erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09. 21

 Határok nélkül

2017. szeptember 21. – Kossuth Rádió

 Az ukrán államfőhöz intézett beadványt fogadott el csütörtökön Ungváron a Kárpátalja megyei tanács

Az ukrán államfőhöz intézett beadványt fogadott el ma Ungváron a Kárpátalja megyei tanács, amelyben a képviselők arra kérik Petro Porosenkót, hogy ne engedje hatályba lépni a kisebbségellenes új ukrán oktatási törvényt, hanem küldje vissza azt a parlamentbe módosításra. A 64 fős Kárpátaljai Megyei Tanácsnak mindössze 8 képviselője magyar, így a beadványt jelentős ukrán támogatással sikerült megszavazni. Elsőként Barta Józsefet, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnökét hallják.

 

 

A szerb parlament rendkívüli ülésének napirendjén szerepel az oktatási kerettörvény és a felsőoktatási törvény vitája

A szerb parlament rendkívüli ülésének napirendjén szerepel az oktatási kerettörvény és a felsőoktatási törvény vitája. A Vajdasági Magyar Szövetség olyan módosítási javaslatokat nyújtott be, amelyek biztosítanák, hogy megmaradjanak a nemzeti tanácsok és Vajdaság tartomány jelenlegi jogkörei. 

 

Tovább harcol a VaMaDisz az anyanyelven való tanulás lehetőségéért az Újvidéki Egyetem Jogi Karán

Évek óta folyik a Vajdasági Magyar Diákszövetség küzdelme azért, hogy az Újvidéki Egyetem többi karához hasonlóan a Jogi karon is lehetővé váljon az anyanyelven történő felvételizés a kisebbségek, köztük a magyar beiratkozók számára. A Jogi kar törvényes kötelezettsége ellenére ezt továbbra sem hajlandó megszervezni. A történet most újabb állomásához érkezett. A fellebbviteli bíróság minapi döntése a VaMaDiszt hozta ismét helyzetbe. Újvidékről jelenti a Határok nélkül tudósítója.

 

Martoson megnyitotta kapuit az Esterházy Akadémia

Martoson megnyitotta kapuit az Esterházy Akadémia, a Felvidék új, tehetséggondozó, közéleti szereplésre felkészítő intézménye. A képzésekre 20 fiatalt vettek fel, 12- t hallgatói, 8-at kutatói ösztöndíjjal. Az Akadémia létjogosultságáról, a képzés céljáról is kérdezte Gubík László igazgatót a Határok nélkül munkatársa.

 

Az erdélyi Családpasztorációs Központ meghívására nemrégiben Marosvásárhelyre tartott előadást Ékes Ilona

Az erdélyi Családpasztorációs Központ meghívására nemrégiben Marosvásárhelyre tartott előadást Ékes Ilona, az Európai Regionális Szervezet – az ERGO elnöke, aki a többi között beszélt a szervezet határokon átívelő programjairól is.  Október elején, Torockón ,,Áldás, népesség " címmel rendeznek Kárpát-medencei konferenciát.

 

Célegyenesben a II. Temesvári Magyar Napok

Célegyenesben a II. Temesvári Magyar Napok. Már áll a nagyszínpad és a kézművesek házikói, épülnek a gasztrosátrak, elkészült a rendezvénysorozat programfüzete. A péntek délutáni kezdés előtt utolsó sajtótájékoztatóját tartotta ma a fő szervező Várbástya Egyesület. Tamás Péter elnök invitál minket a hétvégi Temesvári Magyar Napokra. 

 

Tamási Áron születésnapja, szeptember 20-a Székely kultúra napja

Tamási Áron születésnapja, szeptember 20-a a Székely kultúra napja. Szerdán,  Farkaslaka nagy szülöttjére, Tamási Áronra emlékeztek az író szülőházánál, születésének 120. évfordulóján.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog