőségén túlmenően egyetértettek abban, hogy mindkét fél számára fontos szerepet töltenek be a nemzeti kisebbségek, e téren pedig közös érdek a kölcsönösség elvének érvényesítése.

 

zető hírek

 

Erdély

Orbán Viktorral találkoztak az EMNP vezetői Nagyváradon

. – Krónika, Erdély Ma, transindex.ro

Orbán Viktorral találkozott hétfőn Nagyváradon – a Partiumi Keresztény Egyetem hivatalos megnyitója alkalmával – Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Zatykó Gyula, az alakulat alelnöke és Csomortányi István, a néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke. Az alakulat közleménye szerint a néppárti vezetők átadták a miniszterelnöknek a szervezet által idén nyáron kezdeményezett Szent László Terv első csomagját, mely az elkövetkező évek nagyváradi cselekvési stratégiáját foglalja magában. Az erdélyi politikusok elmondták: az elmúlt évtizedekben folyamatosan és drámaian csökkent a nagyváradi magyarság lélekszáma, s e tendencia gyorsulóban van, így égetően szükségessé vált egy átfogó terv kidolgozása, mely megoldást nyújtana a nagyváradi magyarság megmaradásához, kulturális örökségének megmentéséhez és gazdasági megerősítéséhez.

 

Szijjártó Péterrel tárgyalt az RMDSZ delegációja Kolozsváron

. – maszol.ro

Az erdélyi magyarok és az RMDSZ érdeke is az, hogy Románia és Magyarország között folyamatos párbeszéd, partneri viszony és erős gazdasági kapcsolat legyen – hangzott el Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és RMDSZ delegációja közötti hétfői találkozón. „Örvendetes, hogy a két ország külügyminisztere augusztus után, most újra találkozik egymással. Reméljük, hogy ennek eredményeként javul az államközi viszony, és előrelépések történnek a közösségünk számára is fontos kérdésekben is, ilyen például a marosvásárhelyi iskola ügye. A kérdés ugyan még távol áll a rendezéstől, de reméljük, hogy egy idén elfogadott törvénnyel újra alapítható lesz az iskola. Ez az itthoni érdekérvényesítés, nyomásgyakorlás és a magyar kormány határozott fellépésének is köszönhető” – számolt be a miniszteri látogatás részleteiről Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

 

 

Tanévnyitó a BBTE-n: tehetséges és szorgalmas fiatalokkal felvehetjük a versenyt a világ nemzeteivel

. – maszol.ro, transindex.ro, Krónika

Erdély

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere jelenlétében nyitotta meg hétfőn új tanévét a Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata Kolozsváron. Bejelentették: az alapképzésen 1 205 kezdi, a mesterszakokon pedig 471 magyar fiatal folytatja a BBTE-n tanulmányait. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter leszögezte: Magyarország kormánya számára büszkeség, hogy idén több mint 2 100 magyar diák kezdheti meg tanulmányait „Románia legnagyobb és legjobb egyetemén". Hangsúlyozta: a magyar kutatóknak, tanároknak, vezetőknek és diákoknak nagy szerepük van abban, hogy a BBTE-t az ország legjobb egyetemeként tartják számon. „Kolozsváron akárkivel beszéltem, legyen az Románia külügyminisztere vagy a város polgármestere, aki korábban az ország miniszterelnöke volt, mind a lehető legnagyobb elismerés hangján szóltak az itteni magyar közösségről” – fogalmazott. Mint mondta, Emil Boc polgármester a tálentum, a tolerancia és a technológia értékeit emlegette, aki rögtön hozzátette, hogy mindhárom létrejöttében a magyar közösség fontos szerepet játszik.

 

A szülőföldön maradás fontosságát hangsúlyozták a váradi PKE tanévnyitó ünnepségén

. – Krónika

Tőkés László szerint a „migránsbarát Brüsszelnek” a Romániából kitelepedők elvonása helyett arra kellene erőfeszítéseket tennie, hogy „fiaink ne legyenek kénytelenek nyakukba venni a világot, hanem idehaza lehessenek büszke európaiak”. Az európai parlamenti képviselő a magyar állam által fenntartott nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) tanévnyitóján beszélt erről hétfőn Nagyváradon, az újvárosi református templomban az egyetemalapító Pro Universitate Partium Alapítvány elnökeként. Tőkés László arra emlékeztetett, hogy Bethlen Gábor fejedelem óta cél Erdélyben, hogy az itt születő fiataloknak ne kelljen elmenni hazájukból, hanem otthon, anyanyelven szerezhessék meg a tudást. Hozzátette: ugyanez a cél vezérelte az egyetemalapítókat, amikor 1989 után elkezdték a harcot a magyar nyelvű felsőoktatásért. „Csapataink harcban állnak” – tette hozzá a politikus.

 

Kelemen Hunor: nemcsak oktatnia, de nevelnie is kell az egyetemnek

. – transindex.ro, maszol.ro, Krónika

Az elmúlt száz év bár nem volt sétagalopp, ma is ülünk a nyeregben, és ma sem adjuk fel – hangsúlyozta október 2-án a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségén Kelemen Hunor szövetségi elnök. A hétfői épületavatóval egybekötött nagyváradi esemény díszvendége Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt. Sehol sincs megírva, hogy egy nemzetnek fent kell maradni – emlékeztetett Kelemen Hunor. Éppen ezért úgy véli: egy közösség élni akarását és nyelvét megtartani mindennapi kihívás, állandó feladat – ennek jelentős részét a politikának kell ellátnia, de ebben a szolgálatban szükség van az oktatási és kulturális intézményekre, az egyházakra és a társadalomra is. "Meggyőződésem, hogy Erdélyben és a Partiumban a magyar közösség nem válhat múló emlékké, a nehézségekkel bátran kell szembenéznünk – magam is bizakodó vagyok. Azt kívánom, hogy a legjobb transzilván hagyományokra építsük ezt a bástyát is" – kívánta az új épületszárny kapcsán az RMDSZ elnöke.

 

Erdély

Panaszt tesz a Sepsi OSK - FCSB mérkőzésen történtek miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

. – tranisndex.ro, maszol.ro

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, miután a vasárnapi Sepsi OSK - FCSB első ligás futballmérkőzésen ismét xenofób, magyarellenes megnyilvánulásokkal kellett szembesülnie a sepsiszentgyörgyi csapatnak és szurkolótáborának. A FCSB drukkerei fütyülni kezdtek, amikor a brassói Ifjúsági Stadion hangosbemondóján magyarul mondták be a csapatokat, majd a mérkőzés során kiterítettek egy bannert, amelyen ez állt: "A ti otthonotok nem Romániában van. Menjetek innen!”. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleménye szerint "sajnálatos módon egyre gyakoribbak a sportrivalizálás határait túllépő magyargyűlölő megnyilvánulások a romániai futballmérkőzéseken. Mind ez idáig azonban nem történt semmilyen jelentős lépés ezek megelőzése érdekében. A bírók általában szó nélkül hagyják a gyűlölködő skandálásokat, az utólagos büntetések elmaradnak, a helyzet pedig egyre súlyosbodik".

 

Kelemen Hunor: 2018-at nem tudjuk megúszni

. – transindex.ro

Az Orbán-Dragnea egyeztetésről, a közigazgatási törvény esélyeiről, a Fidesz-pártiságról és 2018-ról kérdezték az RMDSZ elnökét A politika belülről friss kiadásában.

 

Az RMDSZ a katalán népszavazásról: a rendőri túlkapás nem vezet előre

. – maszol.ro, Krónika

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elítéli a katalán függetlenségi népszavazás napján tapasztalt erőszakot, úgy véli: az aránytalan rendőri túlkapás – ahogyan soha semmilyen erőszakos cselekedet – nem vezet előre, nem vezethet semmi jóra. Egy ország állampolgárainak, de közösségeinek is joga van a szabad véleménynyilvánításhoz − amennyiben ez az igény több millió állampolgár részéről fogalmazódik meg, annak semmiképpen sem szabad elkerülnie az ország vezetőinek figyelmét. Tapasztalatból tudjuk: a többség erejének sosem szabad a kisebbségek elnyomására irányulnia egy demokráciában, a többségnek minden körülmény között felelősnek kell lennie az ország területén élő kisebbségekért – olvasható az RMDSZ állásfoglalásában.

 

Tizenegy napon át együtt ünnepelt a Hunyad megyei magyarság

. – maszol.ro

Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, Winkler Gyula EP-képviselő szerint a 8. Hunyad Megyei Magyar Napok egyik legnagyobb erénye az volt, hogy sikerült a kisebb települések lakóit is megszólítani, valamint az, hogy a rendezvénysorozaton magyarok és románok együtt ünnepeltek. „A Hunyad Megyei Magyar Napok résztvevői nyolcadszorra tapasztalhatták meg, hogy mekkora erőt ad az, hogy együtt lehetünk, közösen ünnepelhetünk” – értékelte Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a hétfőn záródó rendezvénysorozatot. A 8. Hunyad Megyei Magyar Napok szeptember 22-én kezdődött, a tizenegy nap alatt tizenegy településen több mint hatvan programot kínáltak. Színes, változatos és tartalmas programot sikerült kialakítani, éppen ezért is lett a Válassz a mottója az idei rendezvénynek, a közönség pedig nagy számban volt jelen az eseményeken – emlékeztet az EP-képviselő sajtóirodájának közleménye.

Erdély

 

Meleg Vilmos lett a váradi RMDSZ elnöke

. – Bihari Napló

Péntek délután a Polgármesteri Hivatal dísztermében küldöttgyűlést tartott az RMDSZ nagyváradi szervezete. Elfogadták az új alapszabályzatot, és elnököt választottak, Meleg Vilmos színművészt. Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta: elégedettek Ritli László megbízott elnök munkájával, ezért eredetileg azt szerették volna indítványozni, hogy továbbra is ő maradjon a városi RMDSZ-szervezet élén, azonban olyan szakmai kihívás elé került, amire butaság lett volna, hogy nemet mondjon, a két pozíció pedig összeférhetetlen. Ezért úgy döntöttek, hogy olyasvalakit javasolnak helyette, aki egy közismert személyiség, úgymond az utca embere is ismeri őt, részt vett a tavalyi parlamenti választások kampányában is, és az RMDSZ-alapítók közé tartozik, elkötelezett tagja a Szövetségnek, vagyis Meleg Vilmos színművészt, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatóját.

 

Tizenhárom székely kaput újítanak fel

. – szekelyhon.ro

Öt udvarhelyszéki és hét Csík térségi székely kaput újítanak fel egy, a Hargita Megyéért Egyesület által pályázott ötmillió forintos projekt segítségével. A székely kapuk állapota sokat romlott az utóbbi évek időjárási viszontagságai miatt, ezért indokolt mielőbbi felújításuk. A projekt előzményeként a székely kapuk felújítását célzó értékmentő tevékenységet a máréfalvi Kőlik Egyesület végezte, ehhez csatlakozott 2009-ben a megyei tanács azzal a céllal, hogy a kapumentő programot az egész megyére kiterjeszthesse. Ehhez a partnerséghez csatlakozott később a Hargita Megyéért Egyesület, amikor a felújításokat nem lehetett a megyei tanács direkt támogatásával folytatni. Azóta a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. karolta fel és támogatja pályázati úton a felújítási munkát, valamint a hozzá tartozó szakdokumentáció elkészítését.

Erdély

Felvidék

 

MKP: Az erőszak Katalóniában sem vezet sehová

. – hirek.sk, Körkép

A Magyar Közösség Pártja megdöbbenését fejezte ki a katalóniai népszavazás eseményeivel kapcsolatban. A nemzetközi sajtó videós beszámolói szerint a madridi kormány láthatóan indokolatlanul alkalmazott erőszakot a békés, de a szabad véleménynyilvánításért határozottan kiálló polgárok tömegei ellen – mutatott rá Menyhárt József, az MKP elnöke.

 

Tapasztalat és érdekérvényesítés minden szinten – Interjú Farkas Ivánnal

. – Körkép

Farkas Iván az MKP egyik legtapasztaltabb politikusa, tizenhét éve dolgozik különböző választott tisztségekben. A politika minden szintjét megjárta a pozsonyi parlamenttől a Nyitra-megyei önkormányzaton át a muzslai polgármesterségig – ha valakiről, hát róla biztosan elmondható, hogy ismeri a politika minden csínját-bínját. A novemberi választásokon indul a Nyitra-megyei elnöki tisztségért, mert azt vallja, egy olyan megyében, ahol a legtöbb magyar él, kötelességünk megmérettetni.

 

Véget érhet a nyelvrendőrségi zaklatás

. – Új Szó

A kulturális minisztérium államnyelvi osztálya várhatóan felhagy a dél-szlovákiai települések magyar nevét használó táblák leszerelésére felszólító levelek küldözgetésével. A kisebbségi nyelvhasználati törvényt ezentúl kizárólag a kormányhivatal magyarázhatja. A kulturális minisztérium államnyelvi osztályának tartósan az az álláspontja, hogy a hatályos államnyelvtörvény nem engedi a helységnév feltüntetését a kisebbség nyelvén a közintézményeken. Bár ezt elvileg a kisebbségi nyelvhasználati törvény szabályozza, mely szerint a 2011-ben kormányrendelettel jóváhagyott kisebbségi helységnévlistán szereplő településeken nem hogy lehet, de kötelező használni a közintézmények tábláin a magyar nyelvet, az államnyelvi osztály ezt nem tartja hatályosnak, mert a tárca álláspontja szerint a településlistát törvénytelenül fogadták el. 

 

Vásárúton startolt az MKP csallóközi megyei kampánya

. – Felvidék Ma

A Dunaszerdahelyi járásban teljes listával, nyolc képviselőjelölttel indul a november 4-ei megyei választásokon a Magyar Közösség Pártja. Vasárnap este Vásárúton indították el a kampányt, ahol Nagyszombat megye elnökjelöltje és a falu polgármesterjelöltje is köszöntötte a nagy számban megjelent érdeklődőket.

Felvidék

 

Megérkezett a Bethlen Gábor Alap oktatási-nevelési támogatása

. – hirek.sk

Megérkezett a Bethlen Gábor Alap oktatási-nevelési támogatása a szülőföldjükön magyar oktatási intézményt látogató, pályázó diákok szüleihez. Amennyiben valaki nem veszi át a támogatást az idei naptári év végéig, akkor azt az OTP bank visszautalja a magyar államkincstárba. A magyar kormány ötödik éve adja a támogatást ebben a formában, óvodások, alapiskolások, középiskolások és egyetemisták számára. Az idén ismét az eredeti összegben, tehát a hallgatói támogatás 10 euró, az összes többi 75 euró.

 

Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók II. Országos Konferenciája Búcson

. – hirek.sk

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Iskolavezetők Országos Társulása és a COMENIUS Pedagógiai Intézet 2017. október 18-19-én a Komáromi járásbeli Búcs községben, a Vintop Karkó panzióban megszervezi a Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók II. Országos Konferenciáját. Az idei konferencia középpontjába – kapcsolódva a tavaszi rozsnyói országos pedagógus-találkozó szakmai programjára – az iskolafejlesztés került.

 

Vajdaság

 

Sportpályát avattak fel a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában

. – Pannon RTV

A korszerű pályán kosarazni és focizni tudnak mostantól nemcsak az iskola diákjai, hanem a szomszédos Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola hallgatói és a kertvárosi helyi közösség polgárai is. Éppen a gyermekhét elejére időzítették a pálya átadását a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában. A munkálatokat a tartományi sport és ifjúsági titkárság, valamint Szabadka város önkormányzata pénzelte.

 

Pályázhatnak a hallgatók az MNT Várady kiválósági ösztöndíjprogramjára

. – Pannon RTV

A támogatás a posztgraduális képzésben részt vevő egyetemisták számára nagy könnyítés lehet tanulmányaik finanszírozásában. Azok a diákok, akik első ízben nyertek felvételt Szerbia területén akkreditált posztgraduális akadémiai mesterképzés első, illetve második évfolyamára, valamint magyar nyelven végezték általános és középiskolai tanulmányaikat, azok idén is pályázhatnak a Várady kiválósági ösztöndíjprogram keretében meghirdetett tanulmányi támogatásra. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke szerint a program segítséget nyújt azoknak az egyetemistáknak, akik másoddiplomájukat szeretnék megszerezni

 

Kárpátalja

Ukrán parlamenti elnök: magyar országgyűlési képviselők elzárkóztak a konzultációtól az ukrán küldöttséggel

. – MTI, Kárpátinfo, karpatalja.ma

A magyar Országgyűlés képviselői elzárkóztak attól, hogy találkozzanak és konzultáljanak az ukrán parlament képviselőivel az oktatási törvényről a múlt héten Budapesten - közölte Irina Herascsenko a kijevi törvényhozás első alelnöke az Ukrinform ukrán hírügynökség hétfői jelentése szerint. Herascsenko szavai szerint a múlt héten népes ukrán parlamenti küldöttség tett látogatást Budapesten, ahol részt vettek egy fórumon, amelyet az Európa Tanács (ET) szervezett az isztambuli konvencióval kapcsolatosan. A 2014-ben született isztambuli egyezmény célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása. A dokumentumot Magyarország még nem ratifikálta.

 

Ukrán oktatási törvény - magyar és ukrán szakértő a jogszabály alkotmányosságáról

. – MTI, hirado.hu, Webrádió

Andrij Mahera jogász, az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) helyettes vezetője szerint nem sérti az ország alkotmányát a nemrég hatályba lépett új oktatási törvény, míg Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa az MTI-nek hétfőn  ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy ez  az értékelés nem helytálló, mert egy cikket kiragadva, nem pedig az alaptörvényt elemzi egészében. Mahera véleményét az oktatási örvény alkotmányosságáról a Novoje Vremja című ukrán lap hétfőn közölte internetes oldalán. Az ukrán jogász arra mutatott rá, hogy Ukrajna alkotmányának 53-as cikke kimondja: a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok számára az állam jogot biztosít az anyanyelven történő oktatásra vagy az anyanyelv tanítására állami és önkormányzati intézményekben vagy a nemzetiségi kulturális közösségeken keresztül.

 

Kárpátalja

Eszköztámogatásban részesültek a GENIUS Tehetségpontok a 2017/2018-as tanévben is

– Kárpátalja

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány egyik fő tevékenysége a kárpátaljai tehetséges diákok megtalálása, felkarolása és segítése. Ennek érdekében Kárpátalja nyolc iskolájában működtet Tehetségpontot, ahol a tanév első félévében hétvégi oktatás keretében tartanak foglalkozásokat a tehetségesebb tanulóknak. A Tehetségpontokban tartandó képzések háttérmunkálatait a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács végzi, melynek feladata a foglalkozások, tanórák kidolgozása, a tantárgyak beosztása.

Őrvidék

 

Őrségi tájakon az „Europa“-Clubbal

 - Volksgruppen

Az „Europa“-Club bécsi magyar kultúregyesület immár a rendszerváltás óta járja Európát, a Kárpát-medencét, hogy megismertesse tagjaival a történelmi jelentőségű magyar emlékhelyeket. Ezúttal az Őrségbe és a szlovéniai Muravidékre szerveztek kultúrtörténeti kirándulást. Az egyesület számára fontos a magyar gyökerek felkutatása és azon helyszínek feltárása, ahol magyar kulturális emlékek vannak. Évente két utat is indítanak, egyet messzebbre, egyet pedig közelibbre, általában Magyarországra.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog