erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09.25

Határok nélkül

2017. szeptember 25. – Kossuth Rádió

 Iskolai atrocitás etnikai színezettel - a besztercei főgimnáziumban megvertek egy magyar kislányt

A besztercei Andrei Muresanu Főgimnáziumban egy magyar diáklányt bántalmazott két román tagozatos iskolatársa, mert, mint később bevallották, zavarta őket a magyar beszéd. Az RMDSZ országos és megyei szervezete állásfoglalást adott ki az esettel kapcsolatban. Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke foglalja össze a történteket a Határok nélkül riporterének.

 

58 felvidéki óvoda újul meg, több mint 6 milliárd forint magyar támogatásból

Összesen 6,3 milliárd forint áll rendelkezésre a felvidéki magyar óvodák felújítására és bővítésére. Első körben 58 felvidéki önkormányzati magyar óvoda kap felújításra magyar kormányzati támogatást. Erről ma Bős városában tájékoztatta a meghívott polgármestereket Grezsa István, a határon átnyúló beruházásokért felelős miniszteri biztos.

 

Kárpátalján a nagyszőlősi járási kórház gyermekosztályát korszerűsítették magyar intézmények és civil szervezetek jóvoltából

Magyarországi támogatással megújult a nagyszőlősi járási kórház gyermekosztálya. Ha a sok nemzetiségű Kárpátaljára magyarországi támogatás érkezik, akkor az egyaránt segíti a megyében élő minden ember életét, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszél, - hangsúlyozta avató beszédében Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke, az Országgyűlés elnöke, aki a nagyszőlősi mellett a Beregszászi Járási Kórház gyermekosztálynakis nagy értékű orvosi műszereket adott át, és megtekintette a szintén magyar támogatással korszerűsített mezővári egyházi óvodát.

 

Határon túli magyar iskolai könyvtárak segítése, nemcsak könyvekkel, de rendezvényekkel, és továbbképzéssel

KAMIKA - nem egy japán kísérleti színházat takar a név, hanem egy magyar alapítványt, amely a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakat támogatja. Másfél évtizeddel ezelőtt még hátizsákban vitték át a határon a könyveket, ma már professzionális módon megy az adományok fogadása, tárolása, szortírozása, hogy csak az kerüljön a határon túlra, ami oda való. Erről a munkáról számolt be az alapítvány kuratóriumának titkára Vraukóné Lukács Ilona a Civilek a könyvtárakért című konferencián, amit az Országos Idegennyelvű Könyvtárban rendeztek múlt pénteken.

 

Minden, ami gyümölcs. Gyümölcsfesztivál Székelyudvarhelyen

Minden ami gyümölcs - nyersen, lekvárban, szörpben Erdei és kerti gyümölcsökből készült különlegességek várták a hét végén a Székelyudvarhelyre látogatókat. A hagyományos gyümölcsfesztivál ma már a vidék egyik legfontosabb évi eseménye.

 

Idén is keresik Erdély legszebb magyar dalát!

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az EMKE ifjúsági tagozata harmadszor hirdette meg a vetélkedőt és tehetségkutatót, amelyre együttesek, önálló énekesek vagy dalszerzők jelentkezhetnek. A jelentkezési határidő szeptember 30., a részletek a www.emkisz.ro oldalon találhatók meg, de míg az érdeklődők felkeresik a honlapot, hallgassák meg a főszervezőt, az aradi Molnár Melindát.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog