erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09. 22-23-24.

Határok nélkül

2017. szeptember 22. – Határok nélkül

 Nagyváradon tartotta ülését a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT).

A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács tiltakozik a kihirdetés előtt álló ukrán oktatási törvény ellen, továbbá tiltakozik a marosvásárhelyi katolikus iskola ellehetetlenítése miatt. Az ülést Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg.

 

 

A Felvidéken kampányolt a FUEN a Minority SafePack ügyében

Az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés nyomatékossá tétele volt a célja a FUEN, elnöke, Vincze Loránt felvidéki látogatásának. A FUEN elnöke a magyar mellett német, cseh és ruszin kisebbségi vezetőkkel is tárgyalt Pozsonyban.

 

Iroda nyílt Kolozsvár szívében, ahol anyanyelvükön fordulhatnak a város lakói az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány munkatársaihoz

A Minority SafePack aláírásgyűjtésben is segíteni fog az az ügyintéző iroda, ami pénteken nyílt meg Kolozsvár főterén. A kolozsvári magyarok anyanyelvükön fordulhatnak kérdéseikkel, problémáikkal az RMDSZ könnyített honosítást segítő Eurotrans Alapítvány munkatársaihoz.

 

Közel fél millió forint értékű tanszeradományt osztottak szét a Partiumban a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai

Közel fél millió forint értékű tanszeradományt osztottak szét a Partiumban a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai annak a kiterjedt adományozásnak a részeként, amelyet szeptember elején indítottak el a református tanintézmények tanévnyitó ünnepségén.

 

Szilágyi Péter: a kormány kiemelt figyelmet fordít a szórványmagyarság támogatására

A szórványmagyarság olyan, mint a kenyér héja, ami összetartja a kenyeret – hangzott el a Vasárnapi Iskola Alapítvány Összetartás konferenciáján Egerben. A kormány kiemelt feladatának tekinti a szórvány megtartását – jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

 

Elkezdődött az első székelyföldi filmfesztivál

A Brazilok című film vetítésével elkezdődött a Filmszereda, az első székelyföldi filmfesztivál, amelyen az elmúlt két év legjobb román és magyar játékfilmjeit mutatják be.

 

Határok nélkül

2017. szeptember 23. – Kossuth Rádió

 

Kárpát-Haza operatúra

Nagy vállalkozásba kezdett a Magyar Állami Operaház. A Magyarországon kívüli magyarok lakta területeket járja be. Nem kis feladat több ezer kilométerre elszállítani két darab díszletét, kellékeit és stábját.

 

A határok feletti nemzetegyesítést segíti a Zenthe Ferenc Színház

A határok feletti nemzetegyesítést segíti a trinanoni határon, Salótarjánban működő Zenthe Ferenc Színház. Előadásainak határon túli színrevitelével színesíti az összemagyar kulturális életet. Az idei évad elindulása is ezt a törekvésüket példázza.

 

Tranzit Feszt

A szatmárnémeti színházi fesztiválon, a Tranzit Feszten könyvbemutatót is szerveztek, amelyen Kovács Levente: A megoldás című regényét is bemutatták. A szerzővel beszélgetett a Határok nélkül munkatársa.

 

120 éve született Sinka István

Sinka István 120 éve, szeptember 24-én született Nagyszalontán, Arany János szülővárosában. Szülőháza ma lakóház, ám falán emléktábla igazítja útba a látogatót. Beszélgetés Danielisz Endre irodalomtörténésszel Sinka Istvánról.

 

Hagyományteremtő irodalmi konferencia-sorozat a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen

Gondoltak már arra, vajon mi történt a Holnaposokkal 1918 után? A többi között erről is szó esett azon a konferenciasoroz, amit immár harmadik alkalommal szerveztek meg a nagyváradi Paritumi Keresztény Egyetemen.

 

 

Határok nélkül

2017. szeptember 24. – Kossuth Rádió

 

Alsóbodokon helyezték örök nyugalomra Esterházy János hamvait

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 16-án teljesítették gróf Esterházy János, a két világháború közötti felvidéki magyar mártír politikus végakaratát: hamvait szülőföldjén, Alsóbodokon helyezték végső nyugalomra. „A mi jelünk a kereszt, és nem a horogkereszt” – vallotta Esterházy János, aki vállalta a megaláztatást népéért, szülőhazájáért. Erről az eseményről számol be a Határok nélkül vasárnapi adása.

 

Kárpát Expressz

2017. szeptember 24. – M1

 

Első alkalommal rendezték meg Zentán a Szent Mihály napi táncháztalálkozót és sokadalmat

Népviseletbe öltözött fiatalok vonulnak a délvidéki Zenta utcáin. Ők az első alkalommal megrendezett Szent Mihály napi táncháztalálkozó és sokadalom résztvevői. Zenével, tánccal kísértvidám forgataggal hívogatják az embereket.

 

Lukácsfalvára látogatott Kárpát Expressz stábja

A festői szépségű Fehér-tó partján fekszik az eldugott kis bánáti település, Lukácsfalva. Az alig 500 lelket számláló délvidéki falucska lakói nagyrészt mezőgazdaságból és zöldségtermesztésből élnek. A kertészetek családi vállalkozásként működnek.

 

Látogatóban a hargitafürdői Uz Bence menedékházban

Útban a Csíkszeredához tartozó Hargitafürdő felé egy csoport zetelaki gyerek az elkövetkező kalandos napokat tervezi. Az Uz Bence menedékházban lesz a szállásuk, abban a 75 éves épületben, amelynek történetéről ők még keveset tudnak.

 

Történelmi lovasnap a kárpátaljai Nagyszőlősőn

A nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontban tartott történelmi lovasnapon nem csak a lovakkal és lovaglással ismerkedhettek, hanem a pozsonyi csata diadalmas történetével is. A magyarok korabeli öltözékének és fegyverzetének ismertetésével kezdődött az Őseink nyomában elnevezésű program.

 

Térkép

2017. szeptember 23. – Duna World

 

Rendhagyó kampányt indított a Református Egyház a gyermekvállalás népszerűsítéséért Kárpátalján, a születések száma ugyanis ebben a térségben is egyre csökken. A reformáció 500. évfordulója alkalmából elindították a Reformáció gyermekei elnevezésű programot, mellyel gyermekvállalásra buzdítják a családokat.

 

A katolikus egyházközösségek egyre több országban egyre több civil kezdeményezéssel próbálják a világban élő, hitükért szenvedő keresztények iránt érzett szolidaritásukat kifejezni. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén nyáron az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére hirdetett adománygyűjtést. A kezdeményezéshez most a kárpátaljai egyházközösségek is csatlakoztak.

 

,,Mozgasd meg a lelked!” A Magyarországi Református Egyház Bethesda gyermekkórháza ezzel a mottóval szervez rendhagyó jótékonysági eseményt. A nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonért. Az intézményben közel 70, többségében fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, a kórház dolgozói értük futnak majd 500 km-t váltóban, hozzájuk bárki csatlakozhat. A rajt Budapesten lesz szeptember 26-án, a mezőny 29-én érinti a nagydobronyi leányotthont, majd október 1-jén ér célba a Vereckei-hágón.

 

Minden erdélyi helyszínen közönségsikert aratott a Magyar Állami Opera bemutatója. A Kárpát-haza operatúra erdélyi és partiumi sorozata Sepsiszentgyörgyön kezdődött, Csíkszeredában folytatódott, majd Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Temesváron, Aradon és Kolozsváron is bemutatták a produkciókat. A turnén Erkel: Hunyadi László című operáját, illetve Lehár Ferenc: A víg özvegy című operettjéből alkotott balettelőadást láthatta a közönség. Az előadásokban erdélyi művészek is színpadra léptek.

 

Ezen a hétvégén tartják a II. Temesvári Magyar Napokat a város szívében, a belvárosi Opera téren. A háromnapos esemény az itt élő és elszármazott magyar családok, civil szervezetek, intézmények, vállalkozók és művészek közös rendezvénye. Célja, hogy megismertesse a magyar kultúrát és hagyományokat a többségi lakossággal és az ott élő nemzeti kisebbségekkel.

 

Böjte Csaba Ferences szerzetes nagyváradi gyermekotthonában nevelőként dolgozik Szabó Péter. Nemcsak neveli a gyermekeket, de ő az otthon mindenese is. A segíteni akarás egész életét végigkísérte. Korábban mentősként dolgozott, de úgy érezte, valami másra vágyik. Azt mondja, az erdélyi Ferences szerzetesek nagy családjában ezt meg is találta.

 

Szatmárnémetiben évről évre bebizonyosodik, hogy néhány fiatal lelkesedése és a hozzájuk csatlakozó támogatók képesek, hacsak egy hétvégére is egy egész város arculatát megváltoztatni. Az idei utcazene fesztivál ismét olyan hangulatot varázsolt a partiumi településen, mint amilyet az európai nagyvárosokban tapasztalhatunk nyaralásaink során. 25 utcazenész látogatott el Szatmárnémetibe, Perutól Írországon át egészen Bulgáriáig, hogy hangszereivel egészen emlékezetes élményt nyújtson.

 

Több tucatnyi szórványbéli gyermeknek lesz kicsivel könnyebb tele egy szászrégeni motoros klub által kezdeményezett karitatív akció jóvoltából. Az Erdély számos településéről csatlakozott motorosok ismét bebizonyították, hogy a zord külső érző lelkeket takar és immár negyedszerre tartottak jótékonysági motorozást a magyarfülpösi Szivárvány Alapítvány javára.

 

Öt kontinens

2017.szeptember 23. – Duna World

 

Hétvégén a Cote d’Azur-ön Valbonne Sophia Antipolis városa adott otthont a sokéves hagyományra visszatekintő őszi programnak, a Festin’asso-nak, amely a térség egyesületeinek legnagyobb szabású bemutatkozó eseménye. Ezen a Cote d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület is képviseltette magát azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse hazánkat és a magyar kultúrát.

 

A 15. Isztambuli Biennale-val egyidőben, annak társrendezvényeként képzőművészeti kiállítás nyílt a Balassi Intézet Isztambuli Magyar Kulturális Központban. A Magyar Művészeti Akadémia Személyes tér címet viselő kiállítása az Akadémia első törökországi bemutatkozása, illetve az Isztambuli Magyar Intézet első együttműködése a magyarországi kulturális intézménnyel. A Magyar Kulturális Központ eddigi legnagyobb kiállításán 25 hazai és határon túli művész kapott bemutatkozási lehetőséget.

 

Negyedik alkalommal rendezték meg a Minnesotai Magyarok Közössége által szervezett Szüreti fesztivált. A magyar ételekben és szokásokban gazdag vidám rendezvény idén is nagyon népszerű volt a magyar és amerikai családok körében.

 

Magyar diákok első helyezést értek el egy nemzetközi innovációs verseny magyarországi döntőjében. Egy olyan digitálist eszközt fejlesztettek ki a tanulók, amely lehetővé teszi a nyomtatott szövegek olvasását látássérültek és vakok számára.

 

Magyar Kálmán 1945-ben született Kiskunhalason, Szegeden és Budapesten nőtt fel. A forradalom idején az Állami Balettintézet tanulója volt. Néhány évvel később emigrált Amerikába, ahol vegyészetet és marketinget tanult. Több évig dolgozott vegyészként, utána majdnem négy évtizeden át menedzserként. A hazájától távol élve sem feledkezett meg Magyarországról, számos, a magyar identitást erősítő kezdeményezés atyja.

 

A magyar közösség alapja a gyermek. Seattle-ben nagy hangsúlyt fektetnek a kint élő magyarok arra, hogy a gyermekek számára minél több formában át tudják adni a hagyományokat. Ennek egyik állomása a cserkészcsapat, amelyet egy éve alapítottak, illetve a testvérvárosukban, Pécsett élő fiatalok is heteket tölthetnek ösztöndíjjal a Smaragdvárosban. Emellett a diszpóra közössége a valláson keresztül is megtalálja az egymáshoz vezető utat.

 

Magyar diákokat támogat Kanadából egy magyar házaspár. Az ’56-ban disszidált Füle család a Magyarország Barátai Alapítvány meghívására nemrégiben Budapesten járt, és ígéretet tettek arra, hogy újabb tehetséges magyarokat fognak anyagi támogatásban részesíteni.

 

A magyarság megmaradását, jó hírnevének terjesztését és az országimázs építését szolgálják a nyugat-európai magyar szervezetek. A NYEOMSZ, vagyis a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége 16 éve alakult azzal a céllal, hogy összefogja a külföldön működő magyar szervezeteket.

 

Örsökben dolgoznak, játékosan szereznek ismereteket, közben pedig a magyar kultúrát is ápolják. Ők a Sydney-i magyar cserkészet tagjai, akik több évtizede fogják össze az ausztráliai magyarokat. A szervezet célja nemcsak az, hogy tagjai őrizzék és továbbörökítsék az anyaország hagyományait, hanem hogy a foglalkozásokkal a mindennapi életben alkalmazható, hasznos tudást adjanak át a gyermekeknek.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog