erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9.28

 Potápi Árpád János átadta Nagykárolyban a magyar kormány támogatásával létesített oktatótermet

– MTI, Kormány.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Vajdaság.ma, Hír.ma, Webrádió

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára átadta szerdán a Szatmár megyei Nagykárolyban a Simion Barnatui Szakképző Líceum új, a magyar kormány támogatásával létesített termét, ahol közlekedési szabályokat fognak oktatni. Az oktatóterem átadásakor Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy ma már nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról beszélünk, nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is, éppen ezért nagyon fontos, hogy szakképzett munkaerő álljon rendelkezésre a munkaerőpiacon.

 

 

Hatályba lépett a jogszabály, szakértő szerint veszélyben a beregszászi magyar főiskola is

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, InfoRádió, Kárpátalja

Megjelent szerdán a Holosz Ukrajini című, hivatalos közlönynek számító lapban az új ukrán oktatási törvény, amivel hatályba lépett a jogszabály, amely az MTI által megkérdezett jogi szakértő szerint nemcsak az anyanyelvű iskolai oktatást korlátozza, de veszélybe sodorhatja a magántulajdonban lévő beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működését. A jogszabály a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal, egyebek közt 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A törvény jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusok számára.

 

Minority SafePack: Románia megakadályozná, hogy az EU beleszóljon a kisebbségügyekbe

– Krónika, MTI, maszol.ro, Erdély Ma, transindex.ro

Románia szigorúan eljárási okokból támadta meg az Európai Unió luxemburgi bíróságán a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzését – közölte csütörtökön az MTI kérdéseire válaszolva a román külügyminisztérium. A tárca szerint Románia csupán azt próbálja megelőzni a bírósági keresettel, hogy az Európai Unió olyan területekre is kiterjessze a jogalkotási kompetenciáit, amilyen például a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogainak védelme. Utóbbi ugyanis a tagállamok szuverenitásának a része. Ezen a területen az Európai Uniónak az alapszerződések értelmében nincsenek jogkörei, és nem is szerezhet ilyen jogköröket másként, mint az alapszerződések kibővítése révén” – fogalmazott válaszában a román külügyminisztérium.

 

Erdély

 

Brenzovics az ukrán oktatási törvényről a Krónikának: alkotmányossági kontrollt kérünk

– Krónika

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a kárpátaljai magyar közösség parlamenti képviselője kedden az új ukrán oktatási törvény kapcsán a Krónika arra vonatkozó kérdésére, ezek után milyen lehetőségei vannak a KMKSZ-nek a törvény elleni fellépésre, kidolgoztak-e valamilyen stratégiát, elmondta: vannak még jogi lehetőségek, amelyeket ki lehet meríteni.

 

Felmérés: tovább nőtt a PSD támogatottsága

– Krónika, MTI, maszol.ro, transindex.ro

Tovább növekedett Romániában a kormány vezető erejének számító Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága, amely immár nem szorulna koalíciós partnerre, ha most rendeznének választásokat – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet szerdán ismertetett az ellenzéki Hotnews.ro hírportál. A PSD a tavaly decemberi parlamenti választásokon a voksok csaknem 46 százalékát szerezte meg, és a 6 százalékig jutó, szabadelvű ALDE-vel alakított kormányt. A Sociopol közvélemény-kutató intézet augusztus 28. és szeptember 14. között végzett telefonos felmérése szerint a szociáldemokraták most a szavazatok 51 százalékát kapnák, miközben koalíciós partnerük is megőrizte 6 százalékos támogatottságát.

 

A frízföldi kormánytagok is aláírták az európai kisebbségi kezdeményezést

– transindex.ro

A frízföldi kormánytagok is aláírták az európai kisebbségi kezdeményezést kedden, a hollandiai tartományok európai uniós képviseletén megszervezett eseményen, amelyet a Nyelvek európai napja alkalmából tartottak Brüsszelben, ezzel hivatalosan is elindult a hollandiai kisebbségi szervezetek által szervezett aláírásgyűjtő kampány - áll az RMDSZ közleményébenben. Frízföld kormányának meghívására az eseményen részt vett Winkler Gyula EP-képviselő is, aki Herbert Dorfmann, Csáky Pál, Gál Kinga, Jan Huitema képviselőkkel együtt az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek frakcióközi munkacsoportjának tagjaként volt jelen. Az esemény házigazdája Sietske Poepjes, az NPLD Európai Nyelvi Sokszínűségi Hálózat elnöke, a frízföldi regionális önkormányzat képviselője volt.

 

Közel 7500 háromszéki támogatta eddig aláírásával a Minority SafePack kezdeményezést

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Hivatalosan ma rajtolt el az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack székelyföldi aláírásgyűjtési kampánya, de Háromszéken a kampánystartra jó hírrel várták Vincze Loránt FUEN-elnököt: egy hét alatt, szerda reggelig 7483 aláírás gyűlt össze a megyében – jelentette be Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a szerdai, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon. Mellettünk állnak Erdélyben mindazok, akik érdekeltek a kisebbségi ügyek rendezésében, mutatott rá Tamás Sándor, kiemelve, hogy „legyen mindenki számára világos, Romániában nincs megoldva a kisebbségi kérdés. Az is legyen világos, hogy mi minden egyes esetben először a román államhoz fordultunk, hogy gondjainkat rendezze, de ha ez nem történik meg, akkor nekünk tovább kell menni, nemzetközi színtéren kell hallatni hangunkat”. - áll az RMDSZ közleményben.

Erdély

 

Korodi Attila: Románia nemzetközi vállalásai nem lehetnek politikai játszmák témái

– transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen

Az RMDSZ nem kért lehetetlent akkor, amikor kidolgozta az anyanyelvhasználatra vonatkozó 20 százalékos küszöb csökkentésére vonatkozó törvénytervezet. Ez a jogszabály-módosítás összhangban van a nemzetközi egyezményekben foglaltakkal, illetve az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által kidolgozott, Romániára szabott ajánlásával, ahol konkrétan elmondják, hogy szükség van a húsz százalékos küszöb csökkentésére országunkban” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy írásban tájékoztatta a parlamenti pártok képviselőházi frakcióvezetőit, frakcióvezető-helyetteseit és jelentéstevő bizottságok vezetőit az anyanyelvhasználatra vonatkozó küszöb csökkentésére vonatkozó nemzetközi előírásokról.

 

Tárgyalna Ukrajna a hevesen bírált oktatási törvényről

– Krónika

Miközben szerdán hatályba lépett az ukrán oktatási törvény, miután megjelent a Holosz Ukrajini című, hivatalos közlönynek számító lapban, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter tárgyalásokat ajánlott a törvénnyel elégedetlen szomszédos országoknak arra reagálva, hogy a jogszabály Petro Porosenko államfő által hétfőn történt aláírása nyomán Magyarország és Románia is elégedetlenségének adott hangot.

 

A Liviu Poppal tárgyaló ukrán miniszter szerint még változtathatnak az oktatási törvényen

– Krónika, MTI

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy pontosításokat hajtsanak végre a frissen hatályba lépett ukrán oktatási törvény nemzetiségi kisebbségeket érintő részén szerdán Lilija Hrinevics oktatási miniszter, aki erről azután nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott Kijevben román kollégájával, Liviu Pop oktatási miniszterrel. Az ukrán miniszter szavai szerint azután lehet majd beszélni a törvény pontosításáról, miután az Európa Tanács Velencei Bizottsága elvégezte a jogszabály szakértői vizsgálatát.

 Erdély

Felfüggesztették a Bihar megyei tanács szerdai ülését

– maszol.ro, Bihari Napló

Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke berekesztette a szerdára összehívott rendes ülést, amelyen többek között a megyei tanács és az alá rendelt intézmények dolgozóinak fizetéséről és több projektről kellett volna határozni. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácstagjai ugyan mind a tizenheten megjelentek, nem szavazták meg az ülés napirendjét. A PSD –ALDE–RMDSZ tanácsosai is ugyanennyien voltak jelen, egy személy hiányzott.

 

Fontos műemlékeket restaurálnak Háromszéken

– maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Négy fontos háromszéki műemléket restaurálnak uniós forrásból: a Lemhény és Kézdialmás között található Szent Mihály műemléktemplomot, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttest, a nagyajtai unitárius erődtemplomot és a dálnoki református templomot.

 

 

Felvidék

 

Nagyszombat megyei sikerek és egy rágalmazó kiadvány

– Körkép, Felvidék Ma, Új Szó

Ma Dunaszerdahelyen tájékoztatták a sajtó képviselőit arról, milyen eredményeket ért el Nagyszombat megye MKP képviselete. Az elmúlt négy év hozadékairól Berényi József, megyei alelnök beszélt. A sajtótájékoztató kissé rendhagyó módon kezdődött. Szerdán ugyanis sokan a postaládájukban találhatták a Most-Híd pártjának kiadványát, melyben lejárató kampányt indítottak a választásokon induló megyei alelnök, Berényi József ellen. „Ez a kiadvány tele van – és erre fogok rámutatni – hazugságokkal, csúsztatásokkal, manipulációkkal és természetesen személyem lejáratásával, az eredményeim, a munkáim megkérdőjelezésével. Amit azért furcsállok, mert az MKP és a Most-Híd találkozóján a két pártelnök azt mondta, hogy nem lesz negatív kampány, nem fogják egymást lejáratni. Én így is készültem és így is fogom folytatni a kampányomat” – reagált a kiadványra Berényi József a sajtótájékoztató elején.

 

Eperjesen emlékünnepséget tartottak Maléter Pál születésének centeráriumán

– hirek.sk, Körkép

A kommunizmus a XX. század legtovább tartó európai tragédiája volt – jelentette ki Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja szerdán Eperjesen, ahol beszédet mondott a Maléter Pál születésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Az 1956-os szabadságharc és forradalom - Eperjesen született - honvédelmi minisztere előtt tisztelgő rendezvény a kommunizmus áldozatainak helyi emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött.

 Felvidék

Baktiban indította el petícióját az MKP

– Felvidék Ma

A Magyar Közösség Pártjának érintett járási szervezetei petíciót kezdeményeznek, hogy ezzel is megpróbáljanak nyomást gyakorolni a kormányra az R2-es gyorsforgalmi út ügyében.

 

Menekülnek az olvasók az Új Szótól, a főszerkesztő-helyettes pedig a fideszes sajtóhoz

– Király Zsolt – Körkép

Egyes újságírók is már menekülnének a süllyedő hajóról, annyira rossz a helyzet az Új Szó háza táján. Pechjükre azonban nincs nagyon hova. A napilapnál kifejtett tevékenység, melyhez asszisztálnak, a médiapiaci szereplők nagy része számára vállalhatatlan. Amint kiderül az adott újságíró Új Szós érintettsége.”

 

Szlovák politikai tabu – Esterházy János mártírsorsa

– Lacza Tihamér – Figyelő

A felvidéki Alsóbodokon szeptember 16-án újratemették a hatvan éve, egy csehországi kommunista börtönben elhunyt gróf Esterházy Jánost, a magyarságért, de az együtt élő nemzetek jogaiért is kiálló politikust, aki egyedüliként nem szavazta meg a zsidók deportálását elrendelő szlovák törvényt. Északi szomszédunk jogrendje szerint viszont még ma is háborús bűnösnek minősül.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő -i számában olvasható)

 

 

Vajdaság

A Prosperitati lakossági fórumot tartott Topolyán

. – Pannon RTV

Nagy volt az érdeklődés a Prosperitati Alapítvány tegnap esti topolyai lakossági fórumán. A város moziterme zsúfolásig megtelt, mintegy 200 ember hallgatta meg a tájékoztatást. Topolya Községben eddig több mint 600-an pályáztak sikeresen a Prosperitati Alapítvány különböző vissza nem térítendő támogatásaira, összesen 385 millió dinár érkezett a községbe. A negyedik körben falusi ház vásárlását célzó vissza nem térítendő mezőgazdasági földvásárlási hitelkamat, valamint mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések kombinált támogatására lehet pályázni.

 

Több intézmény felújítását támogatja a vajdasági kormány

– Pannon RTV

9,5 millió dináros tartományi támogatásban részesült a Szabadkai Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola és az újvidéki Üzleti Szakfőiskola - erről döntött a tartományi kormány Igor Mirović elnökletével. A szabadkai intézmény 5,5 millió dinárt kapott, amelyet az iskola épületének felújítására és az ablakok cseréjére költhet, míg az újvidéki szakfőiskola 4 millió dinárból az egyik épületének tetőszerkezetét újíthatja fel.


Vajdaság

Októberben is lesznek kihelyezett konzuli fogadónapok

– Pannon RTV

Az ügyintézéshez előzetes bejelentkezés szükséges a helyi szervezőknél - tájékoztat Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Felhívják a vajdasági magyar közösség figyelmét, hogy október 3-án Temerinben, október 10-én Nagybecskereken, október 17-én pedig Adán tartanak kihelyezett napot. Az ügyintézéshez előzetes bejelentkezés szükséges a helyi szervezőknél.

 

Fókuszban a kisebbségi akcióterv - képzés az önkormányzatok számára

– Vajma.info

A kisebbségi akcióterv rájuk eső részének kidolgozásáról tájékozódtak ma Újvidéken az önkormányzatok képviselői. A Szerb Köztársaság által tavaly márciusban elfogadott akciótervben a kisebbségek aktuális helyzetéről szóló adatok szerepelnek, a nemzeti tanácsok hatásköreit, vagyis az oktatást, a tájékoztatást, a nyelvhasználatot és a kultúrát érintő témák, illetve minden olyan kérdés, amelynek elmélete a szerbiai jogban már szerepel, a gyakorlatban viszont további javításra szorul. Az egyik nagyon fontos kérdés a részarányos foglalkoztatás.

 

Kárpátalja

Az oroszok elleni "etnocídiummal" vádolta meg Kijevet az Állami Duma

– MTI, Magyar Idők, Vajdaság Ma, hirado.hu, Kárpátalja

Az ukrajnai oroszok elleni "etnocídiummal" - etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával - vádolta meg Kijevet az ukrán oktatási törvény miatt szerdán elfogadott nyilatkozatában az orosz Állami Duma. Az orosz parlament alsóházának plenáris ülésén megszavazott dokumentum elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna megsértse a területén élő "tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek" anyanyelvi oktatáshoz fűződő alapvető jogát."Az oktatási törvény az orosz nép elleni etnocídium cselekedetévé válik Ukrajnában" - hangzott a nyilatkozat. A dokumentum rámutatott, hogy az oktatási törvénnyel Kijev "durván megsérti" a kétoldalú és a nemzetközi megállapodások keretében vállalt kötelezettségeit.

 

Az oktatási miniszter nem zárta ki, hogy pontosítanak a jogszabályon

– MTI, Kárpátalja, Magyar Idők, Magyar Hírlap, 3szek.ro

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy pontosításokat hajtsanak végre a frissen hatályba lépett ukrán oktatási törvény nemzetiségi kisebbségeket érintő részén szerdán Lilija Hrinevics oktatási miniszter, aki erről azután nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott Kijevben román kollégájával, Liviu Marian Pop oktatási miniszterrel. Az ukrán miniszter szavai szerint azután lehet majd beszélni a törvény pontosításáról, miután az Európa Tanács Velencei Bizottsága elvégezte a jogszabály szakértői vizsgálatát. Hrinevics kijelentette: nem tartja kizártnak, hogy növeljék azon tantárgyak számát, amelyeket az ötödik osztály után is anyanyelvükön tanulhatnak a gyermekek. Mint fogalmazott, ha a gyerekeknek, akiket az ötödik osztályig anyanyelvükön oktattak, nehézséget okoz áttérni az ukrán nyelven történő tanulásra, akkor szóba jöhet, hogy fokozatosan vezetik be az ukrán nyelvre való áttérést az egyes tantárgyak esetében.

Kárpátalja

 

Jótékonysági félmaraton a beregszászi járásban

– MTI, hirado.hu

Több száz gyerek fog rajthoz állni szombaton Kárpátalján, magukon viselve az adományvonal 1353-as hívószámát; az adománygyűjtő rendezvénnyel a nehéz körülmények között élő emberekre szeretné felhívni a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet  - ismertették az M1 aktuális csatorna szerdai adásában. Ebben az évben a hagyományos beregszászi félmaratont Kovács "Koko" István, a segélyszervezet jótékonysági nagykövete vezeti majd, aki harmadszor vág neki a versenynek, hogy ezzel is a meghirdetett gyűjtésre és a nehéz helyzetben élő kárpátaljaiakkal való szolidaritásra irányítsa rá a figyelmet - hangzott el a műsorban.

 

Szalipszki Endre Ungvár díszpolgára lett

– karpatalja.ma

Június végén, amikor Szalipszki Endre beregszászi főkonzuli megbízatása lejárt, szokatlan búcsúfogadásnak lehettünk tanúi. Nemzetiségtől és hivatali beosztástól függetlenül nagyon sok kárpátaljai érezte úgy, hiányozni fog a tevékenysége és a személyisége. Az anyaországi diplomata akkor arról biztosított mindenkit, hogy kapcsolata nem fog megszakadni Kárpátaljával, és ez így is történt. Azóta valóban több megyei rendezvényen jelen volt vendégként. Most viszont más szerepben kapott meghívást. Ungvár díszpolgárává avatták.

 

A hatékony együttműködés – közös érdek

– karpatalja.ma

A megyei tanácsban megvitatták a Kárpátalja és Borsod-Abaúj-Zemplén megye közötti együttműködésről szóló megállapodás hatékonyságát. A 16. alkalommal megrendezett Turjevrocentr – Zakarpattya 2017 elnevezésű nemzetközi vásárral egybekötött kiállítás keretében munkalátogatáson járt megyénkben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés küldöttsége Török Dezső elnökkel az élen – közölte a megyei tanács sajtószolgálata. Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke először a vásáron találkozott magyar kollégájával, majd első helyettesével, Barta Józseffel a hivatalban fogadták a vendéget, ahol kötetlen beszélgetést folytattak.

 

Támogatókat keres a Kárpátaljai Magyar Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Magyar Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) a 2017/18-as tanévre újra meghirdeti a Szent Margit Programot, mely anyagi támogatást nyújt a helyi iskolás gyermekek számára. A Szent Margit Program célja, hogy összekösse a Kárpát-medence, illetve a világ magyarságának jó szándékú támogatóit a kárpátaljai magyar általános iskolásokkal, ezáltal előmozdítsa a támogatott gyerekek tanulmányi eredményeit, hitbéli életét, valamint a magyar közösség életében való szerepvállalását.

 

Kárpátalja

Ukrán törvény – Nem csitulnak az indulatok

. – Figyelő

Ukrajna szomszédai súlyosan disztkriminatívnak tartják a kijevi parlament által elfogadott oktatási jogszabályt, de a központi hatalom egyelőre hajthatatlannak tűnik. Merőben eltérően értékelik a szeptember 5-én elfogadott ukrán oktatási törvény 7. cikkelyét a nemzetiségek, illetve a kijevi kormány képviselői.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő -i számában olvasható)

 

Muravidék

A nyelvek számítanak!

– Népújság

A Nyelvek Európai Napja alkalmából kedden az 1. Sz. Lendvai KÁI-ban hangulatos rendezvényre került sor, mely Lendvának és környékének nemzetiségi, etnikai és kulturális sokszínűségét kívánta bemutatni. A nyelvtanulással – melynek palettája az iskolában évről évre bővül – egyben a különböző kultúrák is képviseltetik magukat, hiszen a magyar és szlovén mellett ma angolul, németül, horvátul, sőt japánul is lehet tanulni. Az egész hozadéka pedig a konkrét nyelvtudás elsajátítása mellett nem más, mint a másság elfogadása, egymás jobb megértése és a tolerancia gyakorlása.

 

Első világháborús emlékművek felújítása

– Népújság

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán a határon túli első világháborús emlékművek rendbetételére 6.600 euró (2 millió forint) vissza nem terítendő támogatást nyert. Mivel a Muravidéken nincs ilyen emlékmű, két magyar vonatkozású tengermelléki mementó kerül felújításra.

 

A tévé- és rádióadások felfrissítését tervezik

– Népújság

Muravidék

A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottságának legutóbbi ülésén elhangzott, hogy 2018-ban több, már meglévő rádió- és tévéadás újul meg. A jövő évi költségvetés a 2017-eshez viszonyítva az ígéretek szerint nem csökken, viszont az évfordulós és más rendezvényekre piaci forrásokból kell a pénzt megteremteni. Októbertől teljes egészében HD minőségben történik a lendvai nemzetiségi tévéműsorok sugárzása.

 

Horvátország

Halásznapok: kis falu nagy rendezvénye

– Képes Újság

Az elmúlt évek alatt sikerült Kopács, a kis magyar település nevét Horvátország- és Magyarország-szerte ismertté tenni a halásznapokkal, így évről évre több ezer ember látogatja meg. Idén is hömpölygött a tömeg, százával sült a csíptetős ponty, a színpadon pedig folyamatosan váltották egymást a művészeti csoportok.

Diaszpóra

 

Waves fesztivál Bécsben magyarokkal

2017.szeptember 28. – Volksgruppen

Három napon keresztül zajlik csütörtöktől Bécsben a Waves zenei fesztivál. Három magyar zenekar is szerepel a palettán, Babé Sila és csapata, a Dope Calypso és a Magyarországon az elmúlt évben a zenei köztudatba berobbanó Belau együttes is. A bécsi Waves fesztivál a nemzetközi befutás előtti zenekarokra fókuszáló showcase-fesztiválok mezőnyében a közép-európai régió legfontosabb rendezvényének számít. A fesztivált szeptember 28. és 30. között rendezik meg a bécsi WUK-ban és környékén.

 

Magyar fókusz a kortárs bécsi vásáron

. – Volksgruppen

Négy napon át várta a művészet iránt érdeklődőket a 3. Vienna Contemporary kortárs művészeti vásár a 3. kerületi St. Marx csarnokban Bécsben. Szeptember 21-24 között az összművészeti mustrán közép-és kelet Európa 26 országából 110 galéria, 500 művész képviseltette magát, a kiemelt fókusz-ország a vásáron Magyarország volt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog