erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 09. 28

Szijjártó: Ukrajnának ez fájni fog

– MTI, kormany.hu, hirado.hu, index.hu, origo.hu, 444.hu, HVG, Népszava, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt. "Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben" - fogalmazott a jogszabály aláírásával és az arra adott magyar reakcióval kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője, aki Szingapúrban nyilatkozott, ahová az Orbán Viktor miniszterelnök vezette hivatalos delegáció tagjaként érkezett. Szijjártó Péter szavai szerint szégyen és gyalázat, hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt.

 

 

Emmi: az új ukrán törvény zsákutca

– MTI, kormany.hu, mno.hu, origo.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az új ukrán oktatási törvény zsákutca. A magyar kormány visszautasítja a nemzeti kisebbségeket hátrányosan érintő szabályozást - közölte a tárca kedden az MTI-vel. Közleményükben azt írták: az új ukrán oktatási törvény aláírásával Ukrajna jogfosztást követ el, megsért több nemzetközi egyezményt, amelyet az európai nemzetek közösségéhez közeledve vállalt, köztük az anyanyelven tanulás és tanítás biztosítását az oktatás valamennyi szintjén. Úgy fogalmaztak: "Ukrajna vezetése nem Európa felé, hanem zsákutcába kormányozza saját országát".

 

Brenzovics László: jogi eszközökkel küzdünk tovább a hatályba lépett oktatási törvény ellen

– MTI, karpatalja.ma, Kárpátalja, hirek.sk

A kisebbségi jogokat szűkítő ukrán oktatási törvény hatályba lépése ellenére tovább fogunk küzdeni ellene jogi eszközökkel, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük minden óvodánkat, iskolánkat - jelentette ki az MTI-nek Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője kedden Ungváron, arra reagálva, hogy az ukrán államfő aláírta a tanügyi jogszabályt. Brenzovics László elmondta: "Sajnálatosnak tartjuk, hogy Petro Porosenko elnök szabad utat engedett az oktatási törvénynek az ukrajnai kisebbségi szervezetek és az Ukrajnával szomszédos államok tiltakozása ellenére.

 

Erdély

Románia nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit?

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

A román és az ukrán oktatási miniszter találkozni fog, hogy egyeztessen az új ukrán oktatási törvény alkalmazásáról – jelentette ki kedden Teodor Meleșcanu külügyminiszter a bukaresti közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Megtörténhet, hogy Románia nem fogja támogatni Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit. Ez volt a román diplomácia első reakciója azután, hogy Petro Porosenko ukrán államfő hétfőn aláírta a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítását előirányzó törvényt. Meleșcanu az MTI tájékoztatása szerint emlékeztetett, hogy Románia Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszternek címzett levélben kérte a törvény kihirdetésének elhalasztását. Hozzátette: Bukarestnek továbbra is az a fontos, hogy a mintegy 400 ezer főt számláló ukrajnai román kisebbség minél magasabb szintig részesüljön anyanyelvű oktatásban.

 

Kelemen: elfogadható a 15 százalékos anyanyelvhasználati küszöb – Folytatódott az ellenhadjárat

– Krónika, Erdély Ma, transindex.ro, maszol.ro

Folytatta a magyar közösség jogainak bővítése elleni hadjáratot Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, aki kedden azt követelte: hívják össze az illetékes parlamenti bizottságokat, és utasítsák el a közigazgatási törvényhez az RMDSZ által benyújtott módosítást, amely csökkentené az anyanyelv használatához szükséges küszöbértéket. Roman azt követően követelte a testületek összehívását, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy nappal korábban azt mondta, az RMDSZ el tudja fogadni, hogy 15 százalékban állapítsák meg a küszöbértéket, amelyet el kell érnie egy kisebbségnek egy település lakosságának arányában ahhoz, hogy használhassa anyanyelvét a közigazgatásban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy még semmilyen megbeszélés nem volt ebben a témában.

 

Még mindig gyűjtenek a bözödújfalui templom újraépítésére

– transindex.ro, Erdély Ma, Bihari Napló, Krónika

Adománygyűjtést szervez Erdőszentgyörgy polgármesteri hivatala és a Bözödújfaluért Egyesület a bözödújfalusi római katolikus templom újjáépítésére, amely 2014-ben adta meg magát a víz fogságának, a több mint két évtizede vízben álló hírvivő, utolsóként tűnt el a falurombolás áldozataként. Átyin Kata, Erdőszentgyörgy polgármesteri hivatalának szóvivője kedden azt nyilatkozta, hogy a tervek készen vannak, most már csak az anyagi fedezet hiányzik, ami körülbelül 250 000 eurót jelent és az összeg 10 százaléka gyűlt össze eddig.

 

Codreanu szerint Johannis hibázott, amikor lemondta ukrajnai látogatását

– transindex.ro

Elveszítette működésének értelmét az a parlamenti küldöttség, amelynek Ukrajnába kellett volna utaznia, mivel az ukrán államfő kihirdette a tanügyi törvényt - közölte kedden Constantin Codreanu, a külhoni románokért felelős alsóházi bizottság elnöke. A küldöttség kedden találkozik Ukrajna bukaresti nagykövetével. A parlament épületében nyilatkozó Codreanu azt mondta, hogy annak ellenére, hogy kedden találkoznak Ukrajna nagykövetével, a delegáció célját vesztette, mert Porosenko elnök kihirdette a tanügyi törvényt. Codreanu szerint ugyanakkor Klaus Johannis elnök hibázott azzal, hogy lemondta ukrajnai látogatását.

Erdély

 

Óriáskürtőssel várják Brassóba a Steaua-szurkolókat

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

Az FCSB focicsapat szurkolói óriás kürtőst kapnak az OSK Sepsi vezetőségétől a vasárnapi mérkőzés előtt, amelyre Brassóban kerül sor. Diószegi László, a Sespi OSK klub tulajdonosa szerint a cukormázas, diós székely kürtőskalács körülbelül 15 méter hosszú lesz és egy nappal a meccs előtt készül majd el a Sepsiszentgyörgyön megrendezésre kerülő édességfesztiválon. „Úgy gondoltuk, hogy ez egy szép gesztus lenne, hogy kürtőskalácsot ajándékozzunk a Steaua szurkolóinak, akik Brassóba érkeznek vasárnap. Az OSK számára ez az elmúlt 3-4 év legizgalmasabb mérkőzése lesz, és azt szeretnénk, hogy a szurkolók és a játékosok is érezzék azt, hogy mi vendégszeretők vagyunk. Ezzel a gesztussal a szurkolóknak szeretnénk kedveskedni, hiszen nagyrészt róluk szól a futball, a vezetők jönnek és mennek, de a szurkolók mindig hűek maradnak a csapatukhoz”- nyilatkozta Diószegi.

 

Nagykövet: egyetlen kisebbségi tannyelvű iskola sem fog bezárni Ukrajnában

– maszol.ro

Egyetlen kisebbségi tannyelvű iskola sem fog bezárni Ukrajnában, és a tanárok sem fogják elveszíteni állásukat - ígérte a román parlamentben felszólaló ukrán nagykövet kedden. Oleksandr Bankov kedden találkozott az ukrán oktatási törvény miatt megalakult parlamenti küldöttséggel, azt követően, hogy Petro Porosenko, Ukrajna elnöke kihirdette a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát korlátozó jogszabályt. „Nincs itt szó az iskolák bezárásáról. Egyetlen iskola sem zár be Ukrajnában, ahol kisebbségek nyelvén folyik jelenleg az oktatás, nem csak a román kisebbségről van szó, hanem minden, Ukrajna területén jelenlévő kisebbségről. Nincs szó arról sem, hogy menesztenek tanárokat, akik most románul tanítanak és nem tudnak ukránul oktatni. A szóban forgó törvény előírja, hogy a tanügyminisztérium költségén a kisebbségek nyelvén oktató tanárok szakmai képzőprogramokon fognak részt venni, hogy ukránul is taníthassanak” - mondta a diplomata.

 

Átlagfizetés: sereghajtók a „szegény” székely megyék

– Krónika, maszol.ro

Az előző évhez mérten 10,1 százalékkal (187 lejjel) nőtt 2016-ban a nettó átlagbér Romániában, az országos bruttó átlagfizetés pedig 2809 lej volt, ami 9,9 százalékkal (254 lejjel) haladta meg a 2015-öst – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból. A legalacsonyabb fizetések Hargita megyében voltak (1519 lej, ami 25,8 százalékkal marad el az országos átlagtól), illetve Kovászna (1542 lej, 24,6 százalékkal kevesebb az átlagnál) és Vrancea megyében (1556 lej, 23,9 százalékkal kevesebb az átlagnál). A skála túlsó végén áll Bukarest, ahol az átlag havi nettó bér 2925 lej – ez 43 százalékkal több, mint az országos átlag.

 

Erdély

Román parlamenti küldöttség látogat Ukrajnába az oktatási törvény miatt

– maszol.ro, transindex.ro

Ukrajnába látogat a román parlamenti küldöttség, miután Petro Porosenko ukrán államfő aláírta az új oktatási törvényt - ez a döntés született meg a vitatott jogszabály miatt megalakult delegáció és Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete között lezajlott keddi találkozón. Az ukrán diplomata biztosította tárgyalópartnereit, hogy a törvény nem zárja ki a nemzetközi szakértői vélemények figyelembevételét.

 

Csalódott” Románia az új ukrán nyelvtörvény kihirdetése miatt

– maszol.ro

A román külügyi tárca és Románia Parlamentje is határozott felszólítást fogalmazott meg Ukrajna irányába, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ukrajnai románok anyanyelvi oktatásának biztosítása érdekében. A külügyminisztérium kedden közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben csalódásának ad hangot amiatt, hogy Ukrajna elnöke szeptember 25-én kihirdette az új oktatási törvényt, amely súlyosan korlátozza a román kisebbség nyelvi jogait. A román külügy felidézi, hogy Ukrajna folyamatosan, minden hivatalos kommunikáció alkalmával a nemzeti kisebbségek védelmében elfogadott nemzetközi szabályzatok tiszteletben tartásáról biztosította a román felet, és azt is megígérte, hogy az új jogszabály nem fogja csorbítani a román nyelvű oktatás színvonalát és minőségét. A minisztérium leszögezi, hogy minden illetékes nemzetközi fórumon jelezni fogja az ukrán tanügyi törvény negatív hatásait.

 

Csak az interneten érhető el az ötödikesek helyettesítő kiadványa kisebbségi nyelven

. – Krónika

Elkészült végre az ötödik osztályosok számára az oktatási minisztérium által összeállított, a határidőt, azaz a 2017/2018-as tanév kezdetét jócskán „lekésett” tankönyveket helyettesíteni hivatott úgynevezett útmutató magyar fordítása, amely viszont csak az interneten érhető el. Az ötödikes tantervnek a tanév első két hónapját lefedő leckéit röviden összefoglaló – sokak által élesen bírált – kiadvány magyar változatát, amelyet Bihar megyei pedagógusok készítettek el önkéntes alapon, többek között a megyei tanfelügyelőségek honlapjára töltötték fel. Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő szerint a magyar fordítás használható, a pedagógusok pedig az iskolában nyomtathatják ki, illetve sokszorosíthatják az útmutatót – amennyiben erre lehetőségük van.

 

Felvidék

 

Median: a Smer-SD gyengül, Kotleba pártja és a KDH erősödik

– Felvidék Ma, hirek.sk, Körkép, Új Szó

Továbbra is a Robert Fico vezette Smer-SD számít a legerősebb szlovákiai pártnak, amelyet a megkérdezett választópolgárok 27,5 százaléka választana. Majd az SaS a voksok 15,5 és az SNS a szavazatok 11,5 százalékával következik – derül ki a Median közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amely még júliusban, tehát a koalíciós válságot megelőzően, illetve részben azzal egyidőben készült. A nyolcpárti parlamentben helyet kapna a Most-Híd, mely a felmérés szerint hat százalékot szerezne. A Magyar Közösség Pártja (MKP) 4,5 százalékkal kívül rekedt volna a törvényhozáson.

Felvidék

 

Kétnyelvűségi körkép... vagy kórkép?

– hirek.sk

Felvidéken az utóbbi években kétnyelvűsítési törekvések és mozgalmak garmadát vonultatták fel. Nagyon sok szervezet tűzte zászlajára a vizuális kétnyelvűség fontosságát. A téma a közéleti mozgolódásba is beépült, folyamatosan módosult a szlovák nyelvtörvény és a kisebbségi nyelvasználatról szóló törvény, melyek még mindig nincsenek összhangban egymással, így sok félreértést szülnek.

 

Berényi József: a tényekről és a célokról szóljon a kampány

– hirek.sk

Sajtótájékoztatót tartott Berényi József, a Magyar Közösség Pártja Nagyszombat megyei elnökjelöltje. Ismertette a megyei alelnökként képviselőtársaival együtt közel négy év alatt elért eredményeket és vázolta a következő választási időszakra kitűzött célokat.

 

A háború áldozataira és a kitelepítettekre emlékeztek Deresken

– hirek.sk

Az első világháború áldozataira és a második világháború után Csehországba kitelepítettekre emlékeztek Deresken. A háborúban 20 helyi katona veszett oda, 1947-ben pedig 41 családot hurcoltak el a gömöri faluból. A magyarországi Betlen Gábor Alap idén több mint nyolcvan első világháborús külhoni emlékmű felújítását fedezi, a dereski ezek egyike.

 

Megemlékezés a kitelepítés és a csehországi deportálás 70. évfordulójáról Felsőszeliben

– Felvidék Ma

Felsőszeliben is sor került a Magyarországra kitelepítettek és a Csehországba deportáltak találkozójára az elmúlt század szomorú eseményének 70. évfordulója alkalmából. Emlékkőavatásra került sor a könyvtár melletti parkban, majd a művelődési házban emlékülésen vettek részt a vendégek.

 

A bodrogközi régió megyei képviselőjével a megyei választások tétjéről beszélgettünk

– Felvidék Ma

Megyei választások előtt állunk. Már nyilvánosak a november 4-i megyei választások jelöltlistái. Kassa megyében 57 megyei képviselőt választanak majd a rekordszámú 469 jelölt közül. Megyeelnököt 15 jelölt közül választhatnak a szavazók.  Kassa megyében a választók 11 választási körzetben voksolnak majd.  A 11-es választókerületbe tartozó Tőketerebesi járás választópolgárai 69 jelölt közül választanak 8 képviselőt. A Magyar Közösség Pártjának a Tőketerebesi járásban 6 megyei képviselőjelöltje van. Közülük Furik Csaba 2009 óta megyei képviselő.

Felvidék

 

A kerekasztal is „készül” a kulturális alap bizottsági választásaira

– Felvidék Ma

A Fórum Intézetben ülésezett a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A résztvevők a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) kapcsán folytattak szakmai egyeztetéseket, módszertani tájékoztatót készítettek azon tagszervezetek számára, amelyek még nem küldték el regisztrációjukat. A KKA bizottságaiba való választásokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy a kerekasztal szeretne kidolgozni valami általános feltételrendszert, egy miniprogramot, amit azok a felelős személyek fel tudnak vállalni, akik jelöltetik magukat a kulturális alap bizottságaiba. „Inkább programokhoz keresünk jelölteket, nem pedig jelölteket, akiknek később majd lesz valamilyen programjuk” – tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette, konkrét neveket nem tud mondani, de mindenképpen fognak ajánlani személyeket a választások előtt.

 

Vajdaság

 

Kishegyesen tartott lakossági fórumot a Prosperitati Alapítvány

– Vajma.info

A Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati körét ismertették a Kishegyesen megtartott lakossági fórum keretében. A tűzoltóotthon nagyterme zsúfoltságig megtelt, száznál több, elsősorban kishegyesi és bácsfeketehegyi érdeklődő jelent meg, de más falvakból és városokból is érkeztek. Kishegyes az előző körök alapján is a sikeres pályázóval büszkélkedhet, hiszen a próbálkozók közül 90 százalék feletti a nyertesek aránya. A Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati köre iránt is nagy érdeklődés tapasztalható. Ezt mutatta a tény, hogy ahogyan a Prosperitati korábbi lakossági fórumain, ezúttal is zsúfolásig megtelt a tűzoltóotthon nagyterme érdeklődőkkel.

 

Az MNT meghozta a felsőoktatási ösztöndíjra jogosult hallgatók rangsorát

– Vajma.info, Pannon RTV

A Magyar Nemzeti Tanács 2017–2018. tanévre vonatkozó felsőoktatási ösztöndíj-pályázati felhívására beérkezett pályázati dokumentumok elbírálását követően meghozta a felsőoktatási ösztöndíjra jogosult hallgatók rangsorát, amely alapján 248 hallgató részesül ösztöndíjban az ösztöndíjpályázat első körében.

 

Biogázüzemet nyitottak Bácskossuthfalván

A kormány a jövőben támogatni fogja a bácskossuthfalvihoz hasonló környezetkímélő beruházásokat. Az eseményen jelen volt Aleksandar Antić szerb energetikai miniszter is. A tárcavezető szerint a biogázüzemek a mezőgazdaság jövőjét jelentik, mivel támogatást jelentenek a mezőgazdaságnak, az ökológiának és az energetikának is. A biogázgyárban 16 ezer megawatt áramot tudnak majd előállítani. Az energetikai miniszter hangsúlyozta, a kormány a jövőben támogatni fogja a bácskossuthfalvihoz hasonló környezetkímélő beruházásokat.

Vajdaság

 

A tartományi kormány támogatja azokat az intézményeket, amelyek megújuló energiát használnak

– Pannon RTV

A napenergiával, valamint a biomasszával való fűtési rendszerek kiépítését támogatja a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság. Tizenegy intézménynek 30 millió dinárt különítettek el. A támogatásról szóló szerződéseket ma írták alá Újvidéken. Nenad Grbić illetékes titkár az aláíráskor kiemelte: a fenntartható fejlődés egyik alappillére a megújuló energia minél szélesebb körű használata.

Kárpátalja

 

Az ukrán külügyminiszter nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte az ukrán nyelv ismereté

– MTI, mno.hu

Nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az ukrán nyelv ismeretét egy kijevi televíziónak nyilatkozva. Az ICTV-nek hétfő este a miniszter azt mondta, hogy ebben a kérdésben Ukrajnának következetesnek kell lennie. Szavai szerint "százszázalékosan meg kell védeni" az ukrán államnyelvet és vele együtt a nemzeti kisebbségek nyelveit is. "Az a helyzet, hogy vannak az országban emberek, akik egyáltalán nem beszélnek ukránul, és ez végső soron egységünket és nemzetbiztonságunkat érintő kérdés. Ezt így gondolom, és így fogom ezt az ügyet tovább vinni" - fogalmazott Klimkin.

 

Brenzovics László tiltakozik az ellene Kárpátalján indult lejárató kampány miatt

– MTI, mno.hu, maszol.ro

Tiltakozik Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője az ellene Kárpátalja magyarlakta településein ismeretlenek által indított szórólapos lejárató kampány miatt. Az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatában Brenzovics László emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban több kárpátaljai magyar településen olyan hamis szórólapokat terjesztenek, amelyeken a nevében azt állítják, az elfogadott ukrán oktatási törvény nem is olyan rossz a magyarság számára. A KMKSZ elnöke szerint a szórólap olyan provokáció, amellyel zavart akarnak kelteni a kárpátaljai magyarság körében.

 árpátalja

Román külügyminiszter: egyeztetni fog a román és az ukrán oktatási miniszter a jogszabály alkalmazásáról

– MTI, Kárpátalja, Webrádió

A román és az ukrán oktatási miniszter találkozni fog, hogy egyeztessen az új ukrán oktatási törvény alkalmazásáról - jelentette ki kedden Teodor Melescanu román külügyminiszter a bukaresti közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Ez volt a román diplomácia első reakciója azután, hogy Petro Porosenko ukrán államfő hétfőn aláírta a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítását előirányzó törvényt. Melescanu emlékeztetett, hogy Románia Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszternek címzett levélben kérte a törvény kihirdetésének elhalasztását. Hozzátette: Bukarestnek továbbra is az a fontos, hogy a mintegy 400 ezer főt számláló ukrajnai román kisebbség minél magasabb szintig részesüljön anyanyelvű oktatásban.

 

Kreml: a jogszabály több rendelkezése elavult és félresikerült

– MTI, Magyar Idők, propeller.hu

Elavultnak és félresikerültnek minősítette az ukrán oktatási törvény több rendelkezését Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában. "Nem tartjuk korszerűnek és jól sikerültnek ennek a törvénynek egy sor rendelkezését" - hangoztatta Peszkov. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a jogszabály nagyon kemény reagálást váltott ki több, Ukrajnával szomszédos államban. Mint mondta, Moszkvának aggályai vannak a törvény további érvényesítésével kapcsolatban. Az orosz külügyminisztérium korábban bejelentette, hogy az oktatási törvény ellentétes Ukrajna alkotmányával, mert megsérti az oroszajkú lakosság érdekeit és a totális elukránosítást célozza.

 

A parlament nemzetiségek bizottsága is elítéli a jogszabályt

– MTI, Magyar Idők, Lokál

Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága támogatja "a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről" szóló országgyűlési határozatban foglaltakat. A testület keddi ülésén, 11 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában kimondta: támogatja a határozatban foglaltakat, "különös tekintettel arra a körülményre, hogy a határozatban elítélt, nemzetiségi oktatási és anyanyelvhasználati jogokat sértő ukrán oktatási törvény - a kárpátaljai magyarság mellett - az országgyűlési szószólók által Magyarországon képviselt és Ukrajnában is élő nemzetiségi közösségeket (bolgárokat, görögöket, lengyeleket, németeket, örményeket, romákat, románokat és szlovákokat) ugyancsak sújtja".

 

Nemzetpolitikai Kutatóintézet: a magyar nyelvhasználat korlátozása veszélyezteti a közösség fennmaradását

– MTI, Kárpátalja, Lokál

Az ukrán oktatási reform jelenlegi formájában való bevezetése kedvezőtlen következményekkel járna az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségekre, a magyar nyelvhasználat iskolai korlátozása veszélyezteti a közösség fennmaradását - állapította meg a Nemzetpolitikai Kutatóintézet az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében. Azt írták, kutatások igazolják, hogy az anyanyelvű oktatás nagyon fontos szerepet játszik az anyanyelvhez való viszony kialakulásában, így hosszú távon a magyar identitáshoz ragaszkodásban. Kifejtették: Kárpátalján a magyar nyelv sorsa egyenlő a közösség sorsával, ezért a magyar nyelvhasználat korlátozása az iskolarendszerben közvetlenül a közösség fennmaradását veszélyezteti.

Kárpátalja

 

Bocskor Andrea: a jogszabály ellentmond több nemzetközi egyezménynek

– MTI, hirado.hu, hirek.sk, Lokál, Index

Elítélte Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő kedden az új ukrán oktatási törvényt, mondván hogy a szabályozás alkotmányos jogaitól fosztja meg az ország állampolgárainak egy részét, illetve ellentmond több nemzetközi egyezménynek. A képviselő az MTI-hez is eljuttatott közleményében kiemelte: ugyan Ukrajna elindult az európai integráció útján, de sajnos utat tévesztett, inkább a nacionalizmust választotta, és a fentről irányított asszimiláció eszközévé tette az oktatási reformot. "Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy sem az európai normák, sem a jogállamiság nem követendő példa számukra" - fogalmazott.

 

Fülöp Attila: a bizottsági állásfoglalás a magyar nemzetiségi politika elismerése is

– MTI, kormany.hu

A magyar kormány nemzetiségi politikájának elismerését is látja a parlament magyarországi nemzetiségek bizottságának az ukrán oktatási törvényt elítélő határozatában az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A kormányzat a bizottsági állásfoglalást úgy is értékeli, mint a magyarországi nemzetiségi politika elismerését, "kvázi jóváhagyását" - jelentette ki Fülöp Attila a bizottság ülését követő keddi budapesti sajtótájékoztatón.

 

A bukaresti parlament és a román külügyminisztérium is sajnálatát fejezte ki

– MTI, origo.hu, Webrádió

A bukaresti parlament és a román külügyminisztérium is közleményben fejezte ki kedden sajnálatát amiatt, hogy Petro Porosenko ukrán államfő a korábbi figyelmeztetések ellenére aláírta az új oktatási törvényt, amely előirányozza a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítását. A román parlament a két házelnök által aláírt közleményben tudatta: hamarosan romániai parlamenti képviselőkből és szenátorokból álló bizottság utazik Kijevbe, hogy párbeszédet folytasson az ottani illetékes hatóságokkal a kisebbségek anyanyelvi oktatásáról. "Az ügyben illetékes nemzetközi szervezetekhez: az Európa Tanács főtitkárságához, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosához és a Velencei Bizottsághoz fordulunk, hogy jelezzük a törvénymódosítás negatív hatását az ukrajnai közoktatásban" - áll a parlament közleményében.

 

Kárpátalja

Kijev szerint a magyar nyilatkozatok a választási kampánnyal függnek össze

– MTI, Magyar Hírlap, karpatalaj.ma

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a magyarországi választási kampánnyal függnek össze azok a nyilatkozatok, amelyek az új ukrán oktatási törvény kapcsán a nemzeti kisebbségeket érő sérelmekről szólnak, emellett Budapest így próbálja elterelni a figyelmet az Európai Unióval szemben fennálló problémáiról, ezen belül a migrációval kapcsolatos nézeteltéréséről Brüsszellel. Kosztyantin Jeliszejev, az ukrán Szabadság rádiónak kedden nyilatkozva "hisztérikusnak" minősítette a törvénnyel kapcsolatos magyarországi megnyilvánulásokat. Úgy vélte, hogy Ukrajnának ebben a helyzetben "nyugodtan és megfontoltan" kell viselkednie, miközben nem szabad feladnia nemzeti érdekeit.

 

Na erre mondjon valamit Szijjártó Péter!

– valasz.hu

Ezt az érvelést egyszer még tanítani fogják valahol, de egyelőre úgy tűnik, hogy Ukrajnában nem magyar nyelven. Szijjártó Péter reggeli, szokatlanul erős – Kijev további EU-s integrációjának blokkolásáról szóló – nyilatkozatára csakhamar reagált az ukrán oktatási miniszter. Lilija Hrinevics a 112 nevű tévécsatornának azt mondta: „Rendkívül csalódott vagyok, és meghökkent, hogy magyar kollégáink nem akarnak európai kilátást a magyar származású ukrán állampolgároknak. Nem sértjük meg a nemzetközi vállalásainkat az új oktatási törvénnyel, amellyel kapcsolatban Magyarországon sok mítosz kering.”

Őrvidék

 

Széchenyi-kiállításmegnyitó Bécsben

- Volksgruppen

A Bécsi Magyar Történeti Intézet és az Europa Club rendezésében hétfőn nyitották meg a „Széchenyi-emlékek nyomában Európában“ című kiállítást a Collegium Hungaricumban. A megnyitón Deák Piroska és Messik Miklós a Magyar Emlékekért a Világban (MEVE) egyesület elnöke is előadott.

 

Nyelvek napja a KUGA-ban magyarul

- Volksgruppen

Idén is megrendezte a szabadbárándi azaz grosswarasdorfi KUGA a nyelvi versenypálya-programját az európai nyelvek napján. Ez volt immáron a 15. alkalom, magyar nyelvoktatás is részét képezte a programnak.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog