erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09. 26

Határok nélkül

2017. szeptember 26. – Kossuth Rádió

 A kárpátaljai magyarok a szülőföldjükön akarnak boldogulni

A kárpátaljai magyarok a szülőföldjükön akarnak boldogulni, Magyarországnak pedig alkotmányos kötelessége ebben segíteni őket - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén Beregszászon. Balog Zoltán az eseményen bejelentette, több mint egymilliárd forintból uszoda és sportcsarnok épül a felsőoktatási intézmény bázisán. Az ünnepséget beárnyékolta, hogy az ukrán elnök aláírta az új ukrán oktatási törvény, miszerint 5. osztálytól kizárólag ukránul lehet tanítani az iskolákban. Ezzel veszélybe került a több mint 100 kárpátaljai magyar iskola működése.

 

 

Brenzovics László vizsgálatot kér

Mivel a Petro Porosenko ukrán államfő által tegnap este aláírt új ukrán oktatási törvény a jövőben csak óvodai és elemi iskolai szinten szavatolja az anyanyelven történő tanulás jogát a kisebbségek számára, és a felsőbb osztályokban az ukrán lesz az oktatás nyelve, a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek továbbra is tiltakoznak és minden lehetséges jogi eszközzel fellépnek a kisebbségeket hátrányos helyzetbe hozó új ukrán oktatási törvény ellen. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az ukrán parlament képviselőjeként alkotmányossági vizsgálatot kér a kérdésben az ombudsmantól.

 

Hartyányi Jaroszlava megértést kért a bizottsági tagoktól

Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága mai ülésén 11 igen szavazattal és két tartózkodással (egyik az ukrán szószólóé) támogatja "a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről" szóló országgyűlési határozatban foglaltakat. Különös tekintettel arra a körülményre – idézem - hogy a határozatban elítélt, nemzetiségi oktatási és anyanyelvhasználati jogokat sértő ukrán oktatási törvény - a kárpátaljai magyarság mellett - az országgyűlési szószólók által Magyarországon képviselt és Ukrajnában is élő nemzetiségi közösségeket (bolgárokat, görögöket, lengyeleket, németeket, örményeket, romákat, románokat és szlovákokat) ugyancsak sújtja”. Hartyányi Jaroszlava megértést kért a bizottsági tagoktól, mert, mint mondta, "hidat kell hagynia", ahol át tud menni és össze tudja hozni a magyarokat és az ukránokat.

 

Bocskor Andrea elítélte az új ukrán oktatási törvényt

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben ugyancsak elítélte az új ukrán oktatási törvényt, mondván hogy a szabályozás alkotmányos jogaitól fosztja meg az ország állampolgárainak egy részét, illetve ellentmond több nemzetközi egyezménynek.

 

Besztercei bántalmazás

Nem volt etnikai jellege a besztercei magyar diáklány elleni támadásnak, az ügy szereplői pedig megrovásban részesülnek - így döntött a besztercei iskola fegyelmi bizottsága. Mint hírül adtuk, egy ötödik osztályos magyar diáklányt két román tagozatos diáktársa támadott meg egyikük megpofozta, a másik esernyővel ütötte, miközben buta magyarnak nevezték.

 

Gyantai vérengzés

Az 1944 szeptember 24.-i vérengzésre emlékeztek a Fekete Körös menti Gyantán. A visszavonuló magyar csapatokat követő román katonai alakulatok vérfürdőt rendeztek a Bihar megyei településen: 45 embert öltek meg, a falut kirabolták, majd felgyújtották. A magyar családokon a faluban lakó románok próbáltak segíteni. A megemlékezésen bemutatták Gábor Ferenc nyugalmazott bányász, Írmagja se maradjon! című könyvét, amely a gyantai történéseket mutatja be negyedik részeként a Fekete Körös menti falvak első és második világháborúban elszenvedett tragédiáját feldolgozó könyvek sorában.

 

Temesvári Magyar Napok

A hét végén másodszor rendezték meg a Temesvári Magyar Napokat. A cél a magyar értékek megmutatása a város lakosságának és a tágabb közösségnek, bizonyítva, hogy még mindig erős magyar közösség él Temesváron. A megnyitóra sokan jöttek el a környékről, de az anyaországból is.

 

Gólyahír Temesváron

 

A Rákóczi Szövetség több éve támogatja a tanulmányaikat magyar iskolában kezdő gyermekeket, illetve családjukat. Temesváron is elindult Gólyahír nevű programja, amelynek keretében azokat a családokat ajándékozzák meg egy első könyvvel, amelyekben gyermek születik. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog