erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 10.1; Magyarország felelősséget vállal az erdélyi magyarokért

Magyarország felelősséget vállal az erdélyi magyarokért

MTI, Szék-helyek.ro

Magyarország ma már lélekben és testben is elég erős ahhoz, hogy felelősséget vállaljon az erdélyi magyarokért is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az erdélyi Szászfenes református templomának vasárnapi avatóünnepségén.

 

Erdély

Uniós forrásból szépül a válaszúti Bánffy-kastély

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Húszmillió lejből újítják fel a válaszúti Bánffy-kastélyt, a beruházás európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. A megyei tanács közleménye szerint a Bonchida községhez tartozó faluban megvalósuló beruházás 42 hónapig fog tartani, a felújítás elsődleges célja pedig minél több turista bevonzása, illetve a település gazdagságának fejlesztése. Az ingatlan a tervek szerint főként kulturális rendezvényeknek fog otthont adni, a beruházás nyomán ugyanakkor első körben hat új munkahely létesül, ezek számát fokozatosan bővítik. A megyei tanács ígérete szerint a korszerűsítés befejezése után a kastélyt öt évig ingyen lehet látogatni.

 

Rhédey-múzeum létesítését tervezik Erdőszentgyörgyön

– Krónika, maszol.ro

A II. Erzsébet brit királynő erdélyi ükanyja, Rhédey Claudia grófnő életét, valamint a Rhédey családot bemutató múzeumot kíván létrehozni Erdőszentgyörgy önkormányzata a városban található kastélyban. A Maros megyei kisváros polgármesteri hivatala szerint pályázat keretében szeretnék bővíteni az önkormányzat tulajdonában lévő neobarokk kastély látnivalóit, kialakítva egy komplex, öt szobát átölelő Rhédey-múzeumot. Az Erdőszentgyörgy szívében álló Rhédey-kastély sokak számára vonzó turisztikai látványosság. A jelenlegi, tematikusan berendezett szobákat sok bel- és külföldi vendég keresi fel, betekintést nyerve az 5100 lelkes kisváros kultúrájába, történelmébe. Az emeleten lévő Bözödújfalusi emlékszoba az elárasztott településnek állít emléket, a néprajzi szoba kulturális értékként van jelen, míg a Láthatatlan Székelyföld néven ismert szoba híres épületek makettjeit örökíti meg látássérültek számára is.

Erdély

 

Maros megyében is beindult a Minority SafePack aláírásgyűjtése

– tranindex.ro, maszol.ro, Krónika

Maros megye és Marosvásárhely nagyon jó példa, miért van szükség arra, hogy az Európai Unió foglalkozzon az őshonos kisebbségek védelmével és az őket ért jogsértések orvoslásával” – mondta el csütörtökön délben Marosvásárhelyen Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Területi Szervezetének elnöke. A Vincze Loránt FUEN-elnökkel közösen, a megyei RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón Péter Ferenc a marosvásárhelyi katolikus iskola, a kétnyelvű táblák, a községháza feliratok vagy a székely zászló használata miatt kivizsgált önkormányzatok eseteit említve történelmi lehetőségnek nevezte a Minority SafePack kezdeményezést, amely uniós védelmet biztosíthatna jogainknak.

 

Csak nyolc év múlva lehet könnyebb a román érettségi a magyaroknak? Ez túl késő, valamit tenni kell

 

– szekelyhon.ro, maszol.ro, Krónika

 

A román nyelv és irodalom érettségi vizsgán bukott el a legtöbb háromszéki magyar diák, ezért fel kellene gyorsítani a sajátos románnyelv-tanulás bevezetését a magyarok számára, hogy annak a jótékony hatása ne csak nyolc év múlva érződjön – szögezte le csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő. A tanfelügyelőségen átfogó elemzést készítettek az idei értettségiről, és ennek a következtetéseit ismertette most a főtanfelügyelő. Rámutatott, az idei nyári érettségi szesszióban a magyar tagozaton 64,87 százalékos volt a sikeresen vizsgázók aránya, míg a román tagozaton 80,40 százalék. Ha a román tagozat eredményeit hasonlítjuk a román megyékhez, akkor Háromszék az élbolyban van, a nyolcadik, sőt a vegyes tannyelvű megyék között is jól szerepel, tehát nem igaz, hogy sereghajtó lenne.

Erdély

 

Pénz kell a többnyelvűséghez Nagyváradon

 

– Krónika

 

Az anyagi forrásokat keresi a nagyváradi önkormányzat annak érdekében, hogy eleget tegyen az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) jogerős ítéletének, miszerint kétnyelvű táblákat kell kihelyezni az utcákban és a köztereken. Anca Grama, a városháza szóvivője a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: a többnyelvűségre vonatkozóan elfogadtak már egy tanácsi határozatot, amelyet azonban egyelőre forráshiány miatt nem tudnak gyakorlatba ültetni.

 

Vincze Loránt: Bukarest politikai okokból támadta meg a Minority SafePacket

 

– Krónika

 

Képmutatásnak tartja Vincze Loránt a román külügyminisztérium „magyarázkodását”, miszerint Románia szigorúan eljárási okokból támadta meg az Európai Unió luxemburgi bíróságán a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzését. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke csütörtökön, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kommentálta a román külügyminisztérium szerdán közzétett álláspontját. „Ne bújjunk az ujjunk mögé, nem procedurális, hanem politikai okokból tette. Románia mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy a kisebbségi jogok uniós kompetenciákká váljanak” – jelentette ki a FUEN elnöke.

 

 

Erdély

 

Károlyi oktatóterem magyar állami támogatásból

 

– Krónika

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára átadta szerdán Nagykárolyban a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum új, a magyar kormány támogatásával létesített termét, ahol közlekedési szabályokat fognak oktatni. Az oktatóterem átadásakor Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy ma már nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról beszélünk, nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is, éppen ezért nagyon fontos, hogy szakképzett munkaerő álljon rendelkezésre a munkaerőpiacon. A nagykárolyi szakképző líceumban két év alatt 12,5 millió forint értékben segítette a magyar kormány a szakképzést a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében – emlékeztetett az államtitkár. Első körben 5 millió forintból egy lakatosműhelyt szereltek fel, idén pedig 7,5 millió forint értékben a tanulók jogosítványhoz való jutását segítő KRESZ-oktatóterem berendezéséhez nyújtottak támogatást. Huszonkét asztali számítógépet és egy gépjármű-szimulátort helyeztek el a teremben.

 

Felvidék

 

Rigó Konrád szerint nem ők kezdték

 

– Új Szó

 

Rigó Konrád, a Híd Nagyszombat megyei megyefőnökjelöltje szerint az éles hangvételű kiadványuk, a Téma csak azzal szembesíti az MKP-t, amit a párthoz közeli sajtó művelt az elmúlt években. Rigó a hangnemet legitimnek tartja, és állítja, nem ők kezdték a támadást.

 

 

 

A Csallóközben járt a magyar országgyűlés küldöttsége

 

– Felvidék Ma

 

Nyárasdon, Bősön és a Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen töltötte a csütörtöki napot a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága. Menyhárt József, az MKP elnöke örömét fejezte ki afölött, hogy a magyar delegáció a közélet meghatározó szervezeteivel, képviselőivel tudott beszélgetést folytatni, s hogy ezzel párhuzamosan egy olyan rendezvény zajlik a városban, amit a Nemzeti Kereskedőház szervez, ahol kis- és középvállalkozók kapnak információt azzal kapcsolatosan, miként lehet gazdaságilag megerősíteni felvidéki közösségünket. Elmondta, a nap során a megyei választások is terítékre kerültek, bizakodásra ad okot, hogy az MKP erős megyei képviselőjelölt-gárdával indul neki a bő egy hónap múlva esedékes megmérettetésnek.

 

 

 

Kulturális örökségi helyszínek újulnak meg szlovák-magyar összefogással

 

– hirek.sk

 

A Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád megye területén című projekt az Interreg program keretében valósul meg 2019 szeptemberére mintegy 653 millió forintból – tájékoztatott Fülek város önkormányzata. Mint közleményükben írják, a programban Fülek partnere Sátorosbánya község, valamint a Nógrád megyei Bátonyterenye városa és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vesz részt.

Felvidék

 

 

 

Nagytárkányi tiltakozó nagygyűléssel a magyar oktatásügyért

 

– hirek.sk

 

Porosenko ukrán elnök szeptember 25-én aláírta a kijevi parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt, amely a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt bel- és külföldön egyaránt komoly tiltakozásokat váltott ki. A Magyar Közösség Pártja további társrendezőkkel együtt „Ma nálatok! Holnap nálunk?” címmel vasárnap felvidéki, kárpátaljai és erdélyi tüntetők részvételével tiltakozó nagygyűlést rendez Nagytárkányban, ahová Nyugat-Szlovákiából és Rozsnyóról is indít autóbuszokat az érdeklődők részére.

 

 

 

Átadták a felújított Tompa-szobrot, Aranyról jövőre tárgyalhatnak

 

– Új Szó

 

Tompa Mihály születésének 200. évfordulóján ünnepélyesen átadták Rimaszombatban a papköltőről elnevezett, felújított teret és az immár eredeti helyére visszaállított, restaurált Tompa-szobrot. A Tompa-téren áll Petőfi Sándor szobra is, amelyet 2004-ben lepleztek le. A szobor Izsó Miklós eredeti gipszmintája alapján készült. A Tompa, Petőfi és Arany János közötti szoros barátság adta az ötletet, hogy a téren szobrot emeljenek Arany Jánosnak is, ezzel egészen egyedülálló módon állítsanak emléket a költőtriásznak. A javaslat azonban a városi képviselő-testület egy részénél és a kerületi műemlékvédelmi hivatalnál is ellenállásba ütközött. Az ellenzők egyik érve az volt, Arany János nem kapcsolódik Rimaszombat városához.

 

Vajdaság

 

Az áldozatos munka elismerése

 

– Magyar Szó, Vajma.info, Pannon RTV

 

Magyarország Szabadkai Főnkonzulátusán dr. Babity János főkonzul ma magas rangú kitüntetéseket adott át három vajdasági magyar kiemelkedő személyiségnek. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette dr. Csáky Sörös Piroskát, prof. dr. Nagy Imrét és Ft. Verebélyi Árpádot.

 

 

 

Fokozódott érdeklődés a vajdasági piac iránt

 

– Magyar Szó

 

Igor Mirović tartományi kormányfő csütörtökön Újvidéken fogadta Pertti Ikonent, Finnország szerbiai nagykövetét, valamint az Észak-európai Üzleti Szövetség (ÉÜSZ) tagjait. Az Észak-európai Üzleti Szövetség magába foglalja azokat a dániai, finnországi, norvégiai, izlandi és svédországi vállalatokat, amelyek Szerbia piacán is üzletelnek. A megbeszélés az ÉÜSZ-vállalatok és a hazai cégek közötti kapcsolatépítésre irányult. Szó volt arról is, hogy az említett üzleti szövetség tagjai még nagyobb szerepet vállaljanak a vajdasági piacon.

 

 

 

Megfigyelői státuszba lépett a VMSZ Ifjúsági Fóruma a YEPP tanácsülésén

 

– Pannon RTV

Vajdaság

 

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma az elmúlt hétvégén Svájcban, Zürichben vett részt az Európai Néppárt Ifjúsági Fórumának őszi tanácsülésén. A YEPP az Európai Néppárt ifjúsági szervezeteit tömörítő ernyőszervezet, amelynek közel 40 országból több mint 60 tagja van, ezzel a kontinens legnagyobb ilyen jellegű szervezete. A zürichi ülés magyar szempontból legfontosabb elfogadott határozata az a magyarországi Fidelitas által beterjesztett dokumentum volt, amely elítéli a nemrégiben elfogadott ukrán Oktatási törvényt, amely ellehetetleníti a kisebbségi nyelvek, ezáltal a magyar nyelv használatát is az ukrajnai oktatási rendszer egyes szintjein és ezzel tovább nehezíti a kárpátaljai magyarok helyzetét.

 

 

– MTI, mno.hu, hvg.hu, hirek.sk, webrádió, karpatalja.ma

 

Petro Porosenko ukrán elnök ismét az ukrán nyelv oktatásban betöltött szerepének erősítése mellett szállt síkra, amikor tanárokkal találkozott csütörtökön Kijevben a szeptember 29-i pedagógusnap alkalmából. "Szeretnék kitérni a törvény hetedik cikkére, amely nemcsak belföldön, de nemzetközi szinten is nagyon széles körben váltott ki visszhangot. Nem tehettük meg, hogy nem erősítjük az ukrán nyelv szerepét az oktatásban. Annak, aki ukrajnai iskolában végez, tudnia kell ukrán nyelven. Természetesen az is fontos, hogy Önök, tisztelt tanárok, emeljék az ukrán nyelv presztízsét azzal, hogy ne csak a tanórákon, de a szünetekben is ukránul beszéljenek a gyerekekkel. Tegyék ezt azért, hogy a gyerekek lássák, az ukrán nyelv Önök számra nem pusztán egy száraz törvénybe foglalt norma, hanem a közvetlen társalgás élő eszköze" - idézte az UNIAN ukrán hírügynökség az államfőt.

 

 

 

Kárpátaljai magyar stratégia kidolgozását javasolja az UMDSZ

 

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, karpatalja.ma

 

Kárpátaljai magyar stratégia kidolgozását javasolja a kárpátaljai magyarság oktatási rendszerének megőrzése és a közösség megmaradása érdekében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége csütörtökön Beregszászon kiadott nyilatkozatában. Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatban a magyar szervezet vezetése többek között megállapítja, hogy a csütörtökön hatályba lépett "ukrán oktatási törvény 7. cikkének az anyanyelvi oktatási jogok megvonását, sárba tiprását jelentő rendelkezései nem hirtelen felindulásból elkövetett "melléfogás", hanem egy több éve tartó, az utóbbi években különösen felgyorsult általános ukránosítási koncepció és folyamat része".

 

 

 

Moszkva nemzetközi fellépést sürget a törvény visszavonása érdekében

 

– MTI, mno.hu, hirado.hu, karpatalja.ma

 

Oroszország arra hív fel minden kormányt, hogy tegyenek lépéseket az ukrán oktatási törvény visszavonása végett - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön Moszkvában. "Ukrajna oktatási törvénye, amelyet annak az országnak az elnöke szeptember 25-én írt alá, megsérti az ENSZ, az EBESZ és az Európa Tanács dokumentumaiban rögzített alapelveket, és nyilvánvalóan ellentétes Ukrajnának ezekben a szervezetekben vállalt kötelezettségeivel" - mondta Zaharova. "Arra hívjuk fel az összes ország kormányát, hogy tegyenek hatékony lépéseket ennek (a törvénynek) a visszavonása érdekében.

Kárpátalja

 

 

 

Kárpát-medencei műhelykonferencián tanácskoztak a Rákóczi-főiskola oktatói

 

– karpatalja.ma

 

2017. szeptember 22–23-án a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, az MTA Nyelvtudományi Intézete és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság „Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség” címmel tudományos műhelykonferenciát szervezett Csíkszeredán. A kétnapos tudományos rendezvény tárgyát a vizuális nyelvhasználat sajátosságainak feltérképezése képezte, amelyek vizsgálata kommunikatív, informatív és szimbolikus töltetük miatt érdekes, mivel egy adott országba, térségbe érve a feliratok, táblák, jelzések sok mindent elárulhatnak az adott hely nyelvhasználati szokásairól és a nyelvek státusáról.

 

 

 

Szakmai szemmel az ukrán nyelv oktatásáról

 

– karpatalja.ma

 

Naponta sulykolja a kormányzat az ukrán és a külföldi sajtón keresztül, hogy a nemzeti kisebbségeket azért kell megtanítani az államnyelvre, hogy egyenlő hozzáférést biztosítsanak számukra az ukrán nyelvű felsőoktatáshoz. Sokan nemes szándékot látnak e kormányzati törekvés mögött, s nem értik, miért tiltakozik ellene a kárpátaljai magyarság. Kevés szó esik azonban arról, hogy az államnyelv oktatása gyanánt mit kínált eddig a mindenkori ukrán állam a kisebbségeinek, s mit hozhat számukra ez a mostani, alig több mint tíz éven belül immár a harmadik „oktatási reform”.

Őrvidék

 

 

 

Esterházy Művészeti Díj 2017

 

- Volksgruppen

 

Október végéig lehet pályázni az Esterházy Művészeti Díjra. A díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat 2017-ben ötödik alkalommal írja ki az Esterházy Magánalapítvány, a díjátadó ünnepség december 14-én a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban lesz. A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályafutásuk elindítása. Az egyenként 5.000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

 

 

 

Átadták a Lakos Alapítvány ösztöndíjait

 

- Volksgruppen

 

A Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom - Pax Romana Lakos Alapítványa két célt szolgál: adományokat gyűjtenek két célra: egyrészt a Böjte Csaba vezette dévai Szt. Ferenc Alapítvány számára, másrészt kárpátaljai magyar diákok felsőfokú tanulmányaihoz nyújtanak segítséget. A tavalyi év óta 150 eurót osztanak ki fejenként, a 27 pályázóból az idén 16 diák kapott ösztöndíjat.

Őrvidék

 

 

 

Magyar beszédgyakorlat népiskolásoknak

 

- Volksgruppen

 

Csütörtökön, szeptember 28-án kezdődik meg a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület „Magyar Beszédgyakorlatok“ tanfolyama népiskolások számára. A kultúregyesület székházában minden csütörtökön 16 órakor Böcskör Sarah pedagógus várja a diákokat.

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog