erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.2; Kegyelmi állapot

 

Kegyelmi állapot

2017. október 2. – Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint: „legyen szó a katolikusok kétezer, vagy a protestánsok ötszáz esztendős múltjáról, a magyar egyházakban az is közös, hogy immár egyformán számíthatnak az anyaországra. Erre utal a miniszterelnöknek a reformációs ünnepségen való részvétele, továbbá az egyházak és intézményeik számára nyújtott támogatások is. Ez a hátszél már valóban alkalmas a kisebbségi létből fakadó nehézségek enyhítésére, a jelenlegi kegyelmi időszak pedig különösen kedvez az építkezésnek”.

 

 

 

 Erdély

 

Szorosabbra fűzné Székelyföld és Gagauzia kapcsolatait az MPP

 

2017. szeptember 29. – Krónika, MTI, maszol.ro

 

Szorosabbra fűzné Székelyföld és a Moldovai Köztársaságon belül területi autonómiával rendelkező Gagauzia kapcsolatait a Magyar Polgári Párt (MPP). Erről Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei parlamenti képviselője beszélt egy pénteki sajtótájékoztatón. Beszámolt arról, hogy szerdán Chișinăuban a moldovai kormány épületében találkozott Irina Vlah gagauz kormányzóval, aki a moldovai kormánynak is tagja. Kulcsár Terza József szerint egyetértettek abban, hogy szükség van a székely–gagauz kapcsolatok szorosabbra fűzésére, és ezt testvértelepülési kapcsolatok létesítésével tartották lehetségesnek. 

 

Felvidék

 

Kalmár Ferenc: Csak egyéni jogokkal megfékezni az asszimilációt és fenntartani egy közösséget nem lehetséges

2017. szeptember 29. – Felvidék Ma

A Szövetség a Közös Célokért Társulás meghívására szeptember 27-én Rozsnyóra látogatott Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa. Kalmár Ferenc elmondta: „Szlovákia és Románia az egyéni jogokat elismeri, de a kollektív jogokat nem. Csak egyéni jogokkal azonban az asszimilációt megfékezni és fenntartani egy közösséget nem lehetséges.” A kisebbségi vegyes bizottsági ülések kapcsán elmondta, hogy összesen bár 36 órát üléseztek olyan témákban, mint a nyelvtörvény, a kettős állampolgárság, a peredi népszavazás eredménye, vagy a Csemadok működési támogatása, Szlovákiával megegyezni azonban nem tudtak.

Felvidék

 

A kitelepítettekre emlékeztek Pozsonypüspökin

. – MTI, hirek.sk, Körkép

Az egymást és Európát megvédeni akaró népek között be kell temetni a történelmi békétlenség vermeit és ezt a kitelepítések miatti bocsánatkérés is elősegítheti – mutatott rá Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Pozsonypüspökin vasárnap. A Csemadok szervezte megemlékezésen mintegy kétszázan vettek részt, köztük a még élő kitelepítettek, leszármazottaik, ismert közéleti személyiségek és különböző szervezetek képviselői. A rendezvény szentmisével kezdődött a helyi Szent Miklós-plébániatemplomban, majd a mellette lévő magyar iskola kertjében felállított kopjafánál folytatódott emlékműsorral és ünnepi beszédekkel.

 

MKP: Szlovák-román összefogás az uniós kisebbségi jogok ellen?

2017. szeptember 29. – hirek.sk

A sajtóban megjelent román külügyi információk szerint a Smer – SNS – Most-Híd alkotta szlovák kormány csatlakozott Románia beadványához, amely a luxemburgi uniós bíróságon támadta meg a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi kezdeményezést. Az MKP a belügyminisztériumtól vár magyarázatot. A párt közölte azt is, felháborító lenne, ha a Most-Híd asszisztálna ehhez.

 

Csáky Pál: A magyar miniszterelnök és külügyminiszter túlfényezik a visegrádi együttműködést

– Körkép

Azt látom, hogy a magyar politika, a külügyminiszter, de a miniszterelnök is túlfényezi a visegrádi együttműködést. Valahol érthető ez, hiszen Magyarország 100 éve, Trianon óta olyan helyzetben volt, hogy nagyon nehéz volt szövetségeseket találni, s amikor talált, sokszor baj volt belőle. Akár a német, akár a későbbi szovjet szövetségre gondolok. Most úgy gondolják, hogy egy közép-európai együttműködés jött létre a visegrádi négyek formájában. Ez bizonyos fokig igaz is – addig, míg az érdekek egybeesnek! De ha ennek az ellenkezője lesz, s ezt a konferencián nyíltan elmondták a lengyelek, a csehek és maga Kusý profeszor is, abban a pillanatban ejtik a visegrádi négyeket. A visegrádi négyek itt nem egy stratégiai, európai vagy egyéb transzatlanti együttműködés alternatívája, hanem az Európa Unión belül csak egy belső lobbi csoport. Amennyiben ez megváltozik, más erőviszonyok lesznek, az egyes országok a  saját érdekükben fognak mozdulni.”

 

Az ukrán oktatási törvény ellen tiltakoztak Nagytárkányban

. – MTI, hirek.sk

Több száz felvidéki, magyarországi, erdélyi és kárpátaljai tiltakozó gyűlt össze vasárnap Nagytárkányban a Ma nálatok! Holnap nálunk? elnevezésű nagygyűlésen, amelyen a kisebbségi jogokat szűkítő új ukrán oktatási törvény ellen tiltakoztak. A szlovák–magyar–ukrán hármas határ közelében a Magyar Közösség Pártja, a Csemadok, a Köz-Ért Polgári Körök, a Via Nova – Új Út, valamint a Via Nova Baráti Körök szervezésében került sor a tiltakozó nagygyűlésre. A megmozdulásra érkeztek résztvevők szinte az egész Felvidékről, de Sárospatakról, Záhonyból, Győrből, Kisvárdáról és más magyarországi településről, valamint Erdélyből és Kárpátaljáról is.

Felvidék

 

Már pályázhatnak a felvidéki vállalkozók a Baross Gábor gazdaságfejlesztési csomagra

. – Körkép

Az 5 milliárd forintos (mintegy 16,5 millió eurós), magyar kormányzati forrásokból létrehozott keretösszegből felvidéki pályázók igényelhetnek támogatást legalább 30 százalékos önrésszel legfeljebb 15 ezer euróig. Az előzetes számok szerint legalább 1100 pályázat kaphat támogatást. Az első körben még nem, a későbbiekben, az 5 milliárdos keretösszegen felül azonban hitelkonstrukciós programok is helyet kaphatnak a felhívásban.

 

Nehéz pénzt szerezni óvodafelújításra

. – Új Szó

Az önkormányzatok többsége azt állítja, nagy szüksége van a magyar kormány óvodafejlesztési támogatására, mert többségük a hazai uniós felhívásokon keresztül nem tud forrásokhoz jutni. Az oktatási minisztérium államtitkára szerint a tárcát hivatalosan senki nem tájékoztatta az új óvodák építésének szándékáról. A témában intenzív kommunikációt vár.

Vajdaság

 

Magyarország továbbra is számít a délvidéki magyarságra

. – MTI, Kormany.hu, Magyar Idők, Pannon RTV, Vajma.info

Magyarország továbbra is számít a délvidéki magyarságra, amely már bizonyította életerejét és példaként szolgál a Kárpát-medence magyarsága számára - hangoztatta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vasárnap Palicson a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóján. Kiemelte: történelmi szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy "közös értékeinket, közösen elért eredményeinket meg tudjuk védeni". Arra kérte a délvidéki magyarokat, hogy vegyenek részt a nemzet jövőjét alakító döntések meghozatalában, "magyar állampolgárságukkal élve hallassák hangjukat a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokon is: regisztráljanak és szavazzanak".

 

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

. – Pannon RTV

A Szent László- és az Arany-emlékév jegyében szervezik meg idén a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat, amelyet ma nyitottak meg Palicson. A vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatának nyitóünnepsége ökumenikus áldáskéréssel kezdődött, majd Szilágyi Péter magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott beszédet. A szervezők emellett gazdag műsorral készültek.

Vajdaság

 

Támogatási szerződéseket írtak alá a tatományi kormányban

2017. szeptember 29. – Pannon RTV

Összesen 13 millió dinárt folyósítanak a támogatási pályázaton nyertes szociális-, tudományos-kutató-, illetve büntetés-végrehajtási intézmények részére Vajdaságban. A vissza nem térítendő támogatásokról hét intézménnyel kötött szerződést Vuk Radojević. Az illetékes tartományi titkár elmondta, a mai szerződések aláírásával a megvalósuló beruházások teljes összértéke 22 millió dinár. Ez a pályázati vonal egyebek mellett lehetőséget kínál üveg- és hűtőházak, illetve öntözőrendszerek kiépítésére, természeti katasztrófák elleni védelemhez szükséges felszerelés, valamint kapcsolható eszközök beszerzésére is.

 

Vajdaság = Katalónia feliratú graffitik jelentek meg több helységben

. – Vajma.info, Magyar Szó

Vajdaság több helységében, így Újvidéken, Nagybecskereken, Topolyán, Szabadkán, Zentán, Nagykikindán is megjelentek a Vajdaság = Katalónia tartalmú graffitik. A fekete spray-vel felfestett falfirkákon a szöveg mellett ott a katalán zászló is. Korábban hasonló feliratokkal a magát Fiatal Vajdaságnak nevező szervezet jelentkezett.

 

Toldi István meséivel emlékeztek a magyar népmese napjára Zentán

– Vajma.info

Nagy érdeklődés mellett tartották meg pénteken délután a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában és a zentai Alkotóházban a hagyományos emléknapot. A Magyar népmese napja alkalmából a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ szervezésében a bácskertesi Toldi István mesefa látogatott az iskolás gyerekekhez.

 

Kárpátalja

Keskeny Ernő: ne a kisebbségi jogok kárára erősítse Kijev az ukrán nyelv státusát

2017. szeptember 29. – MTI, karpatalja.ma, Magyar Hírlap, Webrádió

Magyarországnak nem az ellen van kifogása, hogy Kijev erősíteni kívánja az ukrán mint államnyelv státusát, hanem azzal szemben, hogy ezt a nemzeti kisebbségi jogok csorbításával teszi - jelentette ki Keskeny Ernő, Magyarország ukrajnai nagykövete az oktatási törvényre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva pénteken azon a sajtótájékoztatón, amelyet egyébként a tervezett magyar kulturális eseményekről rendeztek a kijevi magyar külképviseleten. A diplomata kifejtette: az ukrán fél teljes mértékben tisztában volt Magyarország véleményével ebben a kérdésben, hiszen a törvény elfogadása előtt a két ország erről számtalan konzultációt tartott.

 

Kárpátalja

Kutató: kétséges, hogy változik az ukrán oktatási törvény

2017. szeptember 29. – MTI, hirado.hu, Magyar Idők, origo.hu

Ukrán politikusi nyilatkozatok ellenére kétséges, hogy változik vagy enyhül az ukrán oktatási törvény - jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában. Fedinec Csilla közölte: a törvény hatályba lépéséig, vagyis szeptember 28-ig sehol sem tették közzé a jogszabály szövegét. Vélhetően azért, mert az ukrán politikum próbálta kikerülni a felmerülő problémákat - tette hozzá. Arra az újságírói felvetésre, hogy több dokumentum, magyar-ukrán keretegyezmény és szerződés garantálja a magyar kisebbség nyelvhasználatát, felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar-ukrán alapszerződés éppen az oktatással kapcsolatban különbözőképpen fogalmaz ukránul, illetve magyarul.

 

Az ET Parlamenti Közgyűlése elé kerülhet az ukrán oktatási törvény

– karpatalja.ma, Kárpátalja

Indítványozták az új ukrán oktatási törvény sürgős tárgyalását az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán – közölte Tatiana Baeva, az ET kommunikációs részlegének szóvivője, akit az UNN hírügynökség idéz. A szóvivő azt mondta, hétfőn dől el véglegesen, hogy napirendre tűzik-e az oktatási törvényt, s „milyen formátumban”, vagyis sürgős tárgyalással vagy egyéb módon. Hozzátette, eddig két kérdés sürgős tárgyalását kezdeményezték, az egyik az új ukrán oktatási törvényre vonatkozik. Az ülésszak jelenlegi napirendje értelmében október 12-én vitatnák meg a sürgős tárgyalásra bocsátott kérdéseket – jelezte Baeva.

 

Idén is szervez kulturális programokat a magyar követség Kijevben

2017. szeptember 29. – MTI, Magyar Idők, karpatalja.ma

Számos olyan kulturális programot szervez ukrán partnereivel közösen idén a kijevi magyar nagykövetség, amelyek már hagyománynak tekinthetők, hiszen évről évre nagy sikert aratnak az ukrán fővárosban - emelte ki pénteken a kijevi magyar külképviseleten tartott sajtótájékoztatón Keskeny Ernő nagykövet. A diplomata szavai szerint az egyik ilyen nagyszabású esemény lesz a hetedik Liszt Ferenc-emlékkoncert október 22-én, a zeneszerző születésnapján a kijevi Nemzeti Filharmóniában. A koncert szólistája a tavalyihoz hasonlóan ismét Oravecz György zongoraművész lesz. Oravecz György az ünnepi koncert előtt, október 20-án mesterkurzust tart a Kijevi Zeneakadémia hallgatóinak.

 

Megérkeztek Kárpátaljára a Reformáció 500 jótékonysági futás résztvevői

2017. szeptember 29. – MTI, hirado.hu, karpatalja.ma, veol.hu

Megérkeztek Kárpátaljára péntek délután a Reformáció 500 jótékonysági futás Budapestről indult résztvevői, akiket Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fogadott a nagydobronyi Irgalmas Samaritánius Református gyermekotthonban, amelynek lakóit a futást szervező Bethesda Gyermekkórház adományokkal, egészségügyi szűréssel segíti. A négy nap alatt mintegy 370 kilométeres távot megtett futókat vezető Gui Angéla karitatív futónagykövet, az esemény kezdeményezője és szervezője az MTI-nek felidézte, hogy januárban járt nagydobronyi gyermekotthonban és olyan pozitív példát látott, amelyről azt gondolta, ezt mindenkinek látnia kell.

Kárpátalja

 

Együttműködési megállapodást írt alá Kárpátalján a Bethesda Gyermekkórház az ukrajnai megye gyermekkórházával

– MTI, karpatalja.ma, Kárpátalja

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a munkácsi Kárpátalja Megyei Gyermekkórházzal szombaton Nagydobronyban, ahol a magyarországi kórház negyven orvosa és szakembere az Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon lakóinak és máshonnan érkezett kárpátaljai gyermekeknek a komplex szűrővizsgálatát végzi. Az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából a gyermekotthonban tartott sajtótájékoztatón Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, a reformáció 500. évfordulójának szentelt, Budapestről indult és Vereckén befejeződő hatnapos jótékonysági futással egybekötött segélyakció keretében a Bethesda Kórház 17 orvosa és 23 egyéb szakembere több mint száz magyar és ukrán gyermek komplex szűrővizsgálatát végzi el a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonokban.

 

Mesemondó verseny Beregszászban

. – karpatalja.ma

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Hagyományok Háza kárpátaljai hálózata szeptember 30-án a magyar népmese napja alkalmából mesemondó versenyt szervezett Beregszászban. A rendezvénynek a Rákóczi-főiskola adott otthont. Idén 195 gyerek vett részt a versenyen.

 

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány tehetséggondozó programja a 2017-2018-as tanévben folytatódik

. – karpatalja.ma

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2011 őszén indította útjára a tehetséggondozó programját, melyben Kárpátalja általános- és középiskolásai vehetnek részt évről-évre különböző tantárgyakból. A program minden tanév őszén zajlik 8 Tehetségpontban.

Ebben a tanévben, októberben újra kezdetét veszi a tehetséggondozás.

 

52. BeregFest és Jószomszédsági Napok Jánosiban

. – karpatalja.ma

Idén szeptember 30-án került megrendezésre az 52. BeregFest és Jószomszédsági Napok. Az eseménynek a jánosi Barna György Stadion adott otthon. A fesztiválon a beregszászi járási falvak állítottak ki az iskolások, óvodások, illetve szakkörösök által készített kézműves munkákat, vagy a település jellegzetességeit. A rendezvényen jelen voltak Kárpátalja borászai is, akiknél lehetőség volt borok kóstolására és vásárlására.

 

Diaszpóra

Erdélyiek vasárnapja Bécsben

- Volkgruppen

Október elsején, vasárnap a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség különösen is imádkozik az erdélyiekért a 11.00 órakor kezdődő szentmisén, a bécsi Német Lovagrend Templomában.

A már hagyományos istentiszteleten ismét számos erdélyi csoport lép fel, sokan népviseletben jönnek el ilyenkor. A szentmisén általában felcsendülnek a Kájoni miserend, a Székely reneszánsz, valamint a Csíksomlyói Mária dalok című műsorok dalai, illetve erdélyi költők versei.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog