erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti sajtófigyelő 09. 22

Lázár: a kormány mindent megtesz a magyar érdekek védelméért

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Kárpátalja, gondola.hu, Magyar Nemzet, OrientPress,

A magyar állammal találja magát szemben az, aki a magyar érdekeket veszélyezteti - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az új ukrán oktatási törvényről, majd a marosvásárhelyi iskolaügyről szólva. Lázár János kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar érdekeket védelmezze. A politikus szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte "a magyar kisebbségek jogait durván megsértő" ukrán oktatási törvényt, kérve Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, és tartsa be a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogának biztosítására tett vállalását. Közölte: Magyarország minden nemzetközi fórumon jogvédelmet kér, hogy garantálhassa az Ukrajnában élő magyarok nyelvhasználathoz, tanuláshoz való jogát.

 

 

Vádat emelt a DNA a katolikus gimnázium volt igazgatója és a volt főtanfelügyelő ellen

– maszol.ro, Krónika, MTI, transindex.ro, Erdély Ma

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium volt igazgatója, Tamási Zsolt ellen, és Maros megye volt főtanfelügyelője, Stefan Somesan ellen. A DNA honlapján csütörtökön publikált közlemény szerint az ügyészség Stefan Somesant hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel, és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsoltot pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel vádolja.

 

Kolozsvárra is ellátogat szeptember végén Orbán Viktor kormányfő

– maszol.ro, transindex.ro, Nyugati Jelen

A nagyváradi útja előtt Kolozsvárra is ellátogat szeptember végén Orbán Viktor. A magyar kormányfő az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) ünnepségsorozatán vesz részt a kincses városban – erősítette meg a Maszolnak Kiss Gábor, az egyházkerület sajtóreferense. A reformáció 500. évfordulóján ünnepségsorozatot szervez Kolozsváron az Erdélyi Református Egyházkerület. Ennek keretében szeptember 30-án a kolozsvári Farkas utcai templomban ünnepi istentiszteletet tartanak, amelyen jelen lesz Orbán Viktor magyar kormányfő is. Kiss Gábor tájékoztatása szerint az istentiszteletre szimbolikusan 500 református, evangélikus és unitárius lelkipásztor palástban fog bevonulni a templomba, ahol ugyanennyi gondnok és presbiter is jelen lesz.

 

Johannis lemondta kijevi vizitjét az ukrán oktatási törvény miatt

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro

Klaus Johannis államfő lemondta októberre tervezett kijevi látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt, ami szerinte nem egyeztethető össze a „kölcsönös jóindulat” szellemével és drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán részt vevő elnök ezt New Yorkban jelentette be csütörtökön az eseményre akkreditált román újságírók újságíróknak nyilatkozva. Johannis felidézte, hogy októberre beütemezett ukrajnai látogatását több kétoldalú egyeztetésen készítették elő, legutóbb a NATO brüsszeli értekezletén tárgyalt róla Petro Porosenko ukrán elnökkel, akinek azt javasolta, hogy közösen keressék fel Bukovina ukrajnai részét, ahol nagyon sok román él.

 

A Kárpátalja megyei tanács vétót kér Porosenkótól

– MTI, karpatalja.ma, Kárpátalja, Magyar Idők, Magyar Nemzet

Az ukrán államfőhöz intézett beadványt fogadott el csütörtökön Ungváron a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés), amelyben a képviselők arra kérik Petro Porosenkót, vétózza meg az ukrajnai nemzetiségek anyanyelven történő tanuláshoz fűződő jogait szűkítő oktatási törvényt. A dokumentum elfogadása mellett a 64 fős testületből 38 képviselő szavazott. Az ülés első napirendi pontjaként jóváhagyott, az MTI-hez is eljuttatott beadványban a képviselők emlékeztetik az elnököt arra, hogy a Legfelsőbb Tanács (parlament) által elfogadott új oktatási törvény sérti a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó személyek anyanyelvű oktatáshoz fűződő alkotmányos jogait.

 

 

Magyarország

Novák Katalin: családbarát szülészeteket hoz létre a kormány

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők, Index, Magyar Hírlap

A születésszám növekedése érdekében családbarát szülészeteket alakít ki a kormány - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Gyermekorvosok Társasága kongresszusának megnyitóján csütörtökön Győrben. Novák Katalin azt hangoztatta: nem új szülészeteket hoznak létre, hanem a szülészeti osztályok mindegyikénél lesz egy minimumszabvány, -elvárás, amit teljesíteni kell. A fejlesztéshez forrásokat biztosít a kormány. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a határon túli magyarság megőrzése és gyarapodása érdekében fontosak a kormánynak a határon túli magyar gyermekorvosok, mert hozzájárulnak a közösségek megmaradásához. Közlése szerint a szülőkön és az anyanyelvi oktatás részvevőin túl a magyar gyermekorvosokat is szeretné megszólítani a kormány a külhoni magyarság erősítése érdekében, hogy a jövőben is vállaljanak szerepet a magyar családok életében.

 

Magyarország

Közjogilag egyesül a nemzet

– Magyar Idők

Rövidesen leteheti az esküjét az egymilliomodik visszahonosított határon túli magyar állampolgár. A 2011-ben elfogadott Alaptörvény megfogalmazása szerint Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarokért, ennek megfelelően a jelenleg évi 96 milliárd forintot juttat nemzetpolitikára, míg 2010-ben csak 9 milliárd jutott erre a célra.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Idők 2017. szeptember 22-i számában olvasható.)

 

Rákóczi Szövetség: ösztöndíjak kárpátaljai magyar iskolakezdőknek

– MTI, Webrádió

A kárpátaljai Felső-Tisza-vidék 250 magyar iskolakezdőjének adja át a magyar összefogást jelképező ösztöndíját a Rákóczi Szövetség a hétvégén - közölte a szervezet az MTI-vel. Mint írták, a magyar civiltársadalom és önkormányzatok összefogását, elismerését és szolidaritását kifejező ösztöndíjat szeptember 23-án öt helyszínen - Huszton, Visken, Aknaszlatinán, Rahón és Körösmezőn - ünnepélyes keretek között vehetik át az érintett családok. Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei.

 

Erdély

 

Végigvinnék a küszöbcsökkentést: politikai nyilatkozatnak tekinti az RMDSZ Dragnea kijelentéseit

– Krónika

A magyarellenes hisztéria közepette tett politikai nyilatkozatnak tekinti az RMDSZ Liviu Dragnea PSD-elnök kijelentését, miszerint nem támogatják a kisebbségek anyanyelvhasználati küszöbének csökkentését, mondta a Krónikának Korodi Attila képviselő. Az RMDSZ célja továbbra is az, hogy elfogadtassa a közigazgatási törvény módosítására benyújtott javaslatait, amelyek értelmében csökkenne a kisebbségek által is lakott településeken a nyelvhasználati küszöb – jelentette ki.

 

Soós igent, Portik nemet mondott az RMDSZ-nek

– Krónika

Visszatért az RMDSZ életébe Soós Zoltán, a szövetség tavalyi marosvásárhelyi polgármesterjelöltje. A múzeumigazgató – aki 2016 nyarán komoly ellenfele volt Dorin Florea regnáló elöljárónak –, az őszi előválasztások után „kopott ki” a pártból, miután nem került befutó helyre a képviselőházi rangsorolásban. Az RMDSZ városi szervezetét vezető Vass Levente a nyitás jelszavával körzeti elnöki tisztséget ajánlott fel Soósnak, amelyet a korábban megbuktatott megyei RMDSZ-elnök, Brassai Zsombor csapatának embereként ismert igazgató el is fogadott. Az RMDSZ hasonló ajánlattal kereste meg Portik Vilmost is, aki a tavalyig még az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP) politizált, az alakulat megyei szervezetét vezetve.

 

 

A civilszférából érkeznek a marosvásárhelyi RMDSZ új alelnökei

– maszol.ro,

Gáspár Botond újságíró a kulturális-turisztikai, Ferencz Katalin egyetemi hallgató az ifjúsági alelnöki tisztséget pályázta meg az RMDSZ marosvásárhelyi szervezeténél. A meghirdetett funkciókra csak ketten jelentkeztek, Vass Levente elnök azonban így is elégedett, mert saját területükön tapasztalt jelentkezőkről van szó. Vass Levente csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján mutatta be a vásárhelyi szervezet elnökségének két új tagját, a két alelnök pedig röviden ismertette a tisztséggel járó feladatkörét, illetve azokat az ötleteket, amelyeket szeretnének megvalósítani.

 

Biró Rozália: Románia is fellép az új ukrán oktatási törvény ellen

 – maszol.ro

Nemcsak a nemzetközi egyezményeket, az ukrán alkotmányt is sérti az oktatási törvény módosítása, mondta Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke csütörtökön Nagyváradon. A regionális és kisebbségi nyelvnek chartája és a kisebbségvédelmi keretegyezmény mellett a Románia és Ukrajna által 1997-ben aláírt jószomszédi és együttműködési szerződést is megszegi az új ukrán oktatási törvény, amely immár az államfő aláírására vár, számolt be Biró Rozália, aki tájékoztatott a parlamentben szerdán elfogadott nyilatkozatról is.

 

Magyar ügyintéző iroda nyílik Kolozsvár Főterén

 – maszol.ro

Pénteken nyitja meg kapuit az első magyar ügyintéző iroda Kolozsvár Főterén. Ezáltal a kolozsvári magyar régi kérése teljesül: lesz egy hely, ahol kérdéseikkel és problémáikkal anyanyelvükön fordulhatnak a Szövetség és az Eurotrans Alapítvány munkatársaihoz a hét öt napján. Könnyített, gyors ügyintézést tesz lehetővé Kolozsváron az Eurotrans Alapítvány és Szövetség Kolozsvári Szervezetének a Főtér szomszédságában (Szentegyház utca 2. szám) megnyíló új, közös irodája, amelynek célja a közösséggel való kapcsolattartás, valamint a mindennapi ügyintézésben való segítségnyújtás.

 

Számomra mindig egyértelmű volt, hogy a román nyelvet tudni kell, mert az egy eszköz”

 – maszol.ro,

A Tusnádfürdőn született Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető a fővárosban töltött egyetemi évei alatt sajátította el a román nyelvet. Ha kiejtése miatt viccelődtek is vele, mindig lazán és bátran szólalt meg más nyelveken. Sorozatunkat, amelyben különböző életpályájú székelyföldi és más tömbmagyar térségekből származó értelmiségieket kérdezünk a román nyelv elsajátításáról, az RMDSZ politikusával folytatjuk.

 

 

Kulturális seregszemle Temesváron: nemcsak helyieket várnak a hétvégi magyar napokra

– Krónika, transindex.ro

Gazdag kulturális és szórakoztató kínálattal várja a közönséget a péntektől vasárnapig tartó Temesvári Magyar Napok. A rendezvényen, és négy közeli városban a történelmi Bánsághoz kötődő kiadványait mutatja be a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó.

 

Következő szintre lépett az RMDSZ parlamenti csoportjának és a Szövetség Országos Önkormányzati Tanácsának együttműködése

– transindex.ro

Közelebb kell vinnünk a parlamenti törvényhozást önkormányzatai vezetőinkhez, hiszen ők azok akik mindennapi gyakorlati tapasztalatokkal jobbító módosításokra hívhatják fel a frakciók figyelmét. Az új parlamenti mandátumban nagyobb hangsúlyt fektettünk az önkormányzatainkkal való kapcsolattartásra, amelynek már számos eredménye van. Ilyenek például a közbeszerzési törvényhez benyújtott módosító javaslataink, amelyek reális, önkormányzati problémákat hivatottak orvosolni. Hiszen ma ott állunk, hogy a közbeszerzési törvény nem életszerű, a jelentéktelen összegekre is az elektronikus közbeszerzési rendszerből (SEAP) kell a szolgáltatást megrendelni, ez pedig megnehezíti az önkormányzatok működésének hatékonyságát, mert folyamatosan elvesződnek a túlzott bürokratikus rendszerben” – mutatott rá Korodi Attila, azt követően, hogy szeptember 19−20-án Bukarestben ülésezett az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa, majd hozzátette, a nyár folyamán az Országos Önkormányzati Tanács képviselőivel folytatott megbeszélésen egy online platform létrehozásáról állapodtak meg, amelynek célja hatékonyabbá tenni a parlamenti frakciók és az önkormányzatok közötti együttműködést.

 

Ismét a belügyminiszterhez fordult Magyar Lóránd a határátkelők miatt

– transindex.ro, Krónika

Februártól a román−magyar határszakaszon ideiglenes jelleggel tíz határátkelő működött, amelyből kettőt állandósítanának a közel jövőben. Tekintettel arra, hogy Szatmár megyében három ideiglenes átkelő pont létezik a belügyminiszterhez intézett hivatalos kérdésemben arról érdeklődtem, mikortól várható az átkelők működésének állandósítása, illetve hogy a két új határátkelő közül hány lesz Szatmár megyében” – fogalmazott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei törvényhozója azt követően, hogy a szaktárcához intézett kérdését iktatta a parlamentben.

 

Iskolaügy: Tudose Pesttel takarózik

– Krónika

Nem akarja azt a látszatot kelteni a román kormány, hogy nyomást gyakorolhat rá Budapest, így egyelőre nem akar tenni a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumért. Mindezt Mihai Tudose miniszterelnök egy személyes telefonbeszélgetés keretében mondta el Jakubinyi György gyulafehérvári érseknek – tájékoztatta a Krónikát Potyó Ferenc pápai prelátus, általános helynök.

 

Az önrendelkezés nem napok kérdése

– Krónika

Az autonómia iránti igény kinyilatkoztatásán túl a kis lépések összehangolt politikáját tartja fontosabbnak a cél elérése érdekében Bácsfainé dr. Hévizi Józsa, az európai önrendelkezési formák szakértője. A magyarországi történész a napokban több marosszéki településen mutatta be az Unióban meghonosodott különböző autonómiatípusokat. Hétvégén Nagyváradon tartanak autonómiakonferenciát, amelynek házigazdája Tőkés László.

 

Újabb jogerős nem a csíkszeredai lobogókra

– Krónika

Jogerős ítélet született arról, hogy Csíkszeredában a színház épülete közelében álló rúdra felhúzott székely és városzászlót is el kell távolítani. A lobogók levételéért nem meglepő módon a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă szervezete, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nyújtott be keresetet egy évvel ezelőtt. A marosvásárhelyi ítélőtábla a héten hozott jogerős döntésében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így egyrészt a zászlók levételére kötelezi a városházát, ugyanakkor elutasította Füleki Zoltán alpolgármester kérelmét, amely alapján magánszemélyként lépett volna be a perbe – így lehetősége lett volna az uniós igazságügyi intézményekhez fordulni.

 

Román információs hadviselés

– Magyar Idők

Egy szívélyes bukaresti külügyminiszteri egyeztetés után diplomáciai viszály egy erdélyi egyházi iskola miatt, közben készülődés az októberi gazdasági vegyes bizottság ülésére – talán soha nem volt ennyire kiszámíthatatlan a magyar-román viszony. Elemzőket kérdeztünk.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Idők 2017. szeptember 22-i számában olvasható.)

 

Felvidék

 

Minority SafePack: A FUEN elnöke Komáromban és Dunaszerdahelyen

– Felvidék Ma

A FUEN elnöke megkezdte dél-szlovákiai munkalátogatását. Vincze Loránt, az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke az egymillió aláírást igénylő európai kisebbségvédelmi kezdeményezés kapcsán megbeszéléseket folytatott az aláírásgyűjtésben részt vevő szervezetekkel és a kezdeményezést támogató közszereplőkkel. A felvidéki látogatás szeptember 22-én, pénteken délelőtt a Csemadok pozsonyi székházában folytatódik, ahol Bárdos Gyula elnök fogadja a FUEN elnökét. Később, a Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházában tartott megbeszélést követően a FUEN elnöke közös sajtótájékoztatót tart Menyhárt József MKP-elnökkel és Berényi Józseffel, Nagyszombat megye alelnökével.

 

Első körben 321 millió forint az MKP média-stratégiájára

– ujszo.com

1,1 millió euróval támogatja a magyar kormány az MKP médiastratégiáját. A párt elnöke, Menyhárt József a nyáron félmilliárd forintos, azaz mintegy 1,6 millió eurós támogatásról beszélt, melyet régiós sajtóhálózat működtetésére fordítanának. Most megszületett a kormánydöntés is: első körben 321 millió forint (csaknem 1,1 millió euró) érkezik erre a célra.

 

Választás előtt a kisebbségek

– ujszo.com

Összesen 280 magyar szervezet regisztrált a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) szakmai tanácsainak tagjait megválasztó gyűlésre. A szervezetek képviselői október 13-án választhatják meg a kisebbségi támogatásokról döntő testületek 3-3 tagját.

 

A pelsőci állomáson nem jött össze tökéletesen a kétnyelvűsítés

– ujszo.com, bumm.sk

Sőt, Pelsoc! Kikerült a magyar felirat a pelsőci vasútállomás épületére is. A baj csak az, hogy rosszul – az ő betűről hiányzik az ékezet. A hiányosságra Kardos László, a Pro Pátria Pelsőciensis Társaság vezetője hívta fel a figyelmet a közösségi hálón. Az eset nagy felháborodást keltett, többen arra szólították fel a közlekedésügyi minisztert, hogy derítse ki, ki tehet erről, és vonja felelősségre.

 

Nem a Baross Alap kezeli a határ menti gazdaságélénkítő pénzcsomagot

– ujszo.com

A magyarországi gazdaságélénkítő támogatásokat eredetileg az itteni Baross Gábor Alap kezelte volna. Iván Tamás, a Baross Gábor Alap igazgatója ellenben megerősítette: a határ menti kétoldalú projekteket is irányító Széchenyi Programiroda lesz magyar kormány dél-szlovákiai gazdaságélénkítő csomagjával kapcsolatos pályázatok kezelője. Az igazgató erről a Pátria rádióban beszélt, hozzátéve, a szervezet szakmai és területi szempontból is menedzselni tudja az ötmilliárd forintos (mintegy 16 millió eurós) csomagot és a pályázatokat.

 

Focus: Gyengül a kormánypártok támogatottsága

– hirek.sk, bumm.sk

A Focus közvélemény-kutató ügynökség szerint az elmúlt hónaphoz képest az Irány-Szociáldemokrácia szavazóbázisa közel két százalékkal csökkent. Jelenleg a választók 26 százaléka adná voksát Fico pártjának. A Szabadság és Szolidaritás 14 százalékos támogatottsággal tartja második helyét. A hármas csoportot Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártja (ĽSNS) zárja. Támogatottságuk augusztus óta szintén fél százalékkal csökkent. Csökkent a másik két kormánypárt, a Most-Híd és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatottsága is. Bugárék szavazóbázisa 0,8 százalékkal, a nemzetieké pedig 0,4 százalékkal lett kevesebb. Parlamenti párt lenne a jelenleg parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is.

 

 

Az érthető Dél-Szlovákiáért

– hirek.sk

Az érthető Dél-Szlovákiáért címmel pályázatot hirdet a Rákóczi Szövetség szlovákiai vállalkozások és civil szervezetek részére, a magyar nyelvhasználat előmozdításáért. A kétnyelvű feliratok kivitelezésére 1000 euró értékben nyújthatnak be pályázatot a Rákóczi Szövetséghez az érdeklődők. A pályázat célja, hogy anyagi és nyelvi támogatás révén elősegítse a szlovákiai magyar nyelvhasználat minél szélesebb körű alkalmazását a vállalkozások és civil szervezetek közreműködésével.

 

A közügyekben való részvételre ösztönöznék a kisebbségeket

– bumm.sk

Ha az állam modern kisebbségi politikát szeretne folytatni, kreatív módon kell ösztönöznie a polgárokat az alapvető jogaik érvényesítésére, amely magában foglalja a közügyekben való részvétel lehetőségét is - jelentette ki Bukovszky László nemzetiségi kormánybiztos a szerdai nemzetközi konferencián tartott beszédében.

 

– Magyar Szó

Lassan eljön az idő, amikor a fejlődéstől kell megóvnunk az aracsi pusztatemplomot – hangzott el tegnap a nemzetközi Ars Sacra fesztivál keretében, a belgrádi Collegium Hungaricumban megtartott Aracs – a pusztatemplom múltja és jövője címmel megtartott tudományos tanácskozáson. Mint arra a szakemberek rámutattak, az aracsi templom sziluettjének és autentikus elemeinek megőrzése csak úgy lehetséges, ha a konzerválást a fenntartásért végzik.

 

Nemzetközi oktatáspolitikai tanácskozás Újvidéken

– Pannon RTV

Kétnapos nemzetközi oktatáspolitikai tanácskozás kezdődött ma Újvidéken. A konferencián Kína és 16 közép-kelet-európai ország vesz részt. Ez az ötödik ilyen jellegű találkozó a Kína által 2013-ban kezdeményezett együttműködési forma keretében. A nemzetközi konferencián 17 állam oktatási minisztériuma és mintegy 80 egyetem képviselteti magát.

 

 

Kárpátalja

Orosz Ildikó: megnyugtató a kárpátaljai szolidaritás

– MTI, Kárpátalja

Megnyugtató, hogy Kárpátalján mégiscsak van egy évezredes szolidaritás, amely most a megyei tanácsban (közgyűlésben) az új ukrán oktatási törvény kapcsán tartott szavazás során is bebizonyosodott - jelentette ki az MTI-nek Orosz Ildikó, a Kárpátalja megyei tanács képviselője. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke az után nyilatkozott csütörtökön Ungváron, hogy a megyei képviselők elfogadták a beadványt, amely az ukrán elnöktől a kisebbségi jogokat sértő oktatási törvény megvétózását kéri. Orosz Ildikó, aki a tanácsban az oktatási bizottságot vezeti, kifejtette: azt is megnyugtatónak tartja, hogy "a megyei képviselő-testület - ellentétben az ukrán parlament kárpátaljai képviselőivel - kiállt a közös múlt, az egység és Kárpátalja nemzetiségi sokszínűségének megőrzése mellett.

 

A román államfő lemondta ukrajnai látogatását az oktatási törvény miatt

– MTI, karpatalja.ma

Klaus Iohannis román államfő lemondta októberre tervezett ukrajnai látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt, ami szerinte nem egyeztethető össze a “kölcsönös jóindulat” szellemével és drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán részt vevő román elnök ezt New Yorkban jelentette be csütörtökön az eseményre akkreditált román  újságíróknak nyilatkozva. Iohannis elmondta: diplomáciai csatornákon azt is megüzente Kijevnek, hogy az ukrán házelnököt sem hajlandó fogadni, aki szeptember végén készült felkeresni a román elnöki hivatalt.

 

Ferenc Viktória: A nyelv sorsa egyenlő a kisebbség sorsával

– karpatalja.ma

Az ENSZ-hez fordul Magyarország az ukrán oktatási törvény miatt – ezt még tegnap Szijjártó Péter jelentette be New Yorkban. A magyar kormány véleménye szerint ugyanis az új ukrán törvény sok más egyezmény mellett az ENSZ kisebbségi szabályait is sérti. A nemzetközi tiltakozás ellenére Ukrajna egyelőre nem tágít: a kijevi parlament elnöke aláírta a jogszabályt, most már Petro Porosenko elnökön múlik, hogy megvétózza, vagy ő is aláírja-e a vitatott törvényt. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatója az M1 Ma este című műsorában arról beszélt, hogy kettős folyamatot tapaszthatunk Ukrajnában. A nyelvtörvényt eddig is megpróbálta hatékonyan kihasználni az ország, és ezzel az eszközzel igyekezett a társadalmon változtatni.

 

Horvátország

Magyar Hét – mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot

– Huncro.hr

Magyar Hét rendezvénysorozat kilenc napon keresztül kínált programokat minden korosztály számára Eszéken és a Drávaszögben: színházi előadások, kiállítások, koncert, gazdasági fórum, sportnap és más események várták az érdeklődőket. Magyarország Eszéki Főkonzulátusának egyik legfontosabb feladata, hogy elősegítse a horvátországi és az anyaországi magyar kultúra széleskörű bemutatását Eszék-Baranya megyében és a Szerémségben.

 

 

Az értelmiség adja az itteni magyar közösség presztízsét” - Kiosztották a magyar főkonzulátus ösztöndíjait

– Huncro.hr

Múlt héten osztotta ki Magyarország Eszéki Főkonzulátusa az eszéki Szent Péter és Pál Katolikus Plébániával közös szervezésben megvalósult adventi jótékonysági hangversenyen összegyűjtött adományokból alapított ösztöndíjat azzal a céllal, hogy itthon tartsák a diplomás magyar fiatalokat. Idén hat sikeres pályázó volt, mindnyájan az eszéki egyetemen végzik tanulmányaikat. Az ösztöndíj elnyerésére pályázati úton jelentkezhettek olyan horvát állampolgárságú, magyar nemzetiségű diákok, akik a 2017-18-as tanévben nappali munkarendű képzésen vesznek részt valamelyik horvátországi felsőoktatási intézményben.

 

Szülőföldön magyarul: megérkezett a támogatás

– Huncro.hr

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma által működtetett Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda tájékoztatása szerint szeptember 20-án megtörtént a támogatások átutalása.

A Bethlen Gábor Alap ebben az évben is megjelentette a Szülőföldön magyarul nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatási pályázatát, amelynek helyi lebonyolítója ezúttal is a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma. Összesen 969-en igényelték a nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást. Közülük mind a 969 kérelmet kedvező elbírálásban részesítettek.

 

Megújul a nagypiszanicai magyarok székháza

– Huncro.hr

A horvát regionális fejlesztési és az európai uniós források felhasználásáért felelős minisztériumnál Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk közbenjárásával elnyert 200 ezer kúnás támogatásból újítják föl a nagypiszanicai magyarok székházát.

 

Jubileumi magyar est Vukováron

– Huncro.hr

Tizedik alkalommal rendezett magyar estet a Vukovári Magyarok Egyesülete. Nagyszerű előadásokat láthatott a közönség a szombat esti rendezvényen a vendégfellépőktől és természetesen a hazai kórustól is. A Vukovári Magyarok Egyesülete már évek óta fontos szerepet játszik a város magyar közösségi életének alakításában. Székhelyükön tartják rendszeres összejöveteleiket, ezen kívül hagyományos rendezvényeik is vannak. Ezek közé tartozott a múlt szombati magyar est is, melyet sorrendben 10. alkalommal tartottak meg.

 

 

Őrvidék

Koszorúzás Széchenyi szülőházánál

– volksgruppe.orf.at

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás volt Széchenyi István születésének 226. évfordulójának alkalmából a magyar államférfi szülőházánál, a Herrengasse 5 szám alatt. A koszorúzást követően ünnepi fogadást rendeztek a Nagykövetség Tükörtermében. Perényi János nagykövet rendezvényét Zsuffa Tünde bécsi magyar írónő is megtisztelte.

 

Diaszpóra

 

Az amerikai magyarság két tekintélyes személyiségét tüntették ki New Yorkban

– MTI, Webrádió

Az amerikai magyarság két tekintélyes személyiségét tüntették ki New Yorkban csütörtökön, Áder János köztársasági elnök jelenlétében. Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök Papp Lászlónak a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata, Üsztöke Istvánnak pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta. A kitüntetéseket Áder János és hitvese jelenlétében Kumin Ferenc nagykövet, Magyarország New York-i főkonzulja adta át a főkonzulátus dísztermében, hosszasan méltatva a két kitüntetettet.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog