erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határok nélkül a Kárpát-medencében 09. 20

 Határok nélkül

2017. szeptember 20. – Kossuth Rádió

 Az MKP vezetőivel tárgyalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

A Magyar Közösség Pártja vezetőivel tárgyalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, majd részt vett a Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes tanévnyitóján. Interjú Potápi Árpád János államtitkárral, Menyhárt József MKP elnökkel és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatójával, Mózes Szabolccsal.

 

A Beregszászi Járási Tanács is levélben fordult Petro Poroshenko elnökhöz

Tegnap beszámoltunk a Beregszászi Városi Tanács leveléről, amelyben Petró Porosenkóhoz fordulnak, és arra kérik az államfőt, hogy ne írja alá a kisebbségellenes oktatási törvényt, hanem küldje vissza azt a parlamentbe módosításra. Ma a Beregszászi Járási Tanács is levélben fordult az elnökhöz.

 

Mentsük meg a marosvásárhelyi katolikus iskolát! címmel petíciót fogalmazott meg magyar és román nyelven a felekezeti iskola szülői közössége

Mentsük meg a marosvásárhelyi katolikus iskolát! címmel petíciót fogalmazott meg magyar és román nyelven és online aláírásgyűjtés indított a felekezet iskola szülői közössége. Eddig  közel hét ezer támogató aláírás gyűlt össze a CitizenGO online petíciós oldalán. A Határok nélkül riportere  a szülői bizottság egyik tagját,  Molnár Miklós Csabát hivta fel telefonon.

 

Erdélyben sikerült elérni, hogy a magyar gyerekek sajátos tanterv szerint tanulják a román nyelvet

Erdélyben sikerült elérni, hogy a magyar gyerekek sajátos tanterv szerint tanulják a román nyelvet. Eddig az V. osztálytól a magyarok is ugyanabból a tankönyvből tanultak, mint román ajkú társaik, ettől a tanévtől - remények szerint - új időszámítás kezdődik a román nyelv és irodalom oktatásában. A magyar ötödikesek új tankönyvéről a szerzővel beszélget a Határok nélkül riportere.

 

Kormánytámogatásban részesülnek Temes megyei oktatási intézmények a vasárnapi vihar okozta károk felszámolására

Temes megyei oktatási intézmények több, mint másfél millió lej (mintegy százmillió forint) értékű kormánytámogatásban részesülnek a vasárnapi vihar okozta károk felszámolására. A temesvári magyar tannyelvű Bartók Béla líceum 48 ezer lej (3,2 millió forint) értékű támogatást kap, de ez közel sem fedezi a helyreállítás összes költségét. Az iskolában bekövetkezett károkról a Határok nélkül riportere Erdei Ildikó igazgatót kérdezte.

 

Azonnali támogatás a külhoni magyar közösségek műemléktemplomaiban okozott károk elhárításához a Rómer Flóris terv vis maior keretéből

A magyar kormány azonnali támogatást  nyújt a külhoni magyar közösségek műemléktemplomaiban okozott károk elhárításához az épített magyar örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris terv vis maior keretéből - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel. A vasárnapi viharban ledőlt az igazfalvi templom toronysisakja, megsemmisült a sztánai templom tetőhéjazatának nagy része, jelentős kár érte az apanagyfalui, az egeresi és a zsibói templomot is. A további műemlékeket ért károk bejelentése és összesítése még folyamatban van - olvasható a közleményben.

 

A magyarkanizsai Sarnyai Csabának teljesült gyermekkori álma: hajóskapitány lett

Az embernek nem kell bejárnia a világot, hogy szerencsét próbáljon, otthon is megvalósíthatja az álmait. A magyarkanizsai Sarnyai Csabának teljesült gyermekkori álma: hajóskapitány lett. Nemcsak saját örömére szeli a Tisza vizét hajójával a  Tiszai Tangóval, hanem már komoly vállalkozássá fejlesztette a sétahajóztatást.

 

A moldvai csángó magyarokhoz látogatott a Határok nélkül riportere

A Tisza partjától jó messzire, a moldvai csángó magyarokhoz megyünk. Oláh Gál Elvira az idős Szentesi házaspár portáján nézet körül. Nekik nem kellett kitalálniuk, hogyan valósítsák meg önmagukat, ők úgy élték le életüket, ahogyan a szüleik. Azon a területen gazdálkodnak és úgy, ahogy elejik. Most a lészpedi szölőtermesztésbe avatnak be minket, hiszen szüret ideje van. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog