erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 9.27

– MTI, Magyar Idők, Origo, Index, Népszava, mno.hu, pestisracok.hu

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn az új oktatási törvényt, amelyet szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és amely a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is. Az elnöki hivatal sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az államfő a jogszabály aláírásakor hangsúlyozta, a törvény lehetőséget teremt az oktatási rendszer "mélyreható és átfogó" megreformálására, emeli ezáltal az oktatás színvonalát és a fiatalok versenyképességét a munkaerőpiacon. Kiemelte továbbá annak fontosságát, hogy a törvény megnöveli az ukrán mint államnyelv szerepét az oktatásban. Porosenko szerint a jogszabály valamennyi ukrán állampolgár számára egyenlő esélyeket biztosít, mert garantálja, hogy az iskola elvégzéséve mindenki egyformán magas színvonalon beszélje az államnyelvet, ami "elengedhetetlen" a sikeres pályafutáshoz Ukrajnában.

 

 

Kövér László: Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját

– MTI, Magyar Idők, Kárpátalja, karpatalja.ma, fidesz.hu, Kárpátinfo Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját, hiszen mind a magyarok, mind az ukránok számára egyaránt a legfontosabb, hogy egészségben és biztonságban tudják a gyermekeiket - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Beregszászon, ahol a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnökeként orvosi eszközöket adott át a beregszászi járási kórház gyermekosztályának 70 millió forint értékben. A házelnök kiemelte: fontos, hogy ez a támogatás a beteg gyermekek gyógyulását szolgálja, és egyúttal szimbolikus üzenet is, hogy Magyarország szeretne jó kapcsolatokat ápolni Ukrajnával, szeretne a kárpátaljai embereken segíteni, nemzetiségüktől függetlenül - tette hozzá.

 

Magyarországi támogatással felújított kórházi gyermekosztályt avatott fel Kövér László Nagyszőlősön

– MTI, Magyar Idők, Webrádió, gondola.hu, haon.hu

Ünnepélyesen felavatta a Nagyszőlősi Járási Kórház közel 36 millió forintnyi magyarországi támogatással felújított gyermekosztályát Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke hétfőn Nagyszőlősön. Az avatási ünnepségen Kövér László hangsúlyozta, hogy a kórház gyermekosztályának felújításához nyújtott magyarországi segítség a legjobb helyre került a sok gonddal küszködő Ukrajnában. Amikor beteg gyermekekről van szó, a támogatás kérdése nem lehet vita tárgya, mert megfelelő körülményeket kell teremteni a gyógyításhoz - tette hozzá.

Vezető hírek

Balog: Magyarországnak alkotmányos kötelessége segíteni a kárpátaljai magyarokat

– MTI, kormany.hu, hirado.hu, Magyar Hírlap, Kárpátinfo

A kárpátaljai magyarok a szülőföldjükön akarnak boldogulni, Magyarországnak pedig alkotmányos kötelessége ebben segíteni őket - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitóján hétfőn Beregszászon. Balog Zoltán az eseményen bejelentette, több mint egymilliárd forintból uszoda és sportcsarnok épül a kárpátaljai városban. A helyi református templomban megtartott ünnepségen a tárcavezető azt mondta, az ezer éve ezen a földön élő magyarság "erőforrása" a magyar nemzetnek és Ukrajnának egyaránt, Magyarország pedig nem mond le erről az erőforrásról. Ezért arra kérjük az ukrán politikusokat, hogy ők se tegyék meg ezt - utalt a miniszter az ukrán parlament által elfogadott új oktatási törvénynek a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását korlátozó hetedik paragrafusára.

 

Kormányhatározattal vagy törvénnyel rendezné a PSD a vásárhelyi iskolaügyet

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, MTI

Kormányhatározattal vagy törvénnyel hozná létre újra a tanévkezdés előtt megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot a Szociáldemokrata Párt (PSD). Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke erről egy tévéinterjúban beszélt, kijelentését az Agerpres hírügynökség idézte hétfőn. Liviu Dragnea az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetését idézte, amelyről múlt szombaton Facebook-bejegyzésében már beszámolt. „Elmondtam neki, megoldjuk ezt a kérdést úgy, hogy a következő tanévtől az az iskola (a Római Katolikus Gimnázium) létrejöjjön. Vagy kormányhatározatot fogadunk el, vagy törvényt a parlamentben, de mindent megteszünk azért, hogy ez az iskola megalakuljon” – fogalmazott az MTI beszámolója szerint a politikus, aki a román képviselőház elnöki tisztségét is betölti.

 

Szijjártó: Meleșcanu megköszönte Románia OECD-tagságának támogatását

– Krónika, MTI

Megköszönte Teodor Meleșcanu román külügyminiszter a magyar kormánynak, hogy megadja a támogatást Románia OECD-tagságához – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel, miután telefonon beszélt román kollégájával. A magyar tárcavezető – aki Hanoiban tartózkodik az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar küldöttség tagjaként – elmondta azt is: Teodor Meleșcanu ismét arról biztosította őt, a román kormány mindent megtesz azért, hogy a marosvásárhelyi iskolaügy minél előbb megnyugtató módon rendeződjön.

 

Több mint 230 000 külhoni magyar óvodás és diák kap támogatást a Szülőföldön magyarul pályázat keretében

– MTI, Kormany.hu

Vezető hírekA Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága szeptember 25-én, hétfőn elindította az értesítő levelek kiküldését és megkezdte a támogatások folyósítását azoknak a külhoni magyar szülőknek, akiknek gyermekei sikerrel pályáztak az idei „Szülőföldön magyarul” támogatási programban. A pályázat keretében azon külhoni óvodai, általános vagy középiskolai oktatásban résztvevő tanulók részesülnek egyszeri, 22 400 Ft értékű oktatási, nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásban, akik tanulmányaikat a szomszédos országokban magyar nyelven végzik. A külhoni magyar szülőknek küldött tájékoztató levélben Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország Kormánya 2010 óta minden lépésével arra törekszik, hogy a magyar családokat és közösségeket támogassa. Az államtitkár arra bíztatta a határon túl élő magyarságot, vegyenek részt a jövő évi magyar országgyűlési választásokon, buzdítsák erre magyar állampolgársággal rendelkező családtagjaikat, ismerőseiket is.

 

Több mint 6 milliárd forintot fordít az óvodaprogramra a magyar kormány a Felvidéken

– MTI, Felvidék Ma, hirek.sk

A Kárpát-medencei óvodaprogram az új magyar önépítés fontos mozzanata, olyan rendszerszintű beavatkozás, amely az egész Kárpát-medence magyar megmaradását szolgálja – jelentette ki Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos hétfőn Bősön, ahol elindította és bemutatta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki részét. A magyar kormány támogatásából 6,3 milliárd forint jut Felvidékre, amelyből összesen 58 óvoda részesülhet.

 

 

Erdély

 

Egyre népszerűbb a temesvári magyar városünnep

– Krónika, maszol.ro, Nyugati Jelen

Bár nem volt végig kedvező az időjárás a Temesvári Magyar Napok ideje alatt, és az eső, illetve a hideg pénteken kissé elkedvetlenítette a közönséget, összességében véve mégis sikeresnek bizonyult a rendezvény: a tavalyi 30 ezres létszámhoz képest többen, mintegy 35 ezren fodultak meg a másodízben szervezett programsorozaton – mondta el a Krónikának Horváth Mitzi szervező a vasárnap éjjel zárult rendezvényről. A háromnapos, kulturális, szórakoztató, gyerekeknek szóló, gasztronómiai eseményeket is felvonultató, Zorán-koncerttel záruló Temesvári Magyar Napok főként szombaton vonzotta az érdeklődőket, a kültéri és beltéri eseményekre is szép számmal voltak kíváncsiak. A szervező rámutatott, nemcsak temesváriak érdeklődtek a Várbástya Egyesület által szervezett magyar napok iránt, sokan érkeztek a környékbeli településekről, valamint Aradról és Magyarországról is.

 

Nem magyarsága miatt bántalmazták a besztercei diáklányt

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma, Bihari Napló

Nem volt etnikai jellege annak a konfliktusnak, melynek során két román diák felpofozott, illetve esernyővel „nyakon vágott” egy ötödikes magyar kislányt a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumban – állapította meg az ügyben eljáró fegyelmi bizottság. Antal Attila, a magyar tagozattal is rendelkező besztercei iskola igazgatóhelyettese a Krónikának elmondta, bár kisebb kötekedések az elmúlt években is voltak a két tagozat diákjai között, a román gyerekek nyíltan nem támadják a magyarokat etnikai hovatartozásuk miatt, és főleg fizikai agresszióra nem volt példa, ahogy az a 60–80-as években gyakran előfordult.

Erdély

 

Az RMDSZ pályázatot hirdet a szórványban folyó oktatási tevékenységek támogatására

– transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2017. évi alapjából a szórványtelepülésekről származó vagy szórványoktatásban tanulók, illetve szórványban oktató pedagógusok támogatására, amennyiben a magyar tannyelvű oktatás (0−XII. osztály) résztvevői. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg. A felhívás szerint a szórványból származó vagy szórványoktatásban tanulók pályázhatnak bentlakási költségeik támogatására, ebben az esetben szállás és étkezési költségek résztámogatása számolható el, emellett pedig ingázási költségek is megtéríthetőek.

 

Székely szabadság napja: csak részben adott igazat a bíróság a felvonulás szervezőinek

– transindex.ro, maszol.ro, MTI, Erdély Ma, hirado.hu, Krónika

Első fokon felemás ítéletet hozott a Maros megyei törvényszék a székely szabadság napjára, 2018. március 10-re tervezett marosvásárhelyi felvonulásról. A pénteken hozott ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg. A törvényszék közölte, hogy részben adott igazat a panaszos Siculitas Egyesületnek: nem semmisítette meg azt az átiratot, amelyben a polgármester a jövő évi rendezvény korlátozását közölte, de érvénytelenítette azt az átiratot, amelyben a polgármesteri hivatal válaszolt a Siculitas Egyesületnek az emiatt benyújtott előzetes panaszára. A törvényszék arra kötelezte a polgármestert, hogy orvosolja a Siculitas előzetes panaszát. A pereskedés előtti előzetes panasz benyújtását a törvény írja elő a panaszosnak abban a reményben, hogy a feleknek pereskedés nélkül rendezik a nézeteltérést.

 

Négy nap alatt ezrek ünnepeltek együtt a Szilágysági Magyar Napokon

– maszol.ro

Látványos tűzijáték zárta a Szilágysági Magyar Napokat vasárnap este. A hagyományos vasárnapi szabadtéri program nagy sikereknek örvendett, a szervezők értékelése szerint évről évre több résztvevőt sikerül megszólítaniuk - olvasható az RMDSZ hírlevelében. Mint írják, nemcsak az esti műsorokon, a napközbeni kulturális programokon is sokkal többen vettek részt, mint előző években. A négy nap alatt ezrek ünnepeltek együtt a Szilágysági Magyar Napokon, Szilágy megye legnagyobb magyar rendezvénysorozatán. Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki visszatérő vendégnek számít a Szilágysági Magyar Napokon, rámutatott: az anyanyelv ápolása mellett a hagyományok éltetése fontos elemét képezi az identitásnak. Megőrizni, újrateremteni az értékeket, beépíteni azokat a 21. századba – pozitív üzenet ez, a megmaradásról szól – véli Kelemen Hunor. „Megerősíti azt, hogy kik vagyunk, hogyan is szeretnénk mi, magyarok szülőföldünkön élni. A Szilágysági Magyar Napokból hagyomány lett, ez pedig azt jelenti: közösségünk fontosnak tartja, hogy együtt ünnepeljen, van rá igény. Azt kívánom, jövőre is találkozzunk itt, Zilahon!” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Erdély

 

Székelyföld fejlesztésének céljával indul az ötödik Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia

– szekelyhon.ro

Ötödik alkalommal, ezúttal Sepsiszentgyörgyön szervezik meg a régió és Erdély legjelentősebb szakmai fórumát, a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferenciát október 18-20. között. A célok változatlanok: továbbra is aktívan kiaknázni a digitális technológia lehetőségeit, ezt a tudást pedig Székelyföld fejlesztésére fordítani. Olyan jó példákat mutatnak be a szervezők, amelyek Székelyföldet társadalmilag, de gazdaságilag is fejleszteni tudják.

 

Magyar állami kitüntetésben részesült Demeter Irén marosvásárhelyi vallástanár

– szekelyhon.ro

Demeter Irén könyvet írt és szerkesztett, élménypedagógiai módszerekkel fűszerezte tanítását, és társaival felépítette a Vakációs Bibliahét programot, amelybe szerre a Kárpát-medencében több ezer gyermek kapcsolódott, kapcsolódik be. A marosvásárhelyi hitoktatóval az eddigi kalandos életútjáról beszélgettek.

 

Csíkszentsimoni vállalkozót büntettek Háromszéken román felirat hiánya miatt

– szekelyhon.ro, Krónika

A sepsiszentgyörgyi Agrofeszten bírságolt meg a hétvégén egy csíkszentsimoni vállalkozót Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője. A Háromszék napilap beszámolója szerint egy Hargita megyei, fejőberendezéseket és alkatrészeket forgalmazó céget bírságoltak meg, mert két árucikken nem volt román felirat. A csíkszentsimoni vállalkozó hiába magyarázta, hogy nem árusítani, hanem csak a termékeit népszerűsíteni, kiállítani érkezett az Agrofesztre, és a kehelygumit különben is nagy kiszerelésben árulja, azon pedig van román felirat. A cégvezetőt a hét elejére beidézték a fogyasztóvédelmi hivatalhoz, és ezer lej bírságot róttak ki rá, aminek a felét kellett helyben kifizetnie. Sándor István vállalkozó a Háromszék napilapnak elmondta, nem az 500 lejes büntetést bánja, hanem azt tartja felháborítónak, hogy a főfelügyelő „embertelen, arrogáns módon viselkedett az ellenőrzés ideje alatt”.

 

Szkeptikus a katolikus egyház – Dragnea kormányhatározattal rendezné a vásárhelyi iskolaügyet

– Krónika

Erdély

Ígéretként kezeli Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium újjáalapítására vonatkozó bejelentését Holló László, a Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatója. A katolikus egyház képviselője ugyanis továbbra is szkeptikus ennek megvalósítását illetően. „Már az eddigiekben is nagyon sok ígéretet kaptunk” – fogalmazott tegnap a Krónikának Holló László, emlékeztetve, hogy többek között a vatikáni nagykövet, a pápai nuncius marosvásárhelyi látogatásakor is a helyzet rendezését ígérték az illetékes intézmények, és azóta is „ígéret maradt”. Elmondta, bár minden, a helyzetet megoldó támogatást szívesen vesznek és örülnek neki, ezek közül sok ígéret szintjén maradt, ezért már minden ígéretet kétkedve fogadnak. „Azért remélem, hogy ha valaki ilyen szinten ígéretet tesz, azt megtartja” – tette hozzá az egyház képviselője.

 

Érdekalapú érdekérvényesítés

– Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „keményen a sarkára állt a magyar kormány, amikor egyértelművé tette a bukaresti hatóságok számára, hogy a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ellehetetlenítése miatt nem támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). A kétoldalú kapcsolatok újkori fejezetében szokatlan lépés a dolgok jelenlegi állása szerint eredményesnek bizonyult, bár azért nem árt majd nyugtával dicsérni a napot, és kivárni, hogy Liviu Dragnea PSD-elnök valóban betartja-e ígéretét, és a román kormány megnyugtató megoldást talál-e a jogilag megszűnt tanintézet újraindítására”.

 

 

Felvidék

 

Emléktáblát avattak a kitelepítettek emlékére Jókán

– hirek.sk

A második világháború utáni kitelepítések a felvidéki magyar települések lakosságát derékba törték a benesi években. Jókáról, a Mátyusföld akkor egyik legjelentősebb településéről a közel 3000 lakosból 500 embert telepítettek ki Magyarországra. A község vezetése a kitelepítés hetvenedik évfordulója alkalmából közös emléknapot szervezett Somberek községgel, ahova a legtöbb jókai polgárt telepítették ki. A kitelepítettek emlékét ezentúl emléktábla is őrzi a községben.

 

Határon átnyúló oktatási program indul Királyhelmec és Ógyalla, valamint Dél-Komárom között

– bumm.sk

Az "Iskolák a változó világban – inkluzív, innovatív és reflexív tanítás és tanulás – határon átnyúló tudás csereprojekt" az SKHU Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében fog megvalósulni. A terv nyitókonferenciája 2017. szeptember 22-én zajlott a komáromi Selye János Egyetem konferencia központjában. A projekt eredményeként létrejöhet: 1 határon átnyúló tartalmú honlap, 3 könyv a KIP elméleti és gyakorlati tudnivalóiról, a módszer szlovákiai környezetbe történő adaptálásáról, integrált adatbázis épülhet ki, és közös tananyagfejlesztés is zajlik majd. Az iskolák referencia központokká fejlődnek, elősegítve a módszer további fejlesztését Magyarországon és Szlovákiában egyaránt.

Felvidék

 

Konferencia a Beneš-dekrétumokról – felvidéki módra

– Felvidék Ma

Érdektelenség, keserűség, fásultság, önostorozás jellemezte „A felvidéki magyarok mindennapjai a Beneš-dekrétumok árnyékában” című konferenciát Komáromban, amelyen alig tucatnyi ember vett részt. A református parókián rendezett esemény házigazdája, Fazekas László püspök felindultan hagyta ott a vitatkozó társaságot.

 

Vajdaság

A szerb kormány elfogadta a VMSZ törvénymódosítási indítványait

– Pannon RTV

Elfogadta a szerb kormány a Vajdasági Magyar Szövetség összes módosítási indítványát, amelyeket az oktatási törvénycsomagra nyújtottak be - közölte a közösségi médiában Pásztor Bálint frakcióvezető. A VMSZ a két törvényjavaslatra tíz módosítási indítványt nyújtott be. Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő korábbi felszólalásában kiemelte, a szerbiai oktatás nincs túl jó helyzetben, azonban a két új jogszabály ezen változtathat. Ugyanakkor a nemzeti közösségek jogait szigorúan figyelembe kell venni - hangsúlyozta Kovács Elvira.

 

A magyarországi parlamenti választásokon a külhoni állampolgárok is részt vehetnek

– Pannon RTV

Köztársasági parlamenti választásokat tartanak 2018-ban Magyarországon. A voksolásban a külhoni magyaroknak ezúttal is jogukban áll részt venni. Ehhez regisztráció szükséges a választási rendszerben. A köztársasági parlamenti választásokon való részvételhez csupán regisztráció szükséges azoknak a határon túli szavazóknak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Másodszor alkalmazza a magyar kormány a levélszavazás lehetőségét, először 2014-ben lehetett így voksolni. Azok, akik 2013-óta már regisztráltak, és adataikban nem történt változás, továbbra is szerepelnek a rendszerben levélszavazóként - mondta el a Pannon RTV Közügyek című műsorának felvételén Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

 

Nem lankad az érdeklődés a magyar nyelvtanulás iránt

– Pannon RTV

A magyar állampolgárság megszerzése továbbra is az élen jár, de egyéb okok is vannak, amiért a magyar nyelvet nem beszélő szerbiai polgárok úgy döntenek, elsajátítják a magyar nyelvet. Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon működő Magyar Nyelvi Központ immár ötödik éve szervez tanfolyamokat, amelyeken a magyart, mint idegen nyelvet sajátíthatják el az érdeklődők. A vegyes házasságokban élő polgárok számára nagy előnyt jelenthet, ha elsajátítják partnerük anyanyelvét – vélik a tanfolyam résztvevői.

Vajdaság

 

Megnyitották a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált Szabadkán

– Pannon RTV

Hivatalosan is megnyitották a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált vasárnap Szabadkán. Az előadások a Jadran színpadon láthatók. A megnyitón Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is üdvözölte a résztvevőket. Kiemelte, hogy a fesztivál mára már nemzetközi hírnevet szerzett, amely fiataloknak és időseknek egyaránt minőségi programot nyújt. Reményét fejezte ki, hogy a vendégek élveznek a multikulturális Szabadkán.

Kárpátalja

 

Lejárató kampány 2.0: Brenzovics László nevével visszaélve szórólapoztak Kárpátalján

– karpatalja.ma

Helyesírási hibáktól, magyartalan szófordulatoktól hemzsegő röpiratokat terjesztettek Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke nevében a Beregszászi, Nagyszőlősi és Munkácsi járás több magyarlakta településén az elmúlt hétvégén. A lejárató levélben a pozícióját féltő, az ukrán állam pénzét szipolyozó keljfeljancsiként próbálják ábrázolni a kárpátaljai magyar vezetőt, aki még az oktatási törvény és a nyelvtörvény között sem képes különbséget tenni.

 

A magyar és a román kisebbségekért áll ki a MIÉRT

– hirado.hu, karpatalja.ma

 

Elfogadta szombaton az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének Tanácsülése az ukrán oktatási törvény ellen tiltakozó határozattervezetet, amelyet a Magyar Ifjúsági Értekezlet, a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) közösen nyújtott be. Szolidaritásunkat fejeztük ki a kárpátaljai magyar és az ukrajnai román közösségekkel -írta a miert.ro. A MIÉRT álláspontja szerint az ukrán oktatási törvény az európai értékekkel megy szembe, számunkra elfogadhatatlan, kisebbségellenes lépés, hogy kizárólag óvodában és általános iskolában lehessen anyanyelven tanulni.

Diaszpóra

Előadás: Magyar oktatás Ausztriában

– volksgruppen.orf.at

Szeptember 26-án 17:00-ás kezdettel ausztriai magyar oktatásügyi előadás lesz Bécsben az USZ Schmelz 1-es épületében. A téma: Kérdések és válaszok: a magyar nyelv oktatásának lehetőségei az osztrák iskolarendszer keretei között. Fókuszban a gimnázium. Az előadó Leber Zs. Tóth Edina.

 Kárpátalja

Gyarmati Fanni drámája Bécsben

– volksgruppen.orf.at

A három évvel ezelőtt 101 évesen elhunyt Gyarmati Fanni drámáját ismerhette meg Bécs a Kultpult jóvoltából. A Loffice-ban zsúfolt ház előtt tekinthette meg a közönség Seres Tamás monodrámáját, amelyben Hámori Gabriella alakította a főszerepet. A közönséget mélyen megrendítette a mártírhalált halt nagy magyar költő Radnóti Miklós feleségének a sorsa.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog